Emekliler Derneği Başkanı Karakaş'tan enflasyon tepkisi
Emekli aylığının alım gücü geriledi'
Muhammet Civan
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Bartın Şubesi Başkanı Hasan Can Karakaş, geçtiğimiz günlerde açıklanan enflasyon rakamları üzerinden TÜİK’e tepki gösterirken “En düşük emekli aylığının alım gücü 12 bin 500 TL’den, 11 bin 777 TL’ye gerilemiştir. TBMM açılır açılmaz, emeklilere seyyanen zam konusu ele alınmalıdır. Son iki yıldır yüksek enflasyonla yaşayan bir ülke olmamızdan en büyük zararı emekliler görüyor. Yüksek enflasyon, gelirleri küçülttüğü gibi, gelir dağılımını da bozmaktadır. Milli gelirden en az payı emekliler alıyor. Emekli aylıklarının yetersiz kalması nedeniyle alım gücü düştüğünden, emekliler sağlıklı beslenemiyor. Devletimizin, anayasamızda güvence altına alınan ve kutsal hak olan emekliliği koruması ve geliştirmesi için emeklilerimize hak ettiği aylığı vermesi gerekir.” dedi.
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Bartın Şubesi Başkanı Hasan Can Karakaş, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ağustos ayı enflasyon verilerini değerlendirdi.
TÜİK tarafından açıklanan rakamların gerçeği yansıtmadığını ifade ederek tepki gösteren Karakaş, açıklanan rakamlarına inanmadıklarının da altını çizdi.
“Hak kaybına neden oluyor”
Emekli aylıklarının hesaplanmasının ve artışının TÜFE’ye göre yapılmasıyla emeklilerin hak kaybına uğradığını belirten Karakaş, “Emekli aylıkların hesaplanması ve artışı, tüfe oranlarına göre yapılması hak kayıplarına neden olmaktadır. Kök aylıkların düşmesi, enflasyon ile birlikte hesaplama sisteminden kaynaklanıyor. Gerçek enflasyonu yansıtmayan bir hesaplama sistemi ile emekli aylıklarına yapılan zamların küçültülmesi, emeklilerin alım gücünü de düşürmektedir.” diye konuştu.
“Emekli aylıkları küçülmeye devam edecek”
Enflasyon hesaplamasında yeni bir endeks oluşturulmadığı sürece emekli aylıklarının küçülmeye devam edeceğine dikkat çeken Karakaş, “Şeffaf bir enflasyon hesaplaması için; sepete yer alan madde fiyatlarının açıklanması ve kamuoyu ile paylaşılması gerekir. Emeklinin gıda, kira, elektrik, su ve yakıt giderleri incelendiğinde, enflasyonun yıllık bazda açıklanan oranların çok üzerinde olduğu net bir şekilde görülmektedir. TÜİK, çalışanlar ve emekliler için yeni bir endeks oluşturmalıdır. Bu yapılmadığı sürece, emekli aylıkları da küçülmeye devam edecektir.” ifadelerini kullandı.
“Emeklilere verilen zamlar eriyor”
Açıklamasında emekliye seyyanen zam yapılarak düzeltme talep eden Bartın Şubesi Başkanı Karakaş, “Temmuz ve Ağustos aylarında konut (kira) eğitim, elektrik, ulaşım ve su fiyatlarına yapılan yüksek oranlı artışlara rağmen, son iki ayda tüfe artışının yüzde 5,78 olarak açıklanmasına inanan emekli yoktur. Kaldı ki, her ay açıklanan enflasyon ile emeklilere verilen zamlar erimektedir. Örneğin; son iki aylık yüzde 5,78’lik enflasyon nedeniyle en düşük emekli aylığının alım gücü 12 bin 500 TL’den, 11 bin 777 TL’ye gerilemiştir. Emekliler çarşı-pazara çıkamaz duruma gelmiştir. Emekli aylıkları en azından açlık sınırının altında olmamalıdır. Bu nedenle, TBMM açıldığında seyyanen bir iyileştirme yapılması, zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren emeklilerimiz için bir can suyu olacaktır. Devletimiz, toplanan vergilerden ve büyüyen ekonomiden emeklilere hak ettiği payı vermelidir.” dedi.