Eldeş Barajı'nda Su Tutma Başladı

Bakan Yumaklı '' Baraj sayesinde bin dekar arazide sulama maliyetleri düşecek''

Eldeş Barajı'nda Su Tutma Başladı

Bartın’ın Ulus ilçesinde 1000 dekar tarım arazisini suyla buluşturacak olan Eldeş Barajı’nda su tutma işlemi başarıyla gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Eldeş Barajı’nın bölge tarımının can damarı olacağını vurguladı.

Bartın'ın Ulus ilçesinde yer alan ve 1000 dekar tarım arazisini suyla buluşturacak olan Eldeş Barajı'nda, su tutma işlemi başarıyla tamamlandı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen ve işletmeye alınan Eldeş Barajı'nın, bölge tarımının gelişimine büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Bakan Yumaklı, "Bartın Ulus Eldeş Barajı'nda yüzde 100 fiziki gerçekleşme oranına ulaşarak su tutma işlemini gerçekleştirdik. İşletmeye alınan baraj, bölge tarımının can damarı olacak" dedi.

DSİ’nin Sürdürülebilir Su Yönetimi Vurgusu

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, DSİ Genel Müdürlüğü'nün tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden maksimum verim almak, sağlıklı içme suyu temin etmek ve taşkın risklerini minimize etmek için yoğun bir çaba sarf ettiğini vurguladı. Bakan Yumaklı, kurumun sürdürülebilir su yönetimi anlayışı doğrultusunda su kaynaklarının en etkin şekilde kullanıldığını belirtti. Son 21 yılda toplamda 1367 barajın inşa edildiğini ifade eden Yumaklı, bu projelerden birinin de Bartın Ulus Eldeş Barajı olduğunu kaydetti.

Eldeş Barajı’nın Bölge Ekonomisine Katkısı

Barajın devreye alınmasının ardından Uluslu çiftçilerin modern sulama teknikleriyle tanışacağını belirten Bakan Yumaklı, "Baraj sayesinde bin dekar arazide sulama maliyetleri düşecek, verim artacak. Sulu tarıma geçişle birlikte çiftçilerimiz farklı ürünler ekip, dikme imkânına sahip olacak. Böylece çiftçimizin gelirleri artacak. Üreten herkesin yanında olmak, bizim asli görevimizdir. Bu dev yatırımımızın başta Bartın olmak üzere tüm ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Ayrıca bu tesisimizin bölgenin bereketli topraklarına katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum" şeklinde konuştu.

Barajın Teknik Özellikleri

Temelden yüksekliği 46,25 metre olan Ulus Eldeş Barajı, dolgu beton tipi gövde yapısına sahip. Barajın toplam depolama kapasitesi ise 839 bin 830 metreküp olarak belirlenmiş durumda. Eldeş Barajı, 1.000 dekar tarım arazisine su temin ederek, bölgedeki tarımsal üretimin verimliliğini artırmayı hedefliyor. Baraj imalatının tamamlanmasının ardından sulamaya ait imalat çalışmalarının devam ettiğini belirten Bakan Yumaklı, "38 bin 560 metreküplük gövde dolgusunun tamamlanmasıyla su tutma işlemi gerçekleştirildi ve baraj işletmeye alındı" bilgisini verdi.

Eldeş Barajı, Ulus ilçesi ve çevresindeki tarım faaliyetlerine ivme kazandırarak, bölge ekonomisinin gelişimine önemli katkılar sağlayacak. Modern sulama teknikleri sayesinde tarımda verimlilik artacak ve çiftçilerin gelir düzeyi yükselecek.