Eğitim Sen'den endüstri meslek lisesi kararına itiraz
İpçi: 'Karar öğrencilerin aleyhinedir'
Eğitim Sen Bartın Şubesi Başkanı ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Dönem Sözcüsü İsmet İpçi, Bartın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bir diğer adıyla Endüstri Meslek Lisesiyle ilgili Bartın Belediye Meclisi tarafından alınan imar planı değişikliği karına itiraz ettiklerini açıkladı. meclis kararının iptal edilmesi talebini içeren dilekçeyi Bartın Belediyesine verdiklerini ifade eden İpçi, “Bartın Belediye Meclisinin; yapmış olduğumuz itirazımızı değerlendirerek Bartın halkının ve öğrencilerin aleyhinde ki bu kararından vazgeçmesini istiyoruz” dedi.
Eğitim Sen Bartın Şubesi Başkanı ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Dönem Sözcüsü İsmet İpçi, Bartın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bir diğer adıyla Endüstri Meslek Lisesiyle ilgili Bartın Belediye Meclisi tarafından alınan imar planı değişikliği karına itiraz ettiklerini açıkladı. Okulun Mugada yolu üzerindeki devlet arazisine taşınmak istendiğini ifade eden İpçi, “Bartın belediyesinin 4 Ocak 2017 tarih ve 24 sayılı meclis kararına göre; Kemerköprü mahallesi tapuda 90 ada 3 parsel ile 233 ada 8 parselde Nazım İmar Plan değişikliği oy çokluğu ile kabul edilmiştir. Söz konusu imar planında Bartın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bulunmaktadır. Okulda 14 bölüm, 119 öğretmen, 1204 öğrenci, 1 yemekhane, 1 kütüphane, 1 konferans salonu bulunmaktadır. Okul 2 parsel üzerinde toplam 24 bin 605 metrekare alan üzerine kurulmuştur. Okul yerelde tıyırtı rampası adı verilen Mugada yolu üzerinde, bir dönem Asım Eğitim Kurumlarına verilen daha sonra geri alınan devlet arazisine taşınmak istenmektedir” dedi.
“MESLEKİ TEKNİK EĞİTİMİN ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK”
Mesleki teknik eğitimin öneminin çok büyük olduğunu kaydeden İsmet İpçi, açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Ülkelerin gelişmesinde ve kalkınmasında sanayileşmenin temel unsuru olan bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip yüksek verimi gerçekleştirecek kalifiye insan gücünün yetiştirilmesi gerekmektedir. Kalifiye elemanların bilgi ve becerisi, ekonomik başarının temelidir. Meslek eğitimi özellikle iki amaca yöneliktir. Bir tarafta genç insanlara başarılı bir meslek yolu hazırlamak, diğer yandan ekonomiye vasıflı eleman yetiştirmektir. Günümüzde, hızlı teknolojik değişme ve dünya düzeyindeki yapılaşma değişiminde mesleki teknik eğitimin öneminin çok büyük olduğu herkes tarafından bilinen ve söylenen gerçektir.
“ÖĞRENCİLER GÜNDE İKİ DEFA FAZLADAN DOLMUŞ ÜCRETİ ÖDEYECEK”
Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin ilgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirecek, gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlanmasında ve Ülkemizin kalkınmasında en önemli unsur haline gelmesinde Mesleki Eğitimin önemi çok büyüktür. Bilim ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak hızla gelişen endüstrimizin ihtiyaç duyduğu teknik insan gücünün yetiştirilmesi önemlidir. Okulun merkezden alınarak belirtilen alana taşınması sonucunda; Okulumuzun öğrenci profili yüzde 90 dolayında kırsal kesimden ve ekonomik durumu düşük olan öğrencilerden oluşmaktadır. Ortaöğretim Kurumları Taşımalı Yönetmeliğine göre kırsal kesimden gelen, dolmuş hattı olan yerleşim birimlerinin öğrencileri taşıma kapsamı dışındadır. Okul öğrencilerinin büyük çoğunluğu kendi olanaklarıyla okula gelip gitmektedir. Merkez dışından kendi olanakları ile ulaşım sağlayan öğrenci şehir merkezinden tekrar dolmuşa binerek yeni okuluna gitmek zorunda kalacaktır. Bu da günde iki defa fazladan dolmuş ücreti ödemesine neden olacaktır.
“KIRSALDAN GELEN ÖĞRENCİLER SOSYALLEŞME OLANAKLARINI YİTİRECEKLER”
Kırsal kesimden gelen erkek öğrenciler okullarının şehir dışına çıkarılmasıyla kent kültürünü tanıma ve kent kültürünü adapte olma (sosyalleşme) olanaklarını yitireceklerdir. Okulun taşınması düşünülen tıyırtı rapmasındaki arazinin eğiminin fazla olması nedeniyle okul yapılmasına uygun değildir. Yapılırsa da birleşik kampüs yapılması mümkün değildir. Bina yapım maliyetleri çok yüksek olacağından kamu zararı oluşacaktır.
KAMU ZARARI OLUŞACAK
Var olan 14 bölümlü bin 204 öğrenciyi barındıran 24 bin 605 metrekare kampüs içinde yapılacak değişikliklerle modernize etme çalışması, yeni bina ve kampüs yapımı maliyetinden daha düşük olacağından ayrıca kamu zararı oluşacaktır. Mevcut parsellere 1830’lu yıllarda Kastamonu Valisi Abdurrahman Paşa tarafından devlet hastanesi yaptırılmış olup 1950’li yıllara kadar hizmet vermeye devam etmiştir. Endüstri ve teknik eğitim konusunda hizmet vermesi için dönemin eğitim müdürlüğüne devredilmiştir. 1950’li yıllara da ortaöğretim düzeyinde eğitim vermiş, 1960’lı yılları başında Bartın halkı tarafından dernek kurularak lise binası yaptırılmıştır. Bina günümüze kadar mesleki teknik eğitim vererek hizmet vermiştir. Alınan karar tarihi misyona aykırıdır.
“ÖĞRENCİLERİN OKULLAŞMA ORANI DÜŞECEK”
Açıklanan nedenlerden dolayı okul cazibesini yitirecek, öğrenci sayısı düşecek, özellikle kırsal alanda bulunan öğrencilerin okullaşma oranı düşecektir. Bu nedenle Bartın Belediyesinin 4 Ocak 2017 tarih ve 24 sayılı meclis kararının iptal edilmesini talep eden dilekçemiz 26 Ocak 2017 tarihinde Bartın Belediyesine verilmiştir. Bartın Belediye Meclisinin yapmış olduğumuz itirazımızı değerlendirerek Bartın halkının ve öğrencilerin aleyhinde ki bu kararından vazgeçmesini istiyoruz.”