DURSUN, GÜZELCEHİSAR'LA İLGİLİ İLK KEZ KONUŞTU

'Bartın gündemi boş şeylerle işgal ediliyor'

DURSUN, GÜZELCEHİSAR'LA İLGİLİ İLK KEZ KONUŞTU

Nurdan Eroğlu

İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, tartışmalara neden olan Güzelcehisar’daki 850 metrelik yol ve peyzaj projesiyle ilgili ilk kez konuştu.  Projenin  Koruma Amaçlı İmar Planına uygun yapıldığını ve Güzelcehisar’da usulsüz hiçbir şey yapılmadığını vuguluyan Dursun, “Bugün boş şeylerle Bartın’ın gündemi işgal ediliyor.  Bu durumu bu işle uğraşanlara saygısızlık olarak görüyorum. Emeğe saygısızlık olarak görüyorum” dedi. Dursun ayrıca Güzelcehisar’da yaşanan imar tartışmalarıyla ilgili de “Bizim Güzelcehisar’da 1 metrekare yerimiz olmaz. Mugada’ya gittik te vatandaşın yerine malikane mi yaptık?” ifadelerinde bulundu.

İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, son günlerde tartışmalara neden olan Güzelcehisar’daki 850 metrelik yol ve peyzaj projesiyle ilgili ilk kez konuştu. Meclis toplantısında MHP Grup Sözcüsü Savaş  Buyurman’ın Güzelcehisar’da yapılan çalışmanın meclise anlatılmasını istemesi üzerine konuşan Dursun, İl Özel İdaresi’nin bugüne kadar Mugada, Büyükkızılkum, Güzelcehisar, ve Hatipler’de toplam 66. 6 hektarlık alanda imar planı ve 18 uygulaması çalışması yaptığını söyledi.  Sahillerde imar planı çalışmasına bu zamana kadar kimsenin cesaret edemediğini kaydeden Dursun, ilk olarak o dönem yine çok fazla tartışılan Mugada’daki imar planı çalışmalarını ve gelinen süreci anlattı. Daha sonra Meclis Üyelerine Güzelcehisar Koruma Amaçlı İmar Planını ve uygulanan peyzaj projesini detaylı bir şekilde anlattı. Güzelcehisar’da Koruma Amaçlı İmar Planına uygun olmayan ve usulsüz hiçbir şey yapılmadığını kaydeden Dursun, sert konuştu. Kenan Dursun, “Bugün boş şeylerle Bartın’ın gündemi işgal ediliyor.  Bu durumu bu işle uğraşanlara saygısızlık olarak görüyorum. Emeğe saygısızlık olarak görüyorum” dedi. İşte Kenan Dursun’un Güzelcehisar’la ilgili açıklamalarının detayı!

“KAMUOYUNDA BU İŞİ YANLIŞ ALGI İLE YÖNETEN BİR KESİM VAR”       

Kamuoyunda bu işi yanlış algı ile yöneten bir kesim var. Bartın dün kurulmadı. Sahillerde dün oluşmadı. Bartın’ın 59 kilometre sahile sınırı var. Bunun 14 kilometresi denize girilebilir alanlar. 2002 yılından geriye bakınca bu 14 kilometrelik alanda kim ne yapmış? Bir tane plan var oda Mugada’nın ilk 6 hektarlık alanında bir imar planı yapılmış. Onun dışında hiçbir alanda hiç kimse imar çalışması yapmamış. Mugada’da çarpık yapılaşma, gecekondulaşmalar vardı. Bunlara dur denilmesi gerekiyordu. 2010-2011 yılında biz o Mugada’da ki 6 hektarlık alanda yanlış uygulamalara dur dedik. Oradaki uygulamaların yıkımını bu idare gerçekleştirdi. Hiç imar planı olmayan bölgeye imar planı yapılmış ama eksik bırakılmış. Vatandaş imarda görülen yolun ortasına barakasını koymuş. Bizim yürekli olmamız lazımdı. Eğer ortaya bir plan koymuşsanız o planın arkasında duracaksınız. Bizde o planın arkasında durduk.

“MUGADA BİRKAÇ KİŞİNİN MALI DEĞİL”

Orada yıkımlar gerçekleştirilirken bugün Güzelcehisar’da karşı çıkanlar, o gün Mugada’da yol üzerinde bulunan, başka yerlerde bulunan bütün metruk binaların yıkılmaması için ellerinden geleni yaptılar. Bizi yıkımlarda bir yıl geciktirdiler. Bu yıkımlar Yargıtay’a gitti. Bir yıl boyunca askıda kaldı ve mahkeme özel idareyi haklı buldu. Biz üzerimize düşeni yaptık. Onların 97 yılında yapmış olduğu 6 hektarlık imar planının 18 uygulamasını yaparak geliştirdik. Hiç kimsenin gözünün yaşına bakmadan tüm metruk binaları yıktık. Doğrusu buydu. Mugada birkaç kişinin malı değil. Herkesin hakkı var. 18 uygulamasına takılan binaları oradan kaldırdık. Kaldırırken çok sıkıntı yaşadık. Bugün ki itirazcılar o gün orada yanlış iş yaptılar. Mugada gelişmesin istediler ama biz orada da pabuç bırakmadık.

“BİZ NAMUSUMUZUN ARKASINDA DURDUK”

Yıktıktan sonra arkamızdan devlet burayı yıktı kaçtı denildi. Biz namusumuzun arkasında durduk. Oradaki imara aykırı binaları yıktık ama oranın yollarını, peyzajını her şeyi güzelleştirdik.  İmar planı ve 18 uygulaması yaparak çöl ve bataklık arazileri parsel haline getirdik. O günde direnişle karşılaştık.  Vatandaşların tapusunu da teslim ettik. O gün ayağa kaldırılan Mugada bugün bize teşekkür ediyor. Biz doğru iş yaptık. Mugada’yı sıkışmış 6 hektarlık alanından kurtardık. 27 hektar daha üzerine koyduk. İnsanların tarlalarını değerli parseller haline getirdik. Mugada’da 4 yıldızlı otel yapılıyor. Biz bu adımları atmasaydık Mugada’ya nasıl otel yapılacaktı. Biz doğru iş yapmaya, Bartın’ın turizmde gelişmesi sağlayacak adımlara devam edeceğiz.  

“YANLIŞ ALGIYA SEBEP OLMAK İSTEYENLER VAR”

Mugada’da ki gelişmeleri hep beraber gördük. Yanlış algıya sebep olmak isteyenler var. Karavan Park ta Milli Emlak’ın kendi yerine yapılmış ayrı bir değer ve güzelliktir. Biz Mugada’yı bu şekilde geliştirirken karşımıza çıkan aynı anlayış bugünde karşımızda. Mugada’da yapmak istediğimizin aynısını Güzelcehisar’da da yapmak için 7 yıl önce adım atmıştık. Biz Bartın’a ihanet edecek hiçbir projenin arkasında olmadık olmayacağız. Mugada’daki güzellikler Türkiye’de takdir ediliyor. Mugada ile Hatipler bağlantı çalışmalarında aynı anlayış ‘Mugada’ya termik santral yapılması için Mugada ve Hatipler birleştiriliyor’ diye aylarca kamuoyu işgal edildi. Açıklama yapmamıza rağmen kimseyi inandıramadık. Bu bir algıydı. Mugada, Hatipler, Büyükkızılkum ve Güzelcehisar bizim sahil köylerimiz. Buralarda santral gündeme getiren akıl tutulması yaşıyor demektir.

“MUGADA’YA TERMİK SANTRAL YAPILMAYACAK”

Hatipler ve Mugada yol bağlantısı Mugada’nın hafta sonları oluşan yoğunluğunu azaltmak içindir. Ayrıca biz sadece Mugada ile Hatipleri birleştirmekle kalmayacağız aynı zamanda bu yolu Filyos’a kadar bağlayacağız. Çünkü bizim hedefimiz Filyos’taki beyaz yakalıları Mugada, Büyükkızılkum, Hatipler ve Güzelcehisar’a ikamet etmek için getirebilmek. Mugada’dan Güzelcehisar’a yol var. Mugada’dan Hatipler’e de yol açıyoruz. Devamında ise Büyükkızılkum olacak. Biz bu yolu Filyos’a kadar götüreceğiz. Altını çizerek bir daha söylüyorum. Kesinlikle bu yol termik santral yolu falan değildir. Bu yol turizmin geliştirmesi için Mugada ve Hatipler’in birleştirilmesi projesidir.  Önümüzdeki yıl inşallah bu yolu da kazandırmış olacağız.

“BUGÜNE KADAR 66. 6 HEKTARLIK ALANDA İMAR PLANI ÇALIŞMASI YAPTIK”

Haksızlık edilmesin. Biz bugüne kadar 66. 6 hektarlık alanda imar planı ve 18 uygulaması çalışması yaptık. Hiç imar planı olmayan Mugada, Büyükkızılkum, Güzelcehisar, ve Hatipler’de çalıştık. Güzelcehisar’da 3. 6 hektar, Büyükkızılkum ve Hatipler’in birinci etabında 45 hektar, ikinci etabı 15 hektar, Mugada’da ise 27 hektar. Hiç kimsenin 90 yıl boyunca cesaret edemediği, başıboş bırakılan bu sahillere biz elimizi sürdük.  Güzelcehisar’da koruma amaçlı imar planımız var. Biz bu çalışmayı 2011 yılında başlattık. Planı yaptığımızda ilgili kurullara gönderdik. Kurullarda çok gel-gitler yaşadık. Bu planın 7 yıl sürmesinin tek nedeni vatandaşlarımızın lehine bir plan yapabilmek içindi. Vatandaşlarımızın biz kayıplarını en az indirmeye çalıştık.

“PROJE TEKLİFİ PLAN ASKI SÜRESİNDEYKEN YAPILDI”

2 Şubat 2017 tarihinde plan Bakanlıkta onaylandı. Onay aşamasından sonra askı süresine girildi. Bu askı süresinde Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüz ve Bartın Üniversitesi’nin iş birliğiyle şuanda tartışılan peyzaj projesiyle ilgili İl Özel İdaremize bir teklifte bulunuldu. İl Özel İdaremizde bu projeyi koruma amaçlı imar planına uygun bir şekilde hazırlayarak ilgili kurula gönderdi. Ankara 2 Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu da 11 Mayıs 2017 tarihinde altına “Bu peyzaj projesinin uygulanabilirliği şu için uygundur. Ama plan hükmü kesinleştikten sonra yürürlüğe girmek şartıyla” şeklinde altına bir şerh koydu. Koruma amaçlı imar planı ise 23 Mayıs 2017 tarihinde kesinlik kazanıyor.

“PROJE PLAN YÜRÜRLÜĞE GİRMEDEN BAŞLAMADI”

Kamuoyunda koruma amaçlı imar planı yürürlüğe girmeden projenin başladığına dair bir algı var. Bu yanlış bir algıdır. Plan askı süresindeyken peyzaj projesi hazırlanmıştır. Kurul peyzaj projesini uygun görüyor ama 11 Mayıs 2017 tarihinde “Plan hükmü kesinleştikten sonra bu plan uygulanabilir” şerhini düşüyor ve koruma amaçlı imar planı da 23 Mayıs 2017 tarihinde tamamen kesinlik kazanmıştır. Burada bir yanlış yok. Üniversitemizdeki hocalara ve mimarlara kötü ithamlarda bunulması üzücüdür. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüz ile İl Özel İdaremizde bu projeyle ilgili çalışanlara kötü ithamlar var. Oysaki usule aykırı bir şey yok. 2017’nin temmuz ayında da yine projenin ihalesi yapılmış. 11 Eylül 2017 tarihinde de projenin yer teslimi gerçekleştirilmiş.

“GÜZELCEHİSAR’DA VATANDAŞIN HAKKINI YÜZDE 5’TEN 15’E ÇIKARDIK”

Güzelcehisar’da koruma amaçlı imar planıyla ilgili bilgilendirme toplantıları oldu. O toplantılarda bende vardım ve çıktım bir konuşma yaptım. Biz bu 100 yıl boyunca yapılan bu tarihi planı yapabilmek için 7 yıl bekledik. 7 yıl sonra böyle bir planımız oldu. Bu plan Güzelcehisar’a ne kazandıracak? 18 uygulamasıyla orada ne yapılacak? Güzelcehisar’daki mevcut yol şuanda iki arabanın yan yana geçemeyeceği kadar dar. Bu yol bir kere plana göre 10 metre genişleyecek. Ayrıca oradaki vatandaşlarımızın tapulu yerlerinden kazanımları Çevre Düzeni Planında yüzde 5’ti. Biz vatandaşlarımızın tapulu arazilerinden Çevre Düzeni Planında yüzde 5 olan hakkını yüzde 15’e çıkardık. 7 yıl bunun için uğraştık. Biz bu çalışmayı yapmasaydık vatandaşlarımızın hakkı sadece yüzde 5 olacaktı ve kaybı daha büyük olacaktı. Burada günü birlik tesisler kapsamında duş, soyunma kabini, wc, kafe-bar, pastane, lokanta, çayhane, açık spor alanları ve spor tesisleri yapılabilecek.

MUGADA’YA GİTTİK TE VATANDAŞIN YERİNE MALİKANE Mİ YAPTIK?”

Orada bulunan  vatandaşlar belki yanlış yönlendirmeyle ya da yanlış bildiğinden“ Benim 8 dönüm yerim vardı. Devlet bunun 4 dönümü aldı. Özel İdare gelecek oraya malikane yapacak. Devlet beni  yerimi gasp ediyor” diyor. Bu sözleri alkışlayan da okumuş, mürekkep yakalamış, yüksek tahsil yapmış bir öğretmen emeklisi. Devlet oradaki yerleri gasp etmiyor. Oradaki tarlaları parsel haline dönüştürüyor. Vatandaşlara ticaret yapacak alan oluşturuyor. Yani vatandaşlarımızın aslında bir kaybı yok. Vatandaşlarım aslında sevineceği yerde birilerinin yanlış yönlendirmesine kapılıyor. Orada Özel İdare gidip nereye malikane yapacak? Mugada’ya gittik te vatandaşın yerine malikane mi yaptık?

“ BİZ YAPACAK OLDUK TA DENİZ Mİ BİZE MÜSAADE ETTİ”

Koruma amaçlı imar planında kumsalda kıyı kenar çizgisinin bittiği yerde 5 metrelik bir yol var. İşte asıl tartışmada burada başlıyor. Diyorlar ki “Taşlardan alçak olarak niye yol yapmadınız?” Biz yapacak olduk ta deniz mi bize müsaade etti. Güzelcehisar’da bir dönem deniz coştu oradaki 200-300 kiloluk taşları yerinden oynattı, aldı ve götürdü. Güzelcehisar denizinin gel-gitlerini bilmeyen insanlar yorum yapıyor. Güzelcehisar denizi kışın gelir orayı kumla doldurur, yazın geri gider o kumları denize çeker. Yani oraya kilitli parke taşıyla yol yapamazsınız. Beton yol zaten koruma amaçlı imar planına uygun değil. Büyük taşlarla yol yapmak zaten abestle iştigal.

“BURADA İMAR PLANINA AYKIRI HİÇBİR ŞEY YAPILMIYOR”

Yine diyorlar ki “Güzelhisar’ın bağrına demir kazık çakılıyor” dünya teknoloji ve endüstride 4.0’ı konuşuyor biz tren yolu mu yapılıyor diye bunları konuşuyoruz. Oradaki demir platformu kimse görmeyecek. O platformun her tarafı ahşapla kaplanacak.  Yolun üstünde ışıklandırma yapılacak. Engelli vatandaşlarımız dahil herkes bu aydınlatılmış yol üstünde adanın etrafı da dahil olmak üzere yürüyebilecek. Bu yol Bartın’ın özel gündemi olduğu gibi Türkiye’nin de gündemi yapılmaya çalışılıyor. Burada imar planına aykırı hiçbir şey yapılmıyor. Dünyada buna benzer projelerin örnekleri var. Koruma amaçlı imar planıyla sadece Güzelcehisar değil aynı zamanda Bartın’da önemli bir kazanım elde edecek.

 “EMEĞE SAYGISIZLIK

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 14 Ağustos 2017 tarihinde Güzelcehisar lav sütunlarını tabiat anıtı ilan etti. Bakanlığımızda bu kararla 142 hektarlık alanı koruma altına alınacak. Aslında biz Güzelcehisar’ı koruyoruz. Biz burayı koruyup planlayamazsak gelecek nesillere nasıl bırakacağız. Güzelcehisar’da bu proje bittiğinde herkes orada ticaretini yapacak, yerleri değerlenecek, Bartın turizmden pastasını alacak ve herkes mutlu olup teşekkür edecek. Bugün boş şeylerle Bartın’ın gündemini işgal ediyoruz. bu durumu bu işle uğraşanlara saygısızlık olarak görüyorum. Emeğe saygısızlık olarak görüyorum. Güzelcehisar artık bizi de aştı. Dünyaya açılıyor.

“BİZİM GÜZELCEHİSAR’DA 1 METREKARE YERİMİZ OLMAZ”

Orada doğal sit alanı, arkeolojik sit alanı olduğu gibi bazalt sütunlarda var. Ayrıca orada kale de var. Biz bunları korumak için bu planlamayı yapıyoruz. Bizim Güzelcehisar’da 1 metrekare yerimiz olmaz. İnkumu 30 yıldır sözde planla gelişiyor. İnkumu’nda şuanda doğru bir yapılaşma mı var? İnkumu beton yığını olmuş durumda. İnkumu’nu mevcut planla mahvettiler. Bugün Güzelcehisar’a itiraz edenler geçmişte İnkumu’nun o planla mahvolmasına sebep olanlardır. Ama Güzelcehisar’da durum böyle olmayacak.

 “GÜZELCEHİSAR’I KATLETTİRMEYECEĞİZ”

Çakraz’ı biz mi mahvettik? Oradaki uygunsuz yapılar hangi dönemde yapıldı? Hepsinin yıkım kararları var. Ama 2005’ten sonra Çakraz’daki hiçbir yanlışa bizim arkadaşlarımız imza atmadı. Bugün kimse çıkıp Çakraz’ın doğru yapılandırıldığını söyleyemez. Buna rağmen biz Çakraz’da derin deniz deşarjını yaparak koalisyon sorununu çözdük. 2018 yılında da Çakraz’ın imar planlarını yenileyeceğiz. Biz Mugada’yı katlettirmedik. Çakraz’ı da katlettirmeyeceğiz. Hele Güzelcehisar’ı hiç katlettirmeyeceğiz. Çevreciler İnkumu ve Çakraz’da yanlış yapanları sorgulasın. Güzelcehisar’daki peyzaj projesini yapan mimarlarımıza yapılan hakareti kabul etmiyorum. Onlardan ben özür diliyorum. Özel İdaremizde bu işi yürüten birimler cesaretini kaybetmeyip yürekli olsunlar. Biz doğru işlerin arkasındayız.”