Dünyayla birlikte aynı anda çevreyi temizlediler
Dünya Temizlik Günü, 'Let's Do It!' (Haydi Yapalım!) çevre temizliği farkındalık hareketi, 169 ülke ile eş zamanlı olarak 21 Eylül'de Bartın'da da gerçekleştirildi. Yalı mevkiinde düzenlenen etkinlikte çevre gönüllüsü onlarca kişi ellerinde poşetlere çöp topladı.
Estonya'da Lets Do It'in başlattığı Dünya Temizlik Günü, Türkiye’de Let's Do It Türkiye öncülüğünde, Sivil Yaşam Derneği ve Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI) koordinatörlüğünde yürütülüyor. Bartın’da da "21 Eylül Dünya Temizlik Günü" etkinlikleri kapsamında Bartın Akademik, Genç Tema, Bartın Genç Gönüllüler, Ali Güler Tenis Akademisi, Genç FB, Bartın Eğitim Bilimleri Koleji, Bahçeşehir Koleji ve Kumluca Şehit Sinan Oruç Lisesi Öğrencileri'nin katılımıyla Yalı Mevkii'nde çevre temizliği etkinliğine gerçekleştirildi. Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Başkan Yardımcıları, Yalı mevkiinde toplanan onlarca kişi ile birlikte eldivenlerini giydi ve ardından siyah çöp poşetlerini alarak Yalı Sevgi Parkı boyunca temizlik yaptı.
Çöme: “Bartın ayağını Bartın Akademik Spor Kulübü üstlendi”
Bartın Akademik Spor Kulübü olarak Bartın’da bugüne kadar birçok organizasyona imza attıklarını belirten Sanem Çöme, farkındalık yaratmak adına düzenlenen bu etkinlikte kendilerine destek olan herkese teşekkür ederek “Let’s Do It Projesi günümüzde dünyanın en büyük sivil çevre temizlik hareketi olarak 113 ülkede 16.5 milyon gönüllü ile büyük bir aile haline gelmiştir. 21 Eylül ‘Dünya Temizlik Günü’nde yapılacak olan küresel temizlik hareketi kapsamında tüm dünya ile eş zamanlı olarak Türkiye’de de bu projeyi Let’s Do It Turkey gerçekleştirdi. Let’s Do It Türkiye organizasyonunun Bartın ayağını spor klübümüz Bartın Akademik Spor Klubü üstlendi. Daha öncede benzer birçok örnek organizasyonu Bartın’da gerçekleştiren klübümüz, bugün dünya temizlik gününde bazı spor klupleri, sivil toplum kuruluşları ve Bartın Belediyesi desteği ile Bartın’da spora, temiz çevreye farkındalık yaratmak için Bartın Yalı Mevkiinde spor severler ve gençler ile buluştu. Irmak kenarının temizlendiğini bu organizasyonda farkındalık yaratmak adına bizlere destek olan herkese çok teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ertan: “Verdiğiniz destek için teşekkür ederim”
Bartın Üniversitesi Genç Tema Topluluğu Başkanı Melih Emre Ertan, ‘Torbada benim de çöpüm olsun’ diyerek kendilerine destek veren herkese teşekkür ederek “7 milyar insanın yaşadığı ve 300 milyon ton atığın etrafa saçılmış şekilde bulunduğu bir dünyada yaşıyoruz. Ve pek çok sorun bu sebeple dünyaya geliyor. Bu gidişatı değiştirmeye çalışan bir ülkede 50 biden fazla gönüllü bütün ülkeyi temizlemek adına bir araya geldi. Yalnızca 5 saatte 10 bin atık toplandı. 11 yıldır uluslararası çata dünyanın her yerinde destek gören Dünya Temizlik Günü, Türkiye ve yavru vatan Kıbrıs ayağında Sivil Yaşam Derneği koordinatörlük yapıyor. Bunun yanı sıra çok fazla kurum ve STK da destek veriyor. 2013 yılından itibaren ülkemizde de uygulanan ve geçen sene 58 ilde yapılan çevre temizliği etkinliğine yaklaşık 45 bin kadar gönüllü katıldı ve 128 bin ton çöp toplandı. Bu sene bu sayının daha da arttığını göreceğiz. Tek bir amaç için buraya toplandık: Temiz ve sağlıklı bir gezegen. ‘Torbada benim de çöpüm olsun’ diyerek buraya gelen herkes çok değerli. Bu sene Bartın’da yine birçok kurumu, sivil toplum örgütünü bir araya getiren Sinem Tunç öğretmenimize ardından da anlamlı günde destek veren Bartın Belediyesi olmak üzere Kumluca Şehit Sinan Oruç Çok Programlı Lisesi, Eğitim Bilimleri Koleji, Bahçeşehir Koleji, Bartın Akademik Spor Kulübü, Ali Güler Tenis Akademi, Bartın GFB, Bartın Üniversitesi ÜniGFB, Bartın Genç Gönüllüler ve ekibim Bartın Üniversitesi Genç Tema’ya gezegenimizin en büyük sorunlarından birisi olan küresel atık problemine verdiğiniz destek için çok teşekkür ederim.” dedi.
Tunç: “Artık jeolojik bir sorun haline geldi”
Lets Do İt Bartın İl Temsilcisi Sinem Tunç İse dünyadaki çevre kirliliği ve çöp sorununun artık jeolojik bir hale geldiğine dikkat çekerek “Let’s Do It Hareketi, 2008 yılında küçük bir baltık ülkesi olan Estonya’da ortaya çıkan ve 50 bin kişinin bir araya gelerek ülkenin 10 bin ton çöpünü 5 saat içinde temizlemesiyle birlikte etki alanını hızla genişleterek tek günde temizlik modeli 15 ülkede çarpıcı sonuçlarla tekrar eden bir farkındalık hareketi oluşuyla büyük ses getirdi. Bu hareketin sonucu 2,5 milyon katılımcı kaydedildi. 2018’de 58 ilde 41 bin 263 kişi ile 127 ton çöp toplandı. Bu sene 81 ilde 800 bin gönüllü hedeflenmektedir. Bu yıl sivil yaşam derneği JCI( Genç Liderler, Girişimciler Derneği) Türk Tıp öğrencileri, Çöpüne Sahip Çık Vakfı ve yerel yönetimlerin desteği ile genç nesillere temiz bir dünya bırakılması hedefleniyor. Peki neden harekete geçmeliyiz? Çünkü her yıl 1 trilyon plastik poşet, yarım milyar plastik şişe, 5 milyar pipet kullanılıyor. 1 milyon deniz kuşu, 100 bin deniz canlısı çöpler yüzünden ölüyor. 2050’de atıkların kütlesi, denizdeki balık kitlesi ile eşit olacak. Çünkü bizim kullandığımız çöpler uzaklarda bir yerde kıtaya dönüşüyor. Çünkü her yıl denize 9 milyon plastik atık bırakılıyor. Yaşamın ve varlığımızın kaynağı olan suyun kirleniyor olması bizim için de tehlikeli bir boyuta ulaşıyor. Çünkü sorun artık sadece ekolojik değil jeolojik hale geldi. Çünkü artık çöpü içiyoruz, yiyiyoruz hatta soluyoruz. Plastik bir poşet doğada dönüşmesi 20 yıl sürüyor, şişelerin ise 450 yıl, misina 600 yılı çocuk bezi 450 yıl denizde çözünmeden kalabiliyorlar. Bu araştırmalar böyle devam ediyor. Ama artık harekete geçme vakti ve temizlik yapmak bu işin en temelini oluşturuyor. Let’s Do It, sadece doğaseverlerle ilgili bir şey değil. Herkesin artık farkında olması ve çöplerin, dünyanın en hor görülmüş kaynağı olduğunun anlaşılması hareketidir.” diye konuştu.