DSİ: 'Bartın'da taşkının önünü kestik'
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Bartın'da yapılan yatırımlarla ilgili açıklamada bulundu. Bartın'a son 17 yılda çok önemli yatırımlar yapıldığını ifade eden DSİ, 'Bartın'da taşkının önünü kestik' dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Bartın’da yapılan yatırımlarla ilgili açıklamada bulundu. Bartın’a son 17 yılda çok önemli yatırımlar yapıldığını ifade eden DSİ, “Bartın iline ve ilçelerine yaptığımız yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Bartın ilimizde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır” dedi.
“Bartın’da 1 baraj 1 sel kapanı inşa ettik”
Bartın’a 2 baraj inşa ederek halkın hizmetine sunduklarını kaydeden DSİ şöyle devam etti:
“Bartın’a son 17 yılda DSİ tarafından çok önemli yatırımlar yapıldı. Kente 2 baraj inşa ederek vatandaşın hizmetine sunduk. Bu barajların en önemlilerinden biri Kirazlıköprü Barajıdır.
Kirazlıköprü Barajı ve HES İkmali İnşaatı Taşkın, Sulama ve Enerji maksatlıdır.
Bartın il merkezinin taşkınlardan korunmasını hedefleyen barajımız 30 bin 960 dekar alanın sulu tarıma açılmasını, 6.700 dekar arazi ile Bartın ilinin taşkından korunmasını ve yılda 28,25 GWh enerji üretimini gerçekleştirecektir.
Hizmete alınan diğer önemli işimiz ise Kışla Selkapanı’dır Kışla Sel Kapanı, Q500 taşkın hidrografını rezervuarda tutmak ve mansaba en fazla 15 m3/s debi bırakmak suretiyle, Kozcağız Ovasında ve Bartın şehrinde meydana gelecek taşkın debilerinde önemli ölçüde düşüş sağlamak maksadıyla yapılmıştır.
Bununla birlikte su kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmeye devam ediyoruz. Bartın’da kalkınmayı hızlandıracak, İl’de sulamayı ve ziraatı geliştirecek 3 adet baraj daha inşa ediyoruz.
İnşaatı devam eden barajlardan biri 54 metre yüksekliğinde olan 24.600 dekar araziyi sulayacak ve aynı zamanda Q500 taşkın hidrografını rezervuarda tutarak Kozcağız Ovasında ve Bartın şehrinde meydana gelecek taşkın debilerinde önemli ölçüde düşüş sağlayacaktır.
“Bartın’ın münbit topraklarını suya kavuşturduk”
Şu anda İnşaat ve Proje çalışmaları devam eden 2 sulama tesisi projesi ile 31.960 dekar münbit arazi daha sulamaya açılacaktır.
“39 taşkın koruma tesisi inşa ettik”
Bartın’ının bir başka problemi de sel ve taşkınlardır. Bu kapsamda Bartın’da 39 adet taşkın koruma tesisi inşa ederek; Bartın şehir merkezi ve 49 meskûn mahal ve 3 bin 888 dekar alanı taşkınlardan koruduk. 16 adet taşkın koruma tesisinin de inşaatları devam etmektedir.”