DRAHNADER'DEN TUNÇ'A TBMM'DE ZİYARET

Tuz Yolu çalışmaları devam ediyor

DRAHNADER'DEN TUNÇ'A TBMM'DE ZİYARET

Nurdan Eroğlu

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Sözcüsü Yılmaz Tunç’u Drahna Kültür Çevre Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ahmet Yılmaz ve dernek üyeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki makamında ziyaret etti. Tarihte Tuz Yolu dile adlandırılan Ulus-Kurucaşile- Pınarbaşı-Cide bağlantı yolunun da gündeme geldiği ziyarette Tunç, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatları doğrultusunda yolla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

İstanbul Pendik’te faaliyet gösteren Drahna Kültür Çevre Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (DRAHNADER) Başkanı Ahmet Yılmaz ve dernek üyelerinin çalışmaları hakkında bilgi verdiği ziyarette  Ulus ilçesi Drahna mevkii ile Kastamonu Cide ilçesi Kazanlı köyü arasında bağlantıyı sağlayacak bağlantı yolu projesinin çalışmaları görüşüldü. Milletvekili Tunç, Bartın Ulus ilçesi Drahna Cide arasında yapılması planlanan güzergâhta geçen yıl Bartın Valisi  Nusret Dirim, Bölge Müdürleri ile birlikte yerinde incelemelerde bulunduklarını belirterek, “Drahna Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin önemle üzerinde durduğu projenin hayata geçirilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu'ndan talepte bulunduk. Birkaç kere bu konuda görüştük. Drahna-Cide bağlantısının olması gerektiğini hem Bartın’da hem de Ankara’da bir araya geldiğimiz her fırsatta dile getirdik. Sayın Bakanımız Genel Müdürlere ve Bölge Müdürlerine talimatlarını verdi.  Talimatlar doğrultusunda çalışmalar devam ediyor” diyerek, yolun yapılması durumunda Küre Dağları Milli Parkı'nın sahil kesimi ile irtibatının sağlanacağını, bölge turizmini geliştirileceğini söyledi.

Drahnader Başkanı Ahmet Yılmaz ve dernek üyeleri de Milletvekili Tunç’a Bartın’a gerçekleştirilen yatırımlardan ve derneğe verdiği desteklerden dolayı teşekkürlerini ilettikleri ziyarette Milletvekili Tunç’ta ziyaretlerinden dolayı dernek başkanlarına ve yöneticilerine teşekkür ederek, dernek çalışmalarında her zaman kendilerine destek olmaktan mutluluk duyacaklarını belirtti.

2017 Mayısında proje tabanlı toplantı ve doğa yürüyüşü düzenlenmişti

Ulus’ta çıkmaz sokakta yer alan ve 6 köyden oluşan Drahna Bölgesinin çıkış kapısı olacak olan tarihteki adıyla Tuz Yolu şimdiki adıyla ise Ulus-Kurucaşile- Pınarbaşı-Cide bağlantı yolunun hayata geçirilmesi amacıyla Drahna Çevre Kalkınma Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği (DRAHNADER) tarafından 2017 yılının mayıs ayında proje tabanlı toplantı ve doğa yürüyüşü düzenlenmişti. Drahna festival alanında düzenlenen toplantıya Bartın Valisi Nusret Dirim, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ve İl Başkanı Hüseyin Manav, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Başel, Doğa Koruma ve Mili Parklar 10 Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, Küre Dağları Milli Park Müdürü Ahat Deliorman, Ulus Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Uzun, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Osman Arslan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, Ulus Orman İşletme Müdürü Mustafa Dağdeviren, Ulus Kaymakamı Recep Hasar, DRAHNADER ve Bartın Dernekler Federasyonu (BARFED), köy muhtarları ve vatandaşlar katılmıştı.

Orman Bölge Müdürlüğü bölgede inceleme yapmıştı

Toplantıda bölgede incemeler yaptıklarını ve yolun açılması için bir sorun olmadığını söyleyen Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Başel “Ulus-Kurucaşile- Pınarbaşı-Cide bağlantı yolunun yapılacağı arazide incelemelerde bulundu. Araziyi arkadaşlarımızla ve muhatlarımızla birlikte gezdik.  Biz bu arazide bu yolun yapılabileceğine inanıyoruz. Projenin bir kısmı Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer alıyor. Doğa Koruma ve Mili Parklar 10 Bölge Müdürümüzle birlikte bu konuda bir rapor hazırlayıp onu da Genel Müdürlüğe sunacağız. Bu yol inşallah yapılır. Bizler bu yolun yapılabileceğine inanıyoruz” demişti.

Doğa Koruma ve Mili Parklar’la mutabakat sağlanmıştı

Yolun yapılabilirliği konusunda mutabakat sağladıklarını ifade eden Doğa Koruma ve Mili Parklar 10 Bölge Müdürü Hasan Başyiğit “Doğa Koruma ve Mili Parklar Genel Müdürlüğümüz adına bizler Küre Dağları Milli Parklar Müdürlüğümüzle birlikte burada korunan alanların değerlendirmesini yaparak yolun yapılabilirliği konusunda çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Bu yolla ilgili bugüne kadar çeşitli çabalar gerçekleştirilmiş.  En son Sayın Vekilimiz bu yolla ilgili taleplerini Sayın Bakanımıza illetiler. Sayın Bakanımızın da bu yolla ilgili bizlere olumlu talimat verdi. Biz de o çerçevede çalışmalarımıza başladık. Bu konuda da aşağı yukarı son noktayı koyduk.  Bu yolun yapılabilirliği konusunda mutabakatımızı sağladık. Zonguldak Orman Bölge Müdürümüz orman standardında yolun yapılmasında bir sıkıntı olmadığını kaydetti. Bizim de belirlediğimiz bir güzergah var. Bu proje içinde yol güzergahını değerlendirdiğimizde mevzuatımız açısından bir problem görünmüyor. İnşallah bunun adımlarını atıyoruz. Zonguldak Orman Bölge Müdürümüz etüt çalışmalarına başladığında biz de gerekli çalışmalarımızı başlatacağız. Bu yolun bitip hizmete girmesini bizler yürekten destekliyoruz. İnşallah bölge halkımız açısında hayırlı olur” şeklinde konuşmuştu.

Konu Bakan Eroğlu’na iletildi

Konuyu Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na ilettiklerini ifade eden AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ta “Daha önce Sayın Bakanınız Veysel Eroğlu’ya konuyu ilettik. Birkaç kere bu konuda görüştük. Drahna-Cide bağlantısının olması gerektiğini hem Bartın’da hem de Ankara’da bir araya geldiğimiz her fırsatta dile getirdik. Sayın Bakanımız Genel Müdürlere ve Bölge Müdürlerine talimatlarını verdi. Gerekli incelemelerin de bu talimatlar doğrultusunda yapıldığını görüyoruz. İnşallah bunu başaracağız. Drahna-Cide arasındaki bağlantıyı sağladığımızda gerçekten bölgemiz için önemli bir hizmeti yerine getirmiş olacağız. Bu bölgenin korunması gereken bölge olması dolayısıyla da Drahna-Cide arasındaki bağlantı yoluyla ilgili uzun bir süre bürokratik yazışmalar gerçekleştirildi. Bu yazışmaların sonucunda Orman Bölge Müdürlüğümüz ve Doğa Koruma ve Mili Parklar Bölge Müdürlüğümüz yolun yapılmasına olumlu bakıyor. Biz de kendilerine bu konuda gerekli desteği vereceğiz. Buradaki tıkalı damarı açmamız lazım. Bu damarı açmazsak bu bölgede kriz olabilir” ifadelerinde bulunmuştu.

Dirim: “Bizler de bunun artık şahidiyiz” demişti

Tuz Yolunun yıllar sonra yeniden çalışmaya başlayacağına inandığını kaydeden Bartın Valisi Nusret Dirim ise “Drahna Bartın’ın en güzel noktalarından birisi. Bölge Müdürlerimiz Ulus-Kurucaşile- Pınarbaşı-Cide bağlantı yoluyla ilgili yaptıkları çalışmaları bizlerle paylaştılar ve bunun olabileceğini söylediler. Bizler de bunun artık şahidiyiz. İnşallah önümüzdeki dönemde bu konu daha çok olgunlaşır ve tarihi Tuz Yolu da artık yıllar sonra yeniden çalışmaya başlar. İlk etapta yolun standardı orman yolu standardında olacak ama ileride tabi ki bu yol geliştirilecektir” demişti.

İlçeler birbirine bağlanabilecek

Protokol program sonunda ise yine DARAHNADER tarafından düzenlenen proje tabanlı doğa yürüyüşüyle bağlantı yolunun yapılacağı alanın bir kısmında incelemelerde bulunmuştu. Yol hayata geçirilebilirse yol, doğu-batı istikametince uzanan, kuzey-güney istikametini birbirinden ayıran milli parkın geçit verebileceği tek yol olacak. Ulus, Kurucaşile, Pınarbaşı, Cide, ilçeleri bu proje ile en kestirme hali ile bağlanacak. Bu proje ileyle Ulus’un 6 köy ve 15 mahalleden oluşan Drahna bölgesi, Cidenin 12 köy ve mahallelerden oluşan Güren bölgesi, Pınarbaşı’nın 20 ye yakın köyünün yer aldığı Ayahna bölgesi halklarının beşeri ve ticari ilişkileri kurulacak. Şu anda birbirleriyle bağlantısı olmayan bu ilçelerin en kestirme ve müsait bağlantı şekli söz konusu projenin içeriğini oluşturuyor. Projenin gerçekleşmesi halinde; Küre Dağları Milli Parkına üç ana kapı açılmış olacak