Dirim'den belediyeye flaş sözler

 'Hakkından vazgeçmeli'

Dirim'den belediyeye flaş sözler

Nurdan Eroğlu

Bartın Valisi Nusret Dirim, Bartın Hergün Gazetesi’ni ziyaret etti. Bartın Hergün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Nihal Çınçın ve gazete ekibiyle bir araya gelen Dirim, Bartın’daki yatırımlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Filyos Vadi Projesinin Bartın için önemine değinen Dirim, projeden Bartın’ın en iyi şekilde yararlanabilmesi için Bartın Limanının genişletilmesi gerektiğini söyledi. bu çalışmanın önündeki sorunun  limanın  işletmesinin Bartın Belediyesi’nde olması olduğunu  kaydeden Dirim, “Çünkü yatırımı Belediyenin yapması gerekiyor. Bartın Belediyesi harcamadan limandan kazanıyor. Bu durum Belediyeye yarıyor. Bölgeye yaramıyor. Bölgenin bundan bir kazancı olmuyor. Bunun için Belediyenin bu hakkından vazgeçmesi lazım. Limanı tekrar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına devredebilir” dedi.

Bartın Valisi Nusret Dirim, Bartın Hergün Gazetesi’ni ziyaret etti. Dirim,  Bartın Hergün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Nihal Çınçın ve gazete ekibiyle bir araya gelirken ziyarette Bartın Valisi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Esat Kocael de yer aldı. Yerel basının önemine değinen Dirim, Nihal Çınçın’dan gazetenin çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı. Gazete çalışanlarının sorun ve önerilerini de dinleyen Nusret Dirim, Bartın’daki yatırımlarla ilgili de değerlendirmelerde bulundu.  İl turizminden organize sanayi bölgesine yeni çevre yolundan Filyos Vadi Projesine kadar yatırımlarla ilgili açıklamalarda bulunan Dirim Bartın Limanı konusunda da önemli konuları konuştu. Sohbet havasında geçen ziyarette Nihal Çınçın, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Dirim’e ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.

“AMASRA’DA NİTELİKLİ TURİZM ŞART”

İşte  Nusret Dirim’in il turizminden organize sanayi bölgesine yeni çevre yolundan Filyos Vadi Projesine kadar yatırımlarla ilgili açıklamaları!

“ Ev pansiyonculuğunun Türkiye’de ilk başladığı yer Amasra. Ancak 30-40 yıl önceki haliyle aynı yerlerde ve aynı mekanlarda bunu yapıyorlar. Ev pansiyonculuğu yapanların artık bunu değiştirmesi lazım. Otel gibi olmasa da en azından otel konforunda hizmet sunmaları lazım. Amasra’nın en büyük sıkıntı bu. Bunu geliştiremiyor. İşin enteresan tarafı da bunu geliştirmekte istemiyorlar. Bir adım atalım da daha nitelik bir turizm faaliyeti verelim şeklinde bir kaygıları yok. Mevcut olanla yetiniyorlar. Bizim il olarak daha turizme açılmayan bakir sahillerimiz var. Biz bu sahilleri turizme planlı bir şekilde açmak için oralarda imar çalışmaları yapıyoruz. Mesela Büyükkızılkum, Güzelcehisar, Mugada bu yerler arasında. Buralar kaçak yapılaşmayla yağmalanmasın istiyoruz.

“İMAR SORUNUNU ÇÖZMELİYİZ”

Yapılaşma sağlıklı yönetilmediği takdirde birileri kaçak yapılaşmayla sanki hakkı varmış gibi oralarda hak iddia edebiliyor. Bugün Amasra’nın en büyük sorunu da niteliksiz yapılaşma. Sahilin kenarında dahi ruhsatsız, izinsiz yapılaşmanın örneklerini görmek mümkün.  Bunlar göze çarpıyor. Hatta Amasra Belediyesi ile Amasra Kaymakamlık binasını yıkıp oraların da Amasra meydanına dahil etmek gerekiyor. Amasra’da çok büyük kentsel dönüşüm yapmak gerekiyor. Amasra’da imarlı yerler dahi imar iyi yönetilmediği için çok kötü duruyor. İmar sorununu çözebilirsek insanlar kaçak yapılaşma da yapamaz. Bu olduğunda biz de bilinçli yapılaşmanın önünü açmış oluruz.

“AMASRA’YA 5 YILDIZLI OTEL YAPILMAYACAK”

Amasra’ya ileride inanıyorum ki çok büyük turizm yatırımcıları gelecektir. Bunun için orada çok büyük turizm parselleri oluşturmamız gerekiyor. Büyük otellerin yapılabileceği 10 bin, 15 bin dönüm gibi büyük parseller oluşturmamız gerekiyor. Amasra’da 5 yıldız otel yapılacağına dair spekülasyonlar doğru değil. Çünkü Amasra’da 5 yıldızlı otelin yapılabileceği büyüklükte bir arsa yok.  Şunu kabul etmemiz gerekiyor ki Amasra’da maalesef nitelik turizm alanlarımız bulunmuyor.

YENİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNİN TAMAMI BÜYÜK BİR YATIRIMCIYA VERİLEBİLİR

Mevcut Organize Sanayi Bölgemizin dışında oluşturulan yeni organize sanayi bölgesinin tamamını belki büyük bir yatırımcıya tahsis edebiliriz. Bunu Sanayi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Faruk Özlü, Bartın’a geldiğinde kendisine de illettik. Mevcut Organize Sanayi Bölgemizde şuanda 25 fabrikamız hizmet veriyor. 4 fabrikamız ise çeşitli nedenlerle atıl durumda. Yatırımcılarımızdan tabi ki yeni arsa talepleri var. Ama biz küçük talepleri değerlendirmek yerine yeni organize sanayi bölgemizin tamamını büyük bir yatırımcıya vermek istiyoruz. Mesela otomotiv sektöründe olan bir firmayı Bartın’a kazandırmak istiyoruz.

BAKAN ÖZLÜ’YE TALEP İLETİLDİ

 Bu şekilde küçük yatırımcılara organize  sanayi bölgesini tahsis etmek yerine büyük bir yatırımcıya tamamını tahsis edip ilimize de büyük bir yatırımcıyı kazandırmak istiyoruz. Bu şekilde yatırım yapan özellikle yabancı yatırımcılar var. Türkiye’de tek parsel olarak çok geniş alanlarla istiyorlar. Sayın Bakanımıza da bu yatırımcılara bizim organize sanayi bölgemizi önerebilirsiniz. Biz böyle bir yatırımcıya açığız dedik. Kendisi de bize “memnuniyetle” dedi.

SANAYİCİYE KÖTÜ HABER GÜNDEM DE TEŞVİK YOK

Sanayideki teşviklerle ilgili olarak şuanda bulunduğumuz kategoriden daha öteye geçemeyeceğiz gibi görünüyor. Doğu ve Güneydoğu Bölgesi için bir teşvik paketi çıktı. Ama biz aynı statüde kalacağız gibi görünüyor.

BÜYÜKKIZILKUM’DAN FİLYOS’A BAĞLANTI YOLU YAPILACAK

Filyos Vadi Projesinden Bartın’ın en iyi şekilde yararlanmasını istiyoruz. Çünkü Filyos Zonguldak’tan daha çok Bartın’a yakın. Zonguldak’la biraz ters tarafta kalıyor. Filyos’la Bartın arasında bir bağlantı yolu açmak istiyoruz. Mugada ve Büyükkızılkum, aradaki dağ aşıldığında Filyos’a 2 kilometre mesafede. Biz bu yolu açacağız. İlk etapta belki duble yol olarak bu bağlantıyı gerçekleştiremeyeceğiz. Ama şurası kesin ki bu bölgeden Filyos bağlantısını sağlayacağız. Mugada ve Büyükkızılkum’u bu şekilde hem turizme açmış olacağız hem de Filyos Vadi Projesi tamamlandığında orada çalışan insanların ikametgah bölgesi haline getireceğiz.

BARTIN LİMANINDAN FİLYOS LİMANINA DUBLE YOL BAĞLANTISI

Biz aslında bu konuda daha nitelikli bir yol istiyoruz. Bunu Karayollarına da illettik. Bartın Limanından Filyos Limanına duble yol olarak bir bağlantı istiyoruz. Aynı zamanda karayolunun yanı sıra bir demiryolu bağlantısı da istiyoruz. İki limanı birbirine bağladığımızda Bartın Limanı’nı da Filyos  Projesi içerisine dahil etmiş oluruz. Filyos’ta bir sorun olduğunda ya da bir yoğunluk olduğunda Bartın Limanı bu şekilde Filyos’un lojistiğini yapabilecektir.

“BARTIN LİMANI GENİŞLEMELİ, BELEDİYE HAKKINDAN FERAGAT ETMELİ”

Bu noktada tabi ki Bartın Limanını da büyütmemiz gerekecek. Şuanda 4 gemi geliyor. Ama bizim bu rakamı 14’e hatta 20’ye çıkarmamız lazım. Bunu da yapmak çok zor değil. Liman derinliğini artırdığımızda ve mendireğini uzattığımızda bu olabilecek bir şey. Bartın Limanının işletmesinin Bartın Belediyesi’nde olması bu çalışmalar için elbette ki sorun oluşturuyor. Çünkü yatırımı Belediyenin yapması gerekiyor. Liman her zaman kazandıran bir yatırımdır. Dolayısıyla Bartın Belediyesi de harcamadan limandan kazanıyor. Bu durum Belediyeye yarıyor. Bölgeye yaramıyor. Bölgenin bundan bir kazancı olmuyor. Filyos geliştiğinde mecburen Bartın Limanının da gelişmesi lazım. Bunun için Belediyenin bu hakkından vazgeçmesi lazım. Limanı tekrar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına devredebilir. Bakanlıkta gerekli yatırımları yapacaktır.

“BARTIN IRMAĞININ KENARINDA BÖLGENİN EN DEĞERLİ ARSALARI OLACAK”

Bartın Irmağı Islah Projesi hayata geçtiği zaman Bartın Irmağının kenarında bölgenin en değerli arsaları olacak. Bartın Belediyesi de bu değerli arsaları belki ilk etap ta değerlendiremeyebilir ama uzun vadede çok kazancı olacaktır. Bu nedenle Irmak Islah Projesinin hayata geçmesi için Bartın Belediyesi de dahil olmak üzere kamulaştırma çalışmalarının gecikmemesi gerekir.

“YENİ ÇEVRE YOLUNUN İHALESİ BU YIL YAPILACAK”

Bartın yeni çevre yolu kesinlikle yapılacak. Çalışmalar devam ediyor. Bu yıl ihalesi yapılacak. Tabi ihalesi yapıldıktan sonra hemen çalışmaları başlayamayabilir. Çünkü meskun alanlardan geçen kısımlarda kamulaştırmayla ilgili sıkıntılar yaşanabiliyor. Karayolları aslında parayı ödemeye razı ama bazen ne yazık ki vatandaşlarımız razı olmuyor. Anlaşmaya yanaşmayıp mahkemeye gitmeyi tercih edebiliyorlar. Bu da süreci uzatıyor tabi ki. Sorun çözülmediği zamanda iş tıkanabiliyor. Üniversite kavşağında 2 parsel sahibi kamulaştırmaya yanaşmadığı için yaklaşık 1 yıl bunun için kaybettik.

KARAMAZAK, BEŞKÖPRÜ VE MUGADA YOLU DUBLE YOL OLACAK

Karamazak, Beşköprü ve Mugada Köylerini kapsayan o hattaki yolda şuanda ciddi bir çalışma yapıyoruz. Yol zaten grup köy yolu ama biz standarttı yükseltiyoruz. Grup köy yollarını duble yol seviyesine getirmeye çalışıyoruz. Şuanda genişleme imkanı olan bütün noktalarda yolu genişleteceğiz. Köy içlerinde biraz sıkıntılar var. Ama köy halkı bu konuda gerçekten çok fedakarlık yapıyor. Köyün içinde de yolun geniş olmasını istiyorlar. Tabi yıllar önce bu düşünülmüş olsaydı tabi o köylerde yaşayan insanlarda yerleşimlerini, evlerini yola bu kadar yakın yapmazlardı. Ama ellerinden geldiğince bu konuda fedakarlık yaptıklarını söyleyebiliriz.”