DENİZCİLİK OKULUNA TEŞVİK MECLİS GÜNDEMİNDE
CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, binlerce yıllık ahşap tekne yapımı geleneğini zor şartlarda devam ettirmeye çalışan Bartın'ın Kurucaşile ilçesine tekne ve yat yapımı dallarında eğitim verecek bağımsız bir 'Denizcilik Anadolu Lisesi' açılması ya da ilçede bulunan ancak geçmiş dönemlerde adı değiştirilen Çok Programlı Anadolu Lisesi'ni öğrencilerin talep etmelerinin önündeki en cazip nokta olan 'Denizcilik' ibaresinin okulun adına tekrar eklenmesi için konuyu TBMM gündemini taşıdı.
Cumhuriyet Halk Partisi Bartın Milletvekili Av.Aysu Bankoğlu, binlerce yıllık ahşap tekne yapımı geleneğini zor şartlarda devam ettirmeye çalışan Bartın’ın Kurucaşile ilçesine tekne ve yat yapımı dallarında eğitim verecek bağımsız bir “Denizcilik Anadolu Lisesi” açılması ya da ilçede bulunan ancak geçmiş dönemlerde adı değiştirilen Çok Programlı Anadolu Lisesi’ni öğrencilerin talep etmelerinin önündeki en cazip nokta olan “Denizcilik” ibaresinin okulun adına tekrar eklenmesi için konuyu meclis gündemini taşıdı.
Medeniyeti üç bin yıl öncesine dayanan Bartın’ın Kurucaşile ilçesinde binlerce yıllık ahşap tekne yapımı geleneğinin zor şartlarda sürdürülmeye çalışıldığını ve sadece Türkiye’de değil dünyada el üstünde tutulmayı hak eden bir değer olduğunu belirten Bankoğlu yaptığı açıklamada, “Bahsettiğim şeyler her kente hatta her ülkeye nasip olacak şeyler değil. Kurucaşile’de olduğu gibi Tekkeönü ve Kapısuyu da bu olağanüstü değerli zanaati olağanüstü zorluklarla yaşatmaya çalışıyor. Müthiş el emekleriyle eski tip ahşap tekne yapımı gibi bir zanaati icra eden ustalarımız var. Çok üzücüdür ki göç alması gereken Kurucaşile de göç veren bölgelerimizden. Binlerce yıldır babadan oğula, ustadan çırağa bugünlere ulaşmış olan ahşap tekne yapımı gerçekten bir sanattır. Meslek lisesindeki eğitimlerin amacı; bu kadim bilgileri teknoloji ile buluşturmak, ustalarımızın birer hoca olarak binlerce yıllık bu değeri geleceğe taşımalarını sağlamaktı. Mesleğin gelişmesi ve korunması için atılan bu adımın devamı bir türlü getirilmemiş. Üstüne üstlük 1997 yılında açılan Kurucasile Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi’nin adını da değiştirip “denizcilik” ibaresini kaldırdılar. Lise programının bölgedeki ahşap imalatına uygun hale getirilmesi ve “denizcilik” ibaresini içermesi öğrenciler için teşvik olacak ve bu okullara ilgi artacaktır. Bartın halkı bu kadim geleneklerinin devlet eliyle yaşatılması ve cezbedici hale getirilmesini istiyor.” dedi.
Tersane ve atölyelerin günümüz koşullarına uygun olarak faaliyet göstereceği çağdaş bir alan da halen bulunmadığını belirten Aysu Bankoğlu, “TBMM Genel Kurulu’nda da dile getirdiğim gibi Kültür Bakanlığı’nın gerek doğal güzellikleri gerekse tekne yapımcılığının duyurulması ve yaşatılması için ciddi bir program yapması gerekiyor. Kurucaşile’nin sadece Bartın’a değil Türkiye’ye katkısını hak ettiği yere taşımamıza az kaldı.” ifadelerini kullandı.
Bartın ilinin Kurucaşile ilçesi, Türkiye’nin Osmanlı Devleti’nden beri ahşap tekne yapımının merkezi olmuş; balıkçılık, madencilik ve tarım alanında katma değer kazandıran yirmi binli nüfuslu bir ilçe iken bugün 6700’lü bir nüfusa düşmüş, ekonomisi zayıflamış bir ilçe. Geleneksel tekne imalatı da balıkçılık da on kadar yaşlı ustanın elinde yürütülmeye çalışmakta, bu kişilerin de işi bırakmasıyla bu gelenek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda.
Tekne yapımı sektörünün hızla gelişmesi ve dünyada bir pazar haline gelmesiyle birlikte ülkemizde de bu amaç doğrultusunda ilk defa 1997 yılında ahşap yat inşa okulu olan Kurucasile Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi, Bartın ili Kurucaşile ilçesinde açılarak, okul bünyesinde ''Ahşap Yat İnşa Bölümü'' programı, çok programlı lise bünyesine alındı.
Mesleki Eğitim Merkezleri Çerçeve Öğretim Programları (MEGEP) projesi kapsamında 2006-2007 eğitim öğretim yılından itibaren “Ahşap Yat İnşa Bölümü”, “Ahşap Teknolojileri” alanına dönüştü ve 2008 yılında Anadolu Meslek Lisesi kapsamında “Gemi Yapımı Alanı” açılarak bu alanlarda öğrenci almaya başladı.
Tekne ve yat yapımı dallarında eğitim verecek bağımsız bir “Denizcilik Anadolu Lisesi” açılması ya da ilçede bulunan ancak geçmiş dönemlerde adı değiştirilen Çok Programlı Anadolu Lisesi’ni öğrencilerin talep etmelerinin önündeki en cazip nokta olan “Denizcilik” ibaresinin okulun adına tekrar eklenmesinin hem ülke hem de bölge ekonomisine katkıda bulunacağını söyleyerek konuyu meclis gündemine taşıyan CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, “Okulun isminin 2014 yılında Bakanlığın isim değişikliğine girmesiyle, ismindeki denizcilik ifadesi kaldırılarak Kurucaşile çok programlı Anadolu lisesi ismine dönüştürülmesi sonucunda okulun öğrenci sayısı hızla düşerek ilçe dışından öğrencilerin okulu talep etmelerinin önündeki cazip nokta olan “Denizcilik” ifadesi ortadan kaldırılmıştır. Gemi yapımı alanı, ülkemizde istihdama çok büyük katkılarda bulunmaktadır. Ülkemizde gemi yapımı sektöründe yetişmiş eğitimli iş gücü sıkıntısı üst düzeydedir. Öğrencilerin bu alana yönlendirilmesi, Kurucaşile gibi ahşap tekne ve yat yapımında ülke genelinde ön plana çıkmış olan ilçeye öğrenci talebinin tekrar eski haline kavuşması için yapılacak çalışmalar bölgenin kalkınması açısından önem arz etmektedir. Gemi Yapımı Alanı Çerçeve Öğretim Programı kapsamındaki çelik gemi yapımı, gemi ressamlığı, gemi tesisat donatım, tekne ve yat yapımı dallarında eğitim verecek bağımsız bir “Denizcilik Anadolu Lisesi” açılması veya ilçe dışından öğrencilerin okulu talep etmelerinin önündeki en cazip nokta olan “Denizcilik” ibaresinin okulun adına tekrar eklenmesi Kurucaşile halkının öncelikli talepleri arasındadır.” dedi.
2014 yılında ise mesleki ve teknik eğitimde okul çeşitliliğinin azaltılması projesi kapsamında, haziran ayında okulun adı “Kurucaşile Çok Programlı Anadolu Lisesi” olarak değiştirildi ve Anadolu Lisesi ile Anadolu Meslek Programı adı altında öğrenci almaya başladı.
CHP’li Bankoğlu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde şu sorulara yanıt istedi;
- 1997-2024 yılları arasında bahsi geçen okulda Gemi Yapımı Alanı dalına kayıt yaptıran öğrencilerin yıllara göre sayısı nedir?
- 1997-2024 yılları arasında bahsi geçen okulda Gemi Yapımı Alanı dalından mezun olan öğrencilerin yıllara göre sayısı nedir?
- Bartın ili Kurucaşile ilçesinde, Gemi Yapımı Alanı Çerçeve Öğretim Programında kapsamındaki çelik gemi yapımı, gemi ressamlığı, gemi tesisat donatım, tekne ve yat yapımı dalları içeren bağımsız bir “Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi” açılması konusunda bir tasarrufunuz olacak mıdır?
- Ahşap tekne ve yat yapımında ülke genelinde ön plana çıkmış olan Kurucaşile ilçesinde öğrenci talebinin tekrar eski haline kavuşması için; bahsi geçen okulun ismindeki “Denizcilik” ifadesi geri kazandırılarak sınavla öğrenci alan bir okul haline dönüştürmesi yönünde bir tasarrufunuz olacak mıdır?