Demirciler çarşısı esnafı güne dua ile başladı

Bartın'da ahilik geleneğinin yaşatılması amacıyla düzenlenen 37'nci Ahilik Haftası programı kapsamında Demirciler çarşısı esnaf ve zanaatkârları güne dua ile başladı. Dua programına katılan il protokolü ayrıca demirci dükkanında demir örs dövdü.

Demirciler çarşısı esnafı güne dua ile başladı

Erkan Hızoğlu

Bartın’da bu yıl 37’incisi kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Demirciler çarşısında düzenlenen programda il protokolü, esnaf ve zanaatkârlar bir araya gelerek hep birlikte bol ve bereketli kazançlar için dua etti.

Duanın ardından esnaf ve zanaatkârlara Bartın Belediyesi’nce simit ikram edilirken duaya katılanlar demirci dükkanında örs dövdü.

Akdeniz, kolaylıklar diledi

Programda konuşan Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz katılımcılara ve esnafa katılımlarından dolayı teşekkür ederek işlerinde ve görevlerinde başarılar diledi.

Özcan, ahiliğin 7 ilkesini anlattı

Ardından konuşan Bartın Ticaret İl Müdürü Erhan Özcan ise ahiliğin 7 ilkesine değinerek şunları söyledi:

“Hak ile sabır dileyip, bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir" diyen Ahi Evran-ı Veliyi doğumunun 853. Yıl dönümünde rahmetle ve dua ile anıyoruz.
 
Tüketicinin korunmasından kalite standartlarına, mesleki yeterlilikten kooperatifçiliğe, piyasa gözetiminden mesleki örgütlenmeye, bugünün modern iktisadi dünyasında önemli yeri olan değerlerler ve kavramlar Ahilik teşkilatları tarafından yüzyıllar önce benimsenerek uygulanmıştır. Zamanın ötesinde duruşuyla tüm toplumlara ve ticaret ile uğraşan herkese yol gösteren bu değerler bütünü, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, zengin ile fakir, halk ile devlet arasında iyi ve sağlam ilişkiler kurarak sosyal adaleti gerçekleştirmiştir.
 
Ahilik kültürünü ve sistemini tanıtmak ve yaşatmak, Ahilik değerlerini gelecek nesillere aktarmak ve Ahilik kültürünü evrensel bir marka haline getirmek amacıyla çalışmalara devam etmekteyiz. Her yıl başta Kırşehir'de olmak üzere, 81 ilde ve Bartın‘ımızda Ahilik Haftası etkinliklerini gerçekleştirmekteyiz. Kültürümüzün damarlarına işlemiş, ruhuyla hala yaşayan Ahiliğin 7 İlkesi olan ‘Elini, sofranı ve kapını hep açık tut, ağzını hep kapalı tut, eline, gözüne ve diline hep sahip ol’ düsturunun devam etmesi, esnaf ve zanaatkarlarımız başta olmak üzere bilinçli bir toplumunda en önemli görevlerinden olmalı, gerekli duyarlılık gösterilmeli diyerek; dürüstlük, kardeşlik, cömertlik, paylaşma ve yardımlaşmayı esas alan Ahilik kültürünün yaşatılması adına düzenlenecek etkinliklere esnaf ve zanaatkârlarımız başta olmak üzere tüm halkımızı davet ederken, Ahilik Haftası'nı en içten dileklerimizle kutluyor, ebediyete intikal etmiş tüm esnaf ve zanaatkarlarımız ile tüm şehitlerimizi rahmetle, minnet ve dua ile anıyorum.”

Başkan Yalçınkaya, zanaatkarlara teşekkür etti

Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya ise konuşmasında esnafa hayırlı işler temennisinde bulunurken zanaatlarını sürdüren esnaflara da teşekkür ederek “Öncelikle ben de Ticaret İl Müdürümüze ve Esnaf Odaları Birliği Başkanımıza teşekkür ediyorum. Ahilik Haftası kutlama nedeniyle esnafımızın yanında oldukları için, onların bu güzel gününde, anlamlı gününde onlarla beraber bir paylaşım içerisinde oldukları için kendilerine teşekkür ediyorum. Aynı zamanda tüm esnafımızın Ahilik Haftası'nı kutluyorum. Özellikle Demirciler arasında geleneksel el sanatlarını hala devam ettiren tüm sanatkar kardeşlerimize yürekten bir kez daha teşekkür ediyorum. Bartın'ın geleneksel sanatlarını devam ettiren ve buradan kendi ailelerine kazanç kapısı olarak bu iş yerlerini geleneksel olarak çalışmalarına devam eden arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Aynı zamanda tüm esnafımıza da hayırlı kazançlar diliyorum.” dedi.

Simit ve çay ikram edildi

Yapılan konuşmalar ve edilen duanın ardından esnaf ve zanaatkârlara simit ve çay ikram edildi.

Örs dövdüler

Programa Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, Bartın İl Emniyet Müdürü Ünsal Hayal, Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz, Ticaret İl Müdürü Erhan Özcan, AK Parti Bartın İl Başkanı Yaşar Arslan, CHP Bartın İl Başkanı İsmail Cem Akyol, Saadet Partisi Bartın İl Başkanı Mücahit Mekeç, Oda Başkanları ve çok sayıda esnaf katıldı.

Programda Belediye Başkanı Yalçınkaya, Birlik Başkanı Akdeniz, AK Parti İl Başkanı Arslan ve CHP İl Başkanı Akyol emektar demirci ustası Halil Ak’ın iş yerini ziyaret ederek ocakta ısıtılan demiri örste dövüp şekil verdi.

Eğlenceli görüntüler ve diyalogların ortaya anlarda katılımcılar, demircilik mesleğinin zor olduğuna dikkat çekti.