Defne hasadı başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Orman Genel Müdürlüğü'nün orman köylerini yerinde kalkındırma hedefleri doğrultusunda katılımıyla Bartın İşletme Müdürlüğüne bağlı Topluca Köyü'nde gerçekleşen defne sürgünü üretim tatbikatıyla defne sürgünü hasadına başlandı.

Defne hasadı başladı

 

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Orman Genel Müdürlüğü'nün orman köylerini yerinde kalkındırma hedefleri doğrultusunda Zonguldak Orman Bölge Müdürü Zekeriya Beyazlı, Bölge Müdürü Yardımcısı Gültekin Aksan, Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürü Vekili, Bartın İşletme Müdür Yardımcısı, İşletme Şefleri, defne sürgünü üretimi yapan orman köylülerinin katılımıyla Bartın İşletme Müdürlüğüne bağlı Topluca Köyü'nde gerçekleşen defne sürgünü üretim tatbikatıyla defne sürgünü hasadına başlandı. Defne Sürgünü üretim tatbikatında üretin yapan köylülerle bir araya gelen Bölge Müdürü Beyazlı sorumluluk bölgelerinde  17 bin 500 hektar defne sahası bulunduğunu, yıllık 14 bin  ton civarında üretim yapılacağını bundan orman köylülerinin yaklaşık  15 milyon lira kazanç elde edeceğini, üretim miktarının artırılması için tüm tedbirleri aldıklarını bildirdi.

Hasat nisana kadar devam edecek

Beyazlı, "İşletme Müdürlüğüne bağlı yoğun miktarda defne bulunan orman alanları, Odun Dışı Orman Ürünleri Faydalanma Planı ile 3 parsele ayrılmış olup her yıl bir parsele girilmekte, Eylül ayının ilk haftasında başlayan defne hasadı Nisan ayına kadar devam etmektedir. Dik yamaç ve kayalıklar arasında kesimi yapılan defne yaprakları, şelek yapılarak yüzlerce metre mesafeden insan sırtında ve atların yardımı ile, traktörlerin ulaşacağı alana, oradan da toplama merkezlerine taşınmaktadır" dedi.

“Defne değil define”

Defneyaprağının ailelerin önemli gelir kaynağı olduğunu vurgulayan Beyazlı, "Kırsal kesimde yaşayan orman köylülerinin en önemli geçim kaynakları arasında olan defne  yaprağı toplanarak hane başına günlük 100-200 lira arasında gelir elde edilmektedir. Defne adeta define gibi görülüyor ve orman köylüsünün yüzünü güldürmeye devam ediyor. Ayrıca, odun dışı orman ürünü olarak kabul edilen defne yaprağının, başta ilaç sanayi olmak üzere gıda kimya, boya, kozmetik gibi birçok alanda kullanıldığı ve ülkemizin defne yaprağı üretiminde dünyada birinci sırada yer aldığı Bölge Müdürlüğünün de Türkiye' de birinci sırada yer aldığını bildirdi" diye konuştu.

Hedef yıllık 23 bin ton defne sürgünü üretmek

Beyazlı şöyle devam etti:

 "Defne bitkisinin bulunduğu sahalarda yapılan rehabilitasyon çalışmaları sonucunda en büyük kazanç, atıl durumda bulunan sahalar verimli hale getirilerek ülke ekonomisine katkı sağlanacak olmasıdır. Çalışmalarımızda bölgenin asli türleri, lokal ırkları ve nadir türleri yerinde korunmaya bilhassa dikkat edeceğiz. Defne türünün gelişmesine imkan sağlayacağız. 2023 hedefimiz yıllık 23 bin ton defne sürgünü üretmektir. Hepinizin işleri bereketli olsun. Kazasız, belasız bir üretim sezonu diliyorum.

Bilgilendirmeler yapıldı

Teknik elemanlarca defne sürgünü üretim teknikleri ve dikkat edilmesi gereken hususların uygulamalı olarak anlatıldı. Defnenin kalite özellikleri, kültürü, ıslahı, defne alanlarının rehabilitasyonu, üretim ve üretim sonrasında kaliteli yaprak verimi için yapılması gereken teknik ve idari uygulamalara yönelik faaliyetler kapsamında kullanılacak metotlar, defne değer zinciri, defne eylem planları kapsamında kullanılabilecek metotlar konusunda karşılıklı fikir alış verişinde bulunulmasının ardından defne sürgünü üretimi başladık."

İşte defne hakkında bilmedikleriniz!

Peki defne yaprağının faydaları ya da zararları  nelerdir? Bilinmeyen yönleri var mı? İşte bu soruların cevabı!

Defne yaprağı hoş koku ve aroması ile birçok kişinin severek kullandığı bir bitkidir. Özellikle yemeklere harika bir tat ve aroma kazandırır. Et yemeklerinde, balık yemeklerinde birçok kişi tarafından tercih edilir. Ünlü lokantalar bu şifalı ve leziz bitkinin yaprağını bolca kullanırlar.

Faydaları nelerdir?

Mutfakların vazgeçilmezi olan özellikle Akdeniz mutfaklarında sık sık kullanılan, yemeklere enfes bir tat katan defne yaprağı, son zamanlarda faydaları ile de adından söz ettiriyor. Yurt dışındaki ülkelerde de özellikle ünlü restoranların vazgeçilmez bitkilerinden biridir. İşte bu şifalı yaprağın faydalarından bazıları:

Soğuk algınlığı, grip gibi kış hastalıklarının önlenmesine yardım eder.

Balgam sökücü özelliği vardır.

İdrar söktürücüdür.

Astım gibi solunum hastalıklarına fayda sağlar.

Yapılan bir araştırmaya göre, bu yaprağın yaraları kısa sürede iyileştirdiği, açık yaraların çabuk kapanmasını sağladığı sonucuna varıldı.

Kolesterolü düşürür.

Cildi gençleştirir. Genç bir görünüme sahip olmayı sağlar. Kırışıklıkları önler. Cildinizin genç kalmasını istiyorsanız yemeklerinizde bir parça defne yaprağı kullanmayı unutmayın.

Kuru ciltler için de oldukça faydalıdır.

Aknelere iyi gelir, geçmelerini sağlar.

Artrit gibi kemik hastalıklarının iyileşmesine yardım eder.

Mikroplara karşı savaşır. Bakteriyel enfeksiyonları engeller.

Kulak ağrılarına iyi gelir.

Egzama ve sedef hastalığı gibi el ve vücutta çıkan yaralar için de oldukça faydalı bir bitkidir.

Romatizmaya iyi gelir.

Mantari veya viral enfeksiyonlara fayda sağlar.

Alzheimer hastalığı için de yararlıdır.

Yapılan araştırmalar sonucunda parkinson rahatsızlığına da iyi geldiği ortaya çıkmıştır.

Görme bozukluklarına iyi gelir.

Sakinleştirici özelliği vardır.

Ülser gibi mide hastalıklarına oldukça büyük fayda sağlar. Mideyi güçlendirir.

Kalp damar sağlığını korur.

Lösemi yani kan kanseri ve cilt kanseri gibi kanser türlerine fayda sağlar.

Bel ağrılarını giderir.

Migren ve baş ağrılarına da fayda sağlar.

Kan şekerini düşürmeye yardım eder. Yüksek kan şekeri olup düşüremeyen kişiler defne yaprağı kullanabilir.

Sindirim sistemini rahatlatır, gaz giderici özelliği vardır.

Ateş düşürücüdür.

Vücuttaki mikrop, bakteri ve mantarların üremesini, çoğalmasını engeller.

Antibiyotik özelliği vardır.

Terlemeyi sağlar. Bu şekilde ter yolu ile vücuttan mikroplar atılabilir. Bu da vücudu rahatlatır, terleme ile tuz ve su yolu ile vücuttaki mikroplardan kurtulmak mümkündür. Ayrıca terleme ile vücut ısısı da düşer.

Vücuttaki hormonların ve enzimlerin salgılanmasını, aktivitesini düzenler.

Diş ağrısına iyi gelir.

Saçların sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar. Saçlarınızın uzamamasından yakınıyorsanız bu yaprağı kullanabilirsiniz.

Saç dökülmesini önler.

Regl dönemi düzensiz olan yada zamanı geldiğinde adet kanaması olmayan kadınlar da bu bitkiyi tüketmelidir. Adet kanamasını düzenler ve zamanında gelmesini sağlar.

Zayıflamaya yardım eder.

Zararları ve yan etikleri nelerdir?

Yararları olduğu gibi bu bitkinin de yan etkileri veya bazı zararları bulunabilir.

Hamile ve emziren bayanların kullanmaması gereken bir bitkidir.

Merkezi sinir sistemine zarar verebilir.

Şiddetli bir şekilde koklandığı zaman solunum sistemine zarar verebilir.

Fazla kullanım alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Alerjisi olanlar kullanmamalıdır.

Defne yaprağı hakkında bilinmeyenler

Defne yaprağı sadece yemeklere kullanılması, hoş kokusu ve aroması ile anılır. Aslında bu şifalı yaprağın başka özellikleri de vardır. Yazın, piknikte yada evinizin balkonunda mangal yapacağınız zaman mangalı yaktığınızda, ateşin üzerine birkaç tane defne yaprağı atarsanız oldukça hoş bir koku elde edebilirsiniz.