Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yapılandırma müjdesi!
Kabine Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bartın'daki binlerce kamu borçlusu vatandaşları da rahatlatacak yapılandırma müjdesini verdi. Borçlara belirli bir oranla güncelleme ve taksitle ödeme imkânı getirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Vergi daireleri, gümrük müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, belediyeler, il özel idareleri, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları gibi kurumlarımızın kamu alacaklarını yeniden yapılandıran bir kanun teklifi hazırlıyoruz. Bu teklifle vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin vergi ve prim yükümlülükleri başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarımıza olan borçlarının cezalarını kaldırıyoruz' dedi. Teklifle matrah artırımını ve işletme kayıtlarının düzeltilmesi de sağlanacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantının ardından Bartın’daki binlerce kamu borçlusu vatandaşlar da dahil olmak üzere ülke genelindeki tüm kamu alacaklarının yapılandırılacağını müjdeledi. Toplantıda ele alınan konulara ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
"Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin normal tarihi 18 Haziran’dı. Ancak bu tarihi hem Kurban Bayramı arifesine ve dolayısıyla hac dönemine, hem üniversiteye hazırlanan çocuklarımızın sınav takvimine, hem de ilk ve ortaöğretim okullarımızın tatiline denk gelmesi sebebiyle güncelleme ihtiyacı duyduk. Siyaset kurumu olarak milletin taleplerini karşılama yanında, millî iradenin en yüksek katılımla ve en ideal şartlarda tecellisini sağlamakla sorumluyuz. Bu anlayışla yaptığımız kapsamlı değerlendirmeler sonunda 14 Mayıs 2023 Pazar gününün her bakımdan seçim için en uygun tarih olduğunu gördük. Anayasa’da belirtilen usullere mütenasip şekilde ülkemizi bu tarihte seçime götürmek istiyoruz. Bu tarih güncellemesini Anayasamıza göre beşte üç çoğunlukla Meclis’imiz yaparsa memnuniyet duyarız. Meclis’te gereken çoğunluğun sağlanamaması hâlinde Cumhurbaşkanı olarak biz seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılabilmesini temin edebilecek bir takvimle kararımızı alıp inşallah süreci başlatacağız.
“Hanelerde kullanılan doğal gazın yüzde 80’ini, elektriğin yüzde 60’ını sübvanse ettik”
Hanelerde kullanılan doğal gazın yüzde 80’ini, elektriğin yüzde 60’ını sübvanse ederek dünyayı kasıp kavuran enerji krizinin insanımıza etkisini en aza indirmeyi başardık. Bugün evinde kullandığı doğal gaza bin lira fatura ödeyen bir vatandaşımız, devletinin de Hazinesinden de üste 4 bin lira daha vererek asıl maliyeti karşıladığını biliyor.
Temmuz ayında başlattığımız aile destek programının bütçesini 15 milyar liradan 40 milyar liraya çıkartıp kapsamını da genişleterek insanlarımızı zor günlerinde yalnız bırakmadık.
Bu ay itibarıyla sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarımızın aylık barınma yardımı bütçesini de artırarak 2 milyar 250 milyon liraya çıkardık.
Ocak ayında yeniden düzenlediğimiz hâliyle yaşlı aylığını 1537 liradan yaklaşık 2000 liraya, yüzde 40-60 engelli aylığını 1223 liradan yaklaşık 1600 lira, yüzde 70 üzeri engelli aylığını 1840 liradan yaklaşık 2400 liraya yükselttik.
Sadece bu ay 3,5 milyon haneye 740 milyon lira elektrik tüketim desteği ödemesi yaptık.
İhtiyaç sahibi 8 milyon 897 bin kişinin sağlık sigortası için 3,2 milyar lira ödemede bulunduk.
Ücretli çalışanlarımıza işverenlerin yapacağı gıda ve yakacak yardımlarını Gelir Vergisinden istisna tuttuk.
Kamu görevlilerimize mutat maaş zamları yanında ek göstergeyle ve gelir vergisi tarife dilimleri güncellemesiyle memur ve emeklilerimize de refah payı artışıyla ilave imkân sağladık.
Asgari ücreti enflasyon öngörüsünün çok üzerinde bir artışla 8 bin 507 liraya, en düşük emekli aylığını 5500 liraya çıkardık.
Bunu yaparken asgari ücret desteğini de 100 liradan 400 liraya çıkartarak işverenlerimizin üzerindeki yükü azalttık.
Aynı şekilde Gelir ve Damga Vergisi kesintisini tüm maaşların asgari ücret kadarki kısmından kaldırdık.
Temel ihtiyaç ürünleri başta olmak üzere pek çok üründe KDV indirimine gittik.
Sözleşmeli kamu görevlilerini kadroya geçirdik.
Uzun yıllardır tartışma konusu olan emeklilikteki yaş sınırını çözecek düzenlemeyi hazırladık, Meclis sürecini takip ediyoruz.
Kendi alanında Cumhuriyet tarihimizin en büyük kampanyasını 500 bin konut, 1 milyon altyapılı arsa ve 50 bin iş yeriyle başlattık.
Tabi bunları yaparken üretimin ve istihdamın kaynağı olan reel sektörü ihmal etmedik. İş dünyamızın tüm kesimleriyle finansmana erişimini en uygun şartlarla sağlayacak paketleri devreye aldık.
Kullanılan kredilerin üretken alanlara yönlendirilmesini sağlayacak mekanizmalar kurduk. Amacımız, ülkemizin sınırlı kaynaklarından ayırdığımız finansmanın döviz gibi, tüketim gibi gereksiz yerlere değil, sürdürülebilir ve dengeli büyümeye gitmesini sağlamaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın 200 milyar liralık kefaleti karşılığında reel sektöre kullandırılacak 250 milyar liralık kredi paketinde bu kritere özellikle önem veriyoruz.
Hâlihazırda 14 farklı alanda faaliyet gösteren firmalarımızı selektif kredi politikamızla destekliyoruz.
Şimdi sizlerle Hazine ve Maliye Bakanlığımızca hayata geçirilecek yeni müjdelerimizi paylaşmak istiyorum.
Vergi daireleri, gümrük müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, belediyeler, il özel idareleri, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları gibi kurumlarımızın kamu alacaklarını yeniden yapılandıran bir kanun teklifi hazırlıyoruz. Bu teklifle vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin vergi ve prim yükümlülükleri başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarımıza olan borçlarının cezalarını kaldırıyoruz.
Yapacağımız düzenlemeyle tüm bu borçları belirli bir oranla güncelleme ve taksitle ödeme imkânı getiriyoruz.
Davalı vergi ve prim dosyaları da bu kapsamda olacağı için, taraflara ihtilafları sonlandırma fırsatı veriyoruz.
Teklifle matrah artırımını ve işletme kayıtlarının düzeltilmesini de sağlıyoruz.
Bilindiği gibi yükseköğrenim kredi borçlarının endekse bağlı olarak artışına son vermiştik. Artık gençlerimiz ne kadar kredi aldılarsa sadece o rakamı geri ödüyor. Geçmişte endeksle oluşmuş borçları da silmiştik. Bu düzenlemeyle endeks dışındaki borcun da yeniden yapılandırılarak taksitle ödenmesini mümkün hâle getiriyoruz.
Kapsamlı bir uygulama yapılandırma teklifimizin tüm hak sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum.
“2 bin lirayı aşmayan icralık borçların tahsilinden vazgeçiyoruz”
Bir müjde de icralık borcu olan vatandaşlarımıza vermek istiyorum. Malum olduğu üzere, 2 bin lirayı aşmayan icralık borçları tasfiye edecek ve takiplerini sonlandıracak bir düzenlemeyi zaten yapmıştık. Şimdi de aynı uygulamayı vergi dairelerimizi vergi, ceza, faiz gibi tüm başlıklarda 2 bin lirayı aşmayan borcu olan vatandaşlarımız için hayata geçiriyoruz. Bir defaya mahsus olmak üzere vergi dairelerine olan ve 31 Aralık 2022 tarihinden önceye ait 2 bin lirayı aşmayan borçların cezalarının tahsilinden vazgeçiyoruz. Detaylarını Hazine ve Maliye Bakanlığımızın açıklayacağı bu uygulamanın, vergi dairesine olan borcundan dolayı takibe maruz kalmayacak vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum."