Çipli beton devri başlıyor
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında ülkemizde inşaatlarda kullanılan betonun denetiminin elektronik ortamda yapılması amacıyla işbirliği protokolü imzalandığını söyledi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında ülkemizde inşaatlarda kullanılan betonun denetiminin elektronik ortamda yapılması amacıyla işbirliği protokolü imzalandığını söyledi. Uygulamanın ülke geneline yaygınlaştırılacağını kaydeden Özcan, “Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Bakanlığımız arasında ülkemizde inşaatlarda kullanılan betonun denetiminin elektronik ortamda yapılması amacıyla işbirliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamındaki çalışmayla daha kaliteli beton ve beton malzemelerinin yönetimi, izlenmesi ve takibi konusundaki sistemin oluşturulması hedeflenmektedir. Pilot İl Afyonkarahisar'daki uygulamaların sonucundan sonra Türkiye'ye yaygınlaştırılarak, betonun çiple izleme sisteminin altlığı oluşturulmuş olacak” dedi.
Betonda çipli sistem uygulaması
Betonda çipli sistem (e-beton) uygulamasına geçileceğini vurgulayan Özcan şöyle devam etti:
“Bu kapsamda Bakanlığımızın inşaat yapım uygulamalarına yönelik deneyim ve bilgi birikimi ile Türk Savunma Sanayiindeki izleme, güvenlik ve bilişim konusundaki teknik kabiliyet, tecrübe ve bilgi birikiminin birleştirilerek, betonda çipli sistem (e-beton) uygulamasına geçilecek. Bu sayede betondaki hata, kayıp ve kaçak oranlarının sıfır ya da sıfıra en yakın hale getirilmesi sağlanacak. Söz konusu protokol ile 2018 yılı ikinci yarısında Ar-Ge çalışmalarının akabinde Türkiye genelinde Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) etiketleri kullanılarak beton denetiminin daha etkin ve verimli bir şekilde yapılması planlanıyor. Böylece inşaatlarda kullanılan betonun standartlara/projelere uygunluğunun tespitine yönelik yapılan işlemlerin her biri Müdürlüğümüz tarafından izlenebilir olacak.
Sonuçlar doğrudan yazılım sistemine aktarılacak
Ayrıca çiplere ya da deneylerin gerçekleştiği cihazlara Bakanlığımızın bilgisi/izni dışında herhangi bir müdahale yapılamayacak ve sonuçlar doğrudan yazılım sistemine aktarılacak. Bu sistemin devreye girmesinden itibaren bir yıl içerisinde de kullanılacak çiplerin yerli üretimle elde edilmesi Aselsannet tarafından sağlanacak. Çipli beton sisteminin yurt genelinde kullanılmaya başlanmasından itibaren denetim ve deney sonuçlarının yapı sahibi ya da kullanıcısı ile paylaşılmasına olanak sağlayacak olan e-devlet sistemine entegrasyonu çalışmaları da eş zamanlı olarak sürdürülecek. Bu sayede inşaatlardaki yapı denetim hizmetleri doğal bir denetime tabi olacak.
Milli RFID etiketlerin kullanımına geçilmesi de hedefleniyor
Öte yandan, dünyada sınırlı sayıda üreticisi olan ve birçok sektörde de kullanım alanı bulunan RFID etiketlerinin kısa zaman içerisinde Türkiye'de de üretilmesine imkan sağlanarak, inşaat sektörünün yanı sıra diğer sektörlerde yerli ve milli RFID etiketlerin kullanımına geçilmesi de hedefleniyor.”