CHP'den alternatif 23 Nisan töreni
CHP İl Başkanlığı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlediği alternatif törenle kutladı. CHP İl Başkanı Selim Karakaş törende yaptığı konuşmada artık Türkiye'de çocuk istismarı haberlerini duymak ve çocuk gelinler ile işçiler görmek istemediklerini söyledi.
CHP İl Başkanlığı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 99. yıldönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlediği alternatif törenle kutladı. Törene CHP İl Başkanı Selim Karakaş, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı Yavuz Alpay, Eğitim İş Bartın Şube Başkanı Ender Yeğen, partililer ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunun yapılıp İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Başkan Karakaş tarafından Atatürk Anıtı'na parti çelengi konuldu. Yine Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Bartın Şubesi çelengi Başkan Yavuz Alpay ve Eğitim İş çelengi sendika temsilcisi Ender Yeğen de Atatürk Anıtına çelenk koydu.
Karakaş: “TBMM bağımsız yaşama iradesinin sembolüdür”
CHP İl Başkanı Selim Karakaş törende yaptığı konuşmada şu ifadelerde bulundu:
“Türk Kurtuluş Savaşı 15 Mayıs 1919'da Yunanlıların İzmir'i işgali sırasında düşmana ilk kurşunun atılmasıyla başladı. Mondoros Mütarekesi'nden sonra İtilaf Devletlerinin Osmanlı ordularını işgale başlamaları üzerine Mustafa Kemâl, 9. Ordu Müfettişi olarak 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı. Mustafa Kemal 22 Haziran 1919'da Amasya'da yayımladığı genelgeyle "Milletin istiklâlini yine milletin azim ve kararının kurtaracaktır" parolasını ilan ederken uzun zamandır düşündüğü milli egemenliğe dayalı devlet kurma fikrini uygulamaya koymuştur. İstanbul'un işgali sonrası Mebusan Meclisinin dağıtılması ve milletvekillerinin tutuklanması, milli iradeye yapılan alçakça bir saldırı idi. Ülkenin bağımsızlığını, vatanın bölünmez bütünlüğünü Türk milletinin haklarını savunacak güçlü bir yönetim biçimine ihtiyaç vardı. Mustafa Kemal, 19 Mart 1920'de yayınladığı genelge ile Ankara'da olağanüstü yetkilerle bir meclisin açılacağını bildirdi. Bunun için seçimler yapılmasını istedi. İstanbul'dan Anadolu'ya geçebilen Mebusan Meclisi üyeleri de yeni kurulacak Mecliste yer alabileceklerdi. Hemen seçim çalışmaları başladı. İtilaf Devletleri ve İstanbul Hükümetinin egemenlerine rağmen güç koşullar altıda seçimler yapıldı. Seçim sonunda seçilen milletvekilleri Ankara'da toplanmaya başladı. Bütün hazırlıklar tamamladıktan sonra Anadolu da özgür ve bağımsız yaşama iradesinin sembolü olan Türkiye Büyük Millet Meclisi adı verilen Milli Meclis 23 Nisan 1920 tarihinde kurulmuş ve bu topraklarda esareti asla kabul etmeyeceğimizi bütün dünyaya göstermişti.
“Yeni nesillere armağan edildi”
23 Nisan 1920 milletimizin esaret zincirlerini kırarak tarih sahnesine yeniden çıktığı ve egemenliği kendi eline aldığı gündür. Türkiye Cumhuriyetini kuran, insanlarımızı özgürlüğe kavuşturan, milletin kanıyla, canıyla elde ettiği egemenliğin simgesi olan Meclisimizin kuruluş günü en değerli varlıklarımız olan çocuklara, yani yeni nesillere armağan edilmiştir. Bu armağan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ülkemize karşı bitmeyen, nesiller boyu sürecek olan sorumluluğunun simgesidir. Bu ülkede bütün vatandaşların hak ve özgürlüklerini korumak, demokratik, laik, sosyal hukuk devletini geliştirmek ve ülkemizin çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkmasını sağlamak öncelikle milletin vekillerinden oluşan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin görevidir.
“Ülkemizde çocuk istismarı haberleri duymak istemiyoruz”
Ulu Önder Atatürk bir konuşmasında "Şimdiye kadar milletimizin başına gelen bütün felaketler kendi talih ve geleceğini başka birinin eline terk etmesinden kaynaklanmıştır." demektedir. Tarihte hakkını, hukukunu, iradesini tek bir adama bırakan hiçbir millet huzur ve refaha ulaşamamıştır. Milletimiz bu hatayı asla yapmayacak, kendi hakkına, hukukuna kararlılıkla sahip çıkacaktır. Demokrasinin gelişmesi, adaletin sağlanması, hukuk devletinin güçlenmesi ülkemizde barışın ve kalkınmanın teminatıdır. Bizler ülkemizde çocuk işçiler istemiyoruz. Bizler ülkemizde çocuk istismarı haberleri duymak istemiyoruz. Bizler ülkemizde çocuk gelinler istemiyoruz.
“Kaderine terkedilen çocuklar görmek istemiyoruz”
Bizler ülkemizde sokaklarda kaderine terkedilen çocuklar görmek istemiyoruz. Bizler ülkemizde hiçbir çocuğun yatağa aç girmesini istemiyoruz. Çocuklarımıza bırakacağımız en değerli miras, özgür ve adıl bir Türkiye Cumhuriyetidir. Cumhuriyet Halk Partisi bu bilinçle çalışarak, halkımızdan aldığı güçle hepimizin özlediği huzur ve barış içerisindeki Türkiye'yi yeniden inşa edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni kuran tüm kahramanlarımızı şükranla anıyor, aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisinin Kuruluşunun 99. yılında bütün milletimizin ve özellikle çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutluyorum. Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir.”
Tören Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Bartın Şubesi Başkanı Yavuz Alpay ve Eğitim İş Bartın Şube Başkanı Ender Yeğen’in konuşmalarıyla sona erdi.