CHP'li Meclis Üyeleri Yücel ve Mollasalihoğlu'ndan Dursun'a tepki!

Bartın'da 'çöp yol' ile ilgili tartışmalar devam ederken AK Partili Belediye Meclis Üyesi Kenan Dursun'un sözlerine tepki gösteren CHP'li Belediye Meclis Üyesi Umur Yücel, 'Çöplerin katı atık bertaraf tesisine gönderilmesini isteyen makam kim? Sonrasında Kaman köyündeki katı atık bertaraf tesisine kabul etmeyen makam kim?' diye sordu. CHP'li Meclis Üyesi Coşkun Mollasalihoğlu da konuyu siyasallaştırmanın sorunu çözmeyeceğini savunurken Dursun'un Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya'yı hedef göstermeye çalışan açıklamalarını manidar buldu.

CHP'li Meclis Üyeleri Yücel ve Mollasalihoğlu'ndan Dursun'a tepki!

“Katı atık bertaraf tesisine kabul etmeyen makam kim?”

Nilay Meryem ÇÖMLEK

Bartın’ın vahşi depolama alanına giden Boğaz Mahallesi’ne inen yola dökülen çöplerle ilgili tartışma büyüyor.

Bartın Belediyesi’nin AK Partili Meclis Üyesi Kenan Dursun’un “çöplük krizi”ne ilişkin Belediyeyi hedef alan açıklamalarına CHP’li Meclis Üyeleri Coşkun Mollasalihoğlu ile Umur Yücel’den yanıt geldi.

Her iki isim de sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla Dursun’a tepki gösterirken CHP’li Meclis Üyesi Umur Yücel, 8 soruluk açıklamasıyla karşılık verdi. 

Daha önce İl Genel Meclisi olarak Bartın’a uzun yıllar hizmet eden Kenan Dursun’a adeta “soru önergesi” veren Yücel, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Atanmışları seçilmişlere tercih ettiğiniz bir konu”

“Sayın Kenan Dursun, Bartın ili Çevre Düzeni Planı (1/100.000) plan ne zaman yürürlüğe girdi. (Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 19 Temmuz 2007 tarihinde onanarak yürürlüğe girmiştir.) Bu plan yürürlüğe girmeden katı atık tesisinin yapılacağı yer nasıl belirlenecekti?

İl Mahalli Çevre Kurulunun 11.12.2007 gün ve 92 no’lu kararı ile belirlenen E128C1 pafta Kaman Köyü Mevkiinde bulunan 98.029,94 m2’lik orman alanının Bartın İli Katı Atık Bertaraf Tesisi için uygun bulunması üzerine, bu alanla ilgili çalışmalara başlanmış ve gerekli müracaatlar yapılmıştır. Bu karar alınırken Bartın Kavşak Suyu havzasına bu tesisin yapılması nasıl düşünebildiniz?

Peki bu tesis için ihaleye ne zaman çıkıldı? Bartın Mahalli İdareler Birliği’nce ‘Bartın İli Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’ inşaatı ihalesi 17 Mart 2020 tarihinde gerçekleştirilecek. 2007 yılında karar alıyorsunuz tam 13 yıl sonra ihaleye çıkıyorsunuz.

Çöplerin katı atık bertaraf tesisine gönderilmesini isteyen makam kim? Sonrasında Kaman köyündeki katı atık bertaraf tesisine kabul etmeyen makam kim? Bunları iyi biliyorsunuz değil mi?

Sayın Cemal Akın’ın Belediye Başkanlığı döneminde (15 yıl) bu sorunun çözülememesi için ne diyeceksiniz? Zonguldak benzer tesisi 2008 yılında işletmeye almıştır.

Gündem olan yolun çöple dolması, Kaman Köyündeki Katı Atık Tesisi tamamlanmadan çöp kabulünün yapılmasıdır.

Hasankadı ve Kumluca Belediye Başkanlarının bu çöp konusu ile ilgili basın açıklamaları da sizin düşünce mantığınızın eseridir Sayın Dursun. Bu Belediye Başkanlarına sorar mısınız çöpleri ne yapıyorlarmış? Basın açıklaması yapmayan Kozcağız ve Abdipaşa Belediye Başkanlarına da sorar mısınız bu soruyu?

Bu ülkede 22 yıldan bu yana sizin partiniz iktidarda. Atanmışları seçilmişlere tercih ettiğiniz bir konu bu çöp konusu.”

“Siyasallaştırmak sorunu çözmez”

AK Partili Belediye Meclis Üyesi Dursun’a tepki gösteren diğer bir isim de CHP’li Belediye Meclis Üyesi Coşkun Mollasalihoğlu oldu. İnkum tepesi ve eski yol güzergahına dökülen çöplerle ilgili olarak yapılan açıklamaların sorununun çözümünden ziyade siyasi algılarla konuyu farklı boyutlara taşınmayı amaçladığını söylerken Dursun’un Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya’yı hedef göstermeye çalışan açıklamalarını manidar buldu.

Konuyu siyasallaştırmanın sorunu çözmeyeceğini savunan Mollasalihoğlu da yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Açıklamaları manidar olmuş”

“İnkum tepesi ve eski yol güzergahına dökülen çöpler ile ilgili olarak yapılan açıklamalar sorununun çözümünden ziyade siyasi algılarla konuyu farklı boyutlara taşınmayı amaçlamıştır. Hepimiz yaşanan bu hadiseden dolayı üzgünüz. Bartın hepimizin ortak değeri, çözüm yolları aramak yerine Belediye Başkanımız sayın Muhammet Rıza Yalçınkaya’yı hedef göstermeye çalışan AK Parti Belediye Meclis Üyesi Kenan Dursun’un açıklamaları manidar olmuştur.

“Önce bu sebepleri açıklamalı”

Sorunu tespit eden Sayın, Kenan Dursun, geçmişe dönük 10 yıl içerisinde bir ileri iki geri adım attıklarını resmen itiraf etmiştir. Ancak kendisinin de İl Genel Meclisi Başkanı olduğu bu dönemde Katı Atık Bertaraf Tesisinin neden yapılamadığını kamuoyuna açıklamamıştır. Öncelikle hem biz hem de kamuoyu Kenan Dursun’un da dönemine denk gelen bu süreçte Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin hangi sebeplerden dolayı yapılamadığını bilmeye hakkı vardır. Sayın Dursun, önce bu sebepleri açıklamalı, aradan geçen bunca süre zarfında tesisin açılması için ne gibi bir çaba gösterdiklerini de kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklamalıdır.

“Son derece yanlış ve siyasal bir düşüncedir”

Kaldı ki, Sayın Kenan Dursun’un bahsetmiş olduğu dönem 2014 yılını kapsıyor, Bu tarihte Bartın Belediye Başkanı Sayın Rıza Yalçınkaya değildir. Sayın Yalçınkaya 1999-2004 ve 2004-2007 yılları arasında Belediye Başkanlığı görevini yürütmüş, İnkum tepesindeki vahşi depolama alanına çözüm bulmak için uzun uğraşlar vermiş, gerekli adımları da atmıştır. Kenan Dursun ısrarla 2014 yılına dikkat çekmektedir. Madem 2014 yılında bu sorunlar yaşanıyordu neden bu sorunun çözümü için dönemin yönetimiyle birlikte çalışma yapmadınız? Bahsettiğiniz yıllarda Sayın Rıza Yalçınkaya’yı Bartın Milletvekili olarak görev yapmaktaydı. Bartın Belediyesinde  karar ve yönetim şekli CHP’de değil, başka bir partideydi. Sayın Başkanımızın ve partimizin bu sürece dahil edilmesi son derece yanlış ve siyasal bir düşüncedir.

“Bu sorun tüm yönetim kademelerini ilgilendiriyor”

Bugün gelinen noktada bu sorun tüm yönetim kademelerini ilgilendirmektedir. Sayın Yalçınkaya, Bartın Belediyesini bu durumun dışında bırakmaya çalışmamıştır. Sayın Belediye Başkanımız Muhammet Rıza Yalçınkaya’nın anlatmak istediği, belirli çevrelerin sanki Bartın Belediyesi tek başına bu alana çöp döküyormuş şeklindeki algı oluşturmaya çalışmasının önüne geçmek ve Bartın Belediyesi ile birlikte, İl Özel İdaresi ve tüm belediyelerin bu alanı kullandığına işaret çekmiştir.

Ak Partili Belediye Meclis Üyesi Sayın Kenan Dursun, Mart ayında Bartın halkının teveccühü ile göreve gelmiş, halkın en büyük sorun gördüğü meseleleri hızla çözüme kavuşturmaya çalışan Belediye Başkanımız Muhammet Rıza Yalçınkaya’yı hedef içerisine almaktan kaçınmamıştır. Hayatını Bartın halkına adamış, gecesini gündüzünü halka hizmet anlayışı ile geçiren Sayın Muhammet Rıza Yalçınkaya, bu sorunun çözümü için de tüm kurumlar ile iletişimde olmaktan kaçınmayacaktır. Diğer sorunlarda olduğu gibi bu sorunlarda da kalıcı çözümler üretip, hayata geçirilmesi ve sonuçlandırılması adına da bilgi ve birikimini ortaya koyacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olacağını da düşünmüyorum.”