CHP'de Özgür Özel dönemi

CHP'de esen değişim rüzgarları 38. Olağan Kurultayla tamamlandı. Kurultayda ikinci tura kalan seçimlerde CHP'de 13 yıl sonra genel başkan değişti. 536 oy alan Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı 812 oy alan Özgür Özel CHP Genel Başkanı oldu. CHP Bartın Örgütünün de tam kadro katıldığı Kurultayda CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, CHP Bartın İl Başkanı İsmail Cem Akyol, Yaşar Yıldırım, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ve Bülent Soyöz üst delege olarak oy kullanan isimler oldu. Kurultay sonrası eski Başbakan Bülent Ecevit'i mezarı başında adan Genel Başkan Özel, 81 ilin il başkanlarıyla da toplantı yaptı.

CHP'de  Özgür Özel dönemi

Mayıs seçimleri sonrası ‘değişim’ sloganıyla yola çıkan CHP, 38. Olağan Kurultayı Ankara’da gerçekleştirildi. CHP Bartın Örgütünün de tam kadro katıldığı kurultayda CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, CHP Bartın İl Başkanı İsmail Cem Akyol, Yaşar Yıldırım, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ve  Bülent Soyöz üst delege olarak yer alıp oy kullandı. Kurultay’ın Divan Başkanlığını yapan  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ikinci tura kalan seçim sonuçlarını  “Partimizin en önemli organı ve mutlak iradesi olan kurultayımız; ülkemiz ve demokrasimiz adına büyük bir olgunlukla genel başkan seçim sürecini tamamlamıştır. Oy sayım dökümünü yapan, ilçe seçim kurulumuz oy tasnifini yapmıştır ve ikinci turun sonucunu kurulumuza bildirmiştir. Ben İlçe Seçim Kurul Müdürünü ve bütün heyetine teşekkür ediyorum. Şunu unutmayalım ki; sonuç her hâlükârda CHP'nin her üyesinin kazandığı bir sonuçtur. İşte, tam da bu bakış açısı ile sonucu sizlerle paylaşıyorum. Sayın Özgür Özel 812 oy, Sayın Kılıçdaroğlu 536 oy. Partimizin yeni Genel Başkanı Sayın Özgür Özel olmuştur. Kendilerini kutluyor ve yeni görevinde başarılar diliyorum. Partimize ülkemize, milletimize, demokrasimize hayırlı uğurlu olsun” sözleriyle açıkladı.

Özel: “81 il 973 ilçeye selam olsun”

CHP’de 13 yıllık Kemal Kılıçdaroğlu Genel Başkanlığına son verem Özgür Özel ise kongrede şöyle konuştu:

 “973 ilçede biri uyandı bu sabah, gitti partiyi açtı, televizyonu açtı, çayı demledi ve dedi ki ‘Birazdan gelir bizimkiler, kurultayı izleriz.’ 81 il 973 ilçede CHP’de, baba evimizde çayı demleyenlere, bacayı tüttürenlere, bayrağı sallayanlara kurultayımızdan selam olsun. Memleketim Manisa’ya ikinci memleketimdir deyince kafasındaki kaskete çıkarıp, koşup gelip başıma geçiren Ökkeş amcanın Osmaniye’nin, İsmet Paşa’nın Malatyası’na, Ecevit’in Zonguldak’ına, Genel Başkanımızın Tunceli’sine, Dersim’ine, Uşak’ına, Gümüşhanesi’ne, divan başkanımızın Trabzon’una, Karadeniz’ine selam olsun. Efelerin Ege’sine, soğuk ve mert İç Anadolu’ya, soğuk ama yüreği sıcak Doğu Anadolu’ya, sandığa yansıyan iradelerin kayyum atanan Van’a, Diyarbakır’a, Mardin’e, bölgeye, Güney Doğu’ya selam olsun.

Memleketimin dört bir yanında altı oklu bayrağı sallayanlara, yerin yüzlerce metre altında canı pahasına çalışanlara, İzmir’de Agrobay’da direnen kadın işçilere, İstanbul’da ve Ankara’da Sputnik önünde direnen gazetecilere, Silivri’de Bakırköy’de hepimizin yerine yatan Tayfun Kahmraman’a, Can Atalay’a, Tolga Şardan’a, Selçuk Kozağaçlı’ya, Osman Kavala’ya, Çiğdem Mater’e, Mine Özerden’e, Selçuk Mızraklı’ya, Selahattin Demirtaş’a selam olsun. İleri yaşlarına rağmen tek adamın bitmez kiniyle cezaevlerinde tutulan Fevzi Türkeri’ye, Çetin Doğan’a, Yıldırım Türker’e, Cevat Temelözkaynak’a, Erol Özkasnak’a utanarak selam olsun.

Atölyelerde, tersanelerde, fabrikalarda çalışan mavi, gri yakalılara; plazalarda emekleri sömürülen beyaz yakalılara, buraya 1,5 milyon üyemizi temsilen gelen şahdamarında Atatürk sevgisi atan, her biri sadece Atatürk’ün askerleri olan delegelerimize merhaba. Sizlerle aynı çatı altında olmak, aynı partide siyaset yapmak büyük onurdur. Hepinize merhaba.

“CHP kurultayları ülke siyasetini de şekillendirmiştir”

38. Kurultay’ımızdayız. Ne yapmaya geldik? CHP’liler için kurultay nedir? Partilerin iki yılda bir toplanıp Siyasi Partiler Kanunu’nun 14’üncü maddesini yerine getirdikleri bir yasal zorunluluk mudur? Delegelerin toplanıp, mevcut liderlerinin devamını tasdik ettikleri, onları belirlediği listeleri onayladıkları bir birliktelik midir? Başka partiler için böyle olabilir ancak CHP için hiçbir zaman böyle olmadı, olmayacaktır. Atatürk, ilk kurultay olarak toplanan 1927 kongremizin açılış konuşmasında şöyle der; ‘Bu CHP’nin ikinci kurultayıdır.’ Atatürk bunu söylediğinde hazirun durur bakar, paşa der ki; ‘İlkini Sivas’ta yapmadık mı? CHP’nin ilk kurultayı 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi’dir.’ İşte bu ifade bizim kurultayımızın diğer tüm partilerin kurultaylarından farklılaştırır. Bizim kurultaylarımızın en önemli özelliği liderden, yöneticiden talimat almaz ancak onlara görev verir. CHP kurultayları sadece kendi partimiz için değil ülke siyasetini de şekillendirmiştir.

“Görevimiz CHP’yi yeniden iktidar yapma görevidir”

Biz bugün sadece partimizin yönetim kadrosunu belirlemeye, partimize bir genel başkan seçmeye gelmedik. Yeni bir hikayeye başlamak, Türkiye siyasetini yeniden şekillendirmek için hep birlikte buradayız. Özellikle tarihimizdeki iki büyük kurultay memleketimizin önüne önemli hedefler koydu ve ardından da partimizi iktidar yaptı. Gazi Mustafa Kemal’in liderliğindeki Sivas Kongresi bize mandayı, himayeyi reddetme, kurtuluşu örgütleme, bağımsızlığı ilan etme görevi vermişti. Sivas Kongresi yoksul, çaresiz bir halktan kurtuluş savaşçıları yaratmanın ilk adımıdır. Bugün Türkiye’nin ikinci yüzyılının ilk kurultayını yapıyoruz. Burada bize ve kendinize yeni bir görev vereceksiniz. Bu görev Türkiye’nin ikinci yüzyılında CHP’yi yeniden iktidar yapma görevidir.

“Bugün de dış politikadaki durum son derece can yakıcıdır”

Cumhuriyetimizin birikimi, kültürü tüm alanlarda olduğu gibi dış politikada da terk edildi. Uluslararası ilişkiler bir devlet politikası olmaktan çıktı, kişisel hesapların, egoların, pazarlıkların yürütüldüğü bir alan dönüştürüldü. Seçim olduğunda iç politika malzemesi yapılan kavgalar seçim sonrası Türkiye’nin ekonomik zorluklarına dönüştü. Bu şahsi kararlar ayrıca ülkemizi bir sığınmacı deposuna dönüştürecek olmadık bir didişmenin, lüzumsuz bir çekişmenin ve komşumuzun içişlerine karışan 4,5 milyon mülteciyi Türkiye’ye getirecek bir süreci tetikledi. Bugün de dış politikadaki durum son derece can yakıcıdır. Dış politika iktidara bırakılmayacak kadar mühim ve önemli bir alandır.

“CHP olarak tüm siyaset anlayışımızla değişmeliyiz”

Biz CHP olarak tüm siyaset anlayışımızla değişmeliyiz. Evet değişmeliyiz. Halkın sesine kulak vererek değişmeliyiz. Partimizin kaderini değiştirmek için değişmeliyiz. Nasıl ki mücadelemiz cumhuriyetle mazlum halklar örnek olduysa dünyadaki tüm sosyal demokratlara örnek ve moral olmak için değişimi gerçekleştirmeliyiz. Biz sosyal demokrat bir partiyiz. Biz emeğin partiyiz. Partimiz iktidara benzeyen yöntemlerle ortak aklı reddeden kararlarla yönetilemez. Toplumun sesine kulak tıkayarak hatalarda ısrar ederek, değişime direnerek yönetilemez. Genel Başkanlığını, Atatürk’ün koltuğunu istediği bir kişiye devredebileceğine düşünmek kurultayın iradesini değersizleştirmek, buraya gelen delegeyi hiçe saymaktır.

“Son 4 yılda gitmediğim il kalmadı”

Aldığım en çok tebrik, destek böyle zorlu bir süreçte, böyle gergin bir süreçte eleştirilerimizin kişiselleşmemesi ve tutturduğumuz dilin seviyesidir. Kimse bizden bugün bu seçimi kazanmak için pazartesi sabahı partinin sırtına yük olacak bir konuşma, partinin taşıyamayacağı bir yükün bu salonlarda konuşulmasını beklemesin. Son 4 yılda gitmediğim il kalmadı, partim için çalıştım, Genel Başkanım için çalıştım, Cumhurbaşkanı adayım için çalıştım, Özgür Özel olarak çalıştım, partinin bir neferi olarak çalıştım. Bundan sonra da çalışmaya ve saygıda kusur etmemeye önem vereceğiz.

“Katılımcılığın sözünü ve müjdesini veriyorum”

Halka kendimizi dayatarak, halka rağmen değil; üyenin, delegenin, halktan temasından aldıklarını, genel merkeze taşıdığı bir katılımcılıktan bahsediyorum. Bu delegeler, sadece iki gün görevlerini yapıp gidemezler. Hatta delegeleri seçimli, kurultaylarda delegelerin bilgisinden, donanımlarından, yönlendirmesinden yararlanamıyoruz. Her biri bizim kadar aydın, çalışkan, bilgili, kendi bölgesini hepimizden iyi bilen delegeleri mutlaka ve mutlaka karar alma süreçlerine katkı yapması son derece önemlidir. Biz altı ayda bir, bu delegeyi Ankara'ya getirip onlarla üç dört gün ülkenin temel meselelerini konuşacağımız, politikaları tartışacağımız gerekirse gruplara ayrılacağımız, sonra mutabakata varacağımız bu ülkeyi, bu partiyi yönetir diyeceğimiz bir katılımcılığının sözünü ve müjdesini veriyorum.

“Dijital demokratik katılım”

CHP'nin dijitalleşen çağın getirdiği yeni sorunlara eğildiği, emekçinin yanında olduğu yeni projeleri sizlerle birlikte uzun uzun konuşacağız. Ancak, vermek istediğim bir diğer müjde ve haber dijital demokratik katılıma dairdir. Dijital demokratik katılım, cep telefonlarınız üzerinden kullandığınız bir uygulama ile önce politikalar nasıl gidiyor, saha nasıl, partinin durumu nasıl, açılım yaptıysak sahadaki durum nedir, hepsini üyelerimizden haftalık anketlerle işin nabzını alacağız. Delegelerimizin özel kayıtlı hesaplarına her ay Parti Meclisi’nin gündemi gelecek. Parti Meclisi’nde alınacak standart kararlar dışındaki, kritik siyasi kararlarda görüşünüzü oylayacaksınız. Üyenin delegeye, delegenin PM'ye, PM'nin MYK'ya anlık katkı ve denetim yağacağı dijital demokratik katılımın sözünü veriyorum.

“Hazine yardımının yüzde 40'ı il örgütlerine yollanacak”

Sokaktan korkmayan, meydandan korkmayan, toplumun tepkilerinin örgütlenmesine katkı sağlayan barışçıl yollar ile yapılacak her protestonun teminatı olan bir CHP'nin önünde yürüyecek bir genel başkanın sözünü veriyorum. 2014 yılının alınan tüzük kararı gereğince partinin aldığı hazine yardımının yüzde 40'ının örgütlere yollanması gerekiyor. Bu para yollanıyor mu? Yollanıyor ama 2014 yılından beri aynı para yollanıyor. 2014'ten beri örgüte yollanması gereken paraya kaynak, hazine yardımı 9 buçuk kat artmış olmasına rağmen aynı TL yollanıyor. O yüzden benim genel başkanlığımda önümüzdeki hafta, MYK'da alınacak karar, fiyatın güncellenmesidir. Gelen paranın yüzde 40'ı, tam 9 katı örgütlere yollanacak. Söz veriyoruz.

“Tüzüğü değiştiriyoruz, söz veriyorum”

Eğer, genel başkan siz takdir ederseniz, genel başkan olursam üç hafta sonra buradasınız, tüzüğü değiştiriyoruz. Söz veriyorum. Şimdi hepinize ekranlar önünde namus ve şeref sözü: Bundan sonra karar, güç, yetki örgütündür. Ön seçimin teminatı olan bir genel başkan olacağım, söz veriyorum.  Ön seçimin mahsur görülen yerlerini kaldırmayı, bir daha ön seçim için yapmama bahanesini bundan sonrakilerin elinden almayı en doğru yol olarak biliyorum. İl Başkanı, İlçe Başkanı Ankara'ya gelince 12 ofis, örgütün ofisleri olacak. Bundan sonra sağcı danışmanlara verilen odaları ilçe başkanlarım, il başkanlarım ofis olarak kullanacak.

“İl ve ilçe başkanların 12 ofisi kullanacak”

Sokak, CHP'nin iktidarını istiyor. Sokak, değişim istiyor. Sokak, CHP'de bir büyük devrim istiyor. CHP; iyi, dürüst insanların, haramdan ve yalandan uzak duranların, insanı sevenlerin siyaset yoludur ve unutmayın yol cümleden uludur. Hiçbirimiz kibrimizle, egomuzla, hırsımızla kendimizi yoldan ulu görmeye haklı değiliz. Yolu açık tutmak, gençlere yolu açmak yolu hizmettir. Yol cümleden, cümlemizden uludur.  Benim listelerimde PM'de bir tane geçmiş dönemde olan arkadaş olmayacak, gençler olacak, örgüt olacak. Bu mücadele, kendimizi değiştirerek var edeceğimiz bir Türkiye mücadelesidir. Unutmayın ki milletin sesini duymadan siyaset yapamayız. Biz ileri gitmezsek hiçbir yenilgi geride kalmayacak, yenilgilerin geride kalması için bizim ileriye gitmemiz gerekiyor. Değerli delegeler kullanacağınız oy, bundan sonra Türkiye'yi ikinci yüzyılda hangi genel başkanın, kadronun değil, hangi anlayışın yöneteceğine karar verecek."

Genel Başkan Özel’den teşekkür

Genel Başkan Özel sonuçların açıklanmasının ardından delegelere şu sözlerle teşekkür etti:

"Değerli Divan Başkanım, hayatımın en büyük gururunu, en büyük onurunu yaşıyorum. Bunu Cumhuriyet Halk Partisinin 100. yılında ve Cumhuriyet Halk Partisinin hatta Türkiye’nin 100. yılda kurulan ilk sandığında ikinci yüzyıla yön verecek partimizin kurultayında oybirliğiyle ve hepimizin yürekten desteklediği şekilde şahsınıza verilen bu onurlu görevi layıkıyla yerine getirdiğiniz için tüm Cumhuriyet Halk Partililer adına size teşekkür ediyorum. Ben sizlere güveniyorum. İlkokul öğretmenimden yatılı okuldaki öğretmenlerime kadar beni yetiştiren tüm öğretmenlerime, bugün beni burada yalnız bırakmayan Bornova Anadolu Lisesi mezunu arkadaşlarıma ve elbette böylesi bir gecede, gecenin bu saatinde bu büyük onuru benimle birlikte yaşayan tüm delegelerimize, tüm Cumhuriyet Halk Partililere yürekten teşekkür ediyorum.

“81 il başkanımızla kol kola, omuz omuza çıkıyorum”

Cumhuriyet Halk Partisinin 130 milletvekilinden oluşan harika bir grubu var. Çok konuşuldu buraya kim kaç milletvekilinin desteğiyle geldi diye. Bu salondan 130 milletvekilimizle el ele, omuz omuza çıkıyorum. Salona il başkanlarımızla girdik. Bu salondan 81 il başkanımızla kol kola, omuz omuza çıkıyorum. İmza sayıları çok konuşuldu. Ben seçim sonuçlarını Sayın Başkanım müsaade ederse 1366 delegemizi bana oy vermiş kabul ediyor, hepsine teşekkür ediyorum.

Zorlu bir süreci geride bıraktık. Kolay değildi büyük bir üzüntünün, travmanın arkasından umutsuzluğu umuda çevirmek, düşmüş omuzları dikleştirmek, yere bakan yüzleri havaya kaldırmak ve asılan suratları güldürmek, buna inandık; arkadaşlarımızla inandık; sizlere inandık; siz de inandınız umudu yükselttiniz. Umut içindeyiz. Bu zor süreçte, bu salondan dışarıya hiçbir kırgınlık çıkarmayacağıma kendi adıma söz veriyorum. Benim süreç boyunca ve bugün istemeden kırdıklarım olduysa affola.

“Bugünkü zaferin galibi bütün CHP'lilerdir”

Bundan sonra hep beraber büyük zaferler yaşayacağız. Bugün burada zafer CHP'den bir adayın değildir. Bir ekibin değildir. Bir yarışmanın sonunda kazanılan bir zafer değildir. Bugünkü zaferin galibi bütün CHP'lilerdir. Biz bütün Türkiye'ye ve dünyaya parti içi demokrasiyi, çoklu yarışı, CHP'de Genel Başkanın demokratik seçimlerle değişebileceğini her birlikte gösterdik. Şimdi CHP'deki değişim sadece kendi içimizdeki bir merhaleyi kat etmektir. Şimdi önceki Genel Başkanlarımızla, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'yla ve bu partiye emek veren herkesle birlikte el ele, omuz omuza yerel seçim zaferi için yola çıkıyoruz. Yolumuz açık olsun, yolunuz açık olsun. Hepinizi çok seviyorum, saygılar sunuyorum."

81 il başkanıyla toplandı

Özgür Özel, kurultayın ardından ise 81 il başkanıyla bir araya geldi. CHP Bartın İl Başkanı İsmail Cem Akyol’un de yer aldığı ait fotoğrafları sosyal medya hesabından  paylaşan Özel, paylaşıma  "Daha önce sözünü verdiğimiz il başkanları toplantısını bu sabah erken saatlerde gerçekleştirdik. Görüş ve önerilerini dinledim. Bu süreci hep birlikte yönetmek için ilk adımı attık. Partimizi iktidar yapmak için hep birlikte var gücümüzle çalışacağız” notunu düştü.

81 il başkanıyla Bülent Ecevit’i mezarı başında andı

Özgür Özel, eski Başbakan Bülent Ecevit’i de vefat yıldönümünde mezarı başında andı. Yine Başkan Akyol dahil 81 ilin İl Başkanının da olduğu anmada Özel  “Dün kurultayımızı gerçekleştirdik. Ecevit ve arkadaşlarının yaptığı gibi kadrolarından güç alan, kadrolarına güç veren, örgütünden güç alan, örgütüne güç veren ve Atatürk’ün partisini iktidar yapma noktasında Ecevit’i örnek alan yürüyüşümüz, dün Genel Başkanlık seçiminde delegelerimizin takdiriyle sonuçlandı. 81 il başkanımızla birlikte Genel Başkanımız ve Başbakanımızın huzurundayız. Ona layık olmaya, partimize layık olmaya çalışacağız. Onun Genel Başkanlığı devraldığı Lozan Kahramanı, Garp Cephesi Kumandanı İsmet Paşa’yı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, tüm devlet adamlarını, tüm genel başkanları minnetle anıyoruz. Bugün burada Genel Başkanımızın huzurunda saygıyla bulunuyoruz, ona layık olmaya çalışacağız” diye konuştu.

Bankoğlu, Özgür Özel’i tebrik etti

Kurultayda yer alan CHP Genel Başkanı ve Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i “Partimizin ve cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, Cumhuriyet Halk Parti’mizin Genel Başkanı olarak seçilen Sayın Özgür Özel’i tebrik ederim.  Umudun ve aydınlığın partisi olarak, kurucu Önderimiz Atatürk’ün izinde yürüyeceğimiz yolda başarılar dilerim. Hak, hukuk, adalet ve demokrasi için büyük mücadele veren Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na tüm emeklerinden dolayı partimiz ve ülkemiz adına teşekkür ederim”

 

 

 

CHP'de  Özgür Özel dönemi
CHP'de  Özgür Özel dönemi
CHP'de  Özgür Özel dönemi
CHP'de  Özgür Özel dönemi
CHP'de  Özgür Özel dönemi
CHP'de  Özgür Özel dönemi
CHP'de  Özgür Özel dönemi
CHP'de  Özgür Özel dönemi
CHP'de  Özgür Özel dönemi
CHP'de  Özgür Özel dönemi