Cemal Akın iddialı konuştu

'Hiçbir müteahhit firmaya borcumuz yok'

Cemal Akın iddialı konuştu

Nurdan Eroğlu

2014’teki yerel seçimlerde Bartın Belediye Başkanı olarak yeniden göreve gelen Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın,  seçimde söz verdiği 52 projenin bugün 75 proje olduğunu söyledi. 2014’ten bu yana 35 projeyi tamamladıklarını ifade eden Akın, Bartın’ın 3 önemli sorunu olan su, hava kirliliği ve kanalizasyon meselesini tamamen çözdüklerini kaydetti. Doğalgazda bugüne kadar yol ve kaldırım çalışmaları için nakit 35 milyon TL harcadıklarını ve bu paranın sadece 2 milyon TL’sini geri aldıklarını vurgulayan Akın, iddialı konuştu. Cemal Akın, “Bartın Belediyesi’nin yapılan ve yapılacak projelerde hiçbir müteahhit firmaya borcu yok” dedi.

2014’teki yerel seçimlerde Bartın Belediye Başkanı olarak yeniden göreve gelen Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın bu yıl faaliyete geçen Bartın Belediyesine ait Karaköy 140. Yıl Parkında yerel ve ulusal basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir aya geldi. Belediye Başkan Yardımcılar Hasan Arınan ve Erol Demirkoparanoğlu ile MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik’in de bulunduğu kahvaltıda Cemal Akın, şuanda Bartın Belediyesi tarafından yapılan ve yapılması planlanan projelerle ilgili basın mensuplarına içerisinde görsellerinde tanıtıldığı geniş bir bilgi verdi.  Seçimde söz verdiği 52 projenin bugün 75 proje olduğunu ve bu projelerden 35 tanesinin hayata geçirildiğini ifade eden Cemal Akın, Bartın’ın 3 önemli sorunu olan su, hava kirliliği ve kanalizasyon meselesini tamamen çözdüklerini söyledi. Oldukça iddialı açıklamalarda bulunan Cemal Akın, “Bartın Belediyesi’nin yapılan ve yapılacak projelerde hiçbir müteahhit firmaya borcu yok” dedi. İşte o iddialı açıklamalar!

BARTIN KENT MÜZESİ BAŞLADI

“Bartın’da başladığımız projelerin bir tanesi Bartın Kent Müzesi. Bartın’ın rüştiye mektebi olan daha sonra cumhuriyet mektebi olarak kullanılan 1947 yılından sonrada 2008 yılına kadar Bartın Belediyesinin binası olarak kullanılan binayı kent müzesi yapıyoruz. Proje başladı. Bir aksilik olmazsa 30 Ağustos’ta binayı restorasyonu tamamlanmış bir şekilde teslim alacağız. Bu projeyle 4 yıldır uğraşıyoruz. 2 milyon 975 bin TL’ye ihale edildi. Biz kültürümüze sahip çıkmamız gerektiğine inanıyoruz ve bunu yapmaya çalışıyoruz.

HÜKÜMET CADDESİ SİL BAŞTAN

Kent Müzesinin önündeki yolu yeniden düzenleyeceğiz. Çünkü Hükümet Caddesi’nde doğalgaz çalışmalarına başlayacağız ve doğal olarak yolu söküp yeniden yapacağız. Müzenin önüne bir bakırcı, bir simit satıcısı ve bir de ağdacı heykeli koyacağız. Kemerköprü’den Karakaş Caddesi ve Hamamsokak’a kadar kısmı taşlarla yeniden döşeyip bu bölgede bir bütünlük sağlayacağız.

“PROJELERİN HEPSİNİN PARASI HAZIR”

Başlayıp devam eden bir diğer projemizde Gazhane Parkı projesi. Bilindiği gibi ulaştırma binamızı sanayiye taşıdık. Eski ulaştırma binasını yıktık. Yani 6 bin metrekarelik bir alan yıkıldı. 5 bin metrekarelik alanda da yani mevcut park alanında da peyzaj çalışması yapılıyor. 6 bin metrekarelik alan içerisinde Bartın’ı simgeleyen Şadırvan, su terazisi, tarihi Bartın evlerinin maketleri olacak. Bartın’da değişik bir Gazhane konseptini ortaya çıkaracağız. Bu projede 6 bin metrekarelik alanın ihalesi  1 milyon 850 bin TL’ye gerçekleşti. 750 bin TL’de peyzaj çalışmalarına harcanacağını düşünüyorum. Toplamda 2 milyon 500 bin TL’lik bir proje olacak. Şunu da belirtmek istiyorum ki bu projelerin hepsinin parası hazır. Bu projeyi de 29 Ekim’de bitirip açmayı düşünüyoruz.

ESKİ İTFAİYE BİNASI ÇOK İŞLEVLİ BİR YAPIYA DÖNÜŞÜYOR

Yalı’daki caminin açılışının inşallah şubat ayında yapacağız. Tamamen beton yapı. Minareler Mescid-i Aksa’daki minareler örnek alınarak yapıldı. Yeni itfaiye binamız Türkiye’de belki de 15 ilde bulunan bir bina. Eski itfaiye binasında ise güçlendirme çalışmaları yaptık ve yeniden restore ediyoruz. Burada ihtiyaç sahiplerine elbise dağıtacağız. Binanın alt kısmını yaşam merkezi yapacağız. Binanın üst kısmında 4-5 personelin olduğu bir sosyal projeyi hayata geçireceğiz. 5-6 ay içerisinde proje hayata geçer. 60 veya 65 yaş üzeri evinde kendi bakımını sağlayamayan aileler var. Bu ailelerin temizlik işlerinden tutunda evlerin bakımına çamaşırların yıkanmasından cilt bakımına kadar ihtiyaçlarını karşılayacağız. Hatta evlerinde yemek dahi yapacağız. Tabi arzu edildiği takdirde. Eski itfaiye binasının önünde de ise ayrıca küçük bir Pazaryeri yapacağız. Yani bina 4 işlevli bir bina olacak.

TARİH YENİDEN CANLANDIRILIYOR

Aynı zamanda Kavaklı’da aydınlatmasıyla birlikte bahçe duvarı uygulaması yapıyoruz. Elektrik kurumuyla da görüştük. Onlarda Yukarıçarşı’dan Orduyeri’ne kadar olan bölgede elektrik hatlarını yerin altına alacaklar. Biz de kaldırımları ve yolu yeniden düzenleyeceğiz. Kavaklı’nın sağında ve solunda olan Okulak Mahallesi ve Köyortası Mahallesi tarihi bir bölge. Orayı tarihi hüviyetine yeniden kavuşturmuş olacağız. Bunu yapma amacımız Yalı’da dahil olmak üzere o bölgeyi vatandaşlarımız için bir yürüyüş alanı haline getirmek. Aynı zamanda o bölgedeki tarihi yerleri canlandırmak istiyoruz. Bartın’a turizmi getirmek istiyoruz.

“ULAŞTIRMA VE İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ 12 MİLYONA MAL OLDU”

Şuanda içinde bulunduğumuz Karaköy 140. Yıl parkını tamamladık. Burası pejmürde bir yerdi. Ama artık yeniden düzenlenip kullanışlı bir alan haline geldi. Yeni ulaştırma binamız Bartın’a 50 yıl hizmet verecek bir bina. 3 bin metrekarelik kapalı alana sahip. Ulaştırma ve itfaiye müdürlüğünün yeniden yapılması ekipmanlarıyla birlikte Bartın Belediyesi’ne 12 milyona mal olmuştur. Ve şuanda Belediye olarak hiçbir müteahhit firmaya borcumuz yok.

ATIKSU ARITMA TESİSİNDE MUTLU SON

Bartın Atıksu Arıtma Tesisi tamamlandı. Çalışmaya başladı ve ırmağa artık kanalizasyon akmıyor. Bartın’ın gelmiş geçmiş en büyük hibeli projesi. Her gün 3 bin ton kanalizasyon Bartın Irmağına akıyordu. Orada şuanda 8 personel bulunuyor. Bu proje için tam 6,5 yıl uğraştık.

BARTIN’IN SUYLA İLGİLİ BİR SORUNU KALMADI

3 bin tonluk Bartın’a yeni su deposu yaptık. Bartın’a 40 yılda 4 bin 400 tonluk su deposu yapılmış. 3 bin tonluk su deposu için Kültür Bakanlığına proje sunduk. 1 milyon 650 bin TL hibe aldık. Bu depo Bartın’a kesinti olduğunda en azından yarım günlük hiç kesilmeden su verebilecek kapasitede bir depo. Bartın’da 2 sene önce sular çamurlu akıyordu ve su kesildiğinde bazı mahallelerde su 4 gün olmuyordu. Bunun için biz Çayır Köyü’nden 13,5 kilometreden 14 bin tonluk su getirdik. Bu konuda yeni bir çalışma daha yapıyoruz. Bu 14 bin tonluk suyu 20 bin tona çıkarmaya çalışıyoruz.  Aşağı yukarı bu bize 10 milyon TL’ye mal oldu. Çatmaca ve Cumhuriyet Mahallesi’nde de su sorunu çözdük. Artık Bartın’ın suyla ilgili bir sorunu kalmadı. Bartın’a artık 30 yıl yetecek su var.

“ÖYLE BİRİLERİNİN KONUŞTUĞU GİBİ SU SİYANÜRLÜ FALAN DEĞİL”

Halk Sağlığı Laboratuvarı her 15 günde bir 21 yerden Kavşak Suyu da dahil olmak üzere su numunesi alıyor. Ve suyun en çok kullanıldığı yerlerden numune alıyor. Biz de aynı şekilde ayrı noktalardan numune alıp kendilerine ulaştırıyoruz. Şunu belirtmek istiyoruz. Normalde artık numunelerde siyanüre baktırmıyorlar. Ama biz ilave para vererek siyanüre baktırıyor. Öyle birilerinin konuştuğu falan gibi değil. Su sağlık açısından çok önemli. Herkes verilerle konuşacak.

KAYNARCA PARKI PROJESİ ŞUBATTA İHALEDE

Karaçay Piknik Alanını tamamlayıp hizmete açtık. 10 bin metrekarelik bir alanda çalışma yaptık. Proje bittiğinde çok büyük bir ihtiyaç olduğunu gördük. Kaynarca parkı projesini de şubat ayında ihaleye çıkacağız. Proje içerisinde voleybol, basketbol, tenis, mini golf sahası, mini futbol sahası, bu pateni pisti, kaykay alanı, 2 katlı kafe, süs havuzları, bin metrekarelik bir çocuk oyun alanı, kondisyon aletleri, yeşil alanlar ve yürüyüş alanları var. Nisan ayı içerisinde projeye başlayacağız. 20 bin metrekarelik bir alanı kapsayan bir proje. Alanı komple temizlettik. 2018’in nisan ayında projeyi bitirmeyi hedefliyoruz.

İNÖNÜ OKULUNUN KARŞISINA ÜST GEÇİT

İnönü Okulunun karşısında üst geçit yapacağız. O bölgede insanlar karşıdan karşıya geçerken kaza geçiriyordu. Bununla ilgili projeler bitti. İhale hazırlığı içerisindeyiz. 15 gün içerisinde ihaleye çıkmayı planlıyoruz. Eylül ayı içerisinde de okullar açılmadan üst geçidi tamamlayacağız. Aladağ bölgesinde 5 bin metrekarelik bir alanı temizlettik. Orada piknik alanı yapacağız. Sanayi’de de bir alanı temizlettiriyoruz. Park ve Bahçeler Müdürlüğünü oraya taşıyacağız. Orada içerisinde kafeteryası, kamelyaları, yürüyüş alanları olan bir çalışma yapacağız. 2018 yılına bu çalışmayı yetiştirmeyi düşünüyoruz.

DOĞALGAZDA YOL VE KALDIRIM İÇİN 35 MİLYON TL HARCAMA

Bartın’da en büyük sorunlardan bir tanesi hava kirliliğiydi. 2010 yılında karar aldık. Bu kararı almadan öncede çok tartıştık. Doğalgazın Bartın’a gelip gelmemesi konusunda çok tereddütler yaşadık. Çünkü doğalgazın gelmesi demek 400 kilometre yol, 600 kilometre kaldırım ve 40 milyon TL nakit para demek. Hani diyorlar ya “Yolların parası Belediyeye veriliyor” diye öyle bir şey yok. Firma sadece doğalgazın geçtiği alanın parasını veriyor. Yolun veya kaldırımın tamamının parasını vermiyor. Bu zamana kadar doğalgazın geçtiği alanlarda 35 milyon TL yol ve kaldırım için nakit para harcadık. 2 milyon TL geri aldık. Bartın Belediyesinin cebinden 33 milyon TL nakit para çıktı. Ve şunu söylemek istiyorum biz yol katkı parası almıyoruz.

“BARTIN’DA HAVA KİRLİLİĞİ YÜZDE 80 AZALDI”

Bartın’da doğalgazın yüzde 95’i bitti. Çayırlar ve Balamba’ya kadar olan kısımda doğalgaz çalışmaları yapacağız. Aladağı’nın büyük bir kısmında doğalgaz tamamlandı. Sadece bir kısmı kaldı. Onun dışında doğalgaz çalışmalarında bir tek şehir merkezi kaldı. Bartın’ın en büyük mahallerinde doğalgaz çalışmaları bitti. Doğalgaz abonesinde ise 15 bine ulaşıldı. Devlet daireleri de doğalgaza geçti. Metroloji verileri hava kirliliğinin Bartın’da yüzde 80 azaldığını gösteriyor. 2017 yılı içerisinde doğalgazı tamamen bitirmeyi düşünüyoruz.

SEÇİMDEN BU YANA 77 PROJE

Bartın’ın ana meselesi olan su, hava kirliliği ve kanalizasyon sorununu bitirdik. Biz seçim döneminde yola 52 projeyle çıkmıştık. Bu projelerin üstüne 25 proje daha ekledik ve 77 proje hazırladık. Şuana kadar 35 projeyi tamamladık. 13 proje devam ediyor. Başlayacak projelerimiz 14 tane. 15 de başlanmayan projemiz var. Bunların içinde uzun vadeli olan projelerde var mesela raylı sistem gibi. Belki bu proje bize yetişmeyecek belki 10 sene sonra olacak ama biz yine de projelerimiz içerisinde koyduk. Engellilerle ilgili Umut Kafeyi yaptık. Bu proje Türkiye çapında büyük bir proje ve bu projeyi büyüteceğiz. Eski mezbahanemize engelli kardeşlerimiz için bir atölye yapmak istiyoruz. 2 sene sonra falan bu projeyi hayata geçirmek istiyoruz.

1/5000’LİK İMAR PLANI İÇİN 2 KURUMDAN CEVAP BEKLENİYOR

1/5000’lik imar planının ihalesine çıktık ama maalesef başladığımız halde bitiremedik. Bunun nedeni de Devlet Su İşlerinden ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden hala bize olumlu ya da olumsuz bir cevabın gelmemiş olmasıdır. Proje çalışmasını yaptık. Cevap gelirse eğer 6 ay içerisinde bunu tamamlayabilecek durumdayız.

İŞTE PROJELERİN BAŞLAYAMAMASININ NEDENLERİ!

Yapamadığımız projelerden bir tanesi de Gazi Ortaokulunun karşısına yapmayı planladığımız alt geçit projesi. Bu projeyi yapamamamızın nedeni de Karayollarının kendisinin yapacak olması. Trafik Eğitim Parkını yapmak istediğimiz yer hala Milli Emlak’ta bulunuyor. Bu yeri 4-5 sefer istememize rağmen alamadık. Eğer bu yer verilirse bu projeyi de yapacağız. Kemerköprü ve Yalı’ya asma köprü yapmak istedik. Bu projelerde Irmak Islah Projesine takıldı. Kanunen yapamıyoruz. İnkumu’na yeni giriş yolu yapmak istedik. Ama bu projede maalesef olmadı. Aladağ seyir terası yerine piknik alanı yapacağız. Çünkü orada vericiler var ve pek uygun görülmedi. Kadın sığınma evi yapmak istedik. O projeyi de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yapıyor.

“RÜZGAR ENERJİSİ PROJESİ İÇİN 96 BİN TL HARCADIK”

Rüzgar enerjisiyle ilgili bir proje yapmak istedik. Ancak Bartın’da bununla ilgili yeterli rüzgar bulamadık. Ölçümler için tam olarak 96 bin TL harcadık. 1 yıl boyunca ölçüm yapıldı. Ölçümde 250 kilovatı geçmedi. Verimli olması için bin kilovat olması lazım. Maalesef Aladağ bölgesinden bu verileri alamadık. Alsaydık bu projeyi de hayata geçirecektik.

AMASRA’YA RÜZGAR SANTRALİ Mİ YAPILACAK?

İnkumu’na rüzgar santrali yapılması yönünde teklifler tabi oldu. Tabi orası İl Özel İdaresi’nin sorumluluk alanına girdiği için ben yönlendirme yaptım. Özel İdare bunu Maliye Bakanlığına gönderdi. Ancak Özel İdare’den bu konuda bize bir geri dönüş olmadı. Bu bölgede sadece devletin verilerine göre Amasra’da çok iyi veriler alındığı ifade ediliyor. Amasra’da rüzgar santrali için bir firmaya lisans verildiği ifade edilmişti. İnşallah oraya bir rüzgar santrali yapılır. Çünkü artık dünya güneş ve rüzgar enerjisine geçiyor. Enerji için ülkemiz gerçekten çok para harcıyor.

RO-RO İSKELESİ PROJESİ RAFTAN KALKTI

Bartın Limanı’na Ro-Ro İskelesinin yapılması projesine gelecek olursak artık bu projenin Bartın’da pek verimli olmadığı ifade edildi. Çünkü artık Filyos Limanı hayata geçiyor. Artık bu tarz projeler orada olacak. Aynı zamanda Bartın Limanına çok yüklü gemiler giremiyor. Limanın derinliği 10 çıkarıldığında ise teknik uzmanlar limanın yıkılabileceğini ifade ediyor. Bunun için biz 8 bin ya da 10 bin tonluk bazen de çok nadir olarak 15 bin tonluk gemilerin girmesini sağlıyoruz. Buna rağmen biz ÇED raporlarını hazırladık ve Bakanlığına yeniden sunduk. Limanda ise her zaman bakım ve onarım çalışmaları yapıyoruz. Limanın kapanması gibi bir durum zaten siz konusu değil. Çünkü biz limanın ne kadar kazandığına bakmıyoruz. Bizim için önemli olan orada 150 insanın çalışması. Liman kapanırsa bu insanlar işsiz kalır.

“GALLA PAZARININ KALDIRILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”

Galla Pazarının olduğu kapalı pazaryerinin başka bir yere taşınması söz konusu değil. Orada altı otopark olacak üstünde de satış yapılacak şekilde yine üstü kapalı ve içinde yürüyen merdivenler olan bir proje yapmak istedim ancak Anıtlar Kurulundan izin alamadım. Bu konuda projemiz hazır Anıtlar Kurulundan izin alabilirsek bu projeyi yapacağız ve o noktayı da rahatlatacağız. Aynı zamanda Galla Pazarındaki kadınların yerde satış yapmasını da engelleyeceğiz. Yalı bölgesinde de nisan ayında sıfır asfaltlama çalışması yapacağız. 2018 yılında da Çatmaca’dan Kemerköprü’ye kadar olan kısımda asfaltlama yapacağız.”