Çakır'dan 'İkametgahınızı Amasra'ya alın' çağrısı
31 Mart yerel seçileri sonrası Amasra Belediyesi'nin 8 aylık çalışmalarını değerlendiren Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Amasralı olup ya da Amasra'da evi olduğu halde ikametgahları Amasra'da olmayan vatandaşlara seslenerek ikametgahlarını Amasra'ya almalarını istedi. Amasra'daki nüfus artışına paralel olarak Amasra Belediyesi'nin İller Bankasından aldığı desteğinde artacağını ifade eden Çakır, 8 aylık süreçte ise alınan tasarruf tedbirleriyle Belediyede önemli kazanımlar elde edildiğini söyledi.
Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, ilçede gazetecilerle kahvaltıda bir araya gelerek 31 Mart yerel seçimlerinin ardından geçen 8 aylık süreçte Amasra Belediyesinin çalışmalarını değerlendirdi. Amasra Belediye Meclis Üyelerinin de bulunduğu kahvaltıda Çakır, “Birçok turistik belde de olduğu gibi Amasra’da da yaz kış nüfus farkları nedeniyle ekonominin sürdürülebilirliği zorlaşıyor. Bizim de personel sayımız göreve geldiğimizde birazda yaz günü yani sezondaki ihtiyaçlara göre planlanmıştı. 128 bir de askerde olan personelle birlikte 129 kişi olarak belediyeyi devir aldık. Ancak benzer nüfuslu belediyelerin iki katından fazla bir personel sayımız var. Bizde verdiğimiz sözün gereğini yerine getiriyoruz. Ne demek istiyorum herhangi bir işçi arkadaşımı bu ekonomik tablo nedeniyle işinden etmek gibi bir niyetimiz yok. Bu gayrete de devam ediyoruz. İstediğimiz ne? Personelimiz içinde yıllardır Amasra Belediyesine ve Amasra halkına hizmet etmiş ve emekliliği gelmiş olan dostlarımız var. Onlardan emekliliği bir an önce tercih etmelerini rica ettik. Kendileriyle görüşecek ikna ederek. Hem onlar emekli maaşı aracılığıyla düzenli bir gelire kavuşsun. Bizde öncelikle mevcut personelimizin ekonomik ihtiyaçlarını giderecek maaş döngüsünü kuralım. Aynı zamanda en kısa sürede istihdam yaratacak ki ülkenin temel sorunu olan işsizliğe de yerelde çare bulacak adımlar atabilelim” dedi.
“Su depolarına otomasyon sistemi kuracağız”
Amasra su depolarına otomasyon sistemi kurmayı hedeflediklerini kaydeden Recai Çakır, şöyle devam etti:
“Amasra’ya gelen su kaynağını 4 ayrı depo aracılığı ile Amasra şehir merkezine ulaştırıyoruz. Bu depolarda bir otomasyon sistemi kurmak hedefindeyiz. Bununla ilgili hazırlıklarımızı tamamladık. İl Özel İdaresi üzerinden ihale aşamasına yaklaşmış durumdayız. Bunun da aslında sayısal karşılığı yüzde 26 oranında bir tasarruf. Bunun yanı sıra yine kentimizde kullanılabilecek su kaynakları var araştırmalarımız devam etmekle birlikte geleneksel olarak kullanılan kaya altı su dediğimiz tünel bölgesinden çıkan suyla ilgili şu anda bitki temizliğini bitirdik. Borularımızı döşeyerek onu da şehir şebekesine kendi cazibesiyle yani elektrik motoru kullanmadan katmış olacağız. Bahsettiğim otomasyon sisteminin tahmini bedeli 800 Bin TL. Söylediğim elektrik tüketimini düşünürsek çok ciddi rakamlar değil. Bu konuda da zaten İl Özel İdaresi’nde bulunan turizm alt yapı yatırımlarıyla ilgili bir kendi ödeneğimiz var. Bunun içinden ihale sonrası 800 Bin TL ödenek kullanarak bu projeyi hayata geçireceğiz. Kaya altı suyunun ise sadece boru döşeme ve bağlantı maliyetleri var bunlarda çok cüzi maliyetler.
“Güneş enerjisi santrali çalışmamız var”
Bunun yanı sıra bir de elektriğin, yani belediyemizin ve halkımızın sırtında ciddi bir yük oluşturan elektrik maliyetlerini sıfırlamak için güneş enerji santrali ya da hibrid sistemler üzerine bir çalışmamız var. Yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili zaten İller Bankası ya da değişik fonlar ve ajanslar üzerinden hibe sağlama imkanımız var. En kısa süre içerisinde bunun da yaşama geçirme niyetindeyiz. Geri dönüşü 4-5 yıl olsa da maliyetler düşünüldüğünde Amasra Belediyesi’nin kasasında kalacak olan 1,5 Milyon TL’lik bir fark hem çalışan arkadaşlarımızın maaş döngüsünü kurma hem de halka daha fazla hizmet üretme anlamında ciddi bir kaynak yaratmış olacak tasarruf olarak.
“Yakıt giderleri yüzde 51 azaltıldı”
Tabii tasarrufla ilgili sadece bu değil yaptığımız politikalar. Örneğin yakıt giderlerimizi olabildiğinde minimilize edecek yöntem üzerinde çalışıyoruz ve Ekim tarihi itibariyle de yüzde 51’lik bir tasarruf sağladık geçmişe göre. Öncelikle belediye araçlarının kullanımı konusunda ya da çöp naklederken küçük araçla değil biriktirerek büyük araçla nakletmek gibi tasarruf tedbirleri ile ciddi bir tasarruf sağladık.
“Eskişehir Tepebaşı Belediyesi ile kardeş belediye olacağız”
Ülkenin genel ekonomik tablosu nedeniyle bizim iki yıl içinde daha sürdürülebilir bir bütçe yaklaşımının üç yıla uzaması ihtimali var. Ama sonuçta Amasra marke bir kent. Amasra Belediyesi bir süre sonra sadece merkezde yaşayanların değil köylerde yaşayanların ihtiyaçlarına istihdama katkı sunabilecek bir potansiyeli var. Bununla ilgili de kardeş belediye ilişkilerinden daha önce bahsetmiştim. Çankaya Belediyesi ekibiyle birlikte geldi. Yılbaşından sonra da Eskişehir Tepebaşı Belediyesi ile hem deneyim hem de kardeşlik protokolü üzerinden ayni yardım yoluyla Amasra’ya destek alacağız.
“Turizm hareketlendirilecek”
Yine bu bölgenin turistik hareketliliğinin önemli noktalarından biri de Safranbolu’dur. Safranbolu’da kardeş belediyemiz. Safranbolu ile birlikte de bu hat üzerindeki diğer turizme açılabilecek alanların da hareketlenmesi için ortak projeler hazırlığındayız.
“Otopark sorunu için görüşmelerimiz devam ediyor”
2019 yılı nisan ayında göreve geldiğimizde Amasra’ya dair, Amasra’da yaşayan ya da burayı ziyaret eden dostlarımızın serzenişte bulunduğu sıkıntılarımız vardı. Otopark konusu bunlardan bir tanesidir. Daha önce ifade ettiğimiz gibi alan yaratma çabalarımız devam ediyor. Malum Amasra fiziksel sınırları küçük bir kent. Burada bir tarafımız TTK’ya bağlı Amasra Taşkömürü Müessesesi bir tarafımızda askeriye var. Ayrıca bölgenin ciddi bir bölümü sit alanı kapsamında. Dolayısıyla ister sosyal amaçlı ister ticari amaçla arsa üretim şansımız çok az. Otopark sorununun çözümü noktasında kamu kurumlarıyla olan görüşmelerimiz devam ediyor. Otoparkla ilişkisi TKK’ya bağlı atıl alanlar var. Bu atıl alanların otopark ihtiyacını karşılamak üzere tahsisi konusunda da son aşamaya geldik. TTK Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu’nun Aralık olmadı Ocak ayındaki toplantısında bu soruna çözüm üretecek kararın çıkmasını bekliyoruz. Kaldı ki bu konuyla ilgili yine siyaset üstü bir yaklaşımla Amasra’da ki kitle örgütlerini ve siyasi partileri bilgilendirdik. İktidar Partisi İl Başkanlığını, TTK Genel Müdürlüğünü ziyaret ettik. Enerji Bakanlığına kadar gidip durumu ilettik. Enerji Bakanımızla olan görüşmede kendisinin Amasra’ya gelip gelmediğini sorduk. Eşiyle birlikte 4-5 yıl önce Amasra’ya geldiğini ancak o dönemde de otopark sıkıntısıyla karşılaştığını bize aktardı. Bizde bu sorunu çözmek size kısmet olacak diyerek ne istediğimizi, ne için geldiğimizi kendisine anlattım. Bu konuda da yol alacağız. 2020 sezonunda siyaset üstü bir yaklaşımla bu meseleyi çözüme kavuşturmuş olacağız.
“İşgaliye alanları yeniden düzenlenecek”
Yine çokça serzenişte bulunulan konulardan bir tanesi de işgaliye meselesiydi. Kamusal alanların, kaldırımların kullanımıyla ilgili serzenişler vardı. Göreve geldikten sonra 2019 yaz sezonunda gelir elde etme amacıyla bekleyen insanlarımızı mağdur etmemek için bir geçiş süreci planlamıştık. Şu anda Amasra ilçesinde bağımsız işgaliye dediğimiz yani dükkan ya da ihaleli alana bağımlı olmayan tüm işgaliyeleri kaldırıp daha sonra yeniden bilimsel akılla planlama yapıp, engellilerin geçişini gözeten ve insanların yola düşmesine müsaade etmeyecek bir planlama. Daha sonra mümkünse daha fazla işgaliye alanıyla misafiri ve Amasra halkını mağdur etmeyecek bir düzen kurup tekrar bu işgaliye alanlarını daha fazla insanın ekmek yiyeceği şekilde dağıtacağız.
“Sokak hayvanları konusunda çok sürdürülebilir bir noktada değiliz”
Yine önemli meselelerimizden biri Türkiye’nin genelinde olduğu gibi sokak hayvanları. Mevcut yasal düzenlemeyle sokak hayvanları konusunda çok sürdürülebilir bir noktada değiliz. Yasal düzenlemeyi biliyorsunuz, eğer sokaklarda yaşayan dostlarımızın bir sıkıntısı varsa o sıkıntıyı giderip yeniden doğal ortamına ki doğal ortamı sokaksa yeniden sokağa bırakmamız gerekiyor. Amasra’da gönüllü hayvan severlerin desteği ile sokak hayvanlarının mutlu oldukları kentlerden bir tanesi. Bu nedenle köylerden ve farklı noktalardan Amasra’ya gelen insanların bıraktıkları hayvanlarda oluyor. Bu konuyla ilgili veterinerlik bölümümüzü oluşturduk. Şu anda kısırlaştırmayla ilgili çalışmalarımız en kısa sürede başlayacak. Bu konudaki asıl önemli ayak ise Valiliğin projesi olacaktır. Karaçay ve Uğurlar Köyü arasında 22 dönümlük bir arazide hayvan dostu bakım merkezi tesisi planlanıyor. İhalesi bitti. Bartın genelinde ki sokak hayvanlarını da insanlarını da mağdur etmeyen bir şekilde sorunun ana çözümü bulunmuş olacak.
“Kaleiçi ve Boztepe’ye araçla giriş sınırlandırılacak”
Amasra’ya ziyarete gelen insanların Kaleiçi ve Boztepe’yi gezerken araç trafiği ile yaşanan sıkışıklık ciddi şikayet konusuydu. Buradaki geçişi misafirlerimiz için sıfırlayan, Kaleiçi ve Boztepe halkı içinde sınırlayan bir uygulamaya geçeceğiz. Mahallede yaşayan insanlarımız yoğunluğun olmadığı dönemlerde giriş çıkış sağlayabilecekler. Gelen misafirlerimiz oradaki kavşaktan dönecekler. Böylelikle gelen misafirlerimizin ziyaret ettiği bu bölgede ciddi bir rahatlatma yaratmış olacağız.
“Mavi Bayrak için çalışma başlatıldı”
Atık arıtma tesisimiz ve derin deşarj hattımız var. Amasra’da ki atık sular bu tesisten geçerek denizin bin 300 metre ilerisine filtrelendikten sonra basılıyor. Burada yaşadığımız büyük fırtına nedeniyle oluşan büyük bir tahribat vardı. Şu anda o tahribatta gideriliyor. Bizim de girişimlerimiz sayesinde. Yine Amasra’da mavi bayrak alma çalışmasına başlayabilmemizin de ön koşullarındandır. Bartın plajları arasında Amasra Büyükliman Plajı Bartın’ın en temiz plajları arasında. Bu da ilgili kamu kurumunun yaptığı ölçümler neticesinde paylaştığım bir bilgidir.
“Amasra Kalesi’nde restorasyon çalışmaları başladı”
Yine bizi UNESCO’nun Dünya Miras Listesinde geçici listeye aldıran bir kalemiz var. Kalemizle ilgili basınımızın duyarlılığı, valiliğimizin ön açmasıyla acil onarım süreci başladı. 2013 yılından bu yana devam eden riskler vardı. Mevzuat nedeniyle sıkıntılar yaşıyorduk. Şu anda 4 noktada acil onarım çalışması başladı. Bizi UNESCO Kalıcı Miras Listesine sokacak kalemizle ilgili gerekli hassasiyeti göstereceğiz.
“Doğalgazla ilgili çalışmalarımız devam ediyor”
Doğalgaz meselesi de Amasra’mızın bir ihtiyacı. Biz yıllarca Bartın ve Amasra olarak termik santral mücadele etmiş ve dünya mücadele tarihine ilginç örnekler kazandırmış bir ilçenin yerel yönetimiyiz. Ancak doğal olarak şu anda fosil yakıt merkezli ısınma politikamız olduğu için kentte sitelerin, işletmelerin bacalarından çıkan dumanlarda bizim için bir sıkıntı. Bu nedenle doğalgazı önemsiyoruz. Doğalgazla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Doğalgaz firmasıyla yaptığımız görüşmelerde yapılan kazılar sonrası kaplama maliyetlerinin belediyece karşılanması talebi var. Bizde hangi rakamla karşı karşıya olduğumuzun fizibilitesini yapıyoruz. Halkımızla da bu konuyu istişare ederken karşımıza çıkacak rakamı bilmemiz gerekiyor. Bu konudaki girişimlerimiz devam edecek.
“İkametgahınızı Amasra’ya alın” çağrısı
2019 yılı boyunca bizim merkezi bütçeden aldığımız paya esas nüfus 6 bin 84. Resmi rakam bu ama Amasra’da 6 bin 84 kişiden daha fazla kişi yaşıyor. Hele hele yaz günleri durumu biliyorsunuz. Belki yaz günleri belki başka nedenlerle burada yaşamasına rağmen ikametini dışarıda alan bir sürü insan var. Bizde şimdi hemşerilerimizi, burada yazlığı ya da konutu olan burada oturan ama ikameti yani birinci adresi burada olmayan tüm dostlarımızı birinci adreslerini buraya taşımaya çağırıyoruz. Bunun ekonomik karşılığını da açıklayayım. Son yıl kişi başı aylık 60 TL. Yani bir vatandaşın daha Amasra’yı birinci adres göstermesi yoluyla Amasra Belediyesi’ne merkezi bütçeden sağladığı katkı 60 TL. Bu yıllık 720 TL demek. Bizde Amasra severleri, burada konutu ve yazlığı olan ve yılın 6 ayından fazlasını burada geçiren insanlarımızı mutlaka birinci adresi buraya taşıyarak bu payın Amasra’ya gelmesini, Amasra’da da hem turizm hem de vatandaşların ihtiyaçlarının daha sağlıklı karşılanabilmesine katkı sunmaya çağırıyoruz. Burada da baz alınan tarih aslında 31 Aralık. TÜİK, 31 Aralık 2019 itibarıyla burada alınan verileri İller Bankası’na iletiyor. O rakama göre bizde merkezi bütçeden yerel yönetim olarak payımızı alıyoruz. Tüm dostlarımıza bunun için birinci adreslerini Amasra’ya almaları konusunda davette bulunuyoruz.”