ÇAKIR'DAN AMASRALILARA DOĞALGAZ MÜJDESİ!

Amasra Belediyesice ilçede yapılan çalışmaları aktaran Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, doğalgazla ilgili ilk önemli müjdeyi verdi. Başkan Çakır, 'Kesinleşmemekle birlikte yüzde 99 diyebileceğimiz şu bilgiyi de paylaşabilirim 2022 yılı sonunda EPDK'dan lisansı alacak firmamız, 2023 yılının ilk 6 ayında ilk kazma vurulacak. 18 ay içerisinde de gaz arzı sağlanacak' dedi.

ÇAKIR'DAN AMASRALILARA DOĞALGAZ MÜJDESİ!

“2023 yılının ilk 6 ayında ilk kazma vurulacak”

 

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, basın mensupları kahvaltıda bir araya gelerek Mayıs 2022 itibariyle Amasra Belediyesi tarafından yapılan işleri aktardı. İlk olarak Kaleşah Mahallesinde belediye tarihinin en kapsamlı yapım çalışmalarından birini yürüttüklerini ifade eden Başkan Çakır “1 Mayıs tarihinde İşçi Bayramını kutladık. 8 Mayıs tarihi itibariyle Hükümet Konağı çevresindeki işlerimizi büyük oranda kolayladık. Burada bir miktar veri paylaşmak isterim sizlerle. Belki belediye tarihimizin en kapsamlı yapım işlerinden birini yürüttük bu bölgede. Gelişme bölgemiz olan Kaleşah Mahallesine dair bir bölge. Yaklaşık 2 bin 700 kamyon malzemeyi hafriyat olarak kaldırdık bölgeden. 900 kamyon civarı dolgu yaptık, yol kotunu düzenlemek için. Yaklaşık bin ton asfalt serdik bölgede. Bin 100 metrekare 6 santim kalınlığında kilit parke ördük, bin metretül bordür örmüş olduk. Bölgenin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Enerjisan’ ın yaptığı işlerden sonra hem yenileme hem de bu işlemle ilgili düzenleme işleri kapsamında 2 bin 500 metrekare 8 santimlik kilit parke imalatımızda başladı. Bunun karşılığında yine 600 metretül bordürde örülmeye devam ediyor.” dedi.

İshale hatları yenilendi

Recai Çakır çalışmaları tarih tarih şu şekilde anlattı:

 “Kentimizde su önemli bir mesele, Amasra’nın hepiniz biliyorsunuz tabela nüfusu 6 bin 600 ancak yaz günü bunun 10-12 katı hemşerimizi, misafirimizi ağırlıyoruz kentimizde. Bu nedenle yaz sezonuna hazırlık olarak, Uğurlar köyü bölgesinde tüm ishale hattımızı yeniledik.  Yine kentimiz açısından en önemli başlıklardan birsi, göreve geldiğimizden beri önemsediğimiz kültürel Miras ile ilgili Uluslararası fuara katılım sağladık. Amasra’mızın hem akademi çevrelerinde hem de bu konuyla ilgili iş yapan firmalar ve kitle örgütleri ile bir araya gelmesini sağladık. Bizim için oldukça değerli bir çalışmaydı. 4 Haziran günü gururumuz Bartınlı kardeşimiz Şennur Demir’in ödülünü takdim ettik ve sonrasında da gençlik konserimizi yaptık. 17 Mayıs tarihi itibariyle de kentimizde görev yapan eski Valimiz Sayın Sinan Güner’in vedasını yaptık. 19 Mayıs törenlerinde yine Amasra’mıza yakışır şekilde Kurtuluş Savaşımızın başlangıç günü ile ilgili etkinliklerimizi yaptık.”

Su sorununu çözmek için sondaj çalışmaları Eylülde başlayacak

24 Mayıs tarihinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımızı ziyaret ettik. Buradan da bir müjdeyi paylaşmak istiyorum. Eylül ayı içerisinde kentimizin su meselesiyle ilgili önemli bir adım atıyoruz. Sondaj çalışmalarımız başlayacak. Jeoradar çalışmasını yaptığımız olası su kaynaklarımızın debisini ve kalitesini ancak sondajdan sonra göreceğiz. Ancak sondaj çalışmasına başlıyoruz. Kentimiz için önemli bir adım.

“Tepebaşı Belediyesiyle kardeşlik protokolünü imzaladık”

6 Haziran tarihinde Amasra Belediyemizin bünyesinde kurulmuş olan Türk Sanat Müziği koromuzla birlikte bir konser yaptık. 15 Haziran tarihinde de kentimizde mezun olan lise öğrencilerimizin mezuniyet törenlerine katıldık. Kendilerine yaşamlarında başarılar diledik.  20 Haziran tarihinde İsveç Kalkınma Ajansının 6 ülkeden ekiplerle bir çalıştaya, insan hakları temelli ileri düzey bir proje eğitimi çalışmalarına katıldık. Bizim ana başlığımızda toplumsal cinsiyet eşitliğiydi. 26 Haziran tarihi yine bizim için önemli bir işi yaptık. Eskişehir İlimizin Tepebaşı Belediyesiyle kardeşlik protokolünü imzaladık. Her yıl olduğu gibi Bayram öncesi yine her iki şehirdeki mezarlığımızda rahmetlilerimizin anısına Yasin okuduk. Daha sonrasında Kurban Bayramında protokol ile bayramlaşmalarımızı yaptık. 8 Temmuz tarihinde yine belediyemizin katkıları, yelken kulübümüzün katkıları, kent konseyinin katkılarıyla death ralli ekibini uğurladık. Tekrar dönüşte bize uğrayacaklar.

“Astoria Grande 6 tur daha Amasra’ya gelecek”

3 Ağustos hepinizin bildiği üzere önemli bir milattı Amasra için, Ulaştırma Bakanlığımızca altyapı çalışmaları bitirilmiş olan Yolcu Limanımız geldiğimizden beri uğraştığımız bir projeydi. Kentin önünü açan önemli adımlardan bir tanesi. İlk kurvaziyer gemimizi ağırladık. Astoria Grande isimli gemi bu sene 6 tur daha yapacak Amasra’ya. Toplamda 7 tur ile 2022 yılını kapatacak. 2023 yılı içinde değişkenlik gösteriyor, 16-13 rezervasyonumuz var. Yine kentimize Rusya’dan gelen bu geminin dışında Avrupa merkezli acentalarla da görüşmelerimiz sürüyor. O gün yaptığımız açıklamada da ifade ettiğimiz üzere; Sadece Amasra için değil bölgemiz için, Bartın İlimizin, ilçeleri ya da bu yakın güzergâhta kruvaziyer ile gelen yolcuların ulaşabileceği yakınlıktaki tüm destinasyonlar için bir müjde. Bölgemize ciddi bir döviz girdisi sağlayacak, kentimizde de şu yönüyle ekstra değerli bizim için; otopark ihtiyacı yaratmayan, konaklama kapasitemizi de yormayan, kente direk döviz bırakan önemli bir çaba. Bununla ilgili de hem liman Mülki Amirliğine hem de Amasra Belediyesi liman İletme Şefliğine teşekkür etmemiz lazım. Şahsen bende geminin Rusya Türk partnerlerine ulaşarak bu sene gelmesinde büyük çaba gösterdim. Bundan sonrada yıllar boyunca Amasra kruvaziyer turların, yatların önemli odak noktalarından biri olacak.

Kültür ve sanat ve spor çalışmaları yapıldı

Başkan Çakır Ağustos ayı içerisinde Amasra’da düzenlenen kültür ve sanat çalışmalarını anlattı; “7 Ağustos tarihinde Türkiye Ju Jitsu Federasyonu ile birlikte toplam 3 branşta Türkiye Şampiyonası ya da Kemer maçlarını organize ettik. Belediyemizin desteği ile şampiyonanın müsabakaları burada yapılmış oldu. 26 İlden de sporcularımız geldi. Yurtdışından da gelen sporcularımız vardı. Amasra’nın spor, sanat, kültür alanında da önemli adımlardan bir tanesiydi. 13 Ağustos tarihinde Kültür Bakanlığımızın ekipleri Amasra Kaymakamlığımızın organizasyonu, belediyemizin de destekleri ile konserler düzenlendi 4 gün boyunca. Bu kültür sanat hayatımıza destek veren Bakanlık Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne de, emeği geçen herkese de teşekkür ediyoruz. Amasramız da çok önemli gelişmelerden bir tanesi müzemiz başkanlığında bir kurtarma kazısı başladı, devam ediyor. Zaman zaman belediye sitesinden de görselleri paylaşıyoruz. Çok değerli,  biz bilinen 4 bin yıllık ya da daha da geriye tarihlenen Amasra’nın bu yönüyle ortaya çıkarılmasını her zaman söylüyoruz. Bu kurtarma kazısı sonrası umarım, buradaki tarihi varlılarımızı ayağa kaldırmak, bu yönüyle de Amasra’ya değer katmak için belediye olarak tüm desteği veriyoruz, vermeye de hazırız. Yine aşure etkinlikleri kapsamında 23 Ağustos’ta aşure dağıttık. Genel Maden-İş Sendikasının TTK’da yaptığı programlara ve bazı köy programlarına müsait oldukça katıldık. 19 Ağustos tarihinde Kültürel Miras Fuarı üzerinden İlçemizin turizme katkılarımız dolayısıyla Kentte Başkan Ödül Töreninde turizm başlığında ödül aldık.

Çevre düzenlemesi yapılacak

Turgut Işık Caddesinde sonbaharda kırmızı rengini sağlayan pres tabanlı tuğlalarla bir rehabilitasyon çalışması yapacağız. Yine Barış Akarsu Kültür Parktan geçici termal alanına kadar olan bölgede, kardeş Belediyemiz Çankaya’nın desteğiyle ciddi bir peyzaj çalışması yapacağız. Sulama, ışıklandırma, park, bankların ve zeminlerin bir bölümü, amfi gibi kullandığımız Kültür Parkı dahil ciddi bir çalışma yapılacak.

Doğalgaz için ilk kazma 2023’te vuruluyor

Doğalgaz kentimizde en çok sorulan sorulardan bir tanesi, bizimde göreve geldiğimizden bu yana koşturduğumuz bir mesele. İl Kültür Turizmden aldığımız verilerde bizim nüfusumuz 2019 tarihinde bile 23 bin 200 diye, yine çabamız devam ediyor. Kesinleşmemekle birlikte yüzde 99 diyebileceğimiz şu bilgiyi de paylaşabilirim; 2022 yılı sonunda EPDK’dan lisansı alacak firmamız, 2023 yılının ilk 6 ayında ilk kazma vurulacak. 18 ay içerisinde de gaz arzı sağlanacak. Bu ciddi bir müjde, umalım ekonomik ya da siyasi istikrarsızlık nedeniyle daha da ileriye atılmasın. Çünkü en ciddi meselelerimizden birisi enerji arzı. Fiyatlarla belediyemiz, vatandaşımız baş edemiyor. Doğalgaz da hem turizmin, hem de hemşerilerimizin ihtiyaçları için en önemli başlık haline gelmiş durumda, bu konuda gayretimiz devam ediyor. Destek içinde iki Vekilimizle de Bakanlıklarımızla da, şirketle de görüşmelerimizi ısrarlı bir şekilde devam ettiriyoruz.

“Uluslararası Şehir Festivali yapıyoruz”

Bizim için en önemli işlerden bir tanesi 30 Ağustos’ta başlayacak olan ve 12 gün sürecek olan bir Uluslararası Şehir Festivali yapıyoruz. Bizim için en değerli yanı şuydu; Temmuz-Ağustos sezonunun dışına taşıyıp, Eylül ayını kapsayan etkinliklerle özellikle İlimizde, İlçemizde böyle bir dünya var algısını yaratacak, yarışmalar, sinema gösterimleri, mim sanatları, kukla yapımı ile ilgili gösteriler düzenlenmesi, dinletiler ve konserler olacak. Amasra’nın değişik bölgelerinde resim yapan, canlandırma yapan sanatçılarımızla bir arada olacağız.”