Bu proje taşkın ve su kıtlığını azaltacak!
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) Avrupa Birliği (AB) IPA II Çerçeve Anlaşması kapsamında hazırladığı projesiyle Bartın'da taşkın ve su kıtlığı risklerinin en aza indirilmesi hedefleniyor.
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Avrupa Birliği (AB) IPA II Çerçeve Anlaşması kapsamında hazırladığı “İklim Değişikliğine Uyum Stratejileri: Bartın’da Taşkın ve Su Kıtlığı Risklerinin Azaltılması” (BİRUS) Projesinin açılış toplantısı yapıldı. Proje ile iklim değişikliğine bağlı olarak taşkın ve su kıtlığı problemlerini aynı anda yaşayan ve son iki yılda üst üste afet bölgesi ilan edilen Bartın’da, küresel olarak etkisini giderek daha fazla hissettiğimiz iklim değişikliği etkilerinin en aza indirilmesi yönünde çalışmalar yürütülecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uhdesinde Bartın Valiliği İl Özel İdaresi ve Bartın Belediyesinin de ortakları arasında yer aldığı proje kapsamındaki çalışmalar 18 ay sürecek.
“Bartın için anlamlı ve önemli bir proje olarak görüyorum”
Projenin açılış toplantısında konuşan Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, iklim değişikliğine bağlı olarak sel ve su kıtlığı problemlerini aynı anda yaşayan Bartın için projenin önemini vurguladı.
Vali Arslan, “Son yıllarda sel ve taşkının çokça yaşandığı ve belli bölgelerde ise içme suyu sorununun da görüldüğü ilimizde sel ve kuraklık risklerinin azaltılmasını hedefleyen bu projeyi çok anlamlı ve önemli buluyorum. İlimizin gelecekteki su kıtlığı ile mücadelesine güç kazandıracak ve çeşitli uygulamalarla çözümler hayata geçirecek bu çalışmaya tüm kurum ve kuruluşlarımızla katkı sağlamaya hazırız. Ulusal ve uluslararası birçok alanda önemli başarılara imza atan Üniversitemizin, alanında yetkin akademisyenleriyle yürüttüğü projenin ilimiz için hayırlı olmasını diliyor, projede emeği geçenlere başarılar diliyorum” dedi.
BARÜ’den iklim değişikliğine karşı yeni bir proje
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise Bartın ili özelinde bölgenin ve ülkenin iklim değişikliği ile mücadele stratejilerine yeni bir soluk getirecek önemli bir projenin açılış toplantısında proje ortaklarıyla bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İklim değişikliğinin bir sonucu olarak Bartın’da yaşanan taşkın ve su kıtlığı risklerinin en aza indirilmesini hedefleyen çalışma hakkında konuşan Rektör Uzun, “Küresel iklim büyük ölçüde insani faaliyetlerden kaynaklanan sebeplerle giderek bozulmaktadır. Türkiye’de bu iklim değişikliğinden etkilenerek yakın gelecekte daha sıcak, daha kurak ve yağışlar açısından daha belirsiz bir iklim yapısına sahip olacaktır. Bizde bu durumu göz önünde bulundurup Üniversite olarak olası etkileri azaltacak çalışmalar yürütüyoruz. Bartın Valiliği İl Özel İdaresi ile Bartın Belediyesinin proje ortağı olarak yer aldığı disiplinlerarası bir konsorsiyumla oluşabilecek doğal afet risklerini en aza indirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
“İş birliği içerisinde kararlı adımlar atıyoruz”
Elde edilen kazanımları geleceğe aktarma konusunda kurulan birlikteliğin önemine değinen Rektör Uzun, “İş birliği ve güç birliği yaptığımız çalışmalarımızda kazanımlarımızı yarınlara aktarmak en temel önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu noktada şehrimizdeki kurum/kuruluşların birlikte hareket etmesiyle çalışmalarımıza yön veriyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde devam eden ‘Sıfır Atık Projesi’ ve ‘Su Verimliliği Seferberliği’ çalışmalarına da uyum içerisinde stratejilerimizi hayata geçiriyoruz” şeklinde konuştu.
Rektör Uzun teşekkür etti
Proje sonuçlarının, ülkemizde bu alanda çok değerli çalışmalar yapan kurumlarımıza katkı sağlayacağına olan inancını da dile getiren Rektör Uzun, destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
Rektör Uzun, “Şehrimizde uyum içerisinde hareket etme noktasındaki gayretleri ve bizlere olan destekleri için Valimiz Sayın Dr. Nurtaç Arslan’a ve proje sürecindeki çok değerli katkıları için Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu ile İl Özel İdare Genel Sekreterimiz Sayın Uğur Karakaya’ya teşekkür ediyorum. Geleceğe olan yolculuğumuzda bizleri yalnız bırakmayarak yüreklendiren YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Yarınlarımıza değer katma hedefinde kıymetli destekleri için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’ye ve yakın ilgileri için Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürümüz Sayın Hüseyin Bayraktar’a ve şahsında genel müdürlük çalışanlarına da teşekkürü bir borç bildiğimi ifade etmek istiyorum. Projenin sunum aşamasında destek mektuplarıyla bizlere olan güvenlerini ifade eden Tarım ve Orman önceki Bakanımız Prof. Dr. Sayın Vahit Kirişçi’ye, yakın ilgileri için şimdiki Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’ya, şahsında Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile 23. Bölge Müdürlüğündeki tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca daha iyiye ulaşma noktasında bizleri motive eden yaklaşımları için Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu’na, her zaman desteklerini yanımızda hissettiğimiz Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç’a ve Milletvekilimiz Sayın Yusuf Ziya Aldatmaz’a teşekkür etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Taşkın ve su kıtlığını en aza indirecek çalışmanın yol haritası…
BARÜ Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Ercan Gemici tarafından BİRUS Projesinin sunumu gerçekleştirildi.
İklim değişikliğinin özellikle Batı Karadeniz özelinde taşkınlar ve su kıtlığı olarak meydana geldiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Gemici, “Son yıllarda Bartın’da yaz döneminde taşkınlar yaşanırken köylerimizde ise su kıtlığı yaşanıyor. Geliştirdiğimiz projeyle ‘Taşkın Erken Uyarı Sistemi’ kurarak erkenden önlem alma fırsatı sunacağız. Bununla beraber akıllı sistemleri de projemize adapte etmiş olacağız. Gelen veriler anlık olarak ana bilgisayarda işlenebilecektir. Böylece taşkının zararlarını önlerken, suyu geçici olarak depolayabilecek ve gerektiğinde rekreasyon alanlarına çevirebileceğimiz çeşitli uygulamaları hayata geçireceğiz. Okullarımız, köylerimiz ve şehir merkezinde düzenleyeceğimiz bilgilendirme toplantılarıyla halkımızı iklim değişikliğinin etkilerine karşı farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz” diye bilgiler verdi.
Gemici, BARÜ’nün “Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları” ihtisaslaşma alanını da kapsayan haritalama, mobil gözlem platformu, erken uyarı sistemi, yağmur suyu hasadı, yeşil çatı çözümleri gibi uygulamaların hayata geçirileceği projenin 484 bin 832 Euro bütçeye sahip olacağını da sözlerine ekledi.
Program günün anısına çekilen hatıra fotoğrafı çekiminin ardından son buldu.