Boğulma vakaları üzerine Vali Arslan'dan hayati uyarı!

İlimizde geçtiğimiz hafta sonu 67 boğulma tehlikesi yaşanırken 1 kişinin hayatını kaybettiğini açıklaya Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, bir mesaj yayımlayarak alınan önlem ve uyarılara uyulmasını istedi. Denize girmeden gitmeme anlayışının, boğulma tehlikelerinin sayılarını artırdığı gibi vahim sonuçları da beraberinde getirdiğine dikkati çeken Vali Arslan, bu konuda da tatil için ilimize gelen misafirlerin daha dikkatli olmalarını istedi. Son olarak herhangi bir boğulma tehlikesine tanık olan vatandaşların cankurtaranlardan yardım istemesi ve tıbbi yardım için 112 Acil Çağrı Merkezini aramaları gerektiğini de hatırlatan Vali Arslan, alınacak her basit önlemin hayat kurtarabileceğinin altını çizdi.

Boğulma vakaları üzerine Vali Arslan'dan hayati uyarı!

 

Yapılan uyarıların dikkate alınmasını istedi

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın’da yaz sezonu ile birlikte sıcaklıkların da mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle plajlarda yaşanan yoğunluklarla birlikte boğulma vakalarının artması üzerine Vali Dr. Nurtaç Arslan, yayımladığı videolu mesajla ile vatandaşları uyardı.

Geçtiğimiz hafta sonu Bartın’da 67 kişinin boğulma tehlikesi geçirdiğini ve 1 kişinin boğularak hayatını hatırlatan Vali Arslan, plajlarda önlem ve uyarılara uyulmasını istedi.

Karadeniz’de fırtına, dalga ve özellikle çeken akıntıların yaşandığına dikkat çeken Vali Arslan, tatilin hüzne dönüşmesini önlemek için herkese bazı görev ve sorumluluklar düştüğünü söyledi.

Öncelikle, güvenli yüzme alanlarının belirlenmesi ve bu alanlarda cankurtaran hizmetlerinin sağlanmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Vali Arslan, Valilik koordinesinde kolluk birimleri, İl Özel İdare ve Belediyelerce bu konuda gerekli adımları atarak halkın güvenliğini en üst düzeyde sağladıklarını belirtti.

Vatandaşların da tatil süreleri boyunca herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamaları için; cankurtaranların bulunduğu plajları tercih etmeleri, çocuklarını denizde sürekli gözetim altında tutmaları ve tehlikeli bölgelerde yüzmelerine izin vermemeleri, plajlardaki uyarı levhalarına ve yapılan sözlü uyarılara dikkat etmeleri, hava şartlarını göz önünde bulundurmaları ve Valiliğin sosyal medya hesaplarından yapılan uyarıları da dikkate almalarının büyük önem taşıdığını kaydeden Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, yaşanan boğulma vakalarının büyük çoğunluğunu il dışından gelen vatandaşların yaşadığını söyledi.

Denize girmeden gitmeme anlayışının, boğulma tehlikelerinin sayılarını artırdığı gibi vahim sonuçları da beraberinde getirdiğine dikkati çeken Vali Arslan, bu konuda da tatil için ilimize gelen misafirlerin daha dikkatli olmalarını istedi.

“Hepimize bazı görev ve sorumluluklar düşüyor”

Son olarak herhangi bir boğulma tehlikesine tanık olan vatandaşların cankurtaranlardan yardım istemesi ve tıbbi yardım için 112 Acil Çağrı Merkezini aramaları gerektiğini de hatırlatan Vali Arslan, alınacak her basit önlemin hayat kurtarabileceğinin altını çizerken mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Tüm ülkemizde olduğu gibi ilimizde de mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarına bağlı olarak vatandaşlarımızın hem keyifli vakit geçirme hem de serinleme ihtiyacı ile birlikte deniz, göl ve nehir gibi su kaynaklarının olduğu kesimlerimizde, özellikle hafta sonları büyük bir yoğunluk görülmektedir.

Denizlerimizde fırtına, dalga ve özellikle de RİP Akıntısının (Çeken Akıntı) etkili olduğu zamanlarda tatilcilerimiz plajlarımızda alınan önlemlere ve yapılan uyarılara riayet etmedikleri için boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadırlar.

Maalesef yapılan uyarılara ve alınan önlemlere rağmen geçtiğimiz hafta sonu İlimizde 67 vatandaşımız boğulma tehlikesi yaşamış, 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.

Bu tür trajik olayların önüne geçmek, tatilimizin hüzne dönüşmesini önlemek için hepimize bazı görev ve sorumluluklar düşmektedir.

“Halkımızın güvenliğini en üst düzeyde sağlamaktayız” 

Öncelikle, güvenli yüzme alanlarının belirlenmesi ve bu alanlarda cankurtaran hizmetlerinin sağlanması büyük önem taşımaktadır. Valiliğimiz koordinesinde kolluk birimlerimiz, İl Özel İdaremiz ve Belediyelerimizce bu konuda gerekli adımları atarak halkımızın güvenliğini en üst düzeyde sağlamaktayız.

“Daha dikkatli olmalarını istirham ediyorum”

Vatandaşlarımızın da tatil süreleri boyunca herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamaları için; Cankurtaranların bulunduğu plajları tercih etmeleri, çocuklarını denizde sürekli gözetim altında tutmaları ve tehlikeli bölgelerde yüzmelerine izin vermemeleri, plajlardaki uyarı levhalarına ve yapılan sözlü uyarılara dikkat etmeleri, hava şartlarını göz önünde bulundurmaları ve Valiliğimiz sosyal medya hesaplarından yapılan uyarıları da dikkate almaları büyük önem arz etmektedir.

Ayrıca İlimizde yaşanan boğulma vakalarının büyük çoğunluğunu ilimiz dışından gelen misafirlerimiz yaşamaktadır. Denize girmeden gitmeme anlayışı, boğulma tehlikelerinin sayılarını artırdığı gibi vahim sonuçları da beraberinde getirmektedir. Bu konuda misafirlerimizin daha dikkatli olmalarını istirham ediyorum.

“Basit bir önlem, bir hayatı kurtarabilir”

Son olarak, herhangi bir boğulma tehlikesine tanık olan vatandaşlarımızın cankurtaranlarımızdan yardım istemesi ve tıbbi yardım için 112 Acil Çağrı Merkezini aramaları gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Unutmayalım ki, her an alacağımız basit bir önlem, bir hayatı kurtarabilir.

Tüm misafirlerimizin ve hemşehrilerimizin bu uyarılarımızı kendi can güvenlikleri için dikkate almalarını  rica ediyor, sağlıklı ve  mutlu tatiller diliyorum.”

 

Bartın’da hafta sonu hava sıcaklıklarının 35 dereceyi aşması, nem oranının da yüzde 90'nın üzerinde seyretmesiyle, halk serinlemek için plajlara akın etti. 59 kilometrelik sahile sahip 19 plajı bulunan kentte, hafta sonu şiddetli rüzgar sonrası oluşan dalgalar ve çeken akıntı sebebiyle çok sayıda kişi, boğulma tehlikesi geçirdi. İnkumu, Güzelcehisar, Mugada, Büyükkızılkum, Küçükkızılkum ve Hatipler sahillerinde denize girmek Bartın Valiliği tarafından yasaklandı. Yasak öncesi Karabük'ten ailesiyle gelip İnkumu sahilinde denize giren Durmuş Ertaş, boğuldu.