BOED-DER'den 'Neşeli Günler' etkinlikleri
Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Derneği (BOED-DER) yaz döneminin otizmli ve engelli çocuklar için daha verimli ve aktif geçmesi için spor, binicilik, doğa ve deniz kampları, sosyal faaliyetler içeren 10 haftalık yaz programı hazırlayıp uygulamaya koydu.
Haber merkezi
Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Derneği (BOED-DER) yaz döneminin otizmli ve engelli çocuklar için daha verimli ve aktif geçmesi için spor, binicilik, doğa ve deniz kampları, sosyal faaliyetler içeren 10 haftalık yaz programı hazırlayıp uygulamaya koydu. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Derneği Başkanı Berna Şengün “Derneğimiz 18 Mayıs 2017 tarihinde kurulmuştur. Derneğimizin temel amacı otizmli bireylerin eğitim gereksinimlerinin yeterince karşılanması, sportif sanatsal ve sosyal becerilerinin geliştirilmesi, ailelerin eğitilmesi ve desteklenmesi, otizm konusunda toplumda farkındalık oluşturulması konularında faaliyette bulunmaktır. BOED-DER Otizm Dernekleri Federasyonu’nun (ODFED) üyesi olup, aynı zamanda Türkiye Otizm Meclisi’nin ve (EÇHA) Engelli Çocuk Hakları ağının da bir parçasıdır” dedi.
Dernek yol haritasını belirledi
Okulların kapanmasıyla birlikte Otizmli ve engelli çocuklarda bir takım sorunların gözlemlenebildiğini ifade eden Şengün şöyle devam etti:
“21 Eylül 2017 tarihinde onursal başkanımız Sayın Saime Toptan’ın da katılımıyla yaptığımız genel kurulumuz sonrasında ailelerimiz ve eğitimcilerimizle bir araya gelerek, ilimizde özel gereksinimli birey ve ailelerinin gerek eğitim gerekse toplumsal hayata uyum sürecinde yaşadıkları zorluklar tespit edilerek dernek olarak yol haritası belirlenip çalışma programı hazırlanmıştır. Tohum Otizm Vakfı işbirliği ile aile ve eğitimcilere atölye çalışmaları düzenlenip eğitim sunulmuştur. Psikolog Prof. Dr. Ferhunde Öktem, Danışman/eğitimci/yazar Adem Kuyumcu, eğitimci Rüya Kale, Eğitimci Birsen Bayar’ın sunumlarıyla Bartın halkına özel gereksinimli bireylere doğru yaklaşım, özel eğitimde dikkat edilmesi gereken hususlar, doğru aile tutumları, toplumun engelli birey ve ailelerine bakış açısı, engelli hakları ve engelli bireylerin istihdamı konularında seminerler düzenlenmiştir. Okulların kapanmasıyla birlikte Otizmli ve engelli çocuklarımızın hayatlarında oluşan boşluk beraberinde pek çok davranış problemi, iletişim becerilerine azalma, okul döneminde edinilen becerilerin yitirilmesi, beslenme bozuklukları (obezite) ve sosyal hayattan kopma gibi sonuçlara sebep olmaktadır.
10 haftalık yaz programı hazırlandı
Yaz döneminin çocuklarımız için daha verimli ve aktif geçmesi için spor, binicilik, doğa ve deniz kampları, sosyal faaliyetler içeren 10 haftalık yaz programı hazırlayıp hayata geçirmiş bulunmaktayız. “Neşeli Günler” yaz etkinlikleri adını verdiğimiz programda ailelere de yeni eğitim ve öğretim dönemi öncesinde yüksek moral ve motivasyon sağlayacak çalışmalarda bizleri destekleyen Bartın Üniversitesine, BESYO bölümü gönüllü öğrencilerine, Bartın Çamlıpark işletmesi ve sahiplerine Bartın Ticaret ve Sanayi Odası’na, Bartın AKTIP Hastane Hizmetleri A.Ş. ve gönüllü destekcilerimize Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Derneği yönetimi olarak teşekkür eder yaptığımız çalışmaların sürekliliğini sağlayabilmek için Bartın halkının desteklerine ihtiyacımız olduğunu bildiririz”