BİTKİSEL ATIK YAĞLARA DİKKAT!

'Ne olacak' demeyin!

BİTKİSEL ATIK YAĞLARA DİKKAT!

 

Muhammet Civan

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, Türkiye’de her yıl yaklaşık 1,5 milyon ton bitkisel yağın gıda amaçlı olarak tüketildiğini söyledi. Kullanımı sonucu yaklaşık 300 bin ton kızartmalık atık yağ oluştuğunu ifade eden Özcan, atık yağların zararlarını da sıraladı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, Türkiye’de her yıl yaklaşık 1,5 milyon ton bitkisel yağın gıda amaçlı olarak tüketildiğini söyledi. Kullanımı sonucu yaklaşık 300 bin ton kızartmalık atık yağ oluştuğunu ifade eden Özcan, “Ülkemizde her yıl yaklaşık 1,5 milyon ton bitkisel yağ gıda amaçlı olarak tüketilmektedir. Lokanta, fastfood, yemekhane, hazır yemek fabrikası, otel, motel, hastane, turistik tesis tatil köyleri, gıda endüstrisi, askeri tesis gibi ticari işletmelerde ve evlerde bitkisel yağların kullanımı sonucu yaklaşık 300 bin ton kızartmalık atık yağ oluşmaktadır” dedi.

KIZARTMALIK YAĞLAR NASIL GERİ KAZANILIYOR?

Kullanılmış kızartmalık yağların nasıl geri kazanılacağını da açıklayan Özcan, “Kullanılmış kızartmalık yağların geri kazanımı için; kullanılmış kızartmalık atık yağları lavaboya, çöpe, suya ve toprağa dökmeyin, ayrı biriktirin. Kullanılmış kızartmalık yağların biriktirilmesi için mümkünse toplama bidonları bu mümkün değilse kendi ambalajında biriktirin. Size hizmet veren belediye ile kullanılmış kızartmalık yağlarınızın toplanması konusunda iletişime geçin” şeklinde konuştu.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Geri kazanılmayan atık yağların zararlarını da sıralayan Ali Özcan, “Geri kazanılmayan atık yağların; ekotoksik özellik gösterdiğini, denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğünde su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önlediğini, balıklar ve diğer canlıların ölümüne neden olduğunu, lavaboya dökülen kullanılmış kızartmalık yağların evsel atık su kirliliğinin yüzde 25 ‘ini oluşturduğunu, Kullanılmış kızartmalık yağların lavaboya dökülmesi ile; dren sistemine yapışarak kanalizasyon borusu içindeki atıkların boru cidarına tutunmasına, zamanla borunun daralmasına ve kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine sebep olduğunu, tıkanan boruların evlerde ve caddelerde kanalizasyon taşkınlarına neden olarak çevre ve insan sağlığını tehdit ettiğini, kanalizasyon sisteminin ve atık su arıtma tesislerinin bakım, onarım ve işletim maliyetinin arttığını, böcek ve koku problemlerinin meydana geldiğini, kızartma işlemi sırasında oluşan fiziksel ve kimyasal reaksiyonlar ile; yağda çok sayıda bozunma ürününün oluştuğunu ve bu maddelerin çevre ve insan sağlığına zarar verdiğini, polar madde oranı 25’i aşmış bitkisel yağların atık olarak değerlendirilmesi ve gıda zincirinden çekilmesi gerektiğini, kullanılmış kızartmalık yağların canlılar üzerindeki zararlı etkileri sebebiyle yem ve sabun sanayinde kullanılmasının yasak olduğunu, kullanılmış kızartmalık yağların önemli bir içme suyu kaynağı olan yer altı sularının kirlenmesine sebep olduğunu unutmamamız gerekiyor. İlimizde vatandaşlarımız tarafından biriktirilen kızartmalık atık yağların; büyük siteler, okullar ve Müdürlüğümüz bahçesinde bulunan atık yağ bidonlarında biriktirilerek geri kazanımı sağlanabilmektedir” ifadelerinde bulundu.