Bir tarih daha yok oldu

Tarihi ahşap evde yangın

Bir tarih daha yok oldu

Nurdan Eroğlu

Bartın şehir merkezindeki Okulak Mahallesi Turna Sokakta bulunan 3 katlı ahşap ev alevlere teslim oldu. Yangın kontrol altına alınıp söndürülürken Bartın’da bir tarihi ev daha yok oldu.

Bartın şehir merkezindeki Okulak Mahallesi Turna Sokakta bulunan 3 katlı ahşap ev alevlere teslim oldu. Yangın giderek büyürken Bartın Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri yangını söndürmek için seferber oldu. Yangın saatler süren çalışmaların ardından kontrol altına alınıp söndürülürken Bartın’da bir tarihi ev daha yok oldu.

Bartın evleri, Osmanlı Döneminin sivil mimari örneklerini sergileyen ve yakın tarihi özetleyen birer tablo gibi. 1839 Tanzimat Fermanı'nın ilanından sonra uygulanan reformlar, kent dokusunu da etkilemiş; modernleşme süreci bina yapım yöntemleri, plan şeması, cephe tasarımı ve süsleme açısından batılı düşünceleri yansıtarak devam etmiş. Art Nouveau ve Barok sanatlarını yansıtan Bartın Evleri; Genellikle iki katlı ve "Daraba" denilen ağaç çitlerle çevrili bahçe içinde. Katlar ahşap-karkas olup, zemin katları taş. "Gulluk" denilen giriş bölümü ile bahçelerdeki yürüme alanları kayrak taşlarla kaplı. Her bahçede taştan yapılmış bir kuyu bulunuyor.

EVLERİN ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜNÜ İÇ MEKANLAR OLUŞTURUYOR

 Geleneksel evler mümkün olduğunca çok pencereli. Bunlar, özgün giyotin pencereler olup, sadece merdiven ve cumbaları aydınlatanlar yuvarlak formlu. Pencereler arasında yer alan ve "Kuşluk" denilen silmeler tüm yapıyı kuşatmakta. Evlerin pencereleri, merdivenleri ve tavanları birer süsleme öğesi. Bartın evlerinin en önemli bölümünü oluşturan iç mekanlar. Evlere, iki kanatlı bir kapıdan, "Gulluk" bölümünden giriliyor. Bu bölüm, aynı zamanda üst katlara geçişi de sağlayan bir ara mekan. Evler, bir sofa etrafında yer alan odalardan oluşuyor. Sofaya "Dışar", odalara ise "İçer" deniliyor. Odalarda işlevsel özelliklere göre gömme olarak yapılmış "Yük Dolabı", "Hamam" ve "Ocak", Gulluk veya Mutfakta ise "Hergil Dolabı" bulunmakta. "Hum İçer" denilen Ocaklı odaları bulunan evler günümüze ulaşamamış.