Belediye'den Kavşak Suyuyla ilgili tarihi açıklama
Bartın Belediyesi, yarın Amasra İlçesinde kurulması planlanan termik santral tehdidi altında olan Kavşak Suyuyla ilgili basın açıklaması düzenleyecek. Açıklama saat 10:30'da Hükümet Caddesinde Şadırvan yanında yapılacak. Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın düzenlenecek açıklamaya ilişkin, 'Termik santral tehdidi altında bulunan Kaşvak Suyumuza sahip çıkmak için Şadırvan Yanı'nda yapacağımız basın açıklamasına tüm halkımızı bekliyoruz.' dedi.
Bartın Belediyesi içme suyu olarak kullanılmasının yanı sıra kentin kültürel bir mirası konumundaki kavşak suyuyla ilgili “Kavşak Suyumuz Tehlikede” sloganı ile basın açıklaması düzenleyecek. Bartın Belediyesi tarafından termik santral tehdidi altında olan kavşak suyunu korumak için yarın saat 10.30’da Şadırvan Yanı’nda basın açıklaması gerçekleştirilecek.
Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, “Şehir içindeki 175 çeşmeden her gün akan, ayrıca mahalle ve mücavir alanlarımıza tanker ile binlerce ton gönderilen, şu anda termik santral tehdidi altında bulunan Kaşvak Suyumuza sahip çıkmak için 12 Nisan Perşembe Günü saat 10.30’da Şadırvan Yanı’nda yapacağımız basın açıklamasına tüm halkımızı bekliyoruz. Kavşak Suyumuzun yok edilmesine fırsat verme. Destek ol, engelleyelim ”dedi.
Akın, Kavşak Suyunun yok olacağını açıklamıştı
Belediyeler ile birlikte 120 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu “Bartın Platformu”, Bartın’ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra’da kurulması planlanan 1300 megavat gücündeki Hema Termik Santrali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘ÇED Olumlu’ kararına karşı 2016 yılının Ekim ayında dava açmıştı. Dava sürecine Bartın halkının da katılımları ve destekleri için Bartın Platformu Hükümet Caddesi’ndeki Eski Belediye Binası stant açarken bu standın açılışında konuşan Belediye Başkanı Cemal Akın, günde 100 bin kişinin kullandığı kavşak suyunun santral ile birlikte yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ifade etmişti.
“Kavşak suyu havzamızla ilgili dava açtık”
Başkan Akın o gün yaptığı konuşmada kavşak suyuna sahip çıkılamaması durumunda Belediye olarak ta kavşak suyuyla ilgili dava açacaklarını belirterek, “Uzun zamandan beri Bartın’a kurulmak istenilen termik santralle ÇED raporu maalesef imzadan geçti. Nasıl geçti, nasıl oldu bunu da bilmek mümkün değil. Çünkü biz bütün ÇED’le ilgili kararların alındığı Ankara’da Çevre Bakanlığı’ndaki toplantılara gittik. Hiçbirinde ÇED olumlu raporu çıkmamıştı ama bu süreçte bu gerçekleşti. Akıllara ‘Bu iş nasıl olsa bitti’ gelsin arzu etmiyorum çünkü bu iş bitmedi. Burada hatırlayanlar bilirler mobil santralle ilgili de süreç bitti deniliyordu. O günkü hükümet veya bakanlar imzaladılar ‘geri dönmez’ deniliyordu. Biz o günkü arkadaşlarla beraber yaptığımız çalışmalarla iptal ettirdik ve 30 bine yakın Bartın’da yaşayan dostumuzla da yürüyüş yaptık. Kanuni hakkımızı korumak için bunu yaptık. Bugün de kanuni hakkımızı korumak için buradayız. Bu termik santralin kurulacağı yerde 3 tane platform var. Bunun bir tanesi kömürle ilgili olan. Tam bizim kavşak suyumuzun ortasında. Devlet Su İşleri ile daha evvel karşılıklı görüşmelerimiz oldu. Bizim kavşak suyu havzamızla ilgili dava açtık. Havzamızın içinde olan bu yerden “vazgeçiyoruz” dediler ve bunu çıkardılar ama bizim kavşak suyu havzamızın üstüne kuruyorlar. Ne kadar sızdırmazlık olursa olsun muhakkak sızdıracak. Hiç sızdırmasa akan küllerde bizim kavşak suyumuzu harap edecek. Yani ileriki zamanlarda şu anda günde 100 bin kişinin ortalama 700 ton içtiği kavşak suyu belki 5-10 yıl sonra kalmayacak. Ortalama en asgariden günde Bartın halkının cebinde kalan para 25 bin TL. Yani Bartın halkı bu parasını, içme suyunu kaybedecek. Atalarımızın emanetine sahip çıkamamış olacağız. Elbette biz de Platformda bir kurum ve kuruluş olarak şahsımız adına da davamızı açacağız. Belediye olarak kavşak suyuyla ilgili davamızı da açacağız.” ifadelerini kullanmıştı.
“Günde 10 bin ton kömür yakılacak” demişti
Bartın merkezde yılda azami 30 bin ton kömür yakılırken termik santralde ise günde 10 bin ton kömür yakılacağını da vurgulayan Başkan Akın, “En son 2 yıl evvelki ÇED raporu toplantısında santral bacasının 250 metre olacağını söylediler. Olmadı 350 metre yapacaklarını söylediler. 350 metre baca oraya kurulabilir mi kurulamaz mı bunu da halkın takdirine sunmak lazım. İkincisi oradan çıkacak karbonmonoksit gazının bertaraf edilme şekli dünyada yok. Hepimizi perişan eder. ÇED’de günde 10 bin ton kömür yakılacağı ifade ediliyor. Bartın merkezde ise yılda azami 30 bin ton yakılıyor. Orada ise günde 10 bin ton kömür yakılacağı ifade ediliyor. Küçücük telefonların dahi ne zararlar verdiğini bilim adamları söylüyor. Orada günde 10 bin ton kömür yakılacak ve zarar vermeyeceğiz denilemez. Bizim enerjiye karşı gelme ve kömüre gelme şansımız yok. Biz 7 ihtimale karşı Çevre Bakanlığı zaten öyle diyordu. 2007’de yapılmış 1/100.000’lik çevre planında Bartın-Amasra turizm bölgesi ve termik santral yeri başka yer diyordu. Kendi planlarına uymamış oluyorlar. İşte onun için biz dava açmaya karar verdik. Bu kanuni hakkımız. Kanundan gelen hakkımızı kullanacağız.” şeklinde konuşmuştu.