Bayram'dan manda yetiştiricisine ziyaret
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, Halk Elinde Anadolu Mandasının Islahı Projesinden faydalanan ve Damızlık Manda Düvesi Yetiştiriciliğinin Desteklenmesi Projesine başvuran Ulus İlçesi Yukarıdere Köyündeki manda yetiştiricisi Baskın Mısırlıoğlu'nu ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, Halk Elinde Anadolu Mandasının Islahı Projesinden faydalanan ve Damızlık Manda Düvesi Yetiştiriciliğinin Desteklenmesi Projesine başvuran Ulus İlçesi Yukarıdere Köyündeki manda yetiştiricisi Baskın Mısırlıoğlu’nu ziyaret ederek incelemelerde bulundu. İncelemelerde Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü M. Engin Başbayrak, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Emine Sancar, Ulus İlçe Müdürü U. Barış Yılmaz, Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Gül, Proje Teknik Elemanı Ozan Mankadak ve Yukarıdere Köyü Muhtarı Şaban Hiçyılmaz da yer aldı.
Türkiye’de sadece 3 ilde uygulanacak
Damızlık Manda Düvesi Yetiştiriciliğinin Desteklenmesi Projesi’nin Türkiye’de sadece 3 ilde uygulanacağını ve Bartın’ın da bu illerden biri olduğunu ifade eden Abdulsetter Bayram şunları söyledi:
“Bakanlığımızca Damızlık manda yetiştiriciliği yapan modern büyükbaş hayvancılık işletmelerinin kurulması, ülkenin damızlık manda ihtiyacının karşılanması, son yıllarda azalan manda sayısının artırılması, et ve süt üretiminde verimlilik ile kalitenin artırılması, kırsal alanlarda istihdamın geliştirilmesini sağlayacak yatırımların desteklenmesi amacıyla 2018 yılında İstanbul, Bartın ve Şanlıurfa illerinde uygulanacak olan "Damızlık Manda Düvesi Yetiştiriciliğinin Desteklenmesi Projesi" Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliklerine üye olan gerçek ve tüzel kişi üreticilerin yapacakları, 150 baş kapasiteye sahip, damızlık manda düve üretimi ve ticari gebe manda satışı için yeni işletme kurulması veya mevcut işletmelerin kapasitelerinin 150 baş olacak şekilde artırılması ve bu işletmelerin rehabilitasyon yatırımlarını kapsamaktadır.
Yüzde 50 hibe desteği verilecek
Yeni inşaat yapımı veya kapasite artırımı/rehabilitasyonu, damızlık dişi manda ve manda boğası alımı ile makine-ekipman temini desteklenmesi yatırımlarına yüzde 50 oranında hibe desteği uygulanacaktır. 2015 yılında "Halk Elinde Anadolu Mandasının Islahı Projesi" ile 9 Anaç Manda sayısını 18'e, 15 olan manda varlığını ise 49 başa çıkaran Baskın Mısırlıoğlu, başvuruda bulunduğu Damızlık Manda Düvesi Yetiştiriciliğinin Desteklenmesi Projesi ile de bu sayıyı daha yukarılara çıkarmayı hedefliyor.
“İlimizde manda yetiştiriciliğinde hızlı bir şekilde gelişim var”
2013 yılı başında bin 792 olan manda sayısının 2018 yılı itibariyle 4 bin 116 başa yükseldiği ilimizde manda yetiştiriciliğine olan ilgi artıyor İl Müdürlüğü ve Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ile beraber uygulanan projelerle manda yetiştiriciliğinde hızlı bir şekilde gelişim var. Bakanlığımızca uygulanan proje ve desteklemelerle İlimiz manda yetiştiriciliğini daha ileriye götürmek için çaba sarf ediyoruz. İstanbul, Şanlıurfa ve ilimizde uygulanacak olan Damızlık Manda Düvesi Yetiştiriciliği Projesinin Bakanlığımızca desteklenmesinden dolayı son derece memnunuz. Bu proje tamamlandığında hem ilimizin hem de çevre illerinin ve hatta Türkiye'nin değişik illerinin manda yetiştiriciliğine katkı sağlayacağına inanıyoruz. İl Müdürlüğü olarak gerek teknik ve gerekse desteklemelerle katkı sağlamaya devam edeceğiz."