Batı Karadeniz'de Girişimcilik Yolculuğu Başladı
Bartın, Karabük ve Zonguldak illerini kapsayan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından yürütülen 'Batı Karadeniz'de Girişimcilik Yolculuğu: Başarı için İlk Adımlar' programı dahilinde geçtiğimiz Karabük'te toplantı düzenlendi.
BAKKA tarafından yürütülen "Batı Karadeniz'de Girişimcilik Yolculuğu: Başarı için İlk Adımlar" programı kapsamında Arya Yatırım Platformu ve Karabük Teknokent iş birliği ile Program Tanıtımı ve Startup 101 & Yalın Girişim Semineri Karabük Üniversitesi ev sahipliği ile gerçekleştirildi.
Etkinliğe bölge paydaşlarının yanı sıra Arya Yatırım Platformu ve Farklabs kurucusu, melek yatırımcı, seri girişimci, Fortune Türkiye’nin en güçlü 50 kadınından biri olan Ahu Büyükkuşoğlu Serter ve ekibi de katılım sağladı.
Etkinlik; Ajans Genel Sekreter Vekili Mehmet Çetinkaya, Karabük Üniversitesi Rektörü ve Karabük Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fatih Kırışık ile Karabük Valisi ve BAKKA Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz’un açılış konuşmaları ile başladı.
Çetinkaya, konuşmasında taş kömürü ve demir-çelik sektörüne bağımlı ekonomik yapıya sahip bölgemizde sektörel çeşitliliğin sağlanması ve girişimcilik kültürünün geliştirilmesinin bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmadaki önemine vurgu yaparak girişimciliğin geliştirilmesine yönelik ajans tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Çetinkaya ayrıca, bu yıl yürütülecek “Batı Karadeniz’de Girişimcilik Yolculuğu: Başarı için İlk Adımlar” programı ile bölgedeki girişimcilerin ve en az fikir aşamasını tamamlamış girişimci adaylarının eğitim ve mentorluk ihtiyaçlarının karşılanmasına katkı sağlanmasının amaçlandığını belirtti.
Rektör Fatih Kırışık konuşmasında üniversite girişimciliğinin, gençlerin yenilikçi fikirlerini hayata geçirerek ekonomik büyümeye ve toplumsal sorunlara çözüm üretmeye katkıda bulunduğunu, üniversitelerin bilgi aktaran kurumların ötesine geçip inovasyon ve girişimciliğin merkezi haline gelmesi, yeni işletmelerin kurulmasını, istihdamın artmasını ve ekonomik büyümeyi desteklediğini belirterek, gençlerin sosyal sorunlara duyarlı projeler geliştirmesinin toplumsal bilinci artıracağını ve yaşanabilir bir dünya için çaba gösterilmesine katkıda bulunulduğunu ifade etti.
Karabük Valisi Mustafa Yavuz ise programın sadece bölgemiz için değil aynı zamanda ülkemizin genel girişimcilik potansiyelini de artırma yolunda atılmış güçlü bir adım olduğunu, günümüzde girişimciliğin kalkınmanın ve ekonomik büyümenin en önemli unsurlarından biri haline geldiğini, Batı Karadeniz’de bu potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Etkinlik, Ahu Büyükkuşoğlu Serter’in girişimcilik, yatırımcılık, Arya Yatırım Platformu ve Farklabs hakkında bilgi vermesi ve kadın girişimciliği ekosistemi üzerine fikirlerini paylaşması ile devam etti.
Daha sonra Arya Yatırım Platformu Operasyon Direktörü Deniz Öztürk tarafından program tanıtımına yönelik sunum gerçekleştirildi.
Etkinliğin devamında ise Farklabs Girişimcilik ve İnovasyon Uzmanı Günseli Öneş Startup 101 & Yalın Girişim alanında tecrübelerini aktardı. Daha sonra Arya ve Farklabs Girişimcisi E-DISON AI Kurucu Ortağı Reyhan Eren girişimcilik yolculuğundaki deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
KOSGEB Karabük Müdürü Serhat Saygın ise KOSGEB girişimcilik destekleri hakkında bilgi verdi. B2B görüşmeleri ile etkinlik sonlandırıldı.
Eğitimler 6 modülde olacak ve 6 hafta sürecek
BAKKA tarafından TR81 Düzey 2 Bölgesinde girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi amacıyla girişim mentorluğu, girişimci eğitimleri ve girişimlerin finansmana erişimine yönelik çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bu doğrultuda 2022 yılında Mentorluk Kariyerim Eğitim Serisi (girişim mentoru yetiştirme programı) yürütüldü. Temel ve ileri düzey eğitimlerinde yapılan ölçme değerlendirme sınavlarını ve performans değerlendirmelerini başarıyla tamamlayan mentor adayları ile bölgede nitelikli mentor havuzu oluşturuldu. 2023 yılında yürütülen Girişimcileri Yatırımcıya Hazırlama Programı kapsamında da girişimcilere eğitim ve mentorluk hizmeti verilerek girişimcilerin kapasite gelişimlerine destek sağlandı.
2024 yılında ise “Batı Karadeniz’de Girişimcilik Yolculuğu: Başarı için İlk Adımlar” Programı ile bölgedeki girişimcilerin ve en az fikir aşamasını tamamlamış girişimci adaylarının eğitim ve mentorluk ihtiyaçlarının karşılanarak bölgede girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine devam edilmesi amaçlanıyor. BAKKA ve ARYA Kadın Yatırım Platformu iş birliği ile yürütülecek program; eğitim, mentorluk ve demoday (yatırımcı sunumları) bileşenlerinden oluşacak ve katılım ücretsiz olacak.
Hibrit (fiziki ve çevrimiçi) olarak kurgulanan eğitimlerin 6 modülde tamamlanması ve 6 hafta sürmesi planlanıyor. Başvuru yapan girişimlerin ihtiyaçlarına göre süreç içerisinde eğitim konularında değişiklikler olabilecek.
Eğitim ve mentorluk sürecini başarıyla tamamlayan girişimciler program sonunda düzenlenecek demoday ile melek yatırımcılara sunum yaparak finansmana erişim fırsatı bulacak.
Programda Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2024-2025 yılları için belirlenen Kadın Girişimciliği/Kadın İstihdamı teması kapsamında kadın girişimci adayları önceliklendirilecek. (Haber Merkezi)