BARÜ'nün projesiyle su kirliliğinin çevresel etkileri en aza indirilecek

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle su kirliliği ve ağır metaller üzerine incelemeler yapılarak yeni nesil yöntemler geliştirilecek.

BARÜ'nün projesiyle su kirliliğinin çevresel etkileri en aza indirilecek

 

 

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yurderi’nin yürütücülüğünde, BARÜ Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Temel Bilimler Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Erkartal’ın danışmanlığını yaptığı proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Yenilikçi çalışmalar gerçekleştirilecek

“WO3/PCN-224 Katalizörü Eşliğinde Cr(vi)’nin Sonofotokatalitik Olarak İndirgenmesindeki Katalitik Performansının İncelenmesi” başlıklı proje ile önemli bir çevre sorunu olan su kirliliği ve sudaki ağır metaller üzerine yenilikçi çalışmalar gerçekleştirilecek. Çelik imalatı, deri imalatı, alaşımlama ve elektrokaplama, deri tabaklama, baskı ve boyama endüstrilerinin atık sularında yaygın olarak bulunan Krom’un (Cr(vi)) sonofotokatalitik yöntem ile Cr(iii)’e dönüştürülmesi üzerine çalışılacak.

Çalışmalarıyla projeye katkı sunacak

Su kirliliğini azaltarak sürdürülebilir bir gelecek amaçlayan proje kapsamında BARÜ Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Bulut araştırmacı olarak yer alırken, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) doktora sonrası araştırma bursiyeri olarak görev alan Dr. Aykut Çağlar ise çalışmalarıyla projeye katkı sunacak.

Sonofotokatalitik yöntem denenecek

Proje hakkında bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Yurderi “Proje kapsamında Hibrit WO3/PCN-224 katalizörü geliştirilecek olup görünür ışık altında Cr(vi)'nin Cr(iii)’e sonofotokatalitik indirgenmesindeki performansının araştırılmasında kullanılacak. Böylece, maliyetli ve ikincil kirliliğe veya diğer sorunlara neden olan geleneksel Cr(vi)’nin uzaklaştırılması yöntemlerinin yerine, düşük maliyetli, yüksek verimli ve çevre dostu bir alternatif olarak sonofotokatalitik yöntem denenecek.” dedi.

“Projelerimizin sayısı arttıkça motive oluyoruz”

Projede emeği geçenleri tebrik eden BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun “Üniversitemizde bir kültüre dönüştürerek sürdürülebilir hale getirdiğimiz araştırma ve bilim üretme ekosistemimizi daha da güçlendirmeye devam ediyoruz. Destek kazanan projelerimizin sayısı arttıkça motive oluyor, yenilikçi projelerimizle bilim dünyasına değer katarken insanlık, kamu ve çevre yararına katkı sunmaya gayret ediyoruz. Bu düşüncelerle gayretleri dolayısıyla Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yurderi ve proje ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Kurumsal ilerleyişimize sunduğu değerli katkıları için Bartın Meslek Yüksekokulumuz Müdürü Doç. Dr. Ayşe Genç Lermi’ye teşekkür ediyorum. Ayrıca bizlere daha iyiye ulaşma noktasında daima destek veren YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize ve TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal’a şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)