BARÜ'nün öğretmenlik mesleğine yönelik projesine TÜBİTAK'tan destek
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle, öğretmenlik mesleğinin atama süreçlerine yönelik bilimsel çalışmaların yürütülmesi hedefleniyor.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemal Tosun’un yürütücülüğünü yaptığı proje, TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye değer bulundu.
“Türkiye’de Öğretmenlik Mesleğine Atama Sürecinin İyileştirilmesi: Kritik Bilişsel Olmayan Öğretmen Niteliklerinin Belirlenmesi ve Ölçülmesi” başlıklı proje ile öğretmenlik mesleğinin atama sürecindeki mevcut uygulamaların iyileştirilmesi, kritik bilişsel olmayan öğretmen niteliklerinin belirlenmesi ve bu niteliklerin farklı problem senaryolarına dayalı tarafsız ve objektif olarak ölçülmesi hedefleniyor.
Eğitimin farklı alt disiplinlerinde çalışan bilim insanları projeye katkı sunacak
‘Türkiye Yüzyılı’nda 2024-2028 yıllarının yol haritası olarak belirlenen 12. Kalkınma Planı’nın “Nitelikli İnsan ve Güçlü Aile, Sağlıklı Toplum” hedefleri kapsamında hazırlanan projede alanında yetkin bilim insanları görev alıyor.
Doç. Dr. Cemal Tosun’un yürütücülüğünü yaptığı projeye; Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sözbilir danışman, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Şenocak ise araştırmacı olarak katkı sunacak.
24 ay süreyle devam edecek projede, ayrıca BARÜ Eğitim Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Özge Gün ile Dr. Öğr. Üyesi Esra Sözer Boz araştırmacı, 3 lisansüstü öğrencisi de bursiyer olarak çalışmalarıyla destek verecek.
Etkili öğretim, okul ortamında senaryolaştırılarak test edilecek
Proje hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Tosun, Türkiye’de öğretmenlere yönelik meslek kanunlarına akademisyenlerin bilimsel projeleri ile destek sağlamasının önemine değinerek, temel hedeflerinin etkili bir öğretim için gerekli nitelikleri belirlemek ve bu niteliklerin okul ortamındaki yansımalarını senaryolaştırarak, öğretmenlerin yetkinlik düzeylerini geliştirilecek Durumsal Yargı Testi ile ölçmek olduğunu ifade etti.
“Eğitim öğretimde bilimsel çalışmalar geliştiriyoruz”
Doç. Dr. Tosun, “Proje ile geliştireceğimiz ‘Durumsal Yargı Testi’ ile kritik bilişsel olmayan öğretmen niteliklerini ölçme hedefimiz, öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine atama sürecinde kullanılabilecek çoklu değerlendirme yöntemlerine katkı sunacak. Bu proje ile hem üniversitemize hem ülkemizin eğitim alanında gerçekleştirdiği nitelikli çalışmalara katkı sunabilecek olmanın heyecanı ve gururu içerisindeyiz. Bu düşüncelerle bizleri her zaman teşvik edip yüreklendiren Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Orhan Uzun’a ve proje ekibine teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.
Yenilikçi eğitim araştırmalarının BARÜ bünyesinde gerçekleştiriliyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Uzun ise “Bartın Üniversitesi olarak araştırma ekosistemi ile eğitim öğretimde bilimsel çalışmalar yapmaya devam ediyor, nitelikli eğiticiler yetiştirme noktasında da katkıda bulunuyoruz. Bu kapsamda projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazanan Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Cemal Tosun’u gayretleri dolayısıyla tebrik ediyor, proje ekibine çalışmalarında kolaylıklar diliyorum. Kurumsal ilerleyişimize sunduğu özverili katkılarından dolayı Eğitim Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Fatma Ünal’a teşekkür ediyorum. Bizleri daima daha iyiye ulaşma noktasında motive eden YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize teşekkür ediyor, bilimsel çalışmalarımıza kıymetli teşvikleri için TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal’a şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu. (Haber Merkezi)