BARÜ, kayıt tarihlerini açıkladı!

2024-Yükseköğretim Kurumları Sınavı yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından Bartın Üniversitesi'nde kayıt takvimi belli oldu.  Bartın Üniversitesi'nin öğrenci için yayınladığı '2024-2025 Akademik Yılı Kayıt Kılavuzu'na göre kayıt işlemleri 19-23 Ağustos tarihleri arasında elektronik ortamdan veya yüz yüze yapılacak.

BARÜ, kayıt tarihlerini açıkladı!

 

Elektronik ortamdan ya da şahsen yapılacak kayıtlar, bugün başlıyor!

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın Üniversitesi, 2024-2025 Akademik Yılı Kayıt Kılavuzu’nu yayınladı.

Buna göre; Bartın Üniversitesi programlarına kayıt hakkı kazanan öğrenciler, Kayıt İşlemlerini elektronik kayıt (e-kayıt) ve şahsen yapabilecek.

Öğrenciler, Elektronik Kayıt (E-Kayıt / E-Devlet Üzerinden) işlemlerini 19 - 21 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapabilecek. E-kayıt yapan öğrencilerin kesin kayıtları, tamamlanmış sayılacak. Öğrenci belgelerini E-Devlet üzerinden alabilecek ve E-kayıt yapan öğrencilerin Üniversite’ye geldiklerinde herhangi bir belge ibraz etmelerine gerek olmayacak.

Elektronik Kayıt (E-Kayıt) yapamayan veya şahsen kayıt yaptırmak isteyen tüm öğrenciler, 19 - 23 Ağustos 2024 şahsen gelerek ya da noter vekaleti verip kayıt yapabilecekler.

Bartın Meslek Yüksekokulu’nun Deniz ve Liman İşletmeciliği, Marina ve Yat İşletmeciliği programlarına yerleşen öğrenciler, 19 - 23 Ağustos 2024 tarihleri arasında şahsen kayıt yaptırmaları gerekirken Eğitim Fakültesi’nin Resim-İş Öğretmenliği Programı ile Spor Bilimleri Fakültesinin Antrenölük Eğitimi Programı öğrenci kayıt tarihleri ve kayıt için gerekli belgeler ilgili fakültelerin web sayfasında ayrıca ilan edilecek.

E-Kayıt işlemleri

Bartın Üniversitesi’ne yerleşen öğrenciler, e-devlet şifreleri ile https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaparak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı menüsünden kayıt işlemlerini 19 - 21 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapabilecek. E-kayıt yapan öğrencilerin kesin kayıtları tamamlanmış olacak ve öğrenci belgelerini E-Devlet üzerinden alabilecek.

Elektronik kayda, Eğitim Fakültesi’nin Resim-İş Öğretmenliği Programı, Spor Bilimleri Fakültesinin Antrenörlük Eğitimi Programı ve Bartın Meslek Yüksekokulu’nun Deniz ve Liman İşletmeciliği, Marina ve Yat İşletmeciliği programları dâhil edilmeyecek.

Asker Alma Dairesinden askerlik durum bilgisi ve Milli Eğitim Bakanlığından lise mezunu olup olmadığına dair bilgi ekran kaydında yer alacak. Askerlik durumu kayıt olmalarına engel olmayacaktır. Ancak; Milli Eğitim Bakanlığı’ndan lise mezuniyet bilgisi alınamayan öğrenciler elektronik kayıt yapamayacak ve yerleştiği programa 19- 23 Ağustos 2024 tarihlerinde şahsen ya da noter vekaleti ile kayıt yapacak. Milli Eğitim Bakanlığından mezuniyet bilgisi alınan öğrenciler için elektronik kayıtta öğrencinin yerleşme bilgileri, ÖSYM verisinden otomatik olarak gelecek.

Aynı anda örgün iki ön lisans veya iki lisans programına kayıt yaptırılamayacağından dolayı bu durumda olan öğrenciler, kayıtlı bulundukları yükseköğretim kurumundan kayıtlarını sildirdikten sonra kaydını yapabilecek.

Şahsen kayıt işlemleri

Elektronik Kayıt (E-Kayıt) yapamayan veya şahsen kayıt yaptırmak isteyen tüm öğrenciler, 19- 23 Ağustos 2024 şahsen gelip ya da noter vekaleti verip kayıt yapabilecek.

Şahsen kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler, kılavuzun sonundaki yerleşke bilgilerindeki kayıt adreslerine başvurmaları gerekiyor. Bartın Üniversitesi programlarına kayıt hakkı kazanan ancak ortaöğretim kurumlarında, ön lisans programında veya lisans programlarında mezun aşamasında olup staj, bütünleme veya tek ders sınavına girecek adaylar 19 - 23 Ağustos 2024 tarihlerinde şahsen ya da noter vekaleti ile Bartın Üniversitesi’ne geçici kayıtlarını yapacak. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini 31 Aralık 2024 Salı günü mesai bitimine kadar, Açık Öğretim Liseleri öğrencilerinden üniversitemize yerleşen adayların ise mezun olduklarına ilişkin belgelerini 31 Ocak 2025 Cuma günü mesai bitimine kadar Bartın Üniversitesi’ne ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacak. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacak.

E-Kayıt (E-Devlet Üzerinden) kayıt yapamayan öğrencilerin şahsen kayıt yaptırmak için başvurduğu zaman Geçici Kayıt Talep Formu doldurarak teslim etmeleri gerekiyor.

Şahsen kayıt ya da e-devlet üzerinden “İsteğe bağlı İngilizce Hazırlık okumak istiyorum ya da istemiyorum” bilgilerinden herhangi birini hatalı belirten ya da belirtmeyen öğrencilerin, güncelleme işlemleri için ders kayıt haftasına kadar Yabancı Diller Yüksekokuluna dilekçeyle başvurması gereiyor.

Eğitim Fakültesi’nin Resim-İş Öğretmenliği Programı ile Spor Bilimleri Fakültesi’nin Antrenölük Eğitimi Programı öğrenci kayıt tarihleri ve kayıt için gerekli belgeler ilgili fakültelerin web sayfasında ayrıca ilan edilecek.

Bartın Meslek Yüksekokulu’nun; Deniz ve Liman İşletmeciliği ile Marina ve Yat İşletmeciliği programlarına yerleşen öğrenciler 19 - 23 Ağustos 2024 tarihleri arasında Ağdacı Yerleşkesi Bartın Meslek Yüksekokulu binasında şahsen kayıt yapacak. Öğrenciler, eğitimlerini Kurucaşile Yerleşkesi’nde alacak.

Gemi İnşaatı ile Turizm ve Seyahat Hizmetleri programlarına E-kayıt (Elektronik Kayıt) yapabilecek. Ayrıca şahsen kayıt yaptırmak isteyenlerin kayıtları Ağdacı Yerleşkesi Bartın Meslek Yüksekokulu binasında yapılacak olup öğrenciler, eğitimlerini Kurucaşile Yerleşkesi’nde alacak.

2024 yükseköğretim kurumları sınavı (YKS) yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzuna göre bu programa kayıt yaptırabilmek için öğrencilerin; Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanları Yönetmeliği ile Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Eğitim ve Sınav Yönergesinin, Eğitim Kurumlarında Kayıt Kabul, Sağlık Koşulu ile ilgili yasal koşulları sağlamaları, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan Gemiadamları Sağlık Yönergesinde belirlenen usul ve esaslara göre aldıkları "Gemiadamı Olur Sağlık Raporu" nu Sağlık Denetleme Merkezinde onaylatmaları ve Gemiadamı Sağlık Yoklama Belgesi almaları gerekiyor.

Kayıt için gerekli belgeler

E-Kayıt (E-Devlet Üzerinden) kayıt yapamayan öğrenciler şahsen kayıt yaptırmak için gittiklerinde Geçici Kayıt Talep Formu doldurarak teslim etmeleri gerekiyor.  Bunun dışında öğrencilerden; Mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi (Henüz mezun olamayan öğrenciler hariç),

ÖSYM yerleştirme sonuç belgesi (Üzerinde yerleştiğiniz üniversite bilgileri olan belge),

Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.),

3 adet vesikalık ya da biyometrik fotoğraf isteniyor.

Bartın Meslek Yüksekokulu Marina ve Yat İşletmeciliği - Deniz Liman İşletmeciliği programları için şahsen kayıt olacak öğrencilerin kayıtta ibraz edecekleri ilave belgeler olarak “Gemiadamı sağlık yoklama belgesi, Gemiadamı sağlık raporu” gerekiyor.

Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Programı ile Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği Programı için şahsen kayıt olacak öğrencilerin kayıtta ibraz edecekleri belgeleri kayıt yapacakları akademik birimin web sayfasından öğrenebilecekler.

Hazırlık sınıfları

Zorunlu Hazırlık sınıfları olan programlar dışında Bartın Üniversitesi’nin tüm programlarında 1 yıl süreli İsteğe Bağlı İngilizce hazırlık sınıfı bulunuyor.

Edebiyat Fakültesi, İngilizce Mütercim ve Tercümanlık; Eğitim Fakültesi, İngilizce Öğretmenliği programlarında zorunlu İngilizce ve İslami İlimler Fakültesi’nin tüm programlarında zorunlu Arapça hazırlık sınıfı bulunuyor.

Öğrenciler, e-devlet üzerinden e-kayıt işlemini yaparken ya da şahsen kayıt formunu doldururken isteğe bağlı hazırlık sınıflarına kayıt olmayı tercih edebilirler.

İsteğe bağlı ve zorunlu İngilizce hazırlık sınıfları hakkında detaylı bilgi almak için Yabancı Diller Yüksekokulu’nun https://ydyo.bartin.edu.tr/ web adresini ziyaret edebilir, “Bize Ulaşın” alanından, [email protected] mail adresinden ya da 0378 501 10 00–Dahili:2535 ya da 0(378) 223 53 57 telefon numaralarından iletişim kurabilirler.

Zorunlu Arapça hazırlık sınıfı hakkında detaylı bilgi almak için İslami İlimler Fakültesi’nin https://iif.bartin.edu.tr/ web adresinden, “Bize Ulaşın” alanından, Santral: 0 378 501 10 00 Dahili: 2153, 2156 telefon numaralarından ya da [email protected] mail adresinden iletişim kurabilirler.

Burs ve yurt işlemleri

Burs, kredi, ve yurt başvuruları Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından e-devlet üzerinden yapılırken detaylı bilgi için öğrenciler, https://kygm.gsb.gov.tr/ internet adresini ziyaret edebilecek ya da; Bartın Kız Öğrenci Yurdu, Hacı İbrahim Paşa Öğrenci Kız Öğrenci Yurdu, Bartın Çeşm-i Cihan Kız Öğrenci Yurdu, Mehmet Rıfat Efendi Erkek Öğrenci Yurdu ile iletişime geçebilirler.

Kayıtla ilgili önemli notlar

Üniversite, gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptıran adaylar hakkında gerekli yasal işlemleri yapmaya yetkili olacak.

ÖSYS Kılavuzlarında yer alan yükseköğretim programlarında aynı anda örgün iki ön lisans veya iki lisans programına kayıt yaptırılamayacağına ve eğitime devam edilemeyeceğine ilişkin Yükseköğretim Genel Kurul kararı uyarınca, durumları bu açıklamaya uyan adaylar halen kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumundan ilişiklerini kesmedikleri takdirde Üniversiteye kayıt yaptıramaz.

Bartın Üniversitesi programlarına kayıt hakkı kazanan ancak ortaöğretim kurumlarında, ön lisans programında veya lisans programlarında mezun aşamasında olup staj, bütünleme veya tek ders sınavına girecek adaylar 19 - 23 Ağustos 2024 tarihlerinde şahsen ya da noter vekaleti ile Üniversitemize geçici kayıtlarını yapacak. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini 31 Aralık 2024 Salı günü mesai bitimine kadar, Açık Öğretim Liseleri öğrencilerinden üniversitemize yerleşen adayların ise mezun olduklarına ilişkin belgelerini 31 Ocak 2025 Cuma günü mesai bitimine kadar Bartın Üniversitesi’ne ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacak. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacak.

1111 sayılı Askerlik Kanunu hükümlerine ve bu konuda Millî Savunma Bakanlığınca yayınlanan prensip emirlerine göre askerlik hizmetlerini erteletme hakkını kaybedenler, 4 yıl veya daha fazla süreli bir yükseköğretim programını bitirmiş olanlardan askerliğini yapmamış olan adaylar, 2024-YKS sonucunda herhangi bir yükseköğretim programına yerleşmeleri durumunda bu adayların kayıtları yapılacak. Ancak bu durumdaki adayların askerlikleri tecil edilmiş ise askerlik tecil sürelerinin bitimine kadar kayıt hakkı kazandıkları programda eğitime devam edebilecek, tecil sürelerinin sona ermesi hâlinde askerlik erteleme haklarını kaybettiklerinden bu durumdaki adayların kayıtları dondurularak, askerlik hizmetlerini yaptıktan sonra eğitime devam edebilecek.

Kayıt dondurma işlemleri

Haklı ve geçerli nedenlerle öğrenime devam edemeyecek öğrencinin kaydı, yarıyılın ilk 4 haftası içinde başvurulması halinde, ilgili yönetim kurulunca bir defada en çok iki yarıyıl ve öğrenim süresi boyunca en çok dört yarıyıl dondurabilir. Hastalığı ve tedavi sürecinin devam etmesi nedeniyle kayıt dondurma talebinde bulunan öğrenciler ile hükümlü öğrencilerin mazereti ilgili yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek azami öğrenim süresinden sayılmadan 4 yarıyıldan fazla kayıt dondurulabilir. Kayıt dondurmak isteyen öğrenciler, dilekçelerini 18 Ekim 2024 tarihine kadar kayıtlı oldukları akademik birime teslim edecekler.

Ders kayıtları ve ders muafiyet işlemleri

Tüm Bartın Üniversitesi öğrencileri,16 - 22 Eylül 2024 tarihleri arasında UBYS öğrenci bilgi sistemi üzerinde ders kayıtlarını yapacak. Ders kayıtlarına ilişkin kılavuz daha sonra ayrıca yayınlanacak.

Bartın Üniversitesi’ne yeni kayıt yaptıran öğrencilerimizin farklı üniversitelerden aldıkları dersleri saydırarak muaf olabilmeleri için, diğer üniversitelerden aldıkları ders içeriklerini ve onaylı (ıslak imzalı veya e-imzalı veya doğrulama kodlu) transkripti dilekçelerine ekleyerek kayıtlı olduğu akademik birime 27 Eylül 2024 tarihine kadar teslim edecek.

Ders içeriklerinin onaysız olması halinde akademik birim, öğrencinin geldiği üniversitenin Ders Bilgi Paketinden ders içeriklerinin doğruluğunun/uygunluğunun teyidini yapacak.  

Muafiyet talebi; dersin içeriği, kredisi ve başarı notu dikkate alınarak ilgili yönetim kurulu tarafından karara bağlanacak.