BARÜ, fındık hasadından katma değeri yüksek materyal elde edecek

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle fındığın hasat edilmesinden sonra ortaya çıkan zuruf maddesinin çevreye duyarlı bir şekilde geri kazanımı sağlanacak.

BARÜ, fındık hasadından katma değeri yüksek materyal elde edecek

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Bartın Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi aynı zamanda 100/2000 YÖK Doktora bursiyeri olan Şeyma Özlüsoylu yürütücülüğünde, Prof. Dr. Ayben Kılıç Pekgözlü danışmanlığındaki proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

“Fındık Zurufu Lignininden Aktif Karbon Üretimi ve Süperkapasitör Performans Özellikleri” başlıklı proje kapsamında ülkemizde geniş yayılım gösteren fındığın hasat edilmesinden sonra organik bir madde olarak ortaya çıkan zurufun, katma değeri yüksek bir malzemeye dönüştürülerek geri kazanımı sağlanacak.

Yenilikçi ve kapsamlı yöntemler ile çevre dostu, düşük maliyetli kimyasalların kullanılacağı çalışmalara BARÜ Fen Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Hamza Dünya ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Akseki Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümünden Doç. Dr. Mehmet Emin Ergün araştırmacı olarak katkı sunacak.

“Katkı sunacağına inanıyoruz”

Proje hakkında bilgiler veren Özlüsoylu, “Enerji depolama sistemleri, hızla gelişen endüstriyel faaliyetler ve nüfus artışı nedeniyle dünya enerji tüketimini sürekli olarak artmaktadır. Bu noktada taşınabilir elektronik cihazlar, elektrikli/hybrid araçlar ve benzeri alanlarda yapılacak kapsamlı araştırmalar da önem arz etmektedir. Fosil yakıtların tüketimine alternatif sunan, çevreyi koruyan ve bu sorunları küresel düzeyde çözen yenilenebilir enerji kaynakları, bu bağlamda büyük talep görmektedir. Süperkapasitörlerin hazırlanmasında önemli bir bileşen olarak, atık organiklerden türetilmiş malzemeler kullanılması bazı avantajlar sağlamaktadır. Gerçekleştireceğimiz proje ile atık organik kaynaklı malzemelerin çevre sorunları ve enerji krizleri konusunda sürdürülebilir bir enerji depolama malzemesi üretilmesine katkı sunacağına inanıyoruz” diye konuştu.

“Araştırma ve bilim ekosistemimizi güçlendirmeye devam ediyoruz”

BARÜ araştırmacıları tarafından hazırlanan projelerin destek kazanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, “Üniversitemizde bir kültüre dönüştürerek sürdürülebilir hale getirdiğimiz araştırma ve bilim ekosistemimizi güçlendirmeye devam ediyoruz. Yenilikçi yöntemlerin kullanıldığı çevreye duyarlı uygulamaları destekliyor, yenilenebilir enerji noktasında farklı çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda atık maddelerin geri kazanımına yönelik çalışmaları dolayısıyla doktora öğrencimiz Şeyma Özlüsoylu’yu ve proje danışmanı Prof. Dr. Ayben Kılıç Pekgözlü ile proje ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Kurumsal ilerleyişimize sunduğu değerli katkılar için Bartın Orman Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Birsen Durkaya’ya teşekkür ediyorum. Ayrıca bizlere daha iyiye ulaşma noktasında daima destek veren YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize ve ‘Üreten Üniversite’ yolculuğumuzdaki kıymetli teşvikleri için TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Orhan Aydın’a teşekkürlerimi sunuyorum”  ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)