BARÜ, dünyada ilk 300'de yer aldı!
Türkiye'nin 'Yeşil Üniversiteleri' dünyada üst sıralarda yer aldı. 6 Türk üniversitesi en yeşil üniversiteler sıralamasında dünyada ilk 100'de, 93 üniversite Yeşil Üniversite Endeksinde (UI Greenmetric) ilk bine girdi. THE'nın 'İklim Eylem Endeksi'nde 1, 'Sürdürülebilir Yaşam Endeksi'nde ise 2 Türk üniversitesi ilk 100'e girmeyi başarırken Bartın Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi de ilk 300'e girdi. Türkiye'de 158 üniversite arazisinin ortalama yüzde 37'si yeşil alandan oluşurken Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, 'Geleceğin kampüslerini inşa eden üniversitelerimiz sürdürülebilirlikte topluma öncülük ediyor. Üniversitelerimizin daha yeşil, daha verimli ve daha fazla sosyal sorumluluk üstlenen kampüslere sahip olması öncelikli hedeflerimizden biri' dedi.
Nilay Meryem ÇÖMLEK
Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’na göre 2023 yılı Yeşil Üniversite Endeksi’nde (UI Greenmetric) 6 Türk üniversitesi ilk 100’e girdi.
Sıralamada, İstanbul Teknik Üniversitesi 46’ıncı, Yıldız Teknik Üniversitesi 63’üncü, Erciyes Üniversitesi 85’inci, Özyeğin Üniversitesi 89’uncu, Ege Üniversitesi 96’ncı, Yeditepe Üniversitesi ise 98’inci oldu.
Ayrıca ilk binde Türkiye’den 93 üniversite yer almayı başardı.
Uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education’ın (THE) “İklim Eylem Endeksi”nde 36 Türk üniversitesi, “Sürdürülebilir Yaşam Endeksi”nde ise 46 Türk üniversitesi yer aldı.
Erciyes Üniversitesi 100’üncü olarak ilk 100’e girmeyi başarırken, Abdullah Gül Üniversitesi 101’inci oldu. Bartın Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi de ilk 300’e girdi. Toplamda 20 Türk üniversitesi ilk 500’de yer aldı.
THE’nın “Sürdürülebilir Yaşam Endeksi”nde de Türkiye’den 20 üniversite dünyada ilk 500’e girdi. İstanbul Teknik Üniversitesi 40’ıncı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi 81’inci olarak ilk 100’de girmeyi başardı. Abdullah Gül Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Fırat Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi de ilk 300’e girdi.
59 üniversite sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında toplam 173 ödül almaya hak kazandı.
Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’na göre Türkiye’de 111 üniversitede yerleşkelerin ortalama yüzde 42’si dumansız hava sahası. Yine, 158 üniversite arazisinin ortalama yüzde 37’si yeşil alan konumunda bulunuyor.
158 Üniversitenin arazilerinin yüzde 37’si yeşil alan
Rapora göre Türkiye’deki 158 üniversite arazisinin yüzde 37’si yeşil alandan oluşuyor. Ayrıca üniversiteler yeşil çevre ile ilgili pek çok etkinliğin yanı sıra kendi temiz enerjilerini üreterek, atıkların geri dönüşümünü sağlayarak karbon ayak izlerinin azaltılmasına ve ekolojik sistem oluşturulmasına öncülük ediyor.
Özvar: “Üniversitelerimiz sürdürülebilirlik konusunda öncülük ediyor”
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Türkiye’nin kalkınma hedefleri doğrultusunda üniversitelerin geleceğin kampüsleriyle sürdürülebilirlik konusunda topluma öncülük ettiğini belirtti.
Özvar, “Yükseköğretim Kurulu olarak son yıllarda sürdürülebilir ve iklim dostu kampüslerin oluşturulması için birçok proje hayata geçirildi. Üniversitelerdeki sürdürülebilirlik göstergeleri, enerji kaynaklarının etkin kullanımı ve doğayla uyum gibi alanlarda ilerlemeler kaydederken, bu çabalar üniversitelerin uluslararası sıralamalarda üst sıralarda yer almasına da katkıda bulunmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.
Sürdürülebilir kalkınma ilkelerini güçlendirirken gençlere hem çevresel hem de sosyal farkındalık kazandırmayı hedeflediklerini belirten YÖK Başkanı Özvar, “Yükseköğretim Kurulu olarak son dönemde en çok üzerinde durduğumuz başlıklar arasında yeşil ve dijital beceriler yer almaktadır. Yeşil beceriler konusunda bilinçli bir gençlik yetiştirmek ve üniversitelerimizin daha yeşil, daha verimli ve daha fazla sosyal sorumluluk üstlenen kampüslere sahip olmasını desteklemek de öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Bu vizyon, sürdürülebilir kalkınma ilkelerini güçlendirirken gençlerimize hem çevresel hem de sosyal farkındalık kazandırmayı hedeflemektedir.” ifadelerini kullandı.
GreenMetric nedir? (Yeşil Üniversite Endeksi)
Tüm dünyadan saygın üniversitelerin katıldığı uluslararasılaşmayı teşvik eden, sürdürülebilirlikle ilgili konulara dikkat çeken ve çevre bilinci konusunda küresel farkındalık yaratmayı amaçlayan bir platform olan GreenMetric, dünyadaki bütün yükseköğretim kurumlarının katılımına açıktır. Her yıl farklı ülkelerden pek çok üniversite GreenMetric tarafından altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atıklar, su kaynakları, ulaşım ve eğitim gibi alanlarda değerlendirilmekte, her değerlendirme alanı için puanlaanmakta ve yükseköğretim kurumları, bu değerlendirmelerden aldıkları toplam puanlara göre sıralanmaktadır.
Times Higher Education (THE) nedir?
Dünya genelinde yükseköğretim kuruluşlarını çıktıları açısından değerlendiren en prestijli sıralama kuruluşlarından birisidir.
Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2024 nedir?
Yükseköğretim Kurulu tarafından 2019 yılından bu yana yürütülen "Üniversite İzleme ve Değerlendirme" çalışmaları kapsamında, üniversitelerin gelişimini izlemek ve değerlendirmek amacıyla her yıl Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu yayımlanmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı belirlenen kriterlere göre, üniversitelerin gelişimini izlemek ve değerlendirmek, üniversitelerdeki tüm çalışmaları takip etmektir.