BARÜ, 'Ahilik'in yaşatılmasına katkı sunuyor
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) destekleriyle gerçekleştirilen Ahilik Haftası Kutlamaları ile tarihi 12'nci yüzyıla kadar uzanan yardımlaşma, hoşgörü, bilgi ve dayanışmanın sembolü 'Ahilik' geleneği yaşatılıyor.
Türkiye’de ekonomik ve kültürel yaşamın önemli bir boyutunu oluşturan “Ahilik” kültürünün yaşatılması kapsamında Bartın’da çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bartın Ticaret İl Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen Kutlama Komitesi toplantılarında Bartın Üniversitesi (BARÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ramazan Arslan da yer aldı.
Sürdürülebilirlik, büyüme, üretkenlik, eşit haklar, adalet…
Ahilik kültürünün tanıtılması, esnaf ve sanatkârlar ile bunların teşkilatlarında yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması odağındaki toplantılarda belirlenen kutlama programı; işçinin, çalışanın, üretenin, ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi haline gelen geleneğin yaşatılması yönünde oldu. Bir hafta süren 36’ncı Ahilik Haftası Kutlamaları ile sevgi ve saygı temelinde iş birliği, sürdürülebilirlik, büyüme, üretkenlik, eşit hakların korunması, yardımlaşma ve adalet başta olmak üzere birçok konuda teşvik edici faaliyetler düzenlendi.
Rektör Uzun’a “Ahi” ziyareti
Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında ziyaretlerini sürdüren Bartın Ticaret İl Müdürü Erhan Özcan, Bartın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Yılmaz Akdeniz ve beraberindekiler BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’u ziyaret etti. 2023 yılı Bartın Ahisi seçilen Marangoz Ahmet Ayhan’ın da yer aldığı ziyarette, ahilik kültürünü geleceğe aktarmak konusunda yapılabilecekler konuşuldu.
Ticarette doğruluk, dürüstlük ve dayanışma gibi kavramların önemine dikkat çeken Rektör Uzun, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek yılın ahisi seçilen Ahmet Ayhan’ı tebrik etti.
“Üniversite olarak geleneğin sürdürülmesi için çalışıyoruz”
Ahilik geleneğinin sürdürülmesi gerektiğini de ifade eden Rektör Uzun, “Temelleri Anadolu topraklarında atılan ve tarihi 12. yüzyıla kadar uzanan Ahilik geleneği esnaf ve sanatkârların tarihinde önemli bir yer tutmaktadır. Sadece ekonomik süreçlerin bir ifadesi olmayan aynı zamanda ahlaki meziyetlere de dayanan bu geleneğin gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir. Selçuklu döneminden bugüne, bu toprakların mayası olan geleneğimize sahip çıkılması noktasında emeği geçen akademik ve idari insan kaynağımızla birlikte tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu düşüncelerle esnaf ve sanatkârların piri Ahi Evran Hazretlerini rahmetle anıyorum” şeklinde konuştu.