Bartınlılara bir kötü haber daha

Tüm ilcalara yüzde 10 zam

Bartınlılara bir kötü haber daha

Nurdan Eroğlu

Bartınlılara kötü haber. Kurlardaki artış, muayene ücretlerinden sonra ilaçları da vurdu. Hastane muayene ücretlerine yüzde 20 ile 60 oranında zam yapılmasının ardından bütün ilcalara zam geldi. Zam 20 Şubat’tan itibaren uygulamaya konulacak ancak vatandaşlar eczanelerin bir çoğunda ilaç bulmakta sıkıntı çektiklerini söylüyor.

Kurlardaki artış, muayene ücretlerinden sonra ilaçları da vurdu. Hastane muayene ücretlerine yüzde 20 ile 60 oranında zam yapılmasının ardından ilaçlara da zam geldi. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Hazine Müsteşarlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı temsilcilerinden oluşan Fiyat Değerlendirme Komisyonu (FDK) ocak ayında yaptığı toplantıda ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kurunun değerinin 2.1166 TL’den 2.3421 Türk Lirası’na çıkarılmasına karar verdi. Böylece muayene ücretlerinin ardından ilaç fiyatları da yüzde 10.65 oranında artırıldı. İlaçlarda yeni fiyatların 20 Şubat’tan itibaren uygulanmaya başlayacağı açıklandı. Bu artış piyasada bulunan tüm ilaçları kapsayacak. Türkiye’de kamunun sağlık harcamalarını kontrol altına alabilmek için ilaç fiyatlarının belirlenmesinde “kur sabitleme” sistemi uygulanıyor.

ZAM 20 OCAK’TAN İTİBAREN GEÇERLİ

Zammın 20 Ocak’tan itibaren uygulanacağı açıklanırken Bartın’da birçok vatandaş aynı kanıda değil. Vatandaşlar ilaçları zamlı aldığını iddia ediyor. Örneğin bir firmaya ait olan göz damlasını daha önce 5 TL’ye aldığını ifade eden vatandaş şimdi aynı ilacı 9.50 TL’ye aldığını belirtiyor. Vatandaşlar aynı zamanda eczanelerde bazı ilaçları bulamadıklarını da söylüyor.