Bartın'da yem bitkileri yetiştiriciliği artıyor
Bartın'da kaba yem ihtiyacının karşılanmasına yönelik Yem Bitkileri Tarımını Geliştirme Projesi çalışmaları devam ediyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Abdulsetter Bayram bu kapsamda 60 dekarlık alanda yonca ve 400 dekarlık alanda silajlık mısır yem bitkisi üretimi yapılan alanları ziyaret etti.
Haber merkezi
Bartın’da kaba yem ihtiyacının karşılanmasına yönelik Yem Bitkileri Tarımını Geliştirme Projesi çalışmaları devam ediyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Abdulsetter Bayram bu kapsamda 60 dekarlık alanda yonca ve 400 dekarlık alanda silajlık mısır yem bitkisi üretimi yapılan alanları ziyaret etti. Şahne Köyü’nde Muhtar Muhtarı Arif Tekinel ile birlikte 60 dekar alanda yonca yem bitkisi üretimi yapan Turhan Kızıltaş'a ait tarlayı ve Kurtköy'de Muhtar Ali İhsan Öznazik ve Çayır Muhtarı Turhan Yüksel’le birlikte Kurtköy'de 400 dekar alanda silajlık mısır üretimi yapan Mehmet Ali Ercan'a ait tarlayı ziyaret eden Bayram tarlalarda incelemelerde de bulundu. İncelemede Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Gönül Merve Şen Kul, Ziraat Mühendisleri Mukaddes İncetüfekçi, Hüseyin Öztürk ve Hasan Hüseyin Gedik de yer aldı.
Domuzla mücadelede çözüm elektrikli tel
Kurtköy'de 400 dekar alanda silajlık mısır üretimi yapan Mehmet Ali Ercan, domuz zararıyla mücadele için tarlanın etrafına yapılan elektrikli tel çitlerin domuzla mücadelede yararlı olduğunu ve çok maliyetli olmadığını belirtti. Mibzerle sıraya ekim yapılan silajlık mısır tarlasında ortalama dekara 5 ton verim elde edilebileceği hesaplanıyor. Hareketli silaj makinası ile biçilecek olan mısır, rulo balya makinası ile paketlenerek muhafaza edilecek.
2018’de 851 çiftçiden yem bitkileri destekleme müracaatı
İncelemede Bartın’da yem bitkileri destekleme müracaatının 2018 yılında 851 çiftçiye yükseldiğini ifade eden Abdulsetter Bayram şöyle konuştu.
“İlimizde 2017 yılında 680 çiftçimiz tarafından yapılan yem bitkileri destekleme müracaatı 2018 yılında 851 çiftçiye yükselmiş, 2017 yılında 16 bin 500 dekar olan yem bitkileri ekiliş alanı ise 2018 yılında 22 bin dekara yükselmiştir. İl Müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından arazilerinde Yem Bitkisi Destekleme başvurusu yapan üreticilerin ürün kontrolleri devam ederken, İl Özel İdaresi ile İl Müdürlüğümüz birlikteliğiyle 80 üreticiye verilen 1 ton yonca tohumluğu ile 120 üreticiye verilen 1.5 ton silajlık mısır tohumluğu ile projelendirilen yem bitkileri ekiliş alanlarının kontrolleri de yürütülmektedir.
3 köyde deneme alanı
Hayvansal üretimde büyük bir paya sahip olan kaliteli kaba yemin, ilimizde mibzerle sıraya ekilişe teşvik ve sulama ile verim artışının sağlanması için yapılan çalışmaların yanı sıra çiftçilerimiz hem tohumluk ile hem de Bakanlığımız tarafından verilen tarımsal desteklemelerle rahat nefes alıyor. Ayrıca Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden temin edilen Samada-07 ve Karadeniz Yıldızı çeşidi silajlık mısır tohumluğu ile Yeğenli ve Büyükkıran Köylerinde; Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsünden temin edilen ADA 9516, ADA 9510, ADA 523, ADA 351 çeşitleri silajlık mısır tohumluğu ile Sipahiler köyünde; Bartın Tarım Kredi Kooperatifinden temin edilen Tarex 60-63 çeşidi silajlık mısır tohumluğu ile Gürpınar, Cöcü ve Ellibaş köylerinde deneme alanları oluşturularak bu çeşitlerin ilimize adaptasyonları denenmiştir ve hasada kadar gelişimi takip edilecektir.”