BARTIN'DA ÜRETİMİN BİRLEŞTİRİLECEĞİ KÖYLER BELİRLENDİ

İşte 3 köy! 

BARTIN'DA ÜRETİMİN BİRLEŞTİRİLECEĞİ KÖYLER BELİRLENDİ

 

Nurdan Eroğlu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdülsetter Bayram, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı  Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından hazırlanan her ilde  örnek 3 köy oluşturulması projesiyle ilgili açıklamada bulundu. Bayram, “Üretimin Birleştirilmesi” adını taşıyan proje kapsamında Bartın’da 3 köy belirlediğini söyledi. Belirlenen köylerin  Epçiler, Serdar ve Sütlüce Köyleri olduğunu ifade eden Bayram, Sütlüce’de bitkisel üretim diğer iki köyde de hayvansal üretim gerçekleştirileceğini kaydetti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdülsetter Bayram, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı  Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından hazırlanan her ilde  örnek 3 köy oluşturulması projesiyle ilgili açıklamada bulundu. “Üretimin Birleştirilmesi” adını taşıyan proje kapsamında Bartın’da 3 köy belirlediğini ifade eden Bayram, “Bu projenin adı ise Üretimin Birleştirilmesi Projesi. ;Bu konuda 3 köy belirledik. İnşallah başarılı oluruz. Belirlediğimiz köyler ise Epçiler, Serdar  ve Sütlüce Köyleri. Sütlüce Köyünde bitkisel üretim diğer iki köyümüzde hayvancılık düşünüyoruz. Toplantılar ve görüşmeler gerçekleştirildi. Arazilerimiz potansiyel olarak buna müsait ama biz bu konuda yatırımcı ve girişimci arıyoruz” dedi.

“Bölgemiz için uygun bir proje”

Projenin amacıyla ilgili de bilgiler veren Bayram, “Bizim bölgemiz için aslında bu proje çok uygun bir proje ama. Ne yazık ki bölgemizde tarımla uğraşacak genç nüfus bulmakta zorlanıyoruz. Bitkisel üretimde ise dönümleri birleştirerek mesela bin dönüm gibi tek bir parçada tarımsal faaliyet yapılması hedeflenmekte. Bu şekilde girdilerin düşürülmesi ve tek elden yönetim amaçlanmakta. Bu konuda yine devletimiz basınçlı sulama sistemlerinde yüzde 70 hibe desteği sağlayacak. Geriye kalan uygulamalar için de yüzde 50 hibe destek verecek. Çiftçilerimiz bitkisel üretimin yapıldığı alanda mesela soğuk hava depoları kurabilirler ya da ürünlerini pazarlayabilecekleri mini bir hal bile oluşturabilirler” şeklinde konuştu.

40 çiftçi İzmir’e gitti

Bartın’daki genç çiftçilerin katılacağı İzmir  tarım fuarıyla ilgili de bilgiler veren Abdülsetter Bayram, “Bu sene üçüncüsü olmak üzere genelde genç çiftçilerimize yönelik 1-4 Şubat tarihleri arasında bir fuar açılıyor. Bu da Türkiye’nin en büyük fuar konseptine sahip bir fuar. Oraya biz de genç çiftçilerimizi götüreceğiz. Bu fuarda tarımla ilgili konularda bulunmayan bir şey yok. Kısaca tarımla ilgili her alanda şeyler var. Bunun dışında orada genç çiftçiler arasında bilgi yarışması yapılacak. Buzağı yarışması yapılacak. Çiftçilerimiz fuarda 2 gün kalacak ve fuardan azami bir şekilde istifade etmeye çalışacaklar. İlk etapta 40 çiftçimiz gidecek. 2016 yılında 152, 2017 yılında da 157 olmak üzere genç çiftçimizin projesini desteklemiştik. Aslında bu fuar genç çiftçilerimiz içinde bir eğitim oluyor. Bu konuda bize destek olan İl Özel İdaremize de teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu.

Kadın çiftçilere uygulamalı girişimcilik eğitimi

Yine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen Kadın Çiftçilere Yönelik Ödüllü Girişimcilik Eğitimi hakkında da açıklama yapan Bayram şöyle devam etti:

“Kadın çiftçilerimize ödüllü girişimcilik eğitimi çerçevesinde çiftçilerimize uygulamalı girişimcilik eğitimi vereceğiz. İŞKUR, KOSGEB ve İl Müdürlüğümüzün işbirliğinde yürütülecek bir eğitim bu. Bu eğitime 75 çiftçimiz katılacak. Tabi katılacak çiftçilerimiz genç çiftçiler olacak. Çünkü katılım şartlarında 18 ile 40 yaş arasındaki çiftçilerimiz katılabilecek. Herhangi bir sosyal güvencesi olmaması ve düzenli olarak eğitime katılması gerekiyor. Bu eğitimin sonunda en az 10 çiftçimize proje hazırlattıracağız. Bitkisel üretim, hayvansal üretim, kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatları ürünleri, işletme, pazarlama ve kurumsal alanda projeler hazırlayacaklar. 

Dereceye giren 3 projeye para ödülü

Bu projeler arasında jürimiz değerlendirme yapacak ve 3 proje buradan Kastamonu’ya yarışmaya gidecek. Bu 3 proje bölgesel proje ve sertifika törenine katılmaya hak kazanacak. Oradaki jüri üyesi tarafından da bölgede ilk 3’e giren proje teklif edilecek. İlimizde dereceye giren ve birinci olan projeye 3 bin, ikinci projeye 2 bin ve üçüncü projede de bin TL para ödülü verilecek. Kastamonu’da ilk 3’e giren projede Türkiye finaline katılacak ve ödüllendirilecek. Projelerin uygulanabilmesi için de 20 bin 40 bin TL arasında destek hibesi verilecek.

Hedef 75 kadın çiftçi

Çiftçilerimiz kırsal alanda üretim projeleri geliştirebilir. Aynı zamanda bitkisel üretim kapsamında seracılık ya da mantarcılık projeleri yapabilir. Hayvancılık, el sanatları üzerinde projeler yapıp çiftçilerimiz bu projelere destekleme alabilecekler. 5 gün eğitime tabi tutulacaklar. Ve eğitime katıldıkları her gün için İŞKUR’dan 25 TL kurs ücreti alacaklar. Aynı zamanda KOSGEB’ten de girişimcilik belgesi alacaklar ve KOSGEB girişimcilik uygulamalarından da faydalanabilecekler. Kursa 75 kadın çiftçimizin katılmasını bekliyoruz. Şuana kadar 20 kadın çiftçimiz müracaat etti. 12 Şubat ise son başvuru tarihimiz.”

25 çiftçi “Cumhurbaşkanımız Çiftçilerle Buluşuyor”a gidecek

Şubat ayında yapılacak Cumhurbaşkanımız Çiftçilerle Buluşuyor programına Bartın’dan 25 çiftçinin katılacağını dile getiren Bayram Bartın’daki diğer tarım uygulamalarıyla ilgili de şu bilgileri verdi:

“Şubat ayında yapılacak Cumhurbaşkanımız Çiftçilerle Buluşuyor programına Bartın’dan 25 çiftçimizi götürmeyi planlıyoruz. Program 20 Şubat’ta yapılacak. Sayın Bakanımızın 2018 için her ilde 3 örnek köy yapılmasına dair bir projesi var. Köylerde fert fert üretim yapıldığı zaman maliyet yüksek oluyor. Ama bunu bitkisel ve hayvansal üretimde tek çatı altında topladığımızda maliyetin düşeceği, birlikteliğin doğacağı ve üreticinin daha çok haklarının korunacağı bir sistem. Biz de  3 köyümüzü belirledik. 3 köyümüzde uygulayacağız. Hayvancılık kapsamında mesela 30 çiftçimizin bir araya gelmesi halinde bir bölgede hayvancılık tesisi kurma, süt toplama, makine ekipmanlar gibi katkılarda sağlanarak bu çiftçilerimizin bir araya gelmesi amaçlanmakta. Devletimizin burada makine ekipmanlar olsun tesisler olsun yüzde 70 hibesi söz konusu olacak. Tabi bu proje dahil olan çiftçilerimiz diğer tarımsal desteklemelerden de yüzde 30 daha fazla destekleme alacak.

“2018 yılı tarımda buzağı ölümlerin önlenmesi yılı”

2018 yılı tarımda buzağı ölümlerin önlenmesi yılı. Bu konuda eğitimler yapıyoruz. Buzağı ölümlerinin önlenmesi et üretimine de katkı sağlayacaktır. Bartın’da  bu konuda bir sıkıntı yok. Çünkü buzağı ölümlerinin Türkiye ortalaması yüzde 5 civarında. Ama Bartın’da bu oran yüzde 5’in altında. Genç çiftçilerimizin desteklenmesiyle birlikte ilimizde hayvancılık alanda bir artış söz konusu. 

Bartın’da hayvancılık arttı

2017 yılında ilimizin hayvancılık rakamı yaklaşık 48-49 bindi. Bu yıl ise rakamımız 51 binin üzerinde.  Bu yıl 2017 yılına göre kayıt altına alınan hayvancılık ve bitkisel üretim yapan işletme sayılarımız daha fazla. Geçen yıl yapılan destekleme miktarımız 19 milyon küsurdu, bu yıl 22 milyon TL. Mandalarımız da artış söz konusu. 4 bin 111 manda sayımız var. 3 bin 750 olan küçükbaş hayvanlarımız şimdi 6 bin 500 civarında. Organik tarımda yine gelişme var. Fındıkta organik tarım desteklemesi yoktu. Bu yıl çiftçilerimize bin 300 dekar gibi bir destekleme mevcut. Eskisine göre daha iyi bir konumdayız.

2017’de 6 proje onaydan geçti

Yüzde 50 hibeli projelerimiz mevcut. Geçen yıl bu konuda gerçekleşen 2 projemiz var. Bunlardan biri Mugada’da butik otel projesi diğeri de defne yaprağı kurutma tesisi. Aslında bunlar 2016 müracaatlarıydı. 2017 yılında ise bu konuda 7 proje müracaatı oldu. Bu projelerden biri hariç 6’sı kabul edildi. Bu konuda da bir gelişme var. Bu projelerin değerlendirmesini şuanda Bakanlığımız yapıyor. 2017’de yapılan desteklerimize 2018 yılında da devam edeceğiz.”