BARTIN'DA ARAÇ SAYISIYLA BİRLİKTE TRAFİK SORUNU DA BÜYÜYOR!
Trafik kurallarını biliyor musunuz?
Nevin Özbakan
Bartın’da trafiğe kayıtlı araç sayısı her geçen gün artıyor. Bu durum il merkezinde otopark ve trafik sorunu da beraberinde getiriyor. Artan araç sayısıyla birlikte ise trafik kuralları hem yayalar hem de sürücüler için ayrı bir önem taşıyor. Peki genel olarak trafik kurallarını biliyor musunuz?
Bartın’da trafiğe kayıtlı araç sayısı her geçen gün artıyor. Bu durum il merkezinde otopark ve trafik sorunu da beraberinde getiriyor. Artan araç sayısıyla birlikte ise trafik kuralları hem yayalar hem de sürücüler için ayrı bir önem taşıyor. Peki genel olarak trafik kurallarını biliyor musunuz? Trafik kuralları yaşamanız ve yaşatmanız için var. Traktör sürücüleri de dahil olmak üzere tüm sürücülerin trafikteyken hızınızı azaltması ve araç kullanırken cep telefonuyla konuşması hayati önem taşıyor. Sürücülerin aynı zamanda hayat kurtaracak temel kuralları da bilmesi gerekirken kış için verilen tavsiyelere de uyması gerekiyor.
TAKİP MESAFESİNE RİAYET EDİN
Her zaman boş bir yolda seyretmeyi arzulayabilirsiniz. Ama bu arzunuz kısa sürecektir. Çünkü ya sizden daha hızlı bir araç gelip sizi geçecek ya da yan yoldan çıkmış bir araç önünüzde seyredecektir. Peki önünüzdeki araçla aranızda ne kadar mesafe olmalıdır. Öndeki aracı yakından takip etmek arkadan çarpma şeklindeki kazaların başlıca sebebidir. Önümüzde seyreden araçla aramızda mesafe hızın metre cinsinden yarısı olmalıdır. Örneğin hızınız saat 90 kilometre ise önünüzdeki araçla mesafeniz en az 45 metre olmalıdır.
KAVŞAKLARA GEÇİŞ HAKKI
Eğer bir kavşağa yaklaşıyorsak şu birkaç basit ama yaşamsal kurallara dikkat edelim. Kavşaktaki koşullara uyalım. Hızımızı azaltalım. Geçiş hakkı kuralına uyalım. Geçiş üstünlüğüne sahip araçlara ilk geçiş hakkını verelim. Trafik görevlisi ya da ışıklı trafik işaretleriyle yönetilmeyen ve aksine bir işaret bulunmayan kavşaklarda bölünmüş yoldan geçenler bölünmüş yola çıkan araçlara anayoldan geçenler tali yoldan çıkan araçlara göre ilk geçiş hakkına sahiptirler. Kavşak kollarının farklı değerde olduğu işaretlenmemişse motorsuz araçlar motorlu araçlara motorlu araçlardan soldaki sürücüler sağ taraftan gelen araçlara ilk geçiş hakkını vermek zorundadır.
GÜVENLİ GEÇİŞ KURALLARI
Güvenli bir geçiş için öncellikle geçme yapacağımız yol kesimindeki görüşe ilişkin şartlar değerlendirilmelidir. Herhangi bir görüş engelinin olması durumunda asla geçme yapmayın. Yol kenarındaki ağaçlar, binalar, sis, yoğun yağış, tep üstleri ve ileri görülmeyen virajlar görüş engellerine örnektir. Görüş engelinin bulunduğu bir yerde solama da ısrarlı olmak adeta rulet oynamak gibidir. Düz yol kesimlerinde geçmeye başlamadan önce ilerideki en uzak noktayı görmek için aracınızı orta şeride yaklaştırın, önünüzdeki araca asla yasal takip mesafesinin altında yaklaşmayın. Böylece hem gerektiğinde yavaşlamak hem de önünüzdeki aracın ileriyi görmenizi engellemesi için önlem almış olacaksınız. Geçiş esnasında görüş mesafesi, hava ve yol durumu ve önünüzdeki araç karşıdan gelen araç kendi hızınızı ve arkadaki araçları gözleyin. Geriyi görme aynanızdan arkaya bakın ancak aynalara sizin istediğiniz yeri değil kendi yansıtabildiklerini gösterirler. Bu nedenle başımızı sola doğru hafifçe ve hızla çevirin kör noktayı kontrol edin, arkanızdan gelen araç gelmediğinden emin olun. Geçeceğiniz aracın sürücüsünü selektör ve korna çalarak uyarın. Daha sonra sol sinyalinizi yakın ve geçme şeridine çıkın. Aracı geçtikten sonra sağa sinyal vererek geçişinizi tamamlayın.
EMNİYET KEMERİ
Emniyet kemeri trafik kazalarında ölüm ve yaralanma oranını azaltan en önemli ve basit tedbirdir. Emniyet kemerinin kullanılmaması trafik kazaları sonucu çölüm ve yaralanmalarda büyük bir risk faktörüdür. Karayollarındaki ölümlerin çoğunu çarpışma anında emniyet kemeri takmayan kişiler oluşturmaktadır. Emniyet kemeri takılınca ölümlerde yüzde 50 yaralanmalarda ise yüzde 40 oranında azalma görülmektedir. Çarpma anında araçtan fırlayarak ölümcül yara almamızı engelleyecek tek şey emniyet kemeridir. Araçta emniyet kemerini kullanmak ön koltukta oturanların ölüm riskini yüzde 50’ye arka koltukta oturanların ölüm riskini yüzde 75’e kadar düşürebilir.
YÜK ÜZERİNDE YOLCU TAŞIMAYIN!
Araç sürücüleri durumun el verdiği oranda gidiş yönüne göre yolun en sağından gidiniz. Geçme, dönme, duraklama, durma ve park etme gibi mecburi haller dışında şerit değiştirmeyiniz. Alkollü araç kullanmayınız. Trafik zabıtası, ışıklı trafik işaretleri ve diğer trafik işaretlerine uyunuz. Hatalı sollama yapmayınız. Araç kullanırken diğer sürücülerin ve yayaların haklarına saygılı olunuz. Yasal araç kullanma sürelerinin dışında araç kullanmayınız. Otobüs sürücüleri için araç kullanma süreleri aralıksız 4,5 saat, aralıklarla 9 saattir. Uykusuz ve yorgun kesinlikle araç kullanmayınız. Unutulmamalıdır ki riske attığınız sadece kendi canınız değildir. Trafik kurallarına riayet etmek hem sizin hem de toplumun menfaatleri içindir. Yapacağınız küçük bir hata sizin de içinde bulunduğunuz bir çok cana mal olabilir.
ARACINIZ KIŞA HAZIR MI?
Soğuk hava aracınızda var olan problemleri daha da kötü yapmaktadır. kış mevsimine girerken araçların detaylı olarak bakımını yaptırmak ve kış koşullarında uygun kullanma tekniği bilmek hayati zorunluluktur. Çünkü aşırı soğuk, rüzgar, yağmur, sis, kar ve buz sürüş güvenliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Aracınızda zincir, takoz ve çekme halatı bulundurun. Karlı ve buzlu kesimlerde güvenliğiniz için mutlaka zincir takınız. Kaygan yollarda diğer taşıtlarla aradaki takip mesafesini iki katına çıkarınız. Eğer yol buzlu ise takip mesafesi daha da arttırılmalıdır. Herhangi bir zamanda başınıza geldiğinde sorun olmayan bir olumsuzluk kışın geldiğinde ölümcül olabilir. Koruyucu kış bakımı bir zorunluluktur. Bakımlı bir araçla kış koşullarında sürüş çok zevklidir. Bakımla ayrıca aracınızın ömrü uzar ve satış fiyatı yüksek olur. Periyodik bakım sizi sıkıntılardan kurtarabilse de kışa girmeden önce almanız gereken bazı önemli önlemleri vurgulamayı yararlı buluyoruz. Bu önerilerden bazıları sizin yapabileceğiniz diğerleri ise oto teknisyenlerini gerektiren uyarılardır. En iyi planlama kılavuzu aracınızın kataloğudur. Kataloğu okuyarak imalatçının önerilerine ve servis takvimine uyunuz.
ARACINIZI KIŞA HAZIRLARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
Arabanızın soğutma sistemine antifriz koyun. Arabanızda zincir bulundurun. Soğuk kuş sahalarında arabanızı çalıştırıp 3-5 dakika motorun ısınmasını bekleyin. Güvenli bir sürüş için lastik basınçlarının arabanızın kullanım kılavuzunda yazan değerlerde olmasını sağlayın. Akü kutup başlarını kontrol edin. Fren hidroliği ve hidrolik direksiyon hidroliğini kontrol edin. Lastiklerinizin dış kalınlığını kontrol ettirin ve gerekiyorsa arabanıza dört adet kış lastiği taktırın. Farları, sis farlarını sinyalleri ve stop lambalarını kontrol edin ve çalışmayan lambaları değiştirin. Arabanızın silecekleri eskimişse değiştirin. Don tehlikesi varsa silecekleri camdan ayırın. Camların, aynaların ve de anahtar yuvalarının donması halinde aracınızda mutlaka hayatınızı kurtaracak olan buz çözücü spreylerden bulundurun. Camlarınızda oluşan buzları sert bir cisimle kazımak camınızı çizmenize yol açabilir. Bu nedenle kazıma işlemi için bir plastik spatula bulundurun. Silecek suyunuzun donup kabını patlatmaması için silecek suyuna donmayı engelleyici silecek suyu katkılarından ekleyin.
KIŞ LASTİĞİ İÇİN TAVSİYELER
Kış şartlarında lastik dış derinliği 3 milimetreden az olması aracın çekişini olumsuz etkiler. Dış derinliği 1,6 milimetreden düşük olan lastikler ise aracın yola tutunmasında zorluklar yaratır. Bu nedenle bu tür lastikler mutlaka değiştirilmelidir.
ARAÇ KULLANIRKEN CEP TELEFONUYLA KONUŞMAYIN!
Saatte 110 kilometre hızla giden bir aracın sürücüsü aniden durması gerektiğinde fren yapma mesafesinin normal durumda 31 metre alkollü ise 35 metre cep telefonuyla konuşuyorsa 39 metre cep telefonunu elinde tutarak konuşuyorsa 45 metre olduğu tespit edilmiştir. Cep telefonuyla konuşmayın, mesaj yazmayın ve okumayın. Rehberden telefon numarası aramayın. Telefonla görüşmeniz gerektiğinde güvenli bir şekilde park ettikten sonra konuşun. Araç kullanırken cep telefonuyla konuşan bir kişinin tepki ve karar verme süresi gecikmekte sabit bakış süresi artmakta, kalp atışı hızlanmakta ve çevresel uyaranlar gözden kaçmaktadır.
TRAKTÖR SÜRÜCÜLERİ DİKKAT!
Traktör römorklarının arka kısmına 2 adet işaret levhası takılması zorunludur. Takılan işaret levhaları trafikte özellikle geceleri diğer karayolu kullanıcısı olan sürücülerin sizi fark etmesi için son derece önemlidir. Böylece kaza yapma riskini azaltırsınız. Traktörlerde tekerlekli takım veya orman traktörleri tip onayı yönetmeliğindeki şartlara uygun olan flaşörlü yanıp sönen sarı ışıklı dönerli uyarı lambası olması zorunludur. Uyarı lambaları gece trafiğinde traktör kullanıcılarının diğer kullanıcılar tarafından daha rahat fark edilmesi için kullanılmaktadır. Bu şekilde kaza yapma riski azalmış olacaktır.
HIZLARA GÖRE DURUŞ MESAFESİ
Trafik kazalarında sürücülere ait kusur oranları içinde hız kurallarına riayet etmemek önemli bir yer tutmaktadır. Hız artınca duruş mesafesi de artar. Hız körlüğü artan hız sonucunda sürücünün yol ve çevresine yönelik görsel verileri tam olarak algılayamamasıdır. Hızınızı kavşaklara tepe üstlerine yaya geçidine hemzemin geçitlerine köprü tünel ve menfezlere yaklaşırken dönemeçlere girerken azaltmak zorundasınız. Hızlara göre duruş mesafesi 40 kilometrede 20 metre, 60 kilometrede 36 metre, 80 kilometrede 58 metre, 90 kilometrede 72 metre, 100 kilometrede 86 metre ve 120 kilometrede 120 metredir.