Bartın'da 2018'de 37 verem hastası tedavi edildi
Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla açıklamada bulunan Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç, Bartın'da 2018 yılında toplam 37 verem hastasının tedavi edildiğini ve 7 hastanın da Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) takibinde olduğunu söyledi. Koç ayrıca Türkiye'de verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz yapıldığını kaydetti.
Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla açıklamada bulunan Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç, Bartın’da 2018 yılında toplam 37 verem hastasının tedavi edildiğini ve 7 hastanın da Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) takibinde olduğunu söyledi. Veremin hava yolu ile bulaşan bakteriyel bir hastalık olduğunu ifade eden Koç, “Verem (tüberküloz) hastalığı, “M. tuberculosis” basili tarafından oluşturulan ve hava yolu ile bulaşan bakteriyel bir hastalıktır. Ülkemizde verem hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı toplumun bütün kesimlerinin dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan hafta Verem Eğitim ve Propaganda Haftası olarak belirlenmiştir.” dedi.
Tüm dünyanın halk sağlığı sorunu
Veremin tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini koruduğunu kaydeden Koç şöyle devam etti:
“Tüberküloz (TB), insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen halen tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini korumaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) “Küresel Tüberküloz 2015 Raporu”na göre dünya genelinde tüberküloz insidans (yeni vaka), prevalans (tüm hasta sayısı) ve mortalite (ölüm oranı ) hızları düşmektedir. Buna rağmen küresel tüberküloz yükü halen çok yüksektir. Ülkemiz DSÖ kriterlerine göre eliminasyon fazına girmiştir. Bu kapsamda önümüzdeki yıllarda ülkemizde yürütülen tüberküloz kontrol programı tüberküloz eliminasyonunu hedefleyecek şekilde güçlendirilerek sürdürülecektir.
“Verem savaş dispanserlerinde kontrol edilmeli”
Tüberküloz vakalarının özellikle de bulaştırıcılığı en fazla olan yayma (+) akciğer tüberkülozu vakalarının (balgamında verem mikrobu tespit edilmiş vakalar) başarı ile tedavi edilmesi tüberküloz kontrolünde en önemli hususlardan birisidir. Verem hastalığına yakalananların aileleri ve diğer temaslıları da verem savaş dispanserlerine davet edilerek kontrol edilmektedir. Bulaştırıcı olan hastaların yakın çevresindekilere koruyucu ilaç verilmekte olup hasta olduğu tespit edilenlere ise tedavi başlanmaktadır. Dünyada tüberküloz kontrolü için DSÖ tarafından küresel bir kontrol programı, ülkemizde ise aynı standartlarda ve paralelde bir Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı uygulanmaktadır. Ülkemizde başarıyla uyguladığımız Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında Bakanlığımız ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği içerisinde tüberküloz kontrol hizmetlerini sürdürmektedir.
Teşhis ve tedavisi ücretsiz
Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı çalışmaları “Tüberkülozsuz Bir Dünya” oluşturmak amacıyla, Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi (DGTS) yürütülmektedir. İlimizde 2018 yılında toplam 37 verem hastası tedavi edildi.7 hasta DGT takibindedir. Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara verilmek üzere sağlık kuruluşlarına dağıtılmaktadır.
Hasta odaklı doğrudan gözetimli tedavi uygulanıyor
Ülkemizde verem hastalarının tedavilerinin düzenli yürütülmesini sağlamak amacıyla hasta odaklı Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulanmaktadır. Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulamasında hasta tüm tedavi süresince ilaçlarının her dozunu bir görevlinin ya da sorumlunun gözetiminde içer ve bu durum kayıt altına alınarak tedavinin başarıyla sonuçlanması sağlanır. Ayrıntılı bilgiye Sağlık Bakanlığı Halksağlığı Genel Müdürlüğü Tüberküloz Dairesinin https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/tuberkuloz-anasayfa adresinden ulaşılabilinir.
Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık
Özetle; Verem hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Toplumu veremden korumanın en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir. Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir kağıt mendille kapatınız. Kağıt mendiliniz yoksa ellerinize değil kolunuzun iç kısmına öksürün veya hapşırın. Verem hastalığının belirtilerini hissettiğinizde en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz. Hastalandığınızda düzenli ilaç kullanımı ile veremi durdurabilir ve sevdiklerinize bulaşmasını önleyebilirsiniz. Verem tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar ücretsizdir. Verem hastalığının tedavisinde tam başarı için, ilaçlarınızı Doğrudan Gözetimli Tedavi ile kullanınız.”
Ayrıca Bartın’da Verem Eğitim ve Propaganda Haftası çerçevesinde Sağlık İl Müdürlüğü tarafından Bartın Devlet Hastanesine başvuran kişilere broşür dağıtıldı ve Verem Savaş Dispanser sorumlusu Dr. İsmet Kavaklı tarafından çalışanlara ve gençlere yönelik eğitimler verildi.