Bartın'da 144 bin 809 seçmen yarın sandık başında

Haydi sandığa!

Bartın'da 144 bin 809 seçmen yarın sandık başında

Nurdan Eroğlu

Türkiye yarın anayasa değişikliği ve değişikliğin getirdiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini oylamak için sandık başına gidiyor.  Türkiye genelinde toplam 55 milyon 319 bin 222 seçmen 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak. Bartın’da ise toplamda 525 sandık kurulacak ve 144 bin 809 kayıtlı seçmen oy kullanabilecek.

Türkiye’de sonucu merakla beklenen anayasa değişikliği halk oylamasına sayılı saatler kaldı. Türkiye’de milyonlarca kişi yarın sandık başına giderek evet ya da hayır tercihi kullanacak. 18 maddenin oylanacağı referandum sonucu evet olursa Türkiye 2019 seçimlerinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçecek. Hayır çıkması durumunda ise parlamenter sistemle devam edilecek. Mecliste çoğunluğu oluşturan AK Parti’nin ve muhalefet partilerinden MHP’nin evet dediği anayasa değişikliğine CHP ve HDP ise hayır diyor. Meclis dışındaki partiler arasında yer alan Temel Karamollaoğlu başkanlığındaki Saadet Partisi’nin de hayır dediği anayasa değişikliğine rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun kurduğu ve Mustafa Destici’nin başkanlığını yürüttüğü Büyük Birlik Partisi ise evet diyor. Siyasi partilerin bir kısmının evet bir kısmının hayır dediği anayasa değişikliği referandumunda son sözü yarın sandık başına gidecek halk söyleyecek. Sandıktan çıkacak evet ve hayır oyları Türkiye’nin geleceğinde önemli rol oynayacak.

ÜLKE GENELİNDE 55 MİLYON 319 BİN SEÇMEN SANDIK BAŞINA GİDECEK

Anayasa değişikliğine ilişkin 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasında yurt içinde 55 milyon 319 bin kayıtlı seçmen, 167 bin sandıkta oy kullanacak. Anayasa değişikliği için yurt dışındaki bazı temsilcilikler ile gümrük kapılarında 27 Mart'tan itibaren oy kullanılmaya başlanmıştı. Oy verme işlemi 57 ülkedeki 120 temsilcilikte sona ererken gümrük kapılarında ise Türkiye'deki halk oylaması tarihi olan 16 Nisan'a kadar oy verme işlemi devam edecek.

YURT DIŞINDA OY KUMLANANLARIN SAYISI 1 MİLYON 172 BİN KİŞİ

Oy verme işleminin başladığı 27 Mart tarihinden itibaren Almanya, ABD, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bahreyn, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Bulgaristan, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Gürcistan, Hollanda, Irak, İran, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Katar, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Kosova, Kuveyt, KKTC, Lübnan, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Mısır, Norveç, Özbekistan, Polonya, Romanya, Rusya, Si·ngapur, Sudan, Suudi Arabistan, Tayland, Türkmenistan, Ukrayna, Umman, Ürdün, Yeni Zelanda ve Yunanistan'daki temsilciliklerde kullanılan oy sayısı 1 Milyon 172 bin üzerinde oldu.

EN FAZLA SEÇMEN İSTANBUL, EN AZ SEÇMEN BAYBURT’TA

Öte yandan Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) internet sitesinde yayınladığı bilgilerden derlenen rakamlara göre, en fazla seçmenin bulunduğu il İstanbul, en az seçmenin bulunduğu il Bayburt oldu. İstanbul'da 10 milyon 518 bin 57 kayıtlı seçmen bulunurken, Bayburt'taki kayıtlı seçmen sayısının 56 bin 885 olduğu belirtildi. Ankara'da 3 milyon 853 bin 894, İzmir'de 3 milyon 174 bin 549, Bursa'da 2 milyon 107 bin 944, Antalya'da 1 milyon 636 bin 742, Adana'da ise 1 milyon 510 bin 122 kayıtlı seçmen bulunduğu kaydedildi. Seçmen sayısı 100 binin altındaki illerden Tunceli'de 60 bin 789, Ardahan'da 67 bin 435, Kilis'te 81 bin 118 kayıtlı seçmen olduğu bildirildi. Gaziantep, Hatay, Mersin, Kocaeli, Konya, Manisa ve Şanlıurfa'nın da 1 milyonun üzerinde seçmen sayısı bulunduğu belirtildi.

Türkiye genelinde toplam 55 milyon 319 bin 222 seçmenin 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak. Türkiye’de ki cezaevlerine de 461 sandık kurulacak.

BARTIN’DA 144 BİN 809 KAYITLI SEÇMEN OY KULLANACAK

Bartın’da ise toplamda 525 sandık kurulacak ve 144 bin 809 kayıtlı seçmen oy kullanabilecek. Bartın merkez ilçede kurulacak sandık sayısı 350, oy kullanabilecek seçmen sayısı ise 110 bin 659 olarak açıklandı. Amasra ilçesinde kurulacak sandık sayısı 44, oy kullanabilecek seçmen sayısı 11 bin 327. Kurucaşile ilçesinde 34 sandık kurulacak ve 5 bin 343 kayıtlı seçmen oy kullanabilecek. Bartın’ın bir diğer ilçesi Ulus’ta ise 97 sandık kurulacak ve 17 bin 480 seçmen sandık başına giderek oy kullanabilecek.

SİYASİLER NEREDE OY KULLANACAK?

Her seçim döneminde olduğu gibi merak edilen soruların başında hangi siyasinin nerede oy kullanacağı sorusu var. AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç anayasa değişikliği için oyunu Amasra ilçesi Kaleşah Mahallesinde kullanacak. CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya ise Bartın Merkezde ………………….. Mahallesinde oy kullanacak.  Bartın’ın bir başka önemli siyasi ismi Belediye Başkanı Cemal Akın ise anayasa değişikliği referandumunda oyunu ....................................... kullanacak.

SANDIĞA GİDERKEN DİKKAT!

Pazar günü yapılacak olan Anayasa Değişikliği Halkoylamasında oy kullanırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? İşte Yüksek Seçim Kurulundan önemli uyarılar…

Yüksek seçim kurulunun açıklamalarına göre oy Verme Saatleri Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis için sabah 07:00’da başlayacak ve 16:00’da son bulacak. Yukarıdaki illerin dışında kalan Bartın ve diğer illerde ise oy kullanma işlemi sabah 08:00’da başlayacak ve 17:00’a kadar devam edecek. Sandıklar oy verme işlemi tamamlandıktan sonra açılacak ve oyların sayımına başlanacak.

SADECE KAYITLI OLDUĞUNUZ SANDIKTA OY KULLANABİLİRSİNİZ

Nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağınız, adresinize gönderilen seçmen bilgi kağıdında yer almaktadır. Eğer seçmen bilgi kağıdınız elinize ulaşmadıysa; Seçmen Portalıe-Devlet kapısı veya Mobil Uygulamadan kendinizin ve sizinle aynı hanede oturan yakınlarınızın oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilirsiniz.

T.C. KİMLİK NUMARALI KİMLİĞİNİZİ UNUTMAYIN!

Oy verme günü yanınıza Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK), nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgeyi yanınızda bulundurmayı unutmayınız. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.

OYUNUZU KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sandık kurulu görevlisi kimliğinizi alarak seçmen listesinde isminizi bulur ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü size vererek kabinde oyunuzu kullanmanızı ister. Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezası bulunmaktadır. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir.

EVET YA DA HAYIRIN ÜSTÜNE “TERCİH” MÜHRÜ BASILACAK

Mührü, tercih ettiğiniz alanın dışına taşırmayın. Birden fazla alana mühür basmayın. Birleşik oy pusulasında tercih ettiğiniz alana “TERCİH” mührünü basın ve mührün kurumasını bekleyin. Mühürlediğiniz yer dışta kalacak şekilde oy pusulasını katlayıp zarfa koyun. Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.

ENGELLİ SEÇMENLER NASIL OY KULLANACAK?

Görme engelliler; felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelli açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla engelli seçmene yardım edemez. Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremez oy kullanma sırasında yardım edemez. İsteyen görme engelli seçmen, yanlarında getirdikleri "Oy Pusulası Şablonu" aracılığı ile oylarını kullanabilirler.