Bartın'a giren araçlar sağlık kontrolünden geçecek

Türkiye'de koronavirüs vaka sayısı bin 256'ya yükselirken Bartın'da ve ülke genelinde alınan tedbirlere yenileri eklendi. Bartın'da Zonguldak – Bartın, Karabük - Bartın, Cide – Bartın yol güzergâhı üzerinde 3 kontrol noktası kuruldu ve bu yollardaki toplu taşıma araçları dahil tüm araçlardaki yolcuların sağlık kontrollerinin yapılmasına başlandı. Hafta sonundan itibaren sokağa çıkmaları yasaklanan 65 yaş ve üstü vatandaşlar ile kronik hastalığı bulunanların ise toplu taşıma araçlarını kullanması yasaklandı. İldeki tüm berber ve kuaförlerin faaliyetleri durdurulurken lokanta ve restoranların ise paket servise geçmesine karar verildi. Bugünden itibaren ülke genelinde uzaktan eğitime geçilirken çalışma biçimlerine bakılmaksızın tüm kamu kurumlarında çalışanlar içinse yarından itibaren uzaktan çalışma ya da dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma modelleri getirildi.

Bartın'a giren araçlar sağlık kontrolünden geçecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de koronavirüs vaka sayısının bin 256’ya yükseldiğini açıkladı. Bakan Koca sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Bugüne kadar toplam 20 bin 345 test yapıldı. Bin 256 tanı kondu. Hepsi yaşlı 30 hastamızı kaybettik. Hastalık ülkemizde yokken “Yok” dedik. Şimdi gün gün durumu açıklıyoruz. Şeffaflığımızla sizi tedbire de davet ediyoruz. Tedbirli olalım. Bu ülke bu tehdide yenik düşmeyecek” açıklamasında bulundu. Virüse karşı ise hem ülke hem de il genelinde yeni tedbirler alınmaya devam etti.

65 yaş ve üstüne sokağa çıkma yasağı

Hafta sonu alınan yeni tedbirlerle Bartın’daki tüm berber ve kuaförlerin faaliyetleri durduruldu. Lokanta ve restoranların ise paket servise  geçmesine karar verildi. Alınan en önemli tedbir ise 65 ve üstü yaştaki vatandaşlar ile kronik akciğer hastalığı, astım, KOAH, kalp/damar hastalığı, böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı gibi kronik hastalığı bulunan vatandaşlara sokağa çıkma yasağı getirildi. Yasağa uymayan vatandaşlara da 3 bin 150 TL para cezası kesilmesine karar verildi. Yasağın getirilmesiyle birlikte Bartın Belediyesi şehir merkezde vatandaşların toplu halde oturabileceği parklardaki bankları kaldırırken polis ve jandarma ekipleri de yasağa rağmen sokağa çıkan yaşlıları uyardı. Yasaktan dolayı evden çıkmayan ve tek başına yaşayan yaşlılara ise market alışverişi başta olmak üzere yardımcı oldu.

Sokağa çıkamayan yaşlıların yardımına jandarma ve polis koştu

Pazar günü Arıt Köyünde oturan ve yalnız yaşayan 75 yaşındaki Şaban T. yasak sebebiyle sokağa çıkamadığı için jandarmayı arayarak ihtiyaçlarını karşılamasını istedi. Jandarma ise kendisinden yardım isteyen Şaban Amcanın market alışverişini yaparak kendisine teslim etti. Bartın Valiliği de sokağa çıkamayan ve bakacak kimsesi olmayan yaşlıların 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak ya da köy muhtarlarından yardım isteyebileceğini duyurdu. Valilik duyuru da “İlimizde 65 yaş üstü ve/veya kronik akciğer hastalığı, astım, KOAH, kalp/damar hastalığı, böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemini bozan ilaçları kullanan vatandaşlarımızdan bakacak kimseleri olmayanların acil beslenme, ısınma, ilaç, acil tedavi, kişisel bakım ihtiyaçları için 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aralamaları veya köy/mahalle muhtarları ile irtibata geçmeleri önemle duyurulur” dedi.

Jandarma İnkumu’na gelen vatandaşları uyardı

Hafta sonunun güneşli olmasını fırsat bilen bazı vatandaşlar ise temiz hava almak için İnkumu tatil beldesine koştu. İnkumu’nda vatandaşların yoğunluk oluşturması üzerine jandarma yine harekete geçti ve anonslar yaparak vatandaşların toplu halde bulunmamasını ve dağılarak evlerine gitmesini istedi. Jandarmanın uyarısını dikkate alan vatandaşların İnkumu’nu terk ettikleri görüldü.

İcra ve haciz işlemleri durduruldu

Yine koronavirüs tedbirleri kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan bir kararla nafaka alacakları hariç ülke genelindeki tüm icra, iflas takip işlemleri, ihtiyati haciz icra ve infazları 30 Nisan’a kadar durduruldu.

Bankaların çalışma saatleri değişti

Eğitimde ise bugünden itibaren Eba Tv  üzerinden uzaktan eğitime geçildi.  Bankaların çalışma saatleri de Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) aldığı tavsiye kararıyla 12.00 ile 17.00 olarak belirlendi.  TBB kararla ilgili şunları söyledi:

“Toplum sağlığının korunması için Hükümetin, TC Sağlık Bakanlığı’nın ve Dünya Sağlık Örgütü’nün talimatları ve açıklamaları çerçevesinde, müşterilerin bankacılık işlemlerini sağlıklı olarak ve aksamadan sürdürebilmelerini teminen gerekli önlemler uygulanmaktadır.

Bu çerçevede, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu tarafından, takdiri üyelere ait olmak üzere, tavsiye niteliğindeki aşağıdaki kararlar alınmıştır:

Müşterilere doğrudan hizmet veren şubeler ve hizmet birimlerinin çalışma saatleri ile müşteri kabul saatleri 12:00-17:00 olarak belirlenmiştir.

İsteyen bankalar, çalışma ve müşteri kabul saatlerini esnek olarak belirleyebilecektir, bankalar, şubelerin ve hizmet birimlerinin çalışma ve müşteri kabul saatleri hakkında müşterini bilgilendireceklerdir, şube ve hizmet birimlerinde yakın temasın ve kalabalık ortamın oluşmasının önlenmesine yönelik gerekli tebdirler alınabilecektir, yüksek rikli ve kalabalık alanlardaki şubeler hizmet dışı tutulabilecektir, bankacılık hizmetlerinin dijital ortamlardan yapılması hususunda alternatif hizmet kanallarından kesintisiz hizmet verilmeye devam edilecektir.

Müşterilerimizin bankaların açıklamalarını takip etmeleri, işlemlerinde dijital kanalları kullanmaları salgınla mücadeleye çok önemli destek olacaktır.

Kamuoyunun, toplum sağlığının korunması ve sürdürülmesi açısından zorunlu görülen bu önlemleri ve uygulamaları anlayışla karşılayacağına, bu sayede salgının yayılmasının önlenmesine birlikte katkı sağlayacağımıza inanıyoruz.”

Kamu çalışanları esnek ya da uzaktan çalışacak

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle de yarından itibaren çalışma biçimlerine bakılmaksızın tüm kamu kurumlarında çalışanlar içinse bugünden itibaren uzaktan çalışma ya da dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma modelleri getirildi. Genelgede şöyle denildi:

 “COVİD-19 salgının ülkemizde yayılmasının en aza indirilmesi amacıyla bu salgınla mücadeleyi ve salgının etkilerinin azaltılmasına yönelik faaliyetleri zafiyete uğratmayacak ve kamu hizmetlerini aksatmayacak şekilde ihtiyacı karşılayacak kadar asgari sayıda personel bulundurması şartıyla; Çalışma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilir. Buna dair usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığı, bağlı, ilgili ve ilişkin kurum ve kuruluşları için üst yönetici, bakanlıklar bağlı ilgili ve ilişkin kurum ve kuruluşları için bakan, taşta teşkilatı ile mahalli idareler, bağlı kuruluşları ile mahalli idare birlikleri için ilgisine göre vali veya belediye başkanı, diğer kamu kurum ve kuruluşları için üst yönetici tarafından belirlenir. Bu belirleme yetkisi devredilebilir.

İdari izinli sayılacaklar         

Bu kapsamda dönüşümlü çalışanlar fiilen göreve gelmedikleri süre zarfında idari izinli sayılır. Bu genelge kapsamında esnek çalışma yöntemlerinden faydalanan çalışanlar ile idari izinli sayılanlar bu sürede istihdamlarına esas görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılırlar. Uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile görev yerinde çalışanlar hizmetin yürütülmesi sorumluluğu açısından eşittir. Uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile idari izinli sayılanların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklıdır. İdari izinliler, uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar amirlerinin izni dışında görev mahallerinden ayrılamazlar ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar çağrıldıkları anda görev yerine dönmek zorundadır. Daha önce COVİD-19 kapsamında idari izinli sayılanlar, yeni bir karar verilinceye kadar idari izinli sayılmaya devam edecekler, yıllık veya mazeret izni kullanabilecekleri belirtilen çalışanlar da bu genelge kapsamında belirlenecek usul ve esaslar dahilinde idari izinli sayılabileceklerdir.”

Bartın’a giren araçlar sağlık kontrolünden geçecek

Pazar günü Bartın Valisi Sinan Güner başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi de il bazında yeni kararlar aldı. Meclis, Bartın’da Zonguldak – Bartın, Karabük - Bartın, Cide – Bartın yol güzergâhı üzerinde 3 kontrol noktası kurulmasına ve bu yollardaki toplu taşıma araçları dahil tüm araçlardaki yolcuların sağlık kontrollerinin yapılmasına karar verdi. 65 yaş üstü vatandaşlar ile kronik hastalığı bulunan vatandaşların toplu taşıma araçları kullanmasını da yasaklayan Meclis şu  yeni kararları aldı.

“İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisimiz 22 Mart 2020 Pazar günü Vali Sinan Güner Başkanlığında, aşağıda imzaları bulunan meclis üyelerinin katılımı ile olağanüstü toplanarak; birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip Coronavirüs (COVİD-19) salgını nedeniyle aşağıdaki kararları almıştır.

1. İlimize karayolu ile ulaşımın sağlandığı Zonguldak – Bartın, Karabük - Bartın, Cide – Bartın yol güzergâhı üzerinde üç sabit kontrol noktasında toplu taşıma ve münferit araçlarla ilimize gelen tüm vatandaşlarımızın İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince sağlık kontrollerinin yapılarak sağlık sorunu olduğu düşünülen kişilerin ilgili sağlık kuruluşlarına sevkinin yapılmasına,

2. İlimizde 65 yaş ve üstü ile kronik akciğer hastalığı, astım, KOAH, kalp/damar hastalığı böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemini bozan ilaçları kullanan vatandaşlarımızın sokağa çıkmalarının yasaklanmasından dolayı toplu taşıma araçlarının kullandırılmamasına, konu ile ilgili olarak kolluk kuvvetleri, belediyeler, şoförler ve otomobilciler odası, ilgili kooperatifler ve taşıma şirketleri tarafından gerekli tedbirlerin alınmasına,

3. Vatandaşlarımızın toplu taşıma da kullandığı araçların dezenfeksiyonunun ilgili birimlerce düzenli aralıklarla yaptırılmasına, gerekli denetimlerin zabıta ve kolluk kuvvetleri tarafından hassasiyetle takibine,

4. İlimizde satışa sunulan her türlü dezenfektan ve benzeri malzemelerin standartlara uygunluğunun İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince kontrol edilmesine,

5. Usulüne göre alınan, ilan ve tebliğ edilen bu kararların uygulanmasında ihmal ve kusuru görülenlerin eylemleri başka bir suç oluşturmuyorsa TCK’nın ilgili maddeleri gereğince cezalandırılmasına,

6. Alınan bu kararların İl Sağlık Müdürlüğü tarafından takip edilmesine karar verilmiştir.”