BARTIN'A 106 MİLYON TL'LİK YATIRIM DAHA
Güzelcehisar lav sütunları anıt ilan edildi
Nurdan Eroğlu
106 milyon TL tutarındaki 15 tesisin temelini atmak için Bartın’a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bartın Valiliğini ziyaret etti. Eroğlu, valilikte gerçekleştirdiği basın toplantısında dünyada sadece birkaç yerde olan Türkiye’de ise Sadece Güzelcehisar’da bulunan lav sütunlarının tabiat parkı anıtı ilan edildiğini açıkladı. Eroğlu, Güzelcehisar’ı dünya turizmine açacak projenin de imzasını attı.
106 milyon TL tutarındaki 15 tesisin temelini atmak için Bartın’a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bartın Valiliğini ziyaret etti. Bakan Eroğlu’nu Valilik girişinde Bartın Valisi Nusret Dirim, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Garnizon Komutanı Vedat Selvitop, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ve diğer protokol üyeleri karşıladı. ziyarette Dirim, Bakan Eroğlu’na kısa bir brifing verirken Eroğlu daha sonra basın açıklamasında bulundu. Bartın’ın kişi başına en çok yatırım alan illerden olduğunu ifade eden Eroğlu, Bartın’a Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından son 14 yılda 790 milyon TL yatırım yapıldığını kaydederek şunları söyledi:
EROĞLU: “BARTIN’DA 30 DERENİN ISLAHINI TAMAMLADIK”
“Bartın’da 30 derenin ıslahını tamamladık. 11 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Bartın Şehir Ormanı, 4 bal ormanı ve 5 mesire yeri tesis ettik, Orman köylerinde yaşayan bin 473 aileye 10 milyon TL ferdi proje kredisi ve desteği sağladık. Orman köylülerimiz için yeni gelir kapıları açtık. 9 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu ve 1 adet Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu ile 4 Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi kurduk.
“İNŞAAT SAFHASINDA 4 BARAJIMIZ BULUNUYOR”
Bartın’ı baraj ve göletlerle donatıyoruz. İnşaat safhasında 4 barajımız bulunuyor. Bartın Kışla Sel Kapanı; temelden yüksekliği 55,5 metredir. Su biriktirme hacmi 14,87 milyon m3 olacak tesis, Bartın şehir merkezini taşkınlardan koruyacaktır. Yüzde 88 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Kirazlıköprü Barajı; Temelden yüksekliği 72,5 metredir. Su biriktirme hacmi 66,1 milyon m olacak baraj, 30 bin 960 dekar arazinin sulanmasına hizmet edecektir. Ayrıca 12,3 MW kurulu gücündeki santral ile yıllık 41 milyon kiloWatt saat enerji üretimi sağlanacaktır. Yüzde 73 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Kozcağız Barajı; Temelden yüksekliği 54 metredir. Su biriktirme hacmi 38,6 milyon metreküp olacak baraj, 24 bin 600 dekar zirai arazinin sulanmasına hizmet edecektir. Yüzde 51 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Ulus Eldeş Barajı; Temelden yüksekliği 46,2 metredir. Su biriktirme hacmi 840 bin metreküp olacak baraj ile Ulus ilçesine yıllık 120 bin metreküp içme suyu temin edilecek ve bin dekar zirai arazinin sulanması sağlanacaktır. Yüzde 24 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır.
Planlama safhasında olan Ulus Bahçecik Ilındır Barajı ise barajın temelden yüksekliği 40 metre ve su biriktirme hacmi 3,9 milyon metreküp olacaktır. Bartın ili ve Amasra ilçesinin 2055 yılına kadar içme suyu ihtiyacının karşılanmasına hizmet edecektir.
“TOPRAKLARI SULAMAYA AÇIYORUZ”
Bartın’ın münbit topraklarını sulamaya açıyoruz. Sulama Tesisleri İnşaat safhasındaki Ulus Eldeş Barajı Sulaması; bin dekar zirai arazinin sulanması sağlanacaktır. İnşaat çalışmalarına başlanmıştır. Planlama ve Proje safhasındaki 2 adet Sulama Tesisleri var. Bunlardan birincisi Kirazlıköprü Barajı Sulaması Proje Hazırlaması; 30 bin 960 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacaktır. Proje hazırlamasında yüzde 5 ilerleme sağlanmıştır. İkincisi ise Kozcağız Barajı Sulaması Proje Hazırlaması; 24 bin 600 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacaktır. Proje hazırlamasında yüzde 30 ilerleme sağlanmıştır.
“31 DEKAR ARAZİ TAŞKINLARDAN KORUNDU”
Taşkın Koruma Tesisleriyle halkımızı ve toprağımızı koruyoruz. Tamamladığımız 30 dere ıslahı ile; 30 meskun mahal ve 31 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. 30 adet işletme safhasında dere ıslahları bulunuyor. Amasra İlçe Merkezi Horhor Deresi Islahı, Bartın 1 Sol Sahil Kaya Kazısı, Bartın 1 Sol Sahil Kaya Kazısı 2. Kısım, Bartın Arıt Kasabası Arıt Çayı Islahı, Bartın Gerişkatırcı Köyü Arazileri Gökırmak Çayı ve Yan Dereleri Islahı, Bartın Kozcağız Beldesi Hasankadı Köyü Günye Deresi Islahı, Bartın Kozcağız Beldesi Küçük Sanayi Sitesi Taşkın Koruma Tesisi İkmali, Bartın Kozcağız Beldesi Sanayi Sitesi Kozcağız Çayı Islahı, Bartın İnkumu Yandereleri Islahı 2. Kısım, Bartın Merkez Alibaş Köyü Kuru Dere Islahı, Bartın Merkez Arıt Beldesi Arıt Çayı ve Yandereleri Islahı 2. Kısım, Bartın Merkez Derbent Köyü Kirenlik Deresi Islahı, Bartın Merkez Epçiler Köyü Atak Deresi Islahı, Bartın Merkez Gecen Köyü Aygır Deresi Islahı, Bartın Merkez Gerişkatırcı Köyü Gerişkatırcı Deresi Islahı, Bartın Merkez Gökçekıran Köyü Büyükdere Islahı, Bartın Merkez Kavallar Mahallesi Subalığı Deresi Islahı, Bartın Merkez Kavallar Mahallesi Subalığı Deresi Islahı 2. Kısım, Bartın Merkez Kayadibikavlak Köyü Kaniç Mah. Arıt Çayı Islahı, Bartın Merkez Sipahiler Köyü Kuru Dere Islahı, Bartın Özbaşı Köyü Aşağıdere Mahallesi Mumlar ve Iskalan Dereleri Islahı, Ulus Abdipaşa Beldesi Ova Çayı Islahı, Ulus Akörensöküler Köyü Söküler Mahallesi 1 Nolu Kuru Dere Islahı, Ulus Eldeş Köyü ve Eldeş Dereleri Islahı, Ulus Kozanlı Köyü Uluçay ve Kesercik Dereleri Islah, Ulus Kumluca Beldesi Kumluca Çayı ve Yandereleri Islahı, Ulus Küllü Köyü 1 Nolu Kurudere Islahı, Ulus Ulukaya Köyü Budamış Mahallesi Budamış Çayı Islahı, Ulus Ulukaya Köyü Uluçay, Koğura Deresi ve 1 Nolu Kuru Dere Islahı, ve Ulus Zafer Köyü Kumluca Çayı Islahı 2. Kısım işletme safhasında olan dere ıslah projelerimizdir.
“İNŞAAT SAFHASINDA 25 ADET DERE ISLAHIMIZ BULUNUYOR”
Bartın'da bütün dereleri ıslah ediyoruz. İnşaat safhasında 25 adet dere ıslahımız bulunuyor. Amasra Çakraz Köyü Büyükdere Islahı; Çakraz köyü ve 601 dekar arazi taşkınlardan korunacaktır. Yüzde 57 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Amasra Göçgün, Göçgündemirci, Yahyayazıcılar, Kalaycı, Cumayanı, Esenler ve Acarlar Grup Köyleri Büyük Dere Islahı; Göçgün, Göçgündemirci, Yahyayazıcılar,Kalaycı, Cumayanı, Esenler ve Acarlar köyleri ile 1.392 dekar arazi taşkınlardan korunacaktır. Amasra Göçkündemirci Köyü Dere Islahı; Göçkündemirci köyü taşkınlardan korunacaktır. Amasra İlçe Merkezi Horhor, Kestaneli, Hisaönü ve Kayaaltı Dereleri Islahı; Amasra ilçe merkezi taşkınlardan korunacaktır. Yüzde 98 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Amasra İnpiri ve Makaracı Köyleri Dere Islahı; İnpiri ve Makaracı köyleri taşkınlardan korunacaktır. Bartın Merkez Budakdüzü ve Kutlubeydemirci Köyleri 1 ve 2 Nolu Dereler Islahı; Budakdüzü ve Kutlubeydemirci köyleri ve 59 dekar arazi taşkınlardan korunacaktır. Yüzde 4 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Bartın Merkez Epçiler Köyü Atak Deresi, Aşağı Mahallesi Acısu ve Acıelmatarlası Dereleri Islahı; Aşağı Mahallesi, 1 köy ve 93 dekar arazi taşkınlardan korunacaktır. Bartın Merkez Hasankadı Beldesi Güney, Yağısıkuzu, Eskicuma Dereleri Islahı; Hasankadı beldesi ve 50 dekar arazi taşkınlardan korunacaktır. Bartın Merkez Karasu Köyü Karasu Deresi Islahı; Karasu köyü ve 710 dekar arazi taşkınlardan korunacaktır. Bartın Merkez Kayacık Subalığı 2 Nolu, 3 Nolu, Balamba ve Haşan Dereleri Islahı; 4 mahalle taşkınlardan korunacaktır. Yüzde 76 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Bartın Merkez Kızılelma ve Akbaba Köyleri Çıvgınlar Deresi Islahı; Kızılelma ve Akbaba köyleri ve 25 dekar arazi taşkınlardan korunacaktır. Bartın Merkez Kumluca Beldesi Kendirlik Deresi 1, 2, 3 Nolu Kuru Dereler Islahı; Kumluca beldesi taşkınlardan korunacaktır. Bartın Merkez Kutlubey Yazıcılar Köyü Ana Deresi Islahı; Esenyurt, Kutlubey, Yazıcılar ve Tuzcular köyleri ile 2.260 dekar arazi taşkınlardan korunacaktır. Yüzde 76 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Bartın Merkez Kutlubey Yazıcılar Köyü Elmalı Deresi Islahı; Yazıcılar köyü ve 12 dekar arazi taşkınlardan korunacaktır Yüzde 24 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Bartın Merkez Sütlüce Köyü Cafal Deresi Islahı; Sütlüce köyü ve 310 dekar arazi taşkınlardan korunacaktır. Bartın Merkez Uzunöz Köyü Karaçay Dere Islahı; Uzunöz köy taşkınlardan korunacaktır. Bartın Merkez Uzunöz Köyü Karaçay Deresi Yukarı Havza Islahı; Tersip Bendi ve Islah Sekisi Uzunöz köyü taşkınlardan korunacaktır. İnşaat ihalesi olup, Kasım 2017’de yapılması planlanmaktadır.
“BARTIN ŞEHİR MERKEZİ TAŞKINLARDAN KORUNACAK”
Bartın Taşkın Köprüleri Yapımı; Bartın şehir merkezi taşkınlardan korunacaktır. Bu kapsamda 5 adet taşkın köprüsü yapılacaktır. Bartın Irmağı ve Yan Kolları Islahı; Bartın Çayı'nda 3 bin 2 metre, Kozcağız Çayı'nda 3 bin 975 metre ve bu iki yan kolun birleşiminden itibaren Karadeniz'e kadar olan Bartın Irmağında 13 bin 261 metre olmak üzere toplam 20 bin 238 metrelik güzergâhı kapsamaktadır. Ana kolda proje hazırlama çalışmaları tamamlanmış olup, yan kollarda proje çalışmaları devam etmektedir. Bartın şehir merkezi taşkınlardan korunacak ve Bartın daha güzel ve güvenli hale gelecektir. Proje hazırlama çalışmalarının revize edilmesine müteakip İnşaat ihalesi yapılacaktır. Kurucaşile İlçe Merkezi 1 ve 2 Nolu Dereler Islahı; Kurucaşile ilçe merkezi taşkınlardan korunacaktır. Yüzde 51 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Kurucaşile İlçesi Ovatekkeönü Köyü Dere Islahı; Ovatekkeönü köyü taşkınlardan korunacaktır. Kurucaşile Ovatekkeönü Tekkeköy Deresi Yukarı Havza Islahı Tersip Bendi ve Islah Sekisi Ovatekkeönü köyü taşkınlardan korunacaktır. İnşaat ihalesinin Kasım 2017'de yapılması planlanmaktadır. Ulus Abdipaşa Beldesi Derecik Mahallesi Kav Deresi ve Yenihan Mahallesi Kuzluk Deresi Islahı; Derecik ve Yenihan mahalleleri taşkınlardan korunacaktır. Ulus Abdipaşa Beldesi Yeşilpazar Mahallesi 1.2.3.4.5 Nolu Kuru Dereler Islahı Yeşilpazar Mahallesi taşkınlardan korunacaktır. Yüzde 23 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Ulus İlçe Merkezi Ulus Çayı ve Çerçi Deresi Islahı; Ulus ilçe merkezi ve 7 dekar arazi taşkınlardan korunacaktır. Yüzde 50 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır.”
ORMAN KÖYLÜSÜNE HER YIL 36 MİLYON TL DESTEK
Bakan Eroğlu, Bartın’daki orman varlığı ve ağaçlandırma faaliyetleri ile ilgilide şunları söyledi:
“Orman teşkilatımız da burada güzel çalışıyor. Aşağı yukarı buraya her yıl orman köylülerine 36 milyon TL’lik bir destek veriliyor. Bunun dışında gelir getirici ve sosyal ağaçlandırma alanları, şehir ormanları, mesire alanları kuruyor. Arıcılığa destek tam olarak sürüyor. Burada 4 adet bal ormanı oluşturuldu. Burada şifalı bitkiler çok bunun için bir marka oluşturalım diye karar aldık. Arıcılar için istediği yerde bal ormanı kuruyoruz. Yolunu ve suyunu karşılıyoruz. Ayrıca arı kovanı istiyorsa arısıyla beraber kovan veriyoruz. Parası yoksa parada veriyoruz. Yüzde 20’si hibe ve gerisi faizsiz kredi veriyoruz. Burada sertifikalı ve marka olacak bir arıcılık seferberliği başladı.
2017’DE 470 BİN 900 FİDAN TOPRAKLA BULUŞACAK
Bartın ilinin ormanlık alanı 1 milyon 354 bin 370 dekar olup, yüzölçümünün yüzde 59'u ormandır. Bartın ili ormanlarının yüzde 89'u normal, yüzde 11’i bozuk ormanlardan oluşmaktadır. Ağaçlandırma çalışmaları kapsamında; 2003-2016 yılları arasında 120 bin 900 dekar arazide çalışma yapılarak 11 milyon fidan toprakla buluşturulmuştur. 2017 yılında 4 bin 936 dekar arazide çalışılarak 470 bin 900 fidan toprakla buluşturulacaktır.
476 OKUL BAHÇESİNE 15 BİN 531 FİDAN DİKİLDİ
2003-2016 yılları arasında; 476 okul bahçesine 15 bin 531 fidan dikilmiştir. Okul bahçelerinde öğrencilere ve vatandaşlara 63 bin fidan dağıtılmıştır. 61 ibadethane çevresinde 2 bin118 fidan dikilmiştir. 63 köy mezarlığında 4 bin 105 fidan dikilmiştir.
“BAL ORMANLARI, ŞEHİR ORMANI VE MESİRE YERLERİ KURDUK”
Bartın'a 2003-2016 yılları arasında; 7 5 mesire yeri kurulmuştur. Bartın Şehir Ormanı 187 dekar alanda kurulmuştur. 2017 yılında Kozcağız Mesire Yeri tesis edilecektir.
ARICILIĞA TAM DESTEK
Arıcılığı geliştirmek ve organik bal üretimini desteklemek için 4 bal ormanı kurulmuştur. Merkez, Kozcağız Beldesi, Özbaşı köyünde, 177 dekar alanda, Özbaşı Bal Ormanı. Merkez, Kozcağız Beldesi, Eyüp köyünde, 330 dekar alanda, Eyüp Bal Ormanı. Ulus ilçesi Kasımlar Mahallesinde 330 dekar alanda, Ulus Bal Ormanı. Kurucaşile ilçesi Gölderesi mevkiinde 7 bin 850 dekar alanda Gölderesi Bal Ormanı.
2017’DE 70 AİLEYE 900 BİN TL KREDİ
Orman köylümüzün yanınızdayız. ORKÖY faaliyetleri kapsamında; 2003-2016 döneminde; orman köylerinde yaşayan bin 473 aileye 10 milyon TL ferdi proje kredi ve desteği sağlanmıştır. 2017 yılında orman köylerinde yaşayan 70 aileye 900 bin TL kredi ve hibe desteği sağlanacaktır.
“VATANDAŞLARIMIZA EK GELİR SAĞLIYORUZ”
5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi’; Orman teşkilatı tarafından orman köylerinde yaşayan vatandaşların gelir seviyelerinin arttırılması için ceviz, badem, kestane gibi gelir getirici fidanlar dikilerek köylerimizde gelir getirici ormanlar oluşturulmaktadır. Bu kapsamda 2016 yılı sonuna kadar 61 köyde 95 bin 100 gelir getirici fidan dikilmiştir. 2017 yılında yapılacak olan 5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi kapsamında 2017 yılında Bartın ilinde toplam 10 köyde, 7 bin 750 adet ceviz, fıstıkçamı, ıhlamur ve dut fidanı dikilerek gelir getirici ormanlar oluşturulacaktır. Epçiler köyünde 300 fidan, Akbaş köyünde 300 fidan, Hasanören köyünde 450 fidan, Karayakup köyünde 2 bin fidan, Posalılar köyünde 2 bin fidan, Kömeç köyünde 2 bin 500 fidan, Gürpınar köyünde 7 bin 500 fidan, Ağaköy köyünde 500 fidan, Dorucaşahince köyünde 2 bin fidan, Topallar köyünde 200 fidan verilecek. 2017 yılında Bartın'da toplam 27 aileye Gelir Getirici Tür ve ORKÖY Sertifikası verilerek, 100 adet üvez,200 adet ceviz, 200 adet kestane, 500 adet ıhlamur, 500 adet dut, 500 adet fındık ve bin adet kızılcık fidanı olmak üzere toplam 3 bin fidan dağıtımı yapılmıştır.”
GÜZELCEHİSAR LAV SÜTUNLARI ANIT İLAN EDİLDİ
Bartın’ı sadece Türkiye’ye değil dünyaya tanıtmak için büyük gayret içerisinde olduklarını belirten Bakan Eroğlu, Güzelcehisar Lav Sütunlarını da anıt ilan ettiklerini söyleyerek şöyle konuştu:
“Milli Parklar da gerçekten burada çok önemli. Çünkü burada Küre Dağları Milli Parkımız var. 3 tabiat parkı ve 1 yaban hayatı geliştirme sahası var. Buradaki Milli Parkı ve tabiat parklarını zengin turistler için bir döviz aktarma merkezi olarak düşünüyoruz. Bunun için bir çalışma yapılacak. Valiliğimiz, Vekillerimiz ve belediyelerimiz bunun için çalışmalar yapacaklar. Ayrıca köyler için 104 milyon TL su temini ve kanalizasyon için para gönderilmiş. Tarım Bakanlığı buraya ziraat fazla olmamasına karşın 102 milyon TL karşılıksız destek vermiş. Burada çalışıyoruz, gayret ediyoruz. İnşallah Bartın’ı tüm dünyaya tanıtmak ve ekonomik olarak gelişmesini temin etmek için bir proje hazırlandı Cumhurbaşkanımızın talimatıyla. Batı Karadeniz Gelişim Projesi. Sinop, Kastamonu, Bartın, Karabük Zonguldak, Bolu ve Düzce illerini kapsayan bu projede Orman Su İşleri Bakanlığı da 12 milyar 521 milyon TL’lik bir yatırım yapacak. Dere ıslahları, barajlar, göletler, içme suyu tesisleri tamamlanacak. Milli Parklar Genel Müdürlüğü muhteşem bir çalışmaya mührünü vuracak. Buraya gelen turistler sadece çöpünü atmak için gelmeyecek. Büyük miktarda döviz bırakacaklar. Güzelcehisar Lav Sütunlarını korunan bir eser olarak bütün dünyaya ilan ediyoruz. Bununla ilgili tüm çalışmalar yapıldı. Bütün dünyaya duyurulacak. Bu lav sütunları 110 dekar alanda orman mevcudu içerisinde. Çapları 50 cm ile 100 cm arasında değişen boyları da 30 metreye uzanan sütunlar var. Gerçekten muhteşem ve çok enteresan. Bu lav sütunları çok önemli. Lav sütunlarını dünyaya tanıtacağız, turizme kazandıracağız.”
BARTIN’DA BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK ÇALIŞMASI YAPILIYOR
Bartın’daki biyolojik çeşitlilikten de söz eden Bakan Eroğlu, “Bartın’da biyolojik çeşitlilik çalışması yapıyoruz. Yılsonunda tamamlanmış olacak. Hakikaten burada çok endemik, sadece buraya mahsus endemik bitkiler var. İnşallah bunları da kayıt altına alacağız. Biz Nuh’un Gemisi adı altında bir veri tabanı hazırladık. Şu ana kadar bir milyon 100 bin adet türü işledik. Türkiye’de ki bitki türü kıtadan daha fazla. Bunlardan yaklaşık 12 binden fazla tür var ve bunların 3 bin 600’ü endemik. Sadece Türkiye’de var. Dolayısıyla biyolojik çeşitlilik açısından Türkiye çok zengin. Bu büyük bir nimet. Bu bitkilerin tıbbi ilaç olarak kullanılması konusunda da çok önemli bir yol kat ettik. Hedefimiz 5 milyar dolarlı ihracatı 2023 yılına kadar yapmak. Şu an 600 milyon dolarlık ihracat yapabiliyoruz. Bu konuda Bartın Üniversitemizde çalışıyor tebrik ediyoruz.” dedi.
106 MİLYON TL’LİK YATIRIM DAHA
Temeli atılan 15 tesisin 13’ü taşkın koruma, 1’i Orman Genel Müdürlüğü, 1’i de DKMP tesisi. Toplam maliyetleri 106 milyon TL olan tesislerle; Bartın ili, 16 köy, 6 mahalle ve 3 bin 417 dekar tarım arazisi taşkınlardan korunacak. Böylece bir taraftan ilimizdeki ormanlık alanlar arttırılırken hem toprağın muhafazası, hem de orman köylülerinin desteklenmesi sağlanmış olacak. Aynı zamanda orman yangınları ile de etkin bir mücadele yöntemi ve zemini geliştirilmiş olacak.