Bartın Valisi Arslan, BARÜ Engelsiz Yaşam Merkezini ziyaret etti
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) 'Engelsiz Üniversite, Engelsiz Toplum' mottosuyla hayata geçirdiği yükseköğretim kurumları arasındaki en kapsamlı merkezlerden birisi olan 'Engelsiz Yaşam Merkezi' Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan tarafından ziyaret edildi.
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) desteğiyle inşa edilen ve yükseköğretim kurumlarımız arasındaki en kapsamlı merkezlerden birisi olan ‘Engelsiz Yaşam Merkezi', 2023 yılında tamamlanarak alanında uzman personeller tarafından hizmet vermeye başladı. Özel gereksinimli bireyler ve ailelerinin açık ve kapalı alanlarda dil ve konuşma terapisi, psikoterapi, fizyoterapi, bireysel ve toplu destek eğitimleri gibi sosyal destek almasına imkan sağlayan Merkezi, Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan ziyaret etti.
Engelsiz yaşam alanlarının incelendiği ziyarette Vali Arslan’a, BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile birlikte Vali Yardımcısı Zeynep Topcu, BARÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Selçuk Gümüş, Merkez Müdürü BARÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Yazıcı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yavuz Korkmaz ile BAKKA Bartın Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Osman Bahadır Kalecik eşlik etti.
Farklı ihtiyaçlara cevap veren alanlar tek bir çatı altında
Engelsiz Yaşam Merkezi bünyesinde yer alan; özel eğitim ve rehabilitasyon bölümleri, iş atölyesi, fizyoterapi salonu, müzik ve ritim odası, uygulama evi, aile el sanatları odası, açık spor alanı, çocuk parkı, bisiklet parkuru, tarım alanı ve kümes hayvanları barınağı gezilerek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alındı. Ayrıca proje kapsamında, kadınların ve engelli bireylerin mesleki gelişimini artırmayı hedefleyen iş atölyesi hakkında da bilgi alınarak kadınların iş gücü becerileri ile girişimcilik faaliyetlerine yönelik teorik ve pratik eğitimlerin verilmesi hususu görüşüldü.
“Merkez, ilimize ve bölgemize değer katıyor”
Merkezin Bartın iline ve bölgeye değer kattığını ifade eden Vali Arslan, “Sosyal, sportif, teknolojik ve bilimsel alanlardaki imkânlarıyla öne çıkan ve özel gereksinimli bireyler ve ailelerinin yaşam kalitesinin artırılmasına odaklanan tesisi gezerek uygulamaları yerinde gördük. Bu tesisin başta dil ve konuşma terapisi, psikoterapi ile fizyoterapi gibi yoğun ihtiyaç duyulan alanlardaki uygulamalarıyla ilimize ve bölgemize önemli katkı sunacağına inanıyorum” dedi.
“Özel gereksinimli bireylerin sosyal hayata katılmalarına katkı sunuyoruz”
Özel gereksinimli bireylerin ihtiyaçlarını karşılayacak ve onların hayat kalitelerini yükseltecek bir tesisi hayata geçirdiklerini kaydeden Rektör Uzun, “Bütünleşik bir yapıda inşa edilen Engelsiz Yaşam Merkezinde, modern terapi yöntemleriyle sosyal, sportif, teknolojik ve bilimsel etkinlik imkânlarıyla hizmet vererek bireylerin yaşam kalitelerini artırmak için çalışıyoruz. Çok farklı disiplinlerden alanında uzman deneyimli ekibimizle özel gereksinimli çocuklar ve yetişkinlerin sosyal hayata katılmalarına katkıda bulunuyoruz. Bu düşüncelerle projenin hayata geçirilmesinde bizlere destek veren Sanayi Teknoloji Bakanımız Sayın M. Fatih Kacır’a, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Sayın Ahmet Şimşek’e ve BAKKA Genel Sekreteri Sayın Dr. Lutfi Altunsu'ya şükranlarımızı sunuyorum. Ayrıca özel bireylerin toplumla kucaklaşmasını sağlayacak projeye sunduğu emeklerden dolayı Merkez Müdürümüz Prof. Dr. Sayın Sedat Yazıcı ile birlikte engelsiz üniversite, engelsiz toplum ve engelsiz bir gelecek yolunda bizleri hep daha iyisi için teşvik eden YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ve YÖK üyelerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
BARÜ Engelsiz Yaşam Merkezinin gezilmesinin ardından Vali Arslan ve Rektör Uzun tarafından “Daha yeşil, çevreci ve sürdürülebilir bir üniversite hayatı” çalışmaları kapsamında yağmur suları biriktirilerek oluşturulan doğal gölet ile birlikte yaşam alanı da yerinde görülerek program tamamlandı.