Bartın, Trafik Haftasını kutluyor

Trafik Haftası, Bartın başta olmak üzere ülke genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Etkinlikler kapsamında, 'Yayalar İçin 5 Adımda Güvenli Trafik' uygulaması vurgulanırken Kapalı Pazaryeri'nde İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ve AFAD Müdürlüğü tarafından stant açılırken vatandaşlara yönelik bilgilendirme çalışması yapıldı.

Bartın, Trafik Haftasını kutluyor

İçişleri Bakanlığı tarafından 7-13 Mayıs Trafik Haftası dolayısıyla 81 İl Valiliğine genelge gönderildi. Genelgede  her yıl Mayıs ayının ilk Cumartesi günü “Karayolu Trafik Güvenliği Günü”, takip eden hafta ise “Karayolu Trafik Haftası” olduğu belirtildi. Bu hafta kapsamında; “Yayalar İçin 5 Adımda Güvenli Trafik” mottosunun etkin olarak kullanılması ve tanıtılması amacıyla ülke genelinde eş zamanlı olarak tüm il ve ilçelerimizde vali, kaymakam ve kolluk amirlerinin katılımıyla il/ilçede belirlenen noktada medya kuruluşları da davet edilerek vatandaşlara kampanya hakkında bilgilendirme yapıldı. Bartın’da Kapalı Pazaryeri’nde düzenlenen etkinliğe Bartın Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş, İl Emniyet Müdürü Şakir Engin Korkmaz, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ersin Aslan, başta olmak üzere Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ile AFAD ekipleri katıldı.

Kırmızı ışık ve yaya geçidi denetimi

 Bartın İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, denetimlerde kullandıkları ekipmanlarla ilgili detaylı bilgiler de verdi. Drone ile yapılan denetimlerde yaya geçitleri ve kırmızı ışık ihlallerine yoğunluk verildiğini belirten ekipler, “Teknolojik gelişmeler trafik cihazlarında göz ardı edilmedi. Trafik denetiminde kullandığımız drone kameralarımız var. Bu sayede sürücülerimizin emniyet kemerlerini takıp takmadıklarını veya cep telefonu ile görüşme yapıp yapmadıklarını, mesaj yazıp yazmadığını, seyir halinde hatalı şerit değiştirip değiştirmediklerini kontrol edebiliyoruz. En büyük denetimlerimiz ise kırmızı ışık ihlali ve yayalara geçiş üstünlüğü verilmemesi hakkında denetimlerimizi yapıyoruz. Drone bizim tam anlamıyla sahaya yansıttığımız teknolojik cihazdır. Denetimleri gün boyunca yapıyoruz. Cezai işlemler uygulanıyor ama vatandaşlar daha duyarlı hale gelmeleri içindir bu kurallar. Elimizden geldiği kadar ölümlü trafik kazalarını 2023’yılına kadar yüzde 50 azaltmayı hedefliyoruz” dedi.

Amaç; hız sınırlarında araçların kullanılmasını sağlamak!

Jandarma trafik araçlarında kullanılan yerli ve milli teknoloji ürünü radarlara ilişkin de detaylar aktaran ekipler, “Trafik aracının üzerinde tamamen yerli ve milli radarımızdır. Yerli mühendislerimiz tarafından üretilmiş ve sahada uygulamaya geçilen ilk milli radarımız gece ve gündüz her türlü hava şartlarına yağmur, çamur, kar, soğuk hava ve sıcak havada mutlak suret le çalışabilen radar cihazımız. Aynı anda dört şerit, bütün araç plakalarını okuyabilen hız ihlallerini motosiklet, kamyon, otobüs ve otomobil olarak sınıflandırabilen bir cihazımız. Milli olması bizim için çok büyük bir avantaj milli olan her şeyimizi teknolojik olarak sahada görmekte bizi büyük onurlandırıyor. Hız denetimleri vatandaşlarımızın hızdan kaynaklı ölüm ve yaralanmaları azaltmaya yönelik yapılan denetimdir amacımız ceza yazmak değil, amacımız tamamen hız sınırlarında araçların kullanılmasını sağlamaktır. Ölüm ve yaralanma trafik kazalarını ortadan kaldırmak. 2023 yılına kadar trafik kazalarında yüzde elli azaltılması, 2030 da ise kazalardan kaynaklı ölümleri ortadan kaldırılması hedefliyoruz” diye konuştu.

Hem alkol hem de uyuşturucu denetimi!

Diğer trafik denetimlerinden de bahseden Jandarma Komutanlığı ekipleri, “Trafik denetiminde alkol ölçüm cihazı sayesinde testi yapıyor ve sürücünün alkol kullanıp kullanmadığını tespit ediyorduk. Ona göre cezai işlem uygulanıyordu şimdi aynı sistem uyuşturucu kullanımı için geçerli. Eskiden kan testi ile bakılıyordu ve biraz zaman alıyordu ve şimdi alkol testi gibi cihazı üflüyorsunuz ve cihaz o kişinin uyuşturucu kullanıp kullanmadığının sonucunu biliyorsunuz, kan testi gibi beklemenize gerek kalmıyor ve ona göre işleminizi gerçekleştiriyorsunuz. Amacımız trafikte kurallara uyulmasını sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

Sosyal medya ve billboardlarda etkin motto kullanımı

Hafta kapsamında ayrıca kentte www.trafik.gov.tr adresi üzerinden temin edilen “Yayalar İçin 5 Adımda Güvenli Trafik” mottosu görselleri billboardlarda ve sosyal medya platformları başta olmak üzere yerel/ulusal basın/yayın organları, kamu kurum ve kuruluşları, vatandaşların yoğun olarak bulunduğu alanlar (otogar, havalimanı, AVM, otobüs/metro durakları vb.) ve kurumsal iletişim sayfaları gibi yerlerde kullanıldı ve asıldı.

 Ayrıca 2021 yılında trafikte emniyet kemeri kullanımının teşvik edilmesine yönelik kullanılan “Bi Hareketine Bakar Hayat”, “Kemerinle Yol Ver Hayata”, “Kemerim Hep Aklımda Annem Hep Yanımda” ve trafikte yaya önceliği konusunda “Yayalar Kırmızı Çizgimiz” ve “Trafikte Her Yıl Daha İyiye” mottoları etkin olarak kullanılıyor.

Emniyet kemeri kullanımı vurgusu

Trafikte emniyet kemeri kullanımını yol kullanıcıları nezdinde yaygınlaştırmak, araç içerisinde emniyet kemeri kullanımının önemini vurgulamak amacıyla Karayolu Trafik Haftası süresince emniyet kemeri kullanımı başta olmak üzere trafik güvenliğine katkı sağlayacak hususlarda ulusal, yerel basın yayın organları ve sosyal medyada paylaşımına yönelik çalışmalar yürütülecek.

 Trafik güvenliği kapsamında yürütülen faaliyetlere toplumsal desteği artırmak için bilgilendirme/bilinçlendirme ve denetim faaliyetleri ile trafik güvenliğine katkı sağlayacak ve örnek teşkil edecek davranışlar ulusal, yerel basın yayın organları ve sosyal medyada paylaşılacak.

Camilerde trafik güvenliği vaazı

Hafta boyunca yerel TV ve radyo kanallarında trafik güvenliğine ilişkin düzenlenecek programlara konusunda uzman personel/eğiticilerin katılarak vatandaşlar bilgilendirilecek. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı Pol-Net ana sayfasında bulunan radyo ve TV spotlarının hafta boyunca yerel TV ve radyo kanallarında yayınlanması ve aynı sayfada bulunan afiş, pankart ve billboard görsellerinin şehrin yaya ve araç trafiğinin yoğun olduğu kesimlerinde bulunan yol güzergahlarında, dijital ve ışıklı reklam panolarında hafta boyunca sergilenecek. Karayolu Trafik Haftası süresince il/ilçe müftülükleriyle gerekli koordinasyon sağlanarak camilerde verilecek vaazlarda trafik güvenliğine ilişkin mesajlar iletilecek.

Eğitim faaliyetleri yoğunlaştırılacak

İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile koordine kurularak okullarda trafik güvenliğine yönelik eğitim faaliyetleri  yoğunlaştırılacak. Karayolu Trafik Haftası boyunca yapılacak denetimlerde ticari taksiler, şehir içi ve şehirler arası toplu taşıma araçlarında ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri kullanımı denetimlerine ağırlık verilerek emniyet kemeri takmaları konusunda uyarılacak. İllerde bulunan Emniyet Kemeri Simülasyon Araçlarıyla halkın yoğun olanak bulunduğu alanlarda emniyet kemerinin önemini göstermek amacıyla uygulamalı eğitimler verilecek. Emniyet kemeri simülasyon aracı bulunmayan illerde ise Yaşam Tüneli bulunan denetim noktalarında emniyet kemeri kullanımı konusunda sürücü ve yolculara yönelik eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri düzenlenecek.