Bartın SMMMO'dan Çağrı

Bartın Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Tuncay Maden, oda üyeleriyle birlikte bir basın açıklaması yaparak, Kurumlar Vergisi beyan süresinin uzatılması talebinde bulundu. Maden, muhasebe camiasının yaşadığı zorlukları vurgulayarak, mevcut koşullarda beyanname hazırlamanın insani şartlarda mümkün olmadığını belirtti.

Bartın SMMMO'dan Çağrı

Bartın Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Tuncay Maden, oda üyeleriyle birlikte oda önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Başkan Maden, 2024 hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyannamelerinin verilme süresinin 30 Nisan 2025 Çarşamba günü sona ereceğini hatırlattı. Ancak enflasyon düzeltmesi işlemleri gibi teknik düzeyi yüksek hesaplamaların bu yıl ilk kez uygulanmaya başlamasıyla birlikte, beyannamelerin sağlıklı şekilde hazırlanmasının ciddi bir zaman ve emek gerektirdiğini vurguladı.

Nisan ayındaki resmi tatiller, Ramazan Bayramı, idari izinler ve özellikle İstanbul’da 23 Nisan sonrası yaşanan deprem ile artçı sarsıntıların etkisiyle mali müşavirlerin fiili çalışma süresinde büyük aksamalar yaşandığını ifade eden Maden, beyan sürelerinin uzatılmamasının sektörü büyük sıkıntıya soktuğunu belirtti.

Ayrıca meslek mensuplarının bir yandan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile Katma Değer Vergisi (KDV) gibi aylık yükümlülükleri tamamlamak için uğraşırken, diğer yandan Kurumlar Vergisi beyannamesine odaklanmak zorunda kaldığını dile getiren Maden, "Camia olarak artık tükeniyoruz. İnsan onuruna yakışır şekilde mesleğimizi icra etmek istiyoruz." dedi.

Maden açıklamasında başta kurumlar vergisi olmak üzere, e-Defter berat süreleri ve geçici vergi beyan sürelerinin makul bir tarihe kadar uzatılması gerektiğini söyledi.

“Tükeniyoruz, insanca mesleğimizi yapmak istiyoruz”

Bartın SMMMO Odası Başkanı Tuncay Maden açıklamasında şu ifadeleri kullandı, “Bilindiği üzere, kurumlar vergisi mükelleflerinin 2024 hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamelerinin 30 Nisan 2025 Çarşamba günü kadar verilmesi gerekmektedir.

Ancak, enflasyon düzeltmesi işlemleri 2024 hesap döneminden itibaren vergisel etkileri de olacak şekilde uygulanmakta ve mevcut değerleme ve dönem sonu işlemlerine ilave olarak teknik düzeyi oldukça yoğun hesaplama, kontrol ve değerlendirme çalışmaları sonucunda hesap dönemine ait gelir tabloları ve bilançoların hazırlanmasına bağlı olarak da Kurumlar Vergisi Beyannameleri sağlıklı olarak hazırlanabilmektedir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 563 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile yaptığı düzenlemeler nedeniyle herhangi bir ciro sınırına tabi olmaksızın tüm kurumlar vergisi mükelleflerinin 2024 hesap dönemine ilişkin Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin hazırlanmasında mutlak suretle vergisel etkisi de olacak şekilde enflasyon düzeltme işlemlerinin yapma zorunlulukları bulunmaktadır.

Tüm kamuoyunun malumu olduğu üzere, Nisan ayında Ramazan Bayramı nedeniyle resmi tatil ve Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından takdir edilen idari izin sürelerinin uzatılması nedeniyle 6 Nisan 2025 gününe kadar fiilen çalışılamamış olması, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın resmi tatile denk gelmesi, ekonomimizin önemli bir bölümünü oluşturan İstanbul ilinde 23 Nisan günü ve akabinde yaşanan deprem ve çok sayıdaki artçı sarsıntıların nedeniyle, İstanbul ve çevre illerindeki işletmelerimizin mali işler birimleri ve beyannamelerin hazırlanmasında hizmet veren muhasebe meslek mensuplarımızın fiili çalışma sürelerinde önemli aksamalar yaşanmıştır.

“Meslek camiamız insani şartlarda çalışma imkanını yitirmiştir”

Bir yandan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi (28 Nisan), KDV beyannamesi (28 Nisan) gibi aylık rutin işlemlerin süresinde tamamlanması için çalışılması gerekir iken bir yandan da kurumlar vergisi beyannamesi ile uğraşan meslek camiamız, gerçekten insani şartlarda çalışma imkanını yitirmiştir.

Yukarıda sayılan nedenlerle, işletmelerimizin vergisel yükümlülüklerinin zamanında yerine getirilememesi durumu ile karşı karşıya kalınacağından kurumlar vergisi beyannamelerinin verilme süresinin uzatılması gerektiği defaatle Bakanlığa iletilmiş, 18/04/2025 tarihinde de gerekçeleri belirtilerek talebimiz yazılı olarak Bakanlığa sunulmuştur.

Beyannamelerin 30/04/2025 tarihine kadar sağlıklı bir şekilde hazırlanmasına fiilen engel olacak birçok durumun bir araya geldiği bu ortamda, durumu en iyi şekilde gören ve gerekli tedbirleri alacağına inandığımız Hazine ve Maliye Bakanlığı, 28/04/2025 günü akşam saatlerinde yaptığı bir açıklama ile beyannamelerin verilme sürelerinin uzatılmayacağını duyurmuştur.

“Karar bir kez daha gözden geçirilmeye muhtaçtır”

Bu karar, bir kez daha gözden geçirilmeye muhtaçtır ve hayatın gerçekleri ile bağdaşmamaktadır.

Bakanlık Vergi Usul Kanununun Mükerrer 28 inci maddesi ile kendisine verilen uzatma yetkisini, birçok unsurun bir araya geldiği bu dönemde kullanmayıp ne zaman kullanacaktır.

 

Bu kararın altında yatan sebep devletin finansman ihtiyacı ise, bunun cezasını işini layıkıyla yapmaya çalışan meslek mensupları çekmemelidir.

“Makul bir tarihe uzatılmalıdır”

Bakanlık, fiilen imkansızı istemektedir. Bu şartlar altında beyannamelerin süresinde tam ve doğru bir şekilde hazırlanıp gönderilmesi mümkün değildir. Bu karardan derhal dönülmeli ve kurumlar vergisi beyan süresi, e-Defter Berat süreleri ve geçici vergi beyan süresi makul bir tarihe uzatılmalıdır.”

Haber: Erkan Hızoğlu