Bartın şehir geçişi yolunda müjde!
Kamulaştırma zamanı belli oldu
Nurdan Eroğlu
İl Koordinasyon Kurulu, Bartın Valisi Nusret Dirim başkanlığında 2017’nin ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Dirim, 2016 yılı içerisinde yatırım planı yapılan 385 projenin 242 tanesinin bittiğini söyledi. 96 projede çalışmaların devam ettiğini ifade eden Dirim, Bartın’da yatırım yapılan sektörler arasında ise ilk sırada ulaşma sektörünün yer aldığını kaydetti. Toplantıda en önemli açıklama ise Karayolları 15. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi’den geldi. Özendi Çatmaca Kavşağı ile Bartın Devlet Hastanesi kavşağı arasında kalan Bartın Şehir Geçişi yolunun kamulaştırma çalışmaları için mülk sahipleriyle görüşmelerin mart ayında başlayacağını söyledi.
İl Koordinasyon Kurulu, Bartın Valisi Nusret Dirim başkanlığında 2017’nin ilk toplantısını gerçekleştirdi. Valilikte yapılan toplantıya Bartın Üniversitesi Rektörü Ramazan Kaplan, İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, Bartın Belediyesi Başkan Yardımcısı Hasan Arınan, İl Emniyet Müdürü İsa Aydoğdu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Osman Aslan,İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, TSO Başkanı Halil Balık, kaymakamlar, ilçe ve belde belediye başkanları, yatırımcı kuruluşlarının bölge ve il müdürleri katıldı.
YATIRIMDA İLK SIRA ULAŞIMIN
Toplantının açılış konuşmasını yapan Bartın Valisi Nusret Dirim, 2016 yılı içerisinde yatırım planı yapılan 385 projenin 242 tanesinin bittiğini söyledi. 96 projede çalışmaların devam ettiğini ifade eden Dirim, “Bu toplantıda 2017 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine dair Bakanlar kurulu kararı uyarınca; yatırımların ve sosyo-ekonomik gelişmelerin izlenmesi, koordinasyonu, yerel ve bölgesel kalkınma bakımından değerlendirilmesi, teklif ve öneriler değerlendirilecektir. Toplantıya başlamadan önce ilimizde gerçekleştirilen yatırım projeleri hakkında genel bir değerlendirme yapmak istiyorum. İlimizde 2016 yılı içerisinde çalışmaları yapılan yatırım projelerinin sayısı 385'tir.Bu projelerin toplam bedeli 5 Milyar 933 Milyon 86 Bin TL olup, yıl içinde tahsis edilen ödenek miktarı 446 Milyon 829 Bin TL’dir. Yıl sonu itibariyle bu ödenekten 352 Milyon 29 Bin TL harcama yapılarak; 385 projeden 242 adeti bitirildi, 96 projede faaliyetler devam etmekte, 12 proje ise ihale aşamasındadır” dedi.
BELEDİYELER 2016’DA 42 PROJE YÜRÜTTÜ
2016 yılında belediyeler tarafından 42 projenin yürütüldüğünü kaydeden Nusret Dirim, 2016 yılında bu projelerin dışında Belediyelerimiz tarafından 81 Milyon 705 Bin TL bedelli 42 adet proje yürütülmüş ve 22 Milyon 286 Bin TL harcama yapılmıştır. İlimizdeki yatırımları kısaca sektörel olarak değerlendirdiğimizde; ilk sırada ulaştırma sektörü yer almakta, sonrasında sırası ile tarım, eğitim, sağlık ve enerji sektörü gelmektedir. Yatırımcı kurum ve kuruluşlarımızın temsilcilerine öncelikle bölge müdürlüklerimize söz vererek, ilimiz yatırım projelerini, sorun ve çözüm önerilerini ayrıntılı inceleyeceğiz. Kurumlarımıza yapmış oldukları çalışmalar nedeniyle teşekkür ediyor ve bundan sonra yapacakları çalışmalarda başarı diliyorum” şeklinde konuştu.
KARAYOLLARI BARTIN’DA 14 PROJE YÜRÜTÜYOR
Nusret Dirim’in konuşmasının ardından Karayolları 15. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, karayollarının Bartın’da yürüttüğü projelerle ilgili bilgi verdi. Özendi, projelerle ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“Bölge Müdürlüğümüzün Bartın ili sınırları içerisinde 131 kilometresi devlet yolu 163 kilometresi il yolu olmak üzere 294 kilometre yol ağı bulunmaktadır. Yol ağının 72,8 kilometresi bölünmüş yoldur. Yolların 22 kilometresi BSK asfalt, 269 kilometre yol sathi kaplamalı asfalt, 3 kilometresi beton parke kaplamalıdır. Bartın’da çalışmaları sürdürülen ortak projeler dahil 14 proje bulunmaktadır. Bu projeler için 2016 yılında 118 milyon 540 bin 561 TL ödenek ayrılmış olup bu ödenekten 108 milyon 507 bin 561 TL harcanmıştır.
BARTIN-ÇAYCUMA YOLU
Toplam uzunluğu 51 kilometre olan yolun 8,5 kilometresi BSK bölünmüş yol sonraki 42, 5 kilometresi ise SK bölünmüş yol olarak yapılmıştır. Bartın Üniversitesi köprülü kavşağı tamamlanıp trafiğe açılmıştır. 100. Yıl Çaycuma-Bartın arasında kalan 42,5 kilometrelik SK bölünmüş yolun BSK’ya dönüştürülmesi ve Dolaşıklar mevkiinde varyant için proje ve ihale hazırlık çalışmaları devam etmektedir. Dolaşıklar mevkiinde 1 adet çift tüp tünel yapılması öngörülmektedir. Uygulama projesinin ihale edilmesi süreci devam etmektedir.
BARTIN-AMASRA- KURUCAŞİLE-CİDE YOLU
Toplam uzunluğu 77,42 olan projenin 3,22 kilometresi BSK bölünmüş yol, 27 kilometresi SK bölünmüş yol olmak üzere toplamda 30,22 kilometre bölünmüş yol olarak tamamlanmıştır. Kalan 47,2 kilometrenin 7,98 kilometresinde bölünmüş yol çalışmaları devam etmektedir. Yol üzerinde 11 adet çift tüp tünel bulunmaktadır. T 2 tünelinin kazı ve destekleme çalışmaları tamamlanmış olup bin 212 metre nihai beton kaplama yapılmıştır. T3 tünelinde 353 metre kazı destekleme çalışması yapılmıştır. Cumayanı viyadüğünde kamulaştırma problemleri çözülmüş olup çalışmalara devam edilmektedir. Meydan Köyü mevkiindeki 7,6 kilometrelik kesimde BSK bölünmüş yol çalışmaları devam etmektedir. Meydan Köyü-Kurucaşile arasında 2 adet çift tüp T4 ve T5 tünelleri ön görülmektedir. Bu kesimde proje ihalesi yapılmış olup uygulama projelerinin tamamlanmasının ardından 2017 yılı içerisinde ihale edilmesi hedeflenmektedir. Kurucaşile-Cide arasındaki 30,20 kilometrelik kesimde 4 adet çift tüp tünel bulunmaktadır. Yatay düşey projesi onaylanmış olup uygulama proje çalışmaları devam etmektedir.
BARTIN-BOĞAZ DEVLET YOLU
12 kilometre uzunluğundaki projenin 3,7 kilometresi BSK bölünmüş yol yapılmıştır. Yolun kalan 8,3 kilometresi ise TY sathi kaplamadır. Boğaz-Bartın arasında kalan 8,3 kilometrelik kesiminin 2,5 kilometresi 12 metre genişliğinde 1A standardında olup kalan 5,8 kilometresinin BSK bölünmüş yol yapılması için proje çalışmaları yapılacaktır. Ayrıca Boğaz’da bulunana açılır –kapanır köprü artık bize göre süresini doldurmuştur. Bununla ilgili bir toplantı yaptık. Köprünün bizce artık yıkılıp yerine yenisinin yapılması gerekiyor. Bu kararımızı Genel Müdürlüğümüzde onayladığı takdirde ya yeni teknolojiye uygun yüksek bir köprü ya da yine açılır-kapanır köprü yapacağız.
BARTIN-ŞEHİR GEÇİŞİ
Çatmaca Kavşağı ile Bartın Devlet Hastanesi kavşağı arasında kalan Bartın Şehir Geçişi3,28 kilometredir. Bölünmüş yol olarak biten 1,1 kilometrenin 0,7 kilometresi BSK yapılmış olup kalan 0,4 kilometrede sathi kaplama üzeri BSK ve 2,18 kilometrelik SK TY’nin BSK bölünmüş yol yapım çalışmaları devam etmektedir. Ancak çalışma yapılacak güzergahtaki elektrik ve su hatları deplase işlemleri devam etmektedir. Bu yola havaların düzelmesiyle birlikte başlayacağız. Mart ayı gibi de kamulaştırma için mülk sahipleriyle görüşmelere başlayacağız. Tabi kamulaştırma başladığı zaman burada arsa sahibi vatandaşlarımızın ikna edilmesi çok önemli. Kamulaştırmayla ilgili bir sorun yaşamak istemiyoruz. Böyle bir sorun yaşadığımız takdirde 3-4 ayda bitecek bir işin 1 ya da 2 yıla uzaması da söz konusu olabilir. O zaman Bartın şehir trafiğe de bundan olumsuz etkilenecektir.
BARTIN ÇEVRE YOLU
Bartın çevre yolunun yeni güzergahtaki uzunluğu 20,58 kilometredir. Proje kapsamında 2 bin 400 metre uzunluğunda 1 çift tüp tünel 10 adet köprü 5 adet farklı seviyeli ve 1 adet hemzemin kavşak öngörülmektedir. Projenin kılavuz planı onaylı olup Genel Müdürlüğümüzce proje ihale aşaması halen devam etmektedir. Bu ihale sonlandığında uygulama projeleri yapılacak ve onun ardından da yapım ihalesine gelinecek.
BARTIN-SAFRANBOLU YOLU
73,72 kilometre uzunluğundaki projenin Bartın-Kirazlıköprü varyantının 7,9 kilometrelik kesiminde 1 A standardında BSK TY olarak yapım çalışmalarına devam edilmektedir. Kirazlıkköprü Barajı varyantı ile Bartın-Safranbolu ayrım yolu Eflani Kavşağında arasında kalan 44,2 kilometrelik kesimin güzergah elverişlilik ve fizibilite çalışmaları başlatılmıştır. Eflani ayrım kavşağı Kastamonu ayrım kavşağı arasında kalan 14,68 kilometrelik kesim SK bölünmüş yol olarak önceki yıllar tamamlanmıştır. Bu kesimde BSK yapılması için üst yapı ihalesi yapılmış olup çalışmalara başlanmıştır.”
Karayolların Bölge Müdürünün açıklamaları sonrasında toplantıda diğer bölge müdürleri de çalışmalarla ilgili bilgi verdi.