Bartın, İstanbul'da yoğun ilgi gördü
Bölge illerini tanıtmak üzere İstanbul'da düzenlenen 'Batı Karadeniz Tanıtım Günleri'nde Bartın standı, yoğun ilgi gördü.
Nilay Meryem ÇÖMLEK
Batı Karadeniz’in zengin tarihi ve kültürel dokusunu tanıtmak, yöresel lezzetleri geniş kitlelerle buluşturmak amacıyla düzenlenen Karabük-Zonguldak-Bartın Tanıtım Günleri, 13-14-15 Aralık tarihlerinde Hasbahçe’de gerçekleştirildi.
Bölgenin İstanbullularla buluştuğu bu özel etkinlik, Batı Karadeniz’in eşsiz kültürel hazinelerini keşfetmek isteyen herkesi bir araya getirdi.
Etkinlik boyunca bölgenin tarihi mirası, el sanatları ve yöresel tatlarıyla ilgili çeşitli sergiler, atölye çalışmaları ve gösterimler düzenlendi.
İstanbullular Batı Karadeniz’in kültürel zenginliklerini daha yakından keşfederken, aynı zamanda bölgenin meşhur lezzetlerini tatma fırsatı buldu.
Kağıthane Belediyesi ve Batı Karadeniz Bölgesi derneklerinin birlikte düzenlediği etkinlikte Karabük Safranbolu Safranı ve Lokumu, Bartın'ın Amasra Salatası, Kastamonu Pastırması ve Banduma, Bolu'nun Mengen Pilavı ve Köy Ekmeği, Zonguldak'ın Devrek Bastonu ve daha pek çok kültürel zenginlik tanıtıldı.
Kurdeleyi Bakan Tunç ve Vali Arslan, kesti
Etkinliğin açılış kurdelesini Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan ve protokol üyeleriyle birlikte kesti. Fuarın açılışında konuşan Bakan Tunç, “Batı Karadeniz illerimizi birbirinden ayırmak mümkün değil. Ortak projelerimiz var. Bu projeler memleketimizi geliştirmek için çok önemli mesafeler aldırdı. Filyos projesi gibi dünyanın, Türkiye'nin önemli projelerinden bir tanesi bölgemizde inşa edildi. Doğalgazın keşfi ile beraber bölgemiz ayrı bir enerji üssü oldu” dedi.
Açılış gününde gerçekleştirdikleri konuşmalarında organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Bakan Tunç ve Vali Arslan, kurulan tanıtım çadırlarını da ziyaret etti.
BARÜ de önemli fuarda yer aldı
Batı Karadeniz’in zengin kültürel mirası, doğal güzellikleri ve yöresel ürünlerinin sergilendiği etkinlikte Bartın Üniversitesi (BARÜ) de açtığı stantla yerini aldı. Üç gün boyunca devam eden fuarda BARÜ’nün bölgesel kalkınmaya dönük çalışmalarıyla birlikte ulusal ve uluslararası alanda elde ettiği başarılar anlatıldı.
BARÜ’nün vizyon projeleri aktarıldı
BARÜ’yü temsilen organizasyonda bulunan Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinden Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Alaybeyoğlu, Personel Daire Başkanlığından Hasan Özdemir ile Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığından Mevlüt Yaman standa gelen her yaştan ziyaretçilere bilgi verdi.
BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un da yer aldığı tanıtım günlerinde, ziyaretçilere BARÜ’nün eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve sosyal sorumluluk alanlarında yaptığı çalışmalarla, "Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları" ihtisaslaşma alanı kapsamında hayata geçirdiği projeler hakkında bilgiler verildi.
16 yaşında dünyanın en iyileri arasında
BARÜ’nün ‘kalite’ ve ‘sürdürülebilirlik’ temelinde elde ettiği başarıların merak edildiği fuarda; Times Higher Education (THE) 2025 Dünya Üniversite Sıralaması ‘Araştırma Kalitesi’ kategorisinde dünyada 455., Türkiye’de ise 2. sırada yer aldığı aktarıldı. BARÜ’nün Web of Science yayın sayılarını son 6 yılda 3,4 kat, Scopus yayın sayılarını 4 kat ve proje sayılarını ise 2017’den bu yana 45 kat artırdığının vurgulandığı görüşmelerde ‘Birlikte Başarıyoruz’ anlayışının önemi ifade edildi.
Ödül getiren projenin detayları paylaşıldı
BARÜ’ye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen ‘Yerel Kalkınmaya Katkı Ödülü’nü getiren proje de ziyaretçilere tanıtıldı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreninde “YÖK Üstün Başarı Ödülleri” kapsamında ödüle layık görülen projenin detayları Doç. Dr. Ersin Alaybeyoğlu tarafından anlatıldı.
Projenin bölgesel kalkınma odaklı çalışmaların bir ürünü olduğunu kaydeden Alaybeyoğlu, “Tarım, hayvancılık ve doğal yaşamın iç içe geçtiği alanlarda, yabani hayvanların tarım ürünlerine, evcil hayvanlara ve hatta insanlara zarar vermesi sık karşılaşılan bir sorundur. Bu sorunun çözümünde, yabani hayvan savar elektrikli çit sistemleri önemli bir rol oynamaktadır. Bu sistemler, tarımsal verimliliği artırırken, doğal yaşamı da korumaya yardımcı olur. İşte bu düşünceyi ürüne dönüştürmek ödülü beraberinde getirdi” dedi.
Bakan Tunç, BARÜ’den övgüyle bahsetti
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un katılımıyla gerçekleştirilen fuarda katılımcılar kurulan stantları ziyaret ederek bilgiler aldı. BARÜ standını ziyaret eden Bakan Tunç, üniversitenin kısa zaman içerisinde göstermiş olduğu performansla birlikte ulusal ve uluslararası alanda elde ettiği başarıların önemine değindi.
Üniversite olarak gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Uzun, “Bartın Üniversitesi olarak ilimizin ve bölgemizin gelişimine oldukça önem veriyoruz. Bu kapsamda gerçekleştirilen organizasyonlara katılım göstererek Üniversitemiz bünyesinde yürütülen çalışmaları anlatıyor, öğrencilerimize kariyer hedefleri belirlemelerinde yardımcı oluyoruz. Bu düşüncelerle etkinliğin düzenlenmesindeki özverili çalışmaları dolayısıyla BARFED Onursal Başkanı Sayın Mehmet Yılmaz'a, organizasyona ev sahipliği yaparak bizlere kurumumuzu tanıtma imkânı veren Kâğıthane Belediye Başkanı Sayın Mevlüt Öztekin'e ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca kuruluşumuzdan bu yana yanımızda olarak destekleri ile güç veren ve bizleri hep daha iyisi için teşvik eden Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç’a teşekkürlerimi sunuyorum. Şehrimizin kurum ve kuruluşları arasındaki yüksek uyum ve iş birliğinin yanı sıra, mevcut ekosistemin oluşturulmasındaki katkıları için Bartın Valimiz Dr. Sayın Nurtaç Arslan’a, yakın ilgileri için milletvekilimiz Sayın Yusuf Ziya Aldatmaz ile kamu kurum ve kuruluşlardan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ülkemizin yarınları için çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz” diye konuştu.