Bartın'ın 2021 bütçesi 65 milyon!
İl Genel Meclisi, 20 gün sürecek olan Kasım Ayı Toplantıları'na başladı. 20 günlük toplantılarda 2021 Mali Yılı Performans Planı, 2021 Mali Yılı Çalışma ve Yatırım Programı'nın masaya yatırılacağı toplantıda 65 milyon olarak planlanan 2021 Mali Yılı Bütçe görüşmeleri de yapılacak. İl Özel İdaresi'nin 2021 bütçesi ise tam 65 milyon TL olurken İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun bütçeyle ilgili 'Bütçeler bir öngörüyle hazırlanıyor, geçmiş bütçe dönemlerindeki başarılı süreçten edinilen tecrübeyle 2021 yılı bütçesi de 65 milyon olarak öngörüldü. Yine her zaman olduğu gibi spor, eğitim, tarım, kültür, ulaşım ve alt yapı hizmetleriyle Bartın'ın tüm kesimlerini kucaklayan çalışmaları hayata geçireceğiz' dedi.
Bartın için önemli kararlara imza atan İl Genel Meclisi, Kasım ayı maratonuna başladı.
İlk oturum Meclis Başkanı Kenan Dursun başkanlığında, Meclis Üyelerinin eksiksiz katılımıyla gerçekleştirildi.
İl Özel İdaresi birim müdürlerinin de katılım sağladığı toplantıda Kasım ayı toplantılarının önemine vurgu yapan Meclis Başkanı Dursun; “20 gün sürecek olan yoğun bir mesai bizi bekliyor. Meclis ve komisyon çalışmalarında fedakarca çalışacağımız Meclis üyelerimize, Özel İdaremizin tüm çalışanlarına ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızdan katkı verecek herkese şimdiden teşekkür etmek isterim” dedi.
31 Mart 2019 Mahalli İdareler seçimleriyle göreve gelen 7. dönem Meclisi’nin ikinci bütçe dönemi içerisine girdiğine de dikkati çeken Meclis Başkanı Dursun, Kasım ayı toplantılarının bütçe görüşmeleri nedeniyle de ayrıca önem taşıdığını söyledi.
“2021 yılı bütçesi 65 milyon olarak öngörüldü”
2015-2016-2017-2018-2019-2020 yılı bütçeleri ve gerçekleşme oranlarıyla ilgili de genel bir değerlendirmede bulunan Dursun, “30 milyon olarak belirlenen 2015 yılı bütçesi yüzde 100 gerçekleşti, 34 milyon olarak belirlenen 2016 bütçesi de yüzde 98’lere ulaştı. 39 milyon olarak belirlenen 2017 bütçesinde 1 milyon fazla vererek 40 milyon olarak bir ilki yaşadık. 43 milyon 600 TL belirlenen 2018 bütçesi de 1 milyon 800 TL fazla vererek 45 milyon 400 TL olarak gerçekleşti. 47 milyon olarak belirlenen 2019 bütçesinde ise yüzde 100 gerçekleşmen yaşandı. 2020 yılı bütçesi de Kasım ayı itibariyle oransal olarak iyi bir rakamla gerçekleşecek. Geçmişteki 6 bütçe dönemine bakıldığında yatırımların zirve yaptığı bir bütçe dönemleri olarak hafızalarda yer aldı. Bütçeler bir öngörüyle hazırlanıyor, geçmiş bütçe dönemlerindeki başarılı süreçten edinilen tecrübeyle 2021 yılı bütçesi de 65 milyon olarak öngörüldü. Yine her zaman olduğu gibi spor, eğitim, tarım, kültür, ulaşım ve alt yapı hizmetleriyle Bartın’ın tüm kesimlerini kucaklayan çalışmaları hayata geçireceğiz.” diye konuştu.
Eğitime yaklaşık 9,5 milyon TL
“Her geçen yıl eğitime ayırdığımız bütçe kat ve kat artıyor” diyen Meclis Başkanı Dursun, 2021 yılı için eğitime 9 milyon 396 bin 852 TL ödenek ayrıldığını açıklayarak şunları söyledi:
“2021 yılı bütçesi içerisinde yine en önemli kaynak eğitim yatırımlarına ayrılacak. Günümüz eğitim sisteminde okulların fiziki yapılarının son derece önemli. Bu kapsamda il genelinde 20 okulumuzda modernize çalışmaları programlarda yer alacak. Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü’nün eğitim hizmetleri için 6 milyon 577 bin 796 TL olarak bütçesi öngörüldü. Bu kapsamda ihtiyaç olan bazı ilkokul ve ortaokullarımızın onarım ve çevre düzenlemesi işlerini planlanarak programa alınacak. Her bütçe döneminde olduğu gibi bu bütçe döneminde bir okul kazandırma sözlerimizin arkasında duracağız. Bu kapsamda 2019 yılında 2,5 milyon TL ödenek ile programa aldığımız Ömer Tepesi Ortaokulu yapım işini 2020 yılı bütçesiyle de 2 milyon TL ödenekle destekledik. 2021 yılı bütçesinde ise 1, 8 milyon TL ödenek vererek projede yaşanan hukuki problemlerin aşılmasına müteakip ihale aşamasına geçilerek Ömer Tepesi Ortaokulu inşaatı da tamamlanacak. 2003 yılından bugüne baktığımızda Milli Eğitim Bakanlığı’nca İlimize 43’ün üzerinde okulun Bartın’a kazandırılmasına büyük katkısı olan başta TBMM Adalet Komisyon Başkanı Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç olmak üzere Bakanlık Yetkililerine de teşekkürü bir borç biliyoruz.”
“Bartın’ın doğru yönde gelişmesine katkı sağlayacağız”
Geçen 6 yılda imar uygulamalarının damga vurduğunun altını çizen Dursun, 2021 imar uygulamasında da yeni düzenlemelere yer verileceğini işaret ederek sözlerine şu şekilde devam etti:
“İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğümüzün 2021 yılında 690 bin TL olarak belirlenen ödeneği ile il genelinde yapacağımız uygulamalı imar planları ve 18 uygulamaları Bartın’ın sorunlu alanlarındaki imarın çözümüne katkı sağlayacak. Gelişme alanı olarak belirlenen yerlerde yapılacak alt ölçekli planlarla da Bartın’ın doğru yönde gelişmesine katkı sağlayacağız. Bu çerçevede geçmiş yıllarda sahil kesiminde başarılı çalışmalara imza attık. 2020 yılında yine aynı çalışmaların kapsamını genişleterek gelişme süreci devam etti. Bu kapsamda 25 binlik planda Üniversitemizin bulunduğu Kutlubeyyazıcılar Köyü civarındaki İl Özel İdaremizin sorumluluk alanında bulunan Çeştepe ve Esenyurt köylerimizin uygulama imar planları tamamlanarak bu bölgede üst ölçekli planla belirlenmiş olan konut sanayi ve ticaret alanları korundu. 2021 yılında plana dayalı 18. Madde uygulaması da hayata geçirilecek.
“Bartın’ı geleceğe taşıyacak planları gerçekleştireceğiz”
Yürütülecek plan çalışmalarıyla ilimizin gelişim sürecini büyük ölçüde etkileyecek olan Filyos Projesine hızlı entegre olması gereken başta turizme uygun deniz sahillerimiz ile üniversite etrafındaki gelişme alanını hızlı ve doğru planlayarak Bartın’ı geleceğe taşıyacak planları gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda yürütülen imar planı çalışmalarıyla geçmişte başarıyla uyguladığımız çalışmaları da oldu. İmar konusundaki çalışmaları geniş bir alanda sürdürdük.
Bu kapsamda Arıt revize imar planlarının onaylandı, sahil köylerimizden Mugada içerisindeki 33 hektarlık alanda 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları tamamlandı, yine aynı alan içerisinde 18 uygulamaları da yapılarak tüm parsel sahiplerine yeni tapuları verildi. Bölgede yapılan imar planına dayalı olarak 18. Madde uygulaması ile birlikte sosyal alanları ve diğer tüm donatılarıyla birlikte plana dayalı gelişecek ve büyüyecek olan Mugada’yı gelecek nesillere gönül rahatlığı ile bırakacağız. Ayrıca Büyükkızılkum Köyünde planı yapılmayan 15 hektarlık alanda gerçekleştirilen nazım ve uygulama imar planları onaylandı. Sahillerin kıyı kenar çizgisine bağlı olarak planlı gelişmesinin önü açıldı. Bu bölgede de 18. Madde uygulamaları tamamlandı ve tapu tescil işlemleri biterek mülk sahiplerine teslim edildi.
“Çok daha güzel hale getirilecek”
Yine 2017 yılı içerisinde yapılan çalışmalarla Güzelcehisar plajı koruma amaçlı imar planının onaylandı, koruma amaçlı plana bağlı olarak yürütülen Güzelcehisar’da Lav Sütunlarına deniz üzerinden ziyaretçilerin ulaşımını sağlayacak yürüyüş yolu ve seyir terası ile diğer düzenlemeler 2018 yılı ek çalışma ve yatırım programına alındı. 1 ve 2. Etapları tamamlandı. Bu kapsamda altyapı peyzaj çalışmaları da süratle devam ediyor. 2021 yılında da yürüyüş yolu ve seyir terasının bakım onarımları programa alınarak görsel olarak göze hitap eden peyzaj çalışmalarıyla yürüyüş yolu ve seyir terasının çok daha güzel hale getirilecek.
Plajlar planlı, şekilde geliştirilecek
Sahil düzenleme çalışmaları 2020 yılı projeleri arasında yer alan Çakraz sahili peyzaj çalışmalarını 45 gün gibi kısa bir sürede tamamlayarak bölgenin turizm gelirlerine katkı sağladık. Projenin tamamlanmasıyla modern bir görünüme kavuşan Çakraz Sahili, Bartın İl Özel İdaremizin yüz akı olmuştur. Projenin kusursuzca tamamlanmasında önemli katkısı olan İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz Metin Çetin ve teknik personelimize teşekkür ediyoruz . İl Özel İdaremizin sorumluluk alanında yer alan tüm plajlarımızın da planlı bir şekilde geliştirmeye devam edilecek.
Batı Karadeniz Bölgesi’nde bir ilk olacak
Spora ve sporcuya olan yatırımların artarak devam edeceğini belirten Dursun, Yanaz güreş alanı ile ilgili de bir müjde vererek “Geçmiş yıllarda Karahüseyinli Köyü, Serdar ve Zafer Köylerinin futbol sahalarının modernize çalışmaları gerçekleştirildi, Amasra Stadyumu Tribün Yapımı işi gerçekleştirilerek 600 kişilik modern tribünler spor severlerin hizmetine sunuldu. 2020 yılı bütçesiyle de amatör spor ve sporcuların desteklenmesine devam ettik. Bu kapsamda ata sporumuz Karagucak Güreş Turnuvalarının çok daha modern bir alanda yapılabilmesi için özellikle güreş sporuna aşırı ilgi gösteren Geriş, Gerişkatırcı, Yanaz ve civar köylerimizin müştereken kullanabilecekleri 3 bin metre karelik bir alanda Yanaz köyü sınırları içerisinde modern bir güreş alanını Bartın’a kazandıracağız. Projenin tamamlanmasıyla birlikte yine bu alanda Bartın’da bir ilki gerçekleştirmiş olacağız. Bu kapsamda İl Genel Meclisi kararıyla 2020 yılında çalışma yatırım programına alınarak inşaatına başlanan güreş alanı, 2021 yılı bütçesiyle de desteklenerek Batı Karadeniz Bölgesinde bir ilk olan güreş alanı bitirilerek hizmete sunulacak.” dedi.
Asfalt plenti ile çalışmalar daha hızlanacak
31 milyona varan ödeneklerle yol ve ulaşım ile içme sularında hedeflere ulaşıldığını dile getiren Meclis Başkanı Dursun, 2021 yılında yenileyerek kapasiteyi 3 katına çıkaracakları asfalt plenti ile çalışmaların daha da hız kazanacağını söyledi.
2020 yılı KÖYDES ve Özel İdare programları ile ilgili de açıklamalarda da bulunan Dursun, şu ifadeleri kullandı:
“İl Genel Meclisi kararıyla 2020 yılı bütçesinde Yol Ve Ulaşım Hizmetler Müdürlüğü’ne 9 milyon TL ödenek verildi. Bu ödenekle çalışma yatırım programında 67 kilometre sıcak asfalt, 4 kilometre sathi kaplama, 6 kilometre kuru beton, 2,5 kilometre ıslak beton, 10 kilometre füllerli stabilize, 14 kilometre kilitli parke taşı yol yapımı olarak yer verdik ve çalışmaların büyük bir bölümünün tamamlanarak programların yapımına devam edildi. Yıl sonunda da programlar bitirilecek.
Köyler bol ve kaliteli suya kavuşuyor
Bunun yanında KÖYDES projesi kapsamında ilimize gönderilen 22 milyon TL ödeneğin tamamı yol ve ulaşım hizmetleri ile içme suları projelerine aktarıldı. Bu ödeneklerin 10 milyon TL’si içme sularına ayrılarak 83 proje olarak gerçekleştirildi. Devamında bu projelerin 25 adedi içme suyu yetersiz olan köylerde derin sondaj olarak planlandı. Bu sondajların bugüne kadar 19’u tamamlanarak büyük bir bölümünde istenilen miktardaki su kaynaklarına ulaşıldı, bu projelerin içerisinde en büyük projenin merkez ilçede Arıönü, Akbaba, Kızılelma, Hacıosmanoğlu ve Çiftlik köylerini kapsayan gurup suyunun sondaj ve yeni tesisinin yapım işi oldu. Yıllarca su sıkıntısı yaşayan bu bölge için bu sene radikal bir karar ile Arıönü köyünde geçmişte içme suyu için kurulan mevcut sondajların hemen yanına açtığımız 300 metre derinliğindeki sondajda saniyede 30 litre suya ulaşılmasıyla büyük bir sevinci bölge halkıyla birlikte yaşadık ve 5 köyü kapsayan içme suyu projesinin de ihalesi yapıldı. İşin bitim tarihi ise Kasım ayı sonu olarak planlandı ve bu vesileyle bölge halkı bir dahaki sene bol ve kaliteli suya kavuşturulmuş olacak.
Su kaynağına ulaşılamayan köylerde ise yine farklı arayış devam ediyor. Yapılacak sondajlar ile de içme suyu sıkıntısı yaşayan köylerimizi bol ve kaliteli suya kavuşturmayı hedefliyoruz.
Yollar için planlamalar yapılacak
Ödeneğin diğer kısmıyla da ana grup yollarında standardı yüksek yolları oluşturabilmek amacıyla 37,5 kilometre sıcak asfalt, 13 kilometre kilitli parke taşı, 1,2 kilometre sathi kaplama ile toplamda 51,7 kilometre yol yapımı planlandı. Burada da içme suyu ve yol projelerinin yüzde 60’ı tamamlandı, kalan kısmı da yılsonuna kadar bitirilecek. Bu kapsamda 2021 yılında yenileyerek kapasiteyi 3 katına çıkaracak asfalt plenti ile çalışmalar hız kazanacak. Yine aynı anlayışla Meclis’ce planlamalar Kasım ayı toplantılarında gerçekleştirilecek.
Kırsala hizmet götürebilmemiz için Köydes projeleriyle bizleri destekleyen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere yine bu ödeneklerin ilimize aktarılmasında önemli katkıları olan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’a teşekkür ediyor, alanda bu projelerin başarıyla uygulamasını sağlayan Genel Sekreterimiz Metin Çetin’e ve tüm ekibimize de gayretleri için teşekkür eder, kolaylıklar ve başarılar diliyoruz” dedi.
2009 yılında başlatılan ‘Tüm çocuklar mutlu olsun' projesiyle 11 yıldır aralıksız yürütülen çalışmalarla toplam 271 köye kurulan çocuk parklarıyla birçok çocuğu mutlu ettiklerini söyleyen Dursun, hedeflerinin 264 köye ulaşarak tüm çocukların mutlu olmalarını istediklerini söyledi.
Dursun, aynı kapsamda 635 noktaya yolcu bekleme duraklarının kurulduğunu, bütçe imkanları doğrultusunda 2021 yılında da çalışmaların süreceğini, kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmaya devam edeceklerini de açıkladı.
3 yıldır sıfır boğulma!
Can kurtaran hizmeti ile sahillerin çok daha güvenli hale getirildiğine vurgu yapan Dursun, “İl Özel İdaresi’nin görev ve sorumluluk alanlarında yer alan Büyükkızılkum, Hatipler, Mugada, Güzelcehisar, Bozköy, Çakraz, Göçkün ve Kapısuyu plajlarında günümüz teknolojileri kullanılarak 4 adet jeet ski, 2 adet zodiak botlarla 8 sahilimizde 22 kişilik eğitimli kadro ile can kurtarma hizmetini vermeye çalıştık. Özellikle Mugada sahilinde yapılan yeni düzenlemeler ile yaz döneminde bölgeye yoğun tatilci akımı yaşandı. Bunun yanında Büyükkızılkum, Hatipler ve Güzelcehisar plajları da büyük ilgi gördü. Bu plajlarda her geçen yıl artan yoğunluk sonucunda özellikle Karadeniz'in çeken akıntısının tehlikesini bilmeyen tatilcilerin yaşadıkları boğulma vakalarının bu hizmet öncesinde her yıl onlarca ölümlü vakalara ulaşırken 5 yıldır yürütülen çalışmalarla boğulma tehlikesi geçiren bin 689 vatandaşımıza müdahale edilerek canları kurtarıldı. 2016 yılında sadece 1 vakanın ölümle sonuçlanırken 2017-2020 yıllarında sıfır vakayla sezonu tamamladık. Bu başarıyı önemsiyoruz. Proje, 2021 yılında da geliştirilerek devam ettirilecek.” dedi.
“Profesyonelleşiyoruz”
“Çöp taşıma hizmetlerindeki geçmiş deneyimlerimizle profesyonelleşiyoruz” diyen Dursun, çevre hizmetleriyle ilgili de açıklamalarda bulunarak “İdaremizin görev ve sorumluluk alanında bulunan merkez ve ilçe köylerimizin evsel nitelikli katı atıklarının toplanması ve sağlıklı çevre bilincinin artırılması amacıyla köylerde çöp toplama hizmetlerini gerçekleştirdik. Bu konuda her geçen yıl çevre temizliğine daha da önem vererek her yıl araç ve konteyner sayılarını artırdık. Bu kapsamda 2020 yılında 102 konteyneri köylerimizin hizmetine sunarak toplamda 2 bin 640’a ulaştı. Yine 2020 yılında Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’un girişimleriyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın organize ettiği İller Bankası tarafından da hibe kapsamında 540 bin 40 TL bedelli 1 adet çöp nakil aracının ilimize kazandırıldı. Bununla birlikte çöp toplama araç sayısı toplamda 7’ye ulaştı, 11 kişilik personelle bu hizmet veriliyor. 2021 yılında da bu alanın bütçe imkanları ölçüsünde güçlendirilerek verilen hizmeti çok daha profesyonel hala getirme gayreti içerisinde olacağız.” diye konuştu.
Bütçe komisyonda!
Yapılan açıklamaların ardından Başkan, İl Özel İdaresi’nin “2021 Mali Yılı Performans Programı ile Çalışma ve Yatırım Programı” konulu dosyaları Meclis’in oy birliği ile tüm ihtisas komisyonlarına havale edildi. “2021 Mali Yılı Bütçe Tasarısı” da konulu Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin Plan ve Bütçe Komisyonu Oluşturulması ve Çalışma Usulü Başlıklı 28. Maddesi gereğince Plan ve Bütçe Komisyonu, Bütçe Tasarısı Raporunu 5 iş günü sonunda Meclis Başkanlığı’na sunacak ve bundan sonrada Performans Programı ile Çalışma ve Yatırım Programları genel görüşmelere açılacak.