BARTIN İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. DURSUN KOÇ SICAK ÇARPMASINDAN KORUNMAK İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER HAKKINDA DA BİLGİLER VERDİ

Sıcak çarpmasına dikkat

BARTIN İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. DURSUN KOÇ SICAK ÇARPMASINDAN KORUNMAK İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER HAKKINDA DA BİLGİLER VERDİ

Nurdan Eroğlu

Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıktığı şu günlerde sıcak çarpmasına karşı dikkatli olunması yönünde açıklamada bulundu. Başta bebek, çocuk, yaşlı ve kronik hastalıkları olanların sıcaklık değişikliklerine karşı daha tahammülsüz olabileceklerini söyleyen Dr. Koç sıcak çarpmasından korunmak için alınması gereken önlemler hakkında da bilgiler verdi.

KUZEY AFRİKA SICAKLARI GELİYOR

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce yapılan sıcak hava uyarısının ardından Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç sıcak çarpmasına karşı uyarılarda bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğünce geçtiğimiz gün yapılan açıklamada hava sıcaklığının ülke genelinde artmaya devam ettiği belirtilirken yapılan son analiz ve tahminlere göre yurdumuzun mevcut sıcak havaya ilaveten Kuzey Afrika üzerinden gelecek olan yeni bir sıcak hava dalgasının etkisine gireceği belirtilmişti.

SICAKLIKLAR 6 - 10 DERECE ARTACAK

Bu sıcak hava dalgası ile birlikte halen mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının ülkemizin genelinde hissedilir derecede artacağı ve mevsim normallerinin 6 - 10 derece üzerinde gerçekleşeceği ve bazı il ve ilçelerimizde uzun yıllar en yüksek sıcaklık değerlerine ulaşılabileceği kaydedilmişti.

METEOROLOJİDEN UYARI

Sıcak hava dalgasının önümüzdeki hafta başında Pazartesi günü batı bölgelerimizde, Salı günü iç ve hafta ortasında Çarşamba günü ise Doğu bölgelerimizde etkisini kaybedeceği ve hava sıcaklıklarının azalarak mevsim normalleri civarına düşeceği tahminin de paylaşıldığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü uyarısında;  aşırı yüksek sıcaklıkların meydana getireceği olumsuzluklara karşı başta yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar olmak üzere vatandaşlardan güneş ışınlarının dik geldiği 10-16 saatleri arasında dikkatli olmaları ve sıcaktan korunmak için gerekli önlemleri almaları büyük önem taşıdığı kaydedilmişti.

DR. KOÇ SICAK ÇARPMASINA KARŞI UYARDI

Bu açıklamaların ardından Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç’ta sıcak çarpmasına karşı vatandaşları uyardı. Başta bebek, çocuk, yaşlı ve kronik hastalıkları olanların sıcaklık değişikliklerine karşı daha tahammülsüz olabileceklerini söyleyen Dr. Koç sıcak çarpmasının; bebekler ve çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar (Kalp hastaları, Tansiyon hastaları, Diyabet hastaları, Kanser hastaları, Böbrek hastaları vb.), bazı deri hastalıkları olanlar (Sedef vb.), normal kilosunun çok altında ve çok üzerinde olanlar, aşırı sıcak ortamlarda çalışanlar, ishal ve kusması olanlar (özellikle aşırı sıvı kaybına bağlı olarak), az sıvı tüketenler , psikolojik ya da psikiyatrik rahatsızlığı olanlar, hamileler, sıkı ve hava geçirmeyen  giysi giyenlerde  daha çabuk ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.

GEREKSİZ VE BİLİNÇSİZ İLAÇ KULLANILMAMALI

Sıcak çarpmasından korunmak için alınması gereken önlemlere de değinen Dr. Koç, “Sıcak çarpmasına karşı en etkili yol direk güneşten ve sıcaktan korunmaktır. Güneş altında fazla kalmamaya, direk güneş ışığına maruz kalmamaya özen gösterilmelidir. Mevsim şartlarına uygun, terletmeyen,  bol ve serin tutan, açık renk hafif giysiler giyilmelidir.  Özellikle şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalıdır, bol bol sıvı gıdalar tüketilmelidir. Gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanılmamalıdır. Kapalı mekanların düzenli aralıklarla havalandırılmasına özen gösterilmelidir.” dedi.

SICAK ÇARPMASI ÇOK CİDDİ BİR SAĞLIK SORUNU

Vücudumuzun belirli sıcaklıkların üstünde normal işleyişini sürdüremeyeceğini ve vücut sıcaklığı normal değerlerin üstüne çıktığında vücut işlevlerinin bozulabileceğinin de altını çizen Dr. Koç, “Bu sınırı aşan sıcaklıklar aşırı miktarda terlemeye; su ,tuz ve vücut için gerekli diğer minerallerin kaybına yol açıp sıcak bitkinliğine neden olur. Çevre sıcaklığının aşırı yükselmesi sonucu karşılaşılabilen sıcak çarpması ise çok ciddi bir sağlık sorunudur. Eğer acil tedavi edilmezse ölümle bile sonuçlanabilir. Bazı vakalarda kalıcı hasarlar bırakabileceğini unutmamak gerekir.” dedi.

TUZ BULUNAN İÇECEKLER TERCİH EDİLMELİ

 Sıcak bitkinliği hakkında da bilgiler veren Dr. Koç, “Uzun süre sıcak veya nemli ortamlarda bulunma sonucunda terleme ile vücudun aşırı miktarda sıvı ve tuz kaybetmesine bağlı olarak vücut sıcaklığının yükselmesiyle ortaya çıkar.  Sıcak bitkinliğinin belirtileri ise; soğuk, soluk veya kırmızı nemli deri, baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı veya kaybı, iştahsızlık, mide bulantısı, terleme, halsizlik hızlı nabız , susuzluk hissi, bulantı veya kusma, kol, bacak ve karında kramplar, genişlemiş göz bebekleridir. Vücut sıcaklığının 37-40 derecenin üzerine çıkması seklinde kendini gösteren sıcak bitkinliğinde  aşırı sıvı kaybeden  ve sıvıyı su, soda gibi gıdalarla yerine koyduğu halde sıcak nedeniyle  oluşan bitkinliği geçmeyen, özellikle de bacak ve karında krampları olan kişilerde tuz kaybı akla gelmelidir. Minaral takviyesi için içerisinde tuz bulunan içecekler tercih edilmelidir.” diye konuştu.

BEYİN VE ORGANLARIN İŞLEYİŞİNİ BOZABİLİR

Sıcak çarpmasında vücudun kendini soğutamaz hale geldiğini de sözlerine ekleyen Dr. Koç, “Vücudun iç ve dış sıcaklığı aşırı miktarda yükselir. Bu sıcaklık beyin ve diğer organların işleyişinin bozulmasına hayatın sonlanmasına sebebiyet verebilir. Sıcaklığa maruz kalma ve sıvı kaybına bağlı bitkinlikten fraklı olarak su ve tuz kaybı yok denecek kadar azdır.” dedi.

SICAK ÇARPMASI BELİRTİLERİ

Dr. Koç  sıcak çarpması belirtilerinin; kuru sıcak kırmızı deri, halsizlik, hızlı ve zayıf nabız,  hızlı ve yüzeysel nefes alma, küçülmüş göz bebekleri, hızla gelişen bilinç bulanıklığı ve bilinç kaybı, havale geçirme ve yüksek vücut sıcaklığı (40 derecenin üzerine çıkması) olduğunu söyledi.

TUZLU SUYU/İÇECEĞİ KÜÇÜK YUDUMLARLA İÇİRİN

Sıcak bitkinliği ve sıcak çarpmasında ilkyardım olarak kişinin sıcak ortamdan uzaklaştırılması gerektiğinin altını çizen Dr. Koç, “Sıcak bitkinliği ve sıcak çarpmasında kişiyi gölge ve serin bir ortama alın. Üzerindeki kıyafetleri çıkarın. Bilinç kaybı yoksa soğuk uygulama, banyo yaptırma, yada ıslatma seçeneklerden birini yada hepsini uygulayın. Islak havlu veya bezle sararak hastanın vücudunu soğutun. Boyun koltukaltı kasıklara soğuk uygulayın. Vücut sıcaklığı 37,5 dereceye düşene kadar soğutma işlemine devam edin. Hastada titreme  kasılma kas krampları varsa hastayı kusturmayacak şekilde hazırlanmış tuzlu suyu/içeceği küçük yudumlarla içirin. Kişinin bilinci yerinde değilse içecek bir şey vermeyin, boğulmasına neden olabilirsiniz. Riskli grupta yer alan ya da yapılan müdahalelere rağmen kendine gelmeyen veya bilinç bulanıklığı gelişen kişiler için 112‘yi arayın.”  dedi.