'Bartın'ı eğitim kenti haline getirmek istiyoruz'

Bartın'da 25 Ağustos 2023 tarihinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevine başlayan Ramazan Aşcı, yıllık değerlendirmede bulundu. İlimizdeki okulların fiziki durumlarının yanı sıra yerel düzeyde yürütülen projeler hakkında da genel bir değerlendirmede bulunan Aşcı, Bartın'ı Türkiye'de kendini eğitimden söz ettiren bir il haline getirmek istediklerine vurgu yaparak 'Bartın'ı bir eğitim kenti halime getirmek istiyoruz. Neden Bartın olmasın? Buradaki öğretmenlerin neyi eksik, okullarımızın durumu iyi, Bartın'ımızda ikili eğitim veren bir okulumuz yok, bütün okullarımız tekli eğitim yapıyor. Bartın neden eğitim kenti olmasın? Bunun için her şey var. Okul müdürlerimizle, ilçe müdürlerimizle, tüm birimlerimizle koordineli çalışarak yakaladığımız başarılarımızın üzerine daha da koyarak, Bartın'ı Türkiye'de kendini eğitimden söz ettiren bir il haline getirebiliriz.' dedi.

'Bartın'ı eğitim kenti haline getirmek istiyoruz'

Milli Eğitim Müdürü Aşcı’dan eğitim değerlendirmesi

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın İl Milli Eğitim Müdürü Ramazan Aşçı, ilimizdeki eğitim öğretim faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Basın mensuplarıyla yaptığı bilgilendirme toplantısında konuşan Aşçı, Bartın’daki eğitim başarısını üst seviyelere çıkartmak için çalışmalara yoğun şekilde devam ettiklerini kaydetti.

Mesleki eğitimin önemine de dikkat çeken Aşçı, bu konuda da gerekli adımların atılmaya devam edileceğini kaydetti.

İlimizde yürütülen projeler hakkında da genel bir değerlendirmede bulunan Aşçı, yaptıkları çalışmaların meyvelerini almaya başladıklarını da kaydederek, Bartın’ı Türkiye’de kendini eğitimden söz ettiren bir il haline getirmek istediklerine vurgu yaptı.  

İkili eğitim yapan okulumuz yok

İlimizde ikili eğitim yapan bir okulumuz olmadığının altını çizerek okulların fiziki durumları hakkında da bilgiler veren İl Milli Eğitim Müdürü Aşcı, şunları aktardı:

“2024-2025 eğitim-öğretim yılında İlimizde; 252 eğitim kurumu, 3 bin 365 personel, 35 bin 565 öğrenci ile eğitim-öğretim faaliyetleri devam etmekte olup, ikili eğitim yapan okulumuz bulunmamaktadır.

2024-2025 eğitim-öğretim yılında yapımı tamamlanan eğitim binalarımız; yüzde 100 tamamlanan 4 derslikli Çaydüzü Anaokulu, yüzde 100 tamamlanan 6 derslikli Bartın Üniversitesi Kutlubey Anaokulu, yüzde 100 tamamlanan 24 derslikli Bartın Merkez İmam Hatip Ortaokulu, yüzde  99 tamamlanarak halen devam eden 8 derslikli Ahmetler İlkokulu Ek Binası yer almaktadır. Yapımı tamamlanan okullarımızın donatım ihtiyaçlarının tamamı karşılanarak eğitim-öğretime hazır hale getirilmiştir.

2024 yılı büyük ve küçük onarım programı

2024 Yılında 25 adet eğitim binamız yaz döneminde büyük onarım kapsamında onarım işlemleri gerçekleştirilmiştir.2024 yılında küçük onarım kapsamında 61 eğitim binamızın onarımı gerçekleştirilmiştir.2024-2025 eğitim-öğretim yılı başında büyük ve küçük onarım işlerinin tümü tamamlanarak söz konusu binalar yeni eğitim-öğretim yılı başlamadan hazır hale getirilmiştir.

Güçlendirmesi tamamlanan binalar

2023 yılından devam eden 2 kurumumuzla birlikte 2024 yılında toplam 9 eğitim kurumumuz güçlendirme programına alınmıştır. 2023 yılından devam eden Hendekyanı Ortaokulu ve Spor Salonu yüzde  100 tamamlanarak 2024-2025 eğitim öğretim yılı başında hizmete açılmıştır. Mehmet Akif Ersoy MTAL Pansiyonu yüzde  100 tamamlanarak 2024-2025 eğitim öğretim yılı başında hizmete açılmıştır. 2024 yılı programına alınan Bartın Anadolu İmam Hatip Lisesi (Nene Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi) yüzde  100 tamamlanarak 2024-2025 eğitim öğretim yılında hizmete açılmıştır.

Güçlendirmesi devam eden binalar

Sütlüce İlkokulu: Projenin yüzde  16’sı tamamlanmış olup eğitim-öğretim süreci hâlihazırda Akçamescit Ortaokulu’nda devam etmektedir.

Davut Fırıncıoğlu Anadolu Lisesi: Projenin yüzde  10’u tamamlanmış olup, eğitim-öğretim süreci hâlihazırda eski Bartın Nene Hatun Kız AİHL binasında devam etmektedir.

Hasandede İlkokulu: Projenin yüzde  21’i tamamlanmış olup, eğitim-öğretim süreci hâlihazırda 75.Yıl Cumhuriyet Ortaokulu ve Ulus Merkez İmam Hatip Ortaokulu’nda devam etmektedir.

Amasra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli: Projenin yüzde  10’u tamamlanmış olup, pansiyon ve konaklama hizmeti hâlihazırda merkez ilçemizdeki pansiyonlarda devam etmektedir.

Kıranpazarı İlk/Ortaokulu: Projenin yüzde  10’u tamamlanmış olup, eğitim-öğretim süreci hâlihazırda Bedil İlkokulu ve Kozcağız Ortaokulu’nda devam etmektedir.

Şehit Musa Aytar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi: Projenin 06.12.2024 tarihinde ihalesi yapılacak olup yapım işi başladığında eğitim-öğretim süreci okula ait ek binada devam edecektir.

2025 yılı temel eğitim kurumları il yapım programı

2025 Yılı Temel Eğitim kurumları il yapım programında toplam 6 adet eğitim kurumumuz yer almaktadır. Bu eğitim kurumları; 6 derslikli Esentepe Anaokulu, 6 derslikli Karaköy Anaokulu,12 derslikli Karaköy İlkokulu, Lütfullah Kocabaşoğlu Mesleki Eğitim Merkezi Ek Bina Yapımı, Özel Eğitim Kampüsü, Amasra Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’dir.

Meslek liselerinde ihtiyaç ve talebe göre planlama yapılacak!

İlimizde Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı merkez ilçede 11, Amasra’da 2, Kurucaşile’de 1, Ulus’ta 3 olmak üzere toplam 17 okulumuz bulunmaktadır. 2023-2024 eğitim öğretim yılı 2.döneminde ilimiz geneli Mesleki Eğitim tanıtım çalışmaları kapsamında; tüm 8. sınıf öğrencileri okullarında ziyaret edilerek mesleki eğitim tanıtımları sınıflarında gerçekleştirilmiş ayrıca el broşürleri ile veli bilgilendirmeleri yapılmıştır.

2023-2024 Eğitim Öğretim yılında mesleki ve teknik eğitim okullarımızın 9. sınıf toplam öğrenci sayısı 774 iken Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmalar doğrultusunda bu sayı yüzde  66 artarak 2024 -2025 Eğitim Öğretim yılında 1284 olmuştur.

Merkezdeki liselerimizde kontenjan doluluk oranımız hâlihazırda yüzde 100’dür. Bartın merkez ilçede 943 öğrenci ile faaliyet yürüten Bartın Lütfullah Kocabaşoğlu Mesleki Eğitim Merkezine 2023 - 2024 Eğitim Öğretim yılında 95 öğrenci kayıt yaptırırken bu sayı 2024-2025 Eğitim Öğretim yılında yüzde 59 artarak 150 öğrenciye ulaşmıştır.

Bakanlığımızın Mesleki Eğitim Politikaları kapsamında açılması istenen Mesleki Ortaokul için Bartın Merkez Lütfullah Kocabaşoğlu Mesleki Eğitim Merkezimizde; 8 derslikli ek bina ile kapasite artışına gidilerek Mesleki Ortaokul açılması planlanmaktadır. Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması ilkesince, Okul Müdürlerimizle bir araya gelerek, İlimizde faaliyette olan Meslek Liselerinin alan ve dalları görüşülüp ilimizin ve bölgemizin ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda yeniden planlanmaktadır.”

Projeler başarıyla yürütüldü

2023-2024 Yılında uygulanan yerel projeler hakkında da bir değerlendirmede bulunan Milli Eğitim Müdürü Aşcı, Telefonumu Bırakıyorum Kitabımı Okuyorum projesiyle ilimizdeki 30 bin öğrenciyle 300 bin kitap okuma hedeflerini gerçekleştirdiklerini, Sevgi Köprüsü projesiyle yetim ve öksüz tüm çocukların kalplerine dokunduklarını belirtirken diğer projelerle ilgili de detaylı bilgiler vererek şunları kaydetti:

Telefonumu Bırakıyorum, Kitabımı Okuyorum Projesi: Projenin amacı; kitap okumayı yaşam tarzı haline getirerek, ilimizde kitap okuma düzeyini yükseltmek ve bilinçli kitap okuma alışkanlığının geliştirilmesini sağlamaktır. Ayrıca bu proje; kitap okumanın sevdirilmesi, kitap okuma alışkanlığının kazandırılması, öğrencilerin kelime dağarcığının zenginleştirilmesi, Türkçeyi doğru, güzel ve etkili bir iletişim aracı olarak kullanabilme becerisinin geliştirilmesi hedeflerini de kapsamaktadır. İl genelinde 30 bin öğrencimizle, 300 bin kitap okuma hedefi gerçekleştirilerek Bartın ilinin kitap okuma düzeyinin yükseltilmesine katkı sunulmuştur.

Sevgi Köprüsü Projesi: Proje ile İlimizde ebeveynlerinden en az birini kaybetmiş;, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim kademelerinde bulunan yardıma muhtaç yetim veya öksüz çocuklarımızın hayata daha güvenli bakabilmeleri, ihtiyaçlarının karşılanabilmesi ve sosyal yaşamlarını sürdürmede özgüvenlerini koruyabilmeleri amacıyla; devletimiz ve milletimizin şefkat ellerinin yetim ve öksüz çocuklarımızın üzerinde olduğunun bilinmesi ve hissettirilmesi amaçlanmıştır. İlimiz genelinde öksüz ve yetim tüm öğrencilerimizin yaklaşık 400 öğrenci, ‘keşke benim de olsaydı…’ dediği her şeyi onları incitmeden, kırmadan, gece gündüz demeden kalplerine dokunarak her bir evladımıza tek tek ulaştırdık.

Öğretmenimle Başarıyorum Projesi: Projeyle, 8. ve 12. sınıf öğrencilerimizin ilgi, yetenek, değer ve hedefleri doğrultusunda kişisel ve akademik başarılarını artırmak, sosyal ve kültürel gelişimlerini desteklemek; velilerimizin ise öğrencilerin içinde bulundukları süreçle alakalı farkındalık kazanmalarını sağlamak amaçlanmıştır.

Kariyer Günleri Projesi: Proje kapsamında, özel ve resmi ortaöğretim kurumlarının 11 ve 12. sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin; yetkinliklerini ve becerilerini geliştirebilmelerine yönelik, ülke ya da yerel düzeyde bürokrat ve farklı meslek gruplarında yer alan, kariyer gelişimi ve deneyimleriyle öğrencilere örnek teşkil edebilecek temsilcilerle bir araya getirilmesiyle; öğrencilerin kariyer yolculuklarına destek sunulmaktadır.

Yaşayarak Öğreniyorum Projesi: ‘Yaşayarak Öğreniyorum’ adlı sosyal sorumluluk projesi ile Bartın ili özelinde öğretmenlerimizin, öğrencileriyle birlikte gerçekleştireceği sosyal sorumluluk faaliyetleri aracılığıyla, bireylere sosyal sorumluluk bilincinin kazandırılması ve bu bilincin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaca ek olarak; il genelinde resmî okul/kurumlarda yaptıkları çalışmalar ile sosyal sorumluluk alanında fark yaratan öğretmen ve öğrencilerimiz belirlenerek ödüllendirilmişlerdir. 200 öğretmenimizle 203 proje hayata geçirilmiştir.”

Velilerin eğitim sürecine katılımı üst düzeye çıkarılacak!

Ardından 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılında yürütülen projelerle ilgili de bilgilendirme yapan Aşcı, “Telefonumu Bırakıyorum Kitabımı Okuyorum Projesi”, “Kariyer Günleri Projesi” ve “Yaşayarak Öğreniyorum Projesi”nin bu ve önümüzdeki yıllarda da devam ettirileceğinin altını çizerken mesleki eğitimde kalitenin artırılmasının yanında velilerin de eğitim sürecine katılımının üst düzeye çıkarılması için yürütülen projeleri de anlatarak şöyle dedi:

“Velilerin eğitime katılımını üst düzeye çıkarabilmek amacıyla yürütülen Aile Destekli Eğitim: Güçlü Yarınlar, Aileyle Başlar Projesi kapsamında, velilere yönelik bilinçlendirme eğitimleri, veli ziyaretleri, veli-öğrenci resim sergisi, veli şiir dinletisi, velilerden oluşan halk oyunları ekibi, velilere yönelik okullar arası spor müsabakaları, veli-öğrenci masal anlatıcılığı etkinliği, veli-öğrenci korosu etkinlikleri gerçekleştirilecektir.

2023-2024 eğitim öğretim yılında 300 bin kitap okuma hedefine ulaştığımız Telefonumu Bırakıyorum Kitabımı Okuyorum Projesi, 2024-2025 eğitim öğretim yılında da sürdürülecektir.

2023-2024 eğitim öğretim yılında lise öğrencilerini yerel bürokratlarımızla buluşturduğumuz Kariyer Günleri Projesi, farklı meslek gruplarından profesyonellerle devam edecektir.

2023-2024 eğitim öğretim yılında 203 faaliyet ve 200 öğretmenle yürütülen,  öğrencilerimizin yaparak yaşayarak öğrenme süreçlerine katkıda bulunan Yaşayarak Öğreniyorum Projesi, yeni eğitim öğretim yılında da okullarımızda uygulanmaya devam etmektedir.

Mesleki Eğitimde kalitenin artırılmasına yönelik Mesleki ve Teknik Eğitim okullarında çalışmalar yürütülecektir.”

Bartın, eğitim kenti olacak

Son olarak 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı’na ilişkin genel bir değerlendirme yapan İl Milli Eğitim Müdürü Ramazan Aşcı, Bartın’ın eğitim kenti olması için çalıştıklarını vurgulayarak “2023-2024 Eğitim Öğretim sürecinde yürüttüğümüz tüm bu çalışmalar ve projeler sayesinde ilimiz genelinde akademik, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda büyük bir ilerleme kaydedilmiş olup yürütülen proje ve çalışmalar geliştirilerek 2024-2025 eğitim öğretim yılında da aynı ekip ruhuyla ilimiz genelinde sürdürülmektedir. Akademik alanda, Bartın İlinin 2023 ve 2024 yıllarına ait YKS ve LGS sonuç verilerine karşılaştırmalı olarak bakacak olursak; Bartın İli YKS sonuçlarında; 2023 YKS de ilimizde İlk bin öğrenci de 2 öğrenci iken 2024 bu sayı 13 öğrenciye çıkmıştır. 2023 YKS de ilimizde İlk 5 bin öğrenci de 15 öğrenci iken 2024 bu sayı 34 öğrenciye çıkmıştır. 2023 YKS de ilimizde İlk 10 bin öğrenci de 36 öğrenci iken 2024 bu sayı 64 öğrenciye çıkmıştır. 2023 YKS’de ilimizde İlk 30 bin öğrenci de 100 öğrenci iken 2024 bu sayı 127 öğrenciye çıkmıştır.

Bartın İli LGS sonuçlarında; 2023 LGS’de ilimizde sadece Türkçe ve Fen  Bilimleri derslerinde Türkiye ortalamasının üzerinde iken, 2024 LGS de tüm derslerde Türkiye ortalamasının üzerinde başarı sağlanmıştır. 2023 LGS' de tam puan alan öğrenci sayımız 1 iken 2024 LGS de ise 2 öğrencimiz tam puan almıştır.

Bartın neden eğitim kenti olmasın?

Bu başarılarımız inşallah önümüzdeki yıllarda artacaktır. Bartın’ı bir eğitim kenti halime getirmek istiyoruz. Neden Bartın olmasın? Buradaki öğretmenlerin neyi eksik, okullarımızın durumu iyi, Bartın’ımızda ikili eğitim veren bir okulumuz yok, bütün okullarımız tekli eğitim yapıyor. Bartın neden eğitim kenti olmasın? Bunun için her şey var. Okul müdürlerimizle, ilçe müdürlerimizle, tüm birimlerimizle koordineli çalışarak yakaladığımız başarılarımızın üzerine daha da koyarak, Bartın’ı Türkiye’de kendini eğitimden söz ettiren bir il haline getirebiliriz.”