Bartın'daki üreticiyle buluşan Bakan Yardımcısı Gizligider, yeni destekleme modelini anlattı

'Su stresi altındaki ülkelerden biriyiz'

Bartın'daki üreticiyle buluşan Bakan Yardımcısı Gizligider, yeni destekleme modelini anlattı

Nilay Meryem ÇÖMLEK

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, programı kapsamında geldiği Bartın’da “Tarımda Yeni Dönem Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli” hakkında üreticilerle buluşurken önemli açıklamalarda ve değerlendirmelerde bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanarak ülkemizde tarım sektörünü daha sürdürülebilir, verimli, kaliteli ve kayıtlı hale getirerek gerçekleştirilecek yatırımlarla birlikte üretim gücünü artırmayı amaçlayan “Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli” ile ilgili sunum yaparak katılımcılara önemli bilgiler verirken su stresi altında ülkelerden biri olduğumuza dikkat çeken Bakan Yardımcısı Gizligider, “Su, özellikle son 5 yılda hem dünyada hem de ülkemizde ihtiyacını günbegün hızla arttıran ihtiyaç. 2030 itibariyle prodüksiyonlar şu ki; Türkiye'nin nüfusu yaklaşık yüzde 10 artarken mevcut su potansiyelleri yüzde 20 azalış gösterecek.” dedi. Dünyada ve ülkemizde tarımsal gündemi de anlatan Gizligider, ülke genelindeki tarımsal üretimin önemli bir artış gösterdiğini de belirtti.

İlimizde "Tarımda Yeni Dönem: Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli" tanıtıldı.

Kültür Merkezinde düzenlenen tanıtım toplantısına Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Vali Dr. Nurtaç Arslan, AK Parti Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kilci, Hayvancılık Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, protokol üyeleri, çiftçiler ve muhtarlar katıldı.

Önder, il düzeyinde etki değerlendirmesi yapacaklarını belirtti

Programda konuşan Bartın Tarım ve Orman İl Müdürü Yasin Önder, bundan sonraki süreçte hayata geçirilen yenilikleri en iyi şekilde tanıtarak üreticinin yanında sahada olmaya devam edeceklerini belirtirken faaliyet sonu incelemesi ile il düzeyinde etki değerlemesi yapacaklarını söyleyerek “Tarımsal Üretimin Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli, uzun süren bir emeğin ürünü. Benzetmek gerekirse, şimdiye kadar tarla hazırlandı, iyi bir tohum geliştirildi ve nihayet tüm yurt sathına ekimi yapıldı.

Bundan sonraki süreçte hayata geçirdiğimiz yenilikleri en iyi şekilde tanıtacağız, üreticimizin yanında sahada olmaya devam edeceğiz ve faaliyet sonu incelemesi ile ilimiz düzeyinde sistemin etki değerlemesini yapacağız.

Anadolu'da ‘ek tohumun hasını çekme yasını’ denir. Uygulamaya konulan üretim planıyla tohumun hası ekildi. Bolluk ve bereket getireceğine, çiftçilerimizin yüzünü güldüreceğine yürekten inanıyoruz.

Büyük bir özveri içerisinde saatlerce harcanan emek ve mesainin çıktısı olan Tarımsal Üretim Planını ve Yeni Destekleme Modelinin hayırlı olmasını diliyorum.

Bartın ilimizde Bitkisel, Hayvansal ve Su Ürünleri Üretim Planlarının hazırlığı ve uygulamalarında emeği geçen tüm personelimize, sektör paydaşlarımıza, önder çiftçilerimize ve yatırımcılarımıza tek tek teşekkür ediyor, çalışmalarımızda her zaman desteklerini yanımızda hissettiğimiz Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’ya, Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç'a, Valimiz Sayın Dr. Nurtaç Arslan’a, İlimize teşrifleri ve destekleri için Bakan Yardımcımız Sayın Ebubekir Gizligider’e, AK Parti Bartın Milletvekilimiz Sayın Yusuf Ziya Aldatmaz’a şahsım, Kurumum ve Bartınlı üreticilerimiz adına saygı ve şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Aldatmaz: “Yakın takip ediyoruz”

Tarımsal üretimin önemine vurgu yapan AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz da konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Kuzeyin Yıldızı Bartın’ın eşsiz doğal kaynakları, mümbit toprakları, turizmi ile marka şehir yapma ve cazibe merkezi haline getirme vizyonu ile gece gündüz demeden yoğun bir gayret ve çabanın içerisindeyiz.

Daha büyük gayret ve çabanın Tarım ve Orman Bakanlığımızca tarımsal üretim planlanması ve yeni destekleme modeli ile ortaya konulduğunun yakından takipçisi olduğunu Milletvekiliniz olarak vurgulamak isterim.

Cumhuriyet tarihinin tarım sektörü özelinde en köklü düzenlemesi olarak ifade edilen tarımsal üretim planlaması sadece kendi başına plan olarak kalmayıp bu kapsamda, kayıtlılık, tarımsal destekler, tarımsal krediler, hibe programları, işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması, sözleşmeli üretim ve tarımsal örgütlerin derecelendirilmesi çalışmalarını da kapsayan ve aynı zamanda Orta Vadeli Programa da dahil edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemimizce üzerinde önemle durulan plan olarak ele almaktayız. 

“Hep birlikte başarıyla uygulayacağız”

Rusya-Ukrayna savaşı, bölgedeki terör faaliyetleri, küresel ısınma ve bunların sonucunda artan gıda milliyetçiliği ortamında, bu ülke, temel gıdada kendine yeterliliğini sürdürebilmiş, Tahıl Koridoru başarısı ile kıtlık yaşanan bölgelere tahıl sevkiyatını gerçekleştirmiş, yaklaşık 7 milyar dolar dış ticaret fazlası veren, tarımsal hasılada Avrupa’da birinci, dünyada ise ilk on içinde yer alan 60 ilde Organize Tarım Bölgesi yatırımlarını kazandıran tarım ülkesi olarak, stratejik ürünlerin üretimi, pazarlanması ve verimlilik artışını sağlamayı hedefleyen tarımsal üretim planlamasını da hep birlikte başarıyla uygulayacağız.

“Çiftçilerimize bolluk ve bereket getirsin”

Bu vesileyle başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından ifade edildiği üzere ‘Türk Tarımını Kalkındırmadan Türkiye’yi Kalkındıramayız.’ sözü son derece kıymetlidir. Bu tariften hareketle Cumhuriyet Tarihinin tarım sektörü özelinde en önemli adımı olarak nitelenen Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli çalışmalarına bizzat katılan il il bölge bölge adeta mekik dokuyan Sayın Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı Bey’e, Bakan Yardımcılarımıza, Üniversitelere, sektör paydaşlarına, her kademede emek veren kamu görevlilerine huzurlarınızda saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum.

Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modelinin hayırlı uğurlu olmasını diliyor, ülkemiz ve ilimiz çiftçilerine bolluk ve bereket getirmesini diliyorum.”

Bakan Yardımcısı Gizligider, yeni destekleme modelini anlattı

Konuşmaların ardından Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gizligider, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanarak ülkemizde tarım sektörünü daha sürdürülebilir, verimli, kaliteli ve kayıtlı hale getirerek gerçekleştirilecek yatırımlarla birlikte üretim gücünü artırmayı amaçlayan “Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli” ile ilgili sunum yaparak katılımcılara önemli bilgiler verdi.

Su stresi altında ülkelerden biri olduğumuza dikkat çeken Bakan Yardımcısı Gizligider, dünyada ve ülkemizde tarımsal gündemi anlatırken “Su, özellikle son 5 yılda hem dünyada hem de ülkemizde ihtiyacını günbegün hızla arttıran ihtiyaç. 2030 itibariyle prodüksiyonlar şu ki; Türkiye'nin nüfusu yaklaşık yüzde 10 artarken mevcut su potansiyelleri yüzde 20 azalış gösterecek.” dedi.

Türkiye’nin tarımsal üretimindeki gelişmeleri ve yeni destekleme modelini anlatan Gizligider, ülke genelindeki tarımsal üretimin önemli bir artış gösterdiğini de belirtti. Türkiye'nin tarımsal gayrisafi yurtiçi hasılasının bu yıl Fransa ve Rusya'yı geçerek 68,5 milyar dolara ulaştığına vurgu yapan Bakan Yardımcısı Gizligider, “Bu rakamla, dünyada 6. sıradayız. Ancak bu seviyeyi yeterli bulmuyoruz. Türkiye büyük bir tarım ülkesi olarak, tüm dünyadaki 4,4 trilyon dolarlık tarım yatırımı içinde 68,5 milyar dolarla önemli bir paya sahip.” dedi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gizligider tarafından yapılan bilgilendirme sunumunun ardından toplantı soru- cevap kısmıyla sona erdi.

Verim ve kalitenin artırılması amaçlanıyor

Cumhurbaşkanı Kararı ile tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, üretim planlamasına katkı sağlaması, verim ve kalitenin artırılması, tarımsal üretimde çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin artırılması amaçlanıyor.

Bu kapsamda, ülke ihtiyacının yurt içi üretimle karşılanabilmesi için verim ve kalitenin artırılması, kayıtların güncel tutulması ile üretim sürecinde yaşanan maliyet artışları ve fiyat istikrarsızlıkları gibi olumsuz koşullardan üreticilerin korunması hedefleniyor.

Bu amaç ve hedefler doğrultusunda geçmiş yıllarda uygulanan destekleme programları daha etkin bir yapıya kavuşturularak, ilk defa 2025-2027 yıllarını kapsayacak şekilde 3 yıllık yeni bir destekleme programı oluşturuldu.

Tarımsal destekler ilk defa üretim döneminden önce açıklandı. Destekler daha sade ve etkin hale getirildi. Üreticiler için gelecek yılların öngörülebilir olması için destek kararı, ilk defa 3 yıllık olarak hazırlandı, birim destek katsayı değeri ve destekleme tutarı her yıl yeniden belirlenecek.

Bitkisel üretimin desteklenmesi programıyla çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri verilecek.